dajem instrukcije jednom srednjoskolcu iz 3. razreda i naisamo sam na jedan problem-trik zadatak koji nisam znao rijesiti, cak ni doma kada sam ga sat vremena pokusavao dokuciti
dakle, treba rijesiti pomocu gradiva 3. razreda matematike za gimnazije:
2cos2x + cosx = 1
tu je rijec o trig. jednadzbi, ali do one supstitucije sa t nikako ne mogu doci
ako netko ima vremena i znanja, neka proba rijesiti zadatak pa neka javi
Spike, ako nije tajna koliko malcu računaš za instrukcije i čime se baviš u životu (slutim da studiraš za neko tehničko zanimanje). Ako studiraš, što studiraš (mislim grad), ako si završio faks, što si diplomirao? Hvala.
R: cos(2x)=2*(cos(x))^2-1 i dobiješ kvadratnu jednadžbu...
isao sam uobicajenim postpukom i odavde NEMA izlaza (za koji ja znam) pa te molim da postas svoj postupak...fala
inace sam biokemijski fax u zg, godina 1.
*_spike, mislim da nije u redu da netko kome najjednostavnija trigonometrijska jednadžba zadaje toliko muke naplaćuje instrukcije iz matematike.
Nadam se da samo pokušavaš pomoći rođaku ili prijatelju i da tvoj "učenik" zna da tvoje znanje matematike nije pouzdano.
*_spike , hitno prestani držati instrukcije, za pare ili besplatno, votever. Ova je jednadzba toliko jednsotavna da ce ti je svi gimnazijalci koji imaju zasluzenu dvojku znati postaviti i rijesiti. Toliko jednostavna da ja svoje ucenike jedva pitam na popravku takvo sto. Toliko jednostavna da ju ti (ako mislis nekome pomagati oko matematike) trebas znati rjesavati kada te netko probudi usred noci ili nakon 6 dana gladovanja i zedi.
Ako ne zelis zbuniti ucenika, nemoj mu drzati instrukcije iz matematike. Ne rjesavaju formule i supstitucije sve probleme. Malo osnovnog znanja tigonometrije, poznavanje dvostrukog kuta, prevodenje sinusa u kosinus ili obrnuto!