Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje
Korisničko ime
Lozinka

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.05.2003., 11:15   #1
Aldebaran
Alpha Tauri

Aldebaran Avatar

Registracija: Dec 2002.
Kako kupiti stan bez agencije??

Jeste li kupili stan preko agencije ili direktno? Mislite li da je bolje to obaviti preko agencije ili ne? Ja pokusavam zaobici agencije jer je tih njihovih 6% bezobrazno velik novac, ali tesko ih je izbjeci. Ima li tko kakav savjet?

Isto tako bilo bi lijepo ako bi netko sa iskustvom ovdje napisao tocan "step by step" postupak kupovine stana (ili opcenito nekretnine) sa sto vise detalja (papirologija, na sto treba paziti, kako sa sto vecom sigurnoscu izbjeci varanje).

Hvala
Aldebaran is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2003., 13:13   #2
polly
.

polly Avatar

Registracija: Nov 2002.
Direktno, ima 2 i pol godine, u Zgb, a put je bio ovaj
1. nalaženje stana putem agencija, poznatih i oglasa u raznim novinama. Pravilo je da se u Večernjem oglašavaju ozbiljni kupci i prodavači. Na kraju stan je i kupljen po oglasu u Večernjaku. Aktivno traženje je trajalo 6 mjeseci. S time se zabavljao moj tata penzič. Po njegovom odabiru išli smo pogledati samo 3 stana. On ih je vidio bar 100. Povremeno i danas pogledam oglase i ima ih podosta koji se kroz ovo sve vrijeme prodaju. Valjda si ljudi razbijaju monotoniju života oglašavanjem.
2. Moj prodavač je stvarno želi prodati stan, bio je pripremljen tj. imao je svu dokumentaciju (vlasnički list, ugovor kojim je on kupio stan potvrđen na općini da je platio porez) i to originale sa zelenim žigovima i dao je stvarno povoljnu i realnu cijenu. Kako je to bio novi stan u kojem nije nikad stanovao nisu nam trebale potvrde o plaćenim režijama, inače to treba isto obavezno tražiti. Po ponuđenoj cijeni je stan i kupljen, cjenkanja nije bilo, popust 0%.
3. Sklepali smo kupoprodajni ugovor kojem je bio prilog friški vlasnički list (datum od dana prije), ovjerili ga kod javnog bilježnika. Dala sam mu 20% kapare.
4. Ugovor sam predala na gruntovnicu/zemljišne knjige ili kak se već to zove (u NSB-u). Uknjižili su me za tjedan dana.
5. Prodavaču isplatila sve novce i to smo potvrdili aneksom ugovora tj. da niko nikome nije više ništa dužan.
6. Svi sretni. On ima novce, ja kvalitetan stan koji danas mogu prodat za duplo više novaca.
7. Kupoprodaju treba prijaviti Poreznoj upravi u roku 30 dana da oni razrežu porez. Obaveza prijave postoji ako i ne treba platiti porez na promet nekretnine. Inače na porez ide još i kazna i kamate. Ako im cijena izgleda nerealna, sami procijene vrijednost.

Mislim da agencije uzimaju manji %. Ima ih koji su stvarno super, ali dio njih je stvarno nestručan i nisam sigurna da li pružaju sigurnost.

Ako nemaju svu dokumentaciju ne potpisuj ugovor i ne daj im novce. Možda će stvarno sve srediti za mjesec dva, ali se i stan može kupiti za mjesec dva.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2003., 14:12   #3
Aldebaran
Alpha Tauri

Aldebaran Avatar

Registracija: Dec 2002.
Quote:
polly kaže:
Direktno, ima 2 i pol godine, u Zgb, a put je bio ovaj
1. nalaženje stana putem agencija, poznatih i oglasa u raznim novinama. Pravilo je da se u Večernjem oglašavaju ozbiljni kupci i prodavači. Na kraju stan je i kupljen po oglasu u Večernjaku. Aktivno traženje je trajalo 6 mjeseci. S time se zabavljao moj tata penzič. Po njegovom odabiru išli smo pogledati samo 3 stana. On ih je vidio bar 100. Povremeno i danas pogledam oglase i ima ih podosta koji se kroz ovo sve vrijeme prodaju. Valjda si ljudi razbijaju monotoniju života oglašavanjem.
2. Moj prodavač je stvarno želi prodati stan, bio je pripremljen tj. imao je svu dokumentaciju (vlasnički list, ugovor kojim je on kupio stan potvrđen na općini da je platio porez) i to originale sa zelenim žigovima i dao je stvarno povoljnu i realnu cijenu. Kako je to bio novi stan u kojem nije nikad stanovao nisu nam trebale potvrde o plaćenim režijama, inače to treba isto obavezno tražiti. Po ponuđenoj cijeni je stan i kupljen, cjenkanja nije bilo, popust 0%.
3. Sklepali smo kupoprodajni ugovor kojem je bio prilog friški vlasnički list (datum od dana prije), ovjerili ga kod javnog bilježnika. Dala sam mu 20% kapare.
4. Ugovor sam predala na gruntovnicu/zemljišne knjige ili kak se već to zove (u NSB-u). Uknjižili su me za tjedan dana.
5. Prodavaču isplatila sve novce i to smo potvrdili aneksom ugovora tj. da niko nikome nije više ništa dužan.
6. Svi sretni. On ima novce, ja kvalitetan stan koji danas mogu prodat za duplo više novaca.
7. Kupoprodaju treba prijaviti Poreznoj upravi u roku 30 dana da oni razrežu porez. Obaveza prijave postoji ako i ne treba platiti porez na promet nekretnine. Inače na porez ide još i kazna i kamate. Ako im cijena izgleda nerealna, sami procijene vrijednost.

Mislim da agencije uzimaju manji %. Ima ih koji su stvarno super, ali dio njih je stvarno nestručan i nisam sigurna da li pružaju sigurnost.

Ako nemaju svu dokumentaciju ne potpisuj ugovor i ne daj im novce. Možda će stvarno sve srediti za mjesec dva, ali se i stan može kupiti za mjesec dva.
Puno ti hvala na detaljnom odgovoru. Ono sto me zanima je da li je moguce da prodavac na isti nacin proda stan jos nekome drugome u istom vremenskom intervalu kad i tebi. Napisala si da su te u gruntovnici/zemljišnim knjigama knjizili za tjedan dana. Kakav je status vlasnistva nad stanom u tom vremenskom intervalu? Sto bi se dogodilo da je jos netko drugi zatrazio knjizenje za isti stan? Da li je takvo nesto moguce ili je u gruntovnici trenutno stavljena "plomba" na taj stan istoga trenutka kad si ti zatrazila knjizenje? Od kojeg tocno trenutka ti pravno postajes vlasnik stana? Kako provjeriti da stan nije opterecen nekom hipotekom, ili da nije vec nekom prodan te da taj netko vec ceka knjizenje? Nadam se da ova pitanja nisu potpuno besmislena.

Hvala
Aldebaran is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2003., 14:39   #4
polly
.

polly Avatar

Registracija: Nov 2002.
Kod mene je npr. 1.1. potpisan ugovor kojemu je bio prilog vlasnički list od 31.12. u originalu sa žigovima. Ugovor je ovjeren kod bilježnika, kod bilježnika isplaćena kapara i to potvrđeno u ugovoru. 2.1. ugovor je predan na uknjiženje novog vlasnika nad nekretninom. 8.1. bila sam ja uknjižena. 8.1. dobio je ostatak novaca kako je i bilo predviđeno ugovorom i to je potpisano kod bilježnika kao i aneks da nemamo međusobnih obveza/potraživanja po tom poslu.
Stan je u mojem vlasništvu od 1.1. kako je navedeno u ugovoru bez obzira što tada nije u cijelosti plaćen.
Radilo se o ozbiljnom poslovnom čovjeku kojeg smo ipak malo i provjerili.
Naravno da me je mogao prevariti da je nekakvu promjenu podnio 1.1., ali ne možeš baš u sve sumnjati. Kod mene se radilo o premalim vremenskim intervalima za neku ozbiljniju muljažu.
Sumnju ti budi npr. godinu dana stari vlasnički list kad ti vlasnik kaže da ne može dobiti novi jer ga ne daju ili ga uopće nema i sl.
A ako stan proda dvojici, trojici, stavi hipoteku onda vjerojatno moraš ići na sud.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 27.05.2007., 16:47   #5
zana.rijeka
Registrirani korisnik

Registracija: May 2007.
Quote:
Aldebaran kaže: Pogledaj post
Jeste li kupili stan preko agencije ili direktno? Mislite li da je bolje to obaviti preko agencije ili ne? Ja pokusavam zaobici agencije jer je tih njihovih 6% bezobrazno velik novac, ali tesko ih je izbjeci. Ima li tko kakav savjet?

Isto tako bilo bi lijepo ako bi netko sa iskustvom ovdje napisao tocan "step by step" postupak kupovine stana (ili opcenito nekretnine) sa sto vise detalja (papirologija, na sto treba paziti, kako sa sto vecom sigurnoscu izbjeci varanje).

Hvala
Muz i ja smo kupili stan na nacin da nas je agent doveo da pogledamo stan, a zatim smo ispred zgrade sacekali da agent ode. Otisli smo ponovno u stan i sa ljudima dogovorili prodaju, s time da nam je frendica koja je pravnica sastavila ugovor. Oni su desetak dana nakon toga nazvali agenciju i rekli da vise nisu zainteresirani za prodaju - i to je to. Kupili stan bez agencije! Vjerujem da je to cisto individualno iskustvo i da je svako ima neku drugu pricu
zana.rijeka is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2007., 17:30   #6
NoWa
Bum!

NoWa Avatar

Registracija: Sep 2003.
Pogledala sto se nudi na Oglasniku na webu, nazvala prodavace, dosla u stan i kupila ga

Btw, prodavači su stavili oglas u novine solo, al i dali stan na prodaju u agenciju (pa šta upali..) i pitali si me jesam li preko agencije ili ne...nazvala sam agenciju u vezi svog stana, a oni su ga prodavali 8000 eura skuplje() nego sto je bila cijena stana!

dolje agencije

dakle, kad dogovoris kupnju stana:
a) provjeri imaju li vlasnicki papir (isto mozes i naknadno provjeriti na stranicama gruntovnice)
b)provjeri jesu li vlasnici isplatili taj stan (imaju li tabularnu izjavu) ili ga placaju na kredit (mozda ces morati "prebiti" njihov kredit, no to nije ništa strašmo)
c)ako ti kupujes na kredit, zaboravi točnu 3 od polly, jer se onda tvoja banka knjiži na stan (no o tome će ti sve reći u banci)
dalje ide preko banke, javnih biljeznika..step by step...

i sretno
Old 27.05.2007., 20:13   #7
mvi
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2005.
Jedan kvarni sistem: ako imaš dobrog prijatelja/icu neka se on prijavi u agenciju i neka traži stan, a ti mu praviš društvo u obilasku stanova. Ako nađeš nešto što te zanima sam direktno kontaktiraš prodavača.....

Na taj način zaobilaziš one ugovore koje neke agencije guraju na potpis i po kojem ti plaćaš proviziju.

Iako iskreno, ja sam kod potrage za kućom od 10-ak kuća koje sam vidio potpisao samo jedan takav ugovor po kojem je "potencijalni kupac xy pogledao nekretninu na adresi xx i u slučaju zaključenja kupoprodajnog ugovora mora agenciji platiti proviziju u iznosu...". Kod svih ostalih ništa me osim neke moralne obveze nije vezalo za agenciju.
mvi is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja