Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.01.2006., 16:52   #1
x-type
xxx-type
 
x-type Avatar
 
Registracija: Sep 2004.
Lokacija: dovoljno daleko od mora
Postova: 13,244
rižoto - vrste riža

molim neke dobre recepte za rižoto. mesni, nemesni, kombinirani, svejedno.
naime, nikako nisam zadovoljan time kako mi rižoto ispadne, zapravo bi se moglo reći da ga ne znam napraviti.
obvezno napišite i neke običnije tipa rižoto s piletinom, s gljivama i tak
danke
__________________
Вєрка Сердючка
x-type is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2006., 16:54   #2
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 17,999
za pochetak, ovdje imash zgodnih savjeta
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2006., 19:16   #3
d@d@
Registrirani korisnik
 
d@d@ Avatar
 
Registracija: Nov 2004.
Postova: 6,116
S obzirom da smo na rizi-bizi obradili sve varijante povrtnih rižota, predlažem da ovdje razmjenimo iskustva sa vrstama riža i najbolje pogođenim za pojedine recepte.

Moje iskustvo je na žalost vrlo skromno, moji dečki nisu ljubitelji riže, koristimo je relativno rijetko. Dugo godina sam kupovala rižu dugog zrna (pokazala se kao dobra za ove kineske specijalitete). A od kad sam probala crni rižoto kod Bote u Stonu nikako da dobijem onaj pravi okus, nekako mi nije dosta "uljepljeno".

Dakle sad koristim rižu kratnog zrna - to su mi rekli da je bolje za riblje varijante.

Inače nije lako prikupit sve sastojke koji bi u ovakav tip rižota trebali ići. Sipe (sa crnilom), dagnje, vongole, škampi (bili su cijeli srednje veličine), jakobove kapice i nisam sigurna kako se zove školjka koja liči na mušulu, ali je malo izduženija.

Išlo bi ovako. Na maslinovom ulju okrenut češnjak i peršin. Dodat nasjeckane sipe + školjke + rakove, poklopit i prodinstat minutu - dvije (dok se školjke ne otvore), zalit vinom (i tu je bitan izbor, istarska malvazija najčešće, kod mene) dodat rižu i po potrebi podljevat ribljim temeljcem (to se može posebno skuhat od ribljih glava) i naravno dodat crnilo. Od začina stavljam samo malo soli (na probu jer zna biti mora u školjkama) i papra.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2006., 23:10   #4
mujsapujsa
vita jela
 
mujsapujsa Avatar
 
Registracija: May 2005.
Lokacija: Zgb
Postova: 6,997
Jedna od najjednostavnijih varijanti je riža na bjanko.Na ulju-mrvicu,zdinstati luk,dodati rižu ,malo propržiti uz miješanje i doliti temeljac pa kuhati koliko treba.Pred kraj kuhanja dodati kocku putra i naribati sira.
Inače,ovo s putrom mi je rekao tip koji ima rest. (dobar) i od tada ja to radim i rižoti su mi puno bolji mada ja a ni moji boma baš i nismo ljubitelji raže.
mujsapujsa is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 25.01.2006., 01:29   #5
Ego
Egomanijak
 
Ego Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Zagreb
Postova: 17,600
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Ego
Ja radim rižoto na 2 načina.
1) bijeli:
Prepržim meso (piletina/puretina) na ulju dok pobijeli, zatim dodam nasjeckani luk i pričekam da pusti saft. Nakon toga hitim rižu i sve skupa pržim dok riža malo ne promijeni boju (preferiram Basmati rižu). U isto vrijeme zakuham oko litru pilećeg temeljca. Kada se riža preprži, polako dodajem vruči temeljac dok riža ne omekša. Na kraju popaprim, dodam curry-ja i po potrebi soli.

2) crveni:
umjesto pilećeg temeljca na luku mlo prepržim luk, razrijedim paradajz iz tube u litri vode (ako ima pravog paradajza tim bolje), dodam ćešnjaka, chillyja, soli i origana, te sve skupa prokuham. Tako dobiven umak dodajem na preprženu rižu i meso (piletina ili puretina) dok riža ne omekša. Na kraju kušam da vidim jesam li pogodio ljutinu/slanost i po potrebi dodam potrebnih sastojaka.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu Nadlažan za prirodne znanosti, svijet oko nas, religiju i duhovnost. Molim da se za problema na ostalim forumima obratite nekom drugom. Ne brišem postovena zahtjev i ne mijenjam nickove.
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2006., 06:22   #6
Kyra
Rodila2MuškarcaSvogŽivota
 
Kyra Avatar
 
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: Grad koji teče
Postova: 3,738
Mi doma koristimo integralnu rižu i odlična mi je. Ponekad mi prijateljica donese pravi talijanski riso carnaroli i ta mi riža isto bude super, pogotovo s gljivama.

Kad kuham rižu, stavim u nju povrtnu kocku, malo maslaca pred kraj a ponekad i amrvicu vrhnja za kuhanje. Na kraju parmezan. Mogu ju i takvu jesti, bez nekih posebnih dodataka.

Inače, obožavam rižot s crvenim radićem i onaj s gljivama.

__________________
Nemoj se čudit, anđele..Što neću te prepoznati. Ako te sretnem bilo kad i bilo gdje...S tobom neću
V&L
Kyra is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 12:19   #7
Tinchi
. .. . ..... .. .
 
Tinchi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: putem..
Postova: 7,988
Obožavam rižu

RIŽOTO S JABUKAMA - my favourite.
(nije slatko!!!! )

Na pločici maslaca (otprilike dva ona najmanja pakiranja) popržiš jedan srednje velik luk da omekša. Narežeš jednu veću oguljenu aromatičnu (slatko-kiselu) jabuku na kockice i dodaš luku, dinstaš nekoliko minuta da jabuka lagano omekša i da se počne širit miris. Nakon toga dodaš veću kavenu šalicu riže, malo prodinstaš , začiniš čime voliš (sol, papar, vegeta, peršin, bosiljak, svejedno - treba isprobat i druge kombinacije ) te dalje podlijevaš vodom ko kad radiš klasični rižoto (malo- pomalo, kako voda ispari, tako dodaš još). Pred kraj, kad je riža već maltene gotova, nasipaš parmezana da se rastopi.

Ja obično dodam još parmezana kad je već na tanjuru
Uh, ogladnih
Tinchi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 12:21   #8
Shoki
Čita se ŠOKI
 
Shoki Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Stubičke Toplice/Zagreb
Postova: 3,615
kak radite rizoto od gljiva?
To josh nisam napravio a jede mi se i zvuci mi
Shoki is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 12:29   #9
d@d@
Registrirani korisnik
 
d@d@ Avatar
 
Registracija: Nov 2004.
Postova: 6,116
Quote:
Shoki kaže:
kak radite rizoto od gljiva?
To josh nisam napravio a jede mi se i zvuci mi
U gornjem receptu zamijeni riječ "jabuka" sa "nasjeckanim gljivama".
Najčešće su gljive šampinjoni, ali dobro je i sa bukovačama, lisičicama i vrganjima (one mekše gljive dedeki, sunčanice i sl. nisu baš za rižote)
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 12:37   #10
Tinchi
. .. . ..... .. .
 
Tinchi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: putem..
Postova: 7,988
Quote:
d@d@ kaže:
U gornjem receptu zamijeni riječ "jabuka" sa "nasjeckanim gljivama".
Najčešće su gljive šampinjoni, ali dobro je i sa bukovačama, lisičicama i vrganjima (one mekše gljive dedeki, sunčanice i sl. nisu baš za rižote)
Da
S time da može (umjesto parmezana) pred kraj dodati malo kiselog ili slatkog vrhnja.

Ma... može još i parmezan, kad je bal...
Tinchi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 12:37   #11
Andariel
magic resistant
 
Andariel Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: underground
Postova: 2,926
izgleda da ja jedina posebno skuham rižu, isperem ju-obavezno i onda radim dalje
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 12:44   #12
Tinchi
. .. . ..... .. .
 
Tinchi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: putem..
Postova: 7,988
Ma i ja tako nekad radim - tipa kad ima skuhane riže od prije, sama sam doma, a nema niš pametno za večeru
Onda samo dodajem štošta u nju. Najčešće završi na salatu (vrhnje, komadići šunke, paprika, rajčica, senf).

Ali bolja je riža kad se kuha s ostalim sastojcima, upije sve sokove pa je finija.
Tinchi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 13:09   #13
Andariel
magic resistant
 
Andariel Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: underground
Postova: 2,926
Quote:
Tinchi kaže:
Ma i ja tako nekad radim - tipa kad ima skuhane riže od prije, sama sam doma, a nema niš pametno za večeru
Onda samo dodajem štošta u nju. Najčešće završi na salatu (vrhnje, komadići šunke, paprika, rajčica, senf).
Ali bolja je riža kad se kuha s ostalim sastojcima, upije sve sokove pa je finija.
tako i moja baka radi, ali meni je puno finije dok ja to napravim na svoj način.. ja volim da je riža onako rahla, a ne ljepljiva i sluzava zato ju uvijek ispirem
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 13:28   #14
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,489
ti onda radis pilav a ne rizot, pravi tal. rizot mora biti kremast a ne suh
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 16:33   #15
Zla patka
pistachio
 
Zla patka Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Postova: 18,540
ja uvijek rizu prije kuhanja namocim u toploj vodi i to nekih 2 sata prije
__________________
I can resist anything but temptation
Zla patka is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 16:35   #16
Andariel
magic resistant
 
Andariel Avatar
 
Registracija: Jun 2004.
Lokacija: underground
Postova: 2,926
Quote:
undercover kaže:
pilav
nikad čula, al dobro..glavno da je meni fino
__________________
you own me...
Andariel is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 16:39   #17
Zla patka
pistachio
 
Zla patka Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Postova: 18,540
mi doma zovemo pilav - rizu s mesom, ostalo zovemo rizoto iako bi po nekoj logici riza s mesom isto bila rizoto...
__________________
I can resist anything but temptation
Zla patka is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2006., 20:08   #18
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,489
pilav vam je pojednostavljeno turska verzija rizota
osim sto se razlikuju u vrsti zacina koji se koriste i u vrsti rize (talijani rizot rade s arborio rizom) glavna razlika je u tome da je tal. rizot lagano tekuci i kremast (a to bas zbog ove vrste rize koja je okruglastog i prilicno velikog zrna i otpusta dosta skroba) a turski je suh i rasipa se
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 10:15.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger