Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.01.2006., 12:42   #1
Alimentacija - Q&A

Dakle, stvari stoje ovako.
roditelji su mi razvedeni već nekih 6 godina. Nakon razvoda ostao sam živjeti s majkom, a ocu je određena obveza plačanja alimentacije u visini od 750 kn. Naravno, kao što se iz naslova da zakljućiti, lovu sam vidio ravno nikada. Do sada u vezi toga nisam poduzimao neke pravne korake nego je sve ostalo na "stari, fakat bi bio red". Međutim, njegova bahatost i bezobraština u zadnje je vrijeme prešla granice zdravog razuma, pa sam odlučio pokušati sudski izboriti svoja zakonska prava.
Sad me zanima:
1) Ima li smisla tužiti ga za neplačanje proteklih 6 godina?
2) Ima li šanse da ga i u buduće sudski prisilim da izdvoji neku lovu ako je on odlučio da ne želi.
3) Kakav je postupak, što bi ja zapravo morao učiniti i koliko bi me to koštalo?
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2006., 23:49   #2
Obavezno ga tuži, možeš ga sudski natjerati da palća ubuduća dospijela davanja alimentacije, postupak se vodi na općinskom sudu, ako si maloljetan majka te treba zastupati, tebe neće ništa koštati ništa obzirom da ne radiš, eventualno bi te sastav tužbe nešto koštao, sretno
raptorr is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 06:19   #3
ne znam di mi je knjiga,i dost sam davno to položila,al ovak,iz glave:
1) možeš,ali mislim da se ne može vratit sve. kolko se ja sjećam(..),nakon nekog vremena,ono što nije isplaćeno,ne može se ni vratiti
2) sud mu (na tvoj zahtjev) može stavit administrativnu zabranu na plaću-svaki mjesec mu se sa plaće automatski oduzima iznos alimentacije i šalje tebi
3) za početak,možeš otić u centar za soc.skrb. tam imaju pravnika koji će ti objasnit kaj da radiš i kaj se može napravit. postoji i opcija odvjetnika,al s obzirom da je skupo,a reko bu ti kaj i ovi u centru,odi prvo tam probaj.
ambasadorica is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 06:25   #4
jebote, pa kaj mu nije bed?
__________________
They won't let me join their games...
H5N1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 09:46   #5
tuži ga svakak, možeš tražiti i povećanje iznosa, jer ipak je već prošlo 6 godina, a troškovi života su se povećali. Trebaš ga svakako tužiti, ne može se izvući, prije ili kasnije će morati platiti. Svakako probaj prvo sa Centrom za socijalnu skrb, a ako oni budu odugovlačili, onda kod odvjetnika.
labrador1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 12:27   #6
Centar za socijalnu skrb, preporučam zaobiđi, to je institucija „šalji dalje“, od njih velike koristi ni pomoći nema.

Pretpostavka je da si punoljetan kako piše u profilu, da si redovan student, da nemaš imovine ni prihoda.

Prvo napiši opomenu pred tužbu i pošalji starom (preporučeno s povratnicom), traži da ti u nekom roku isplati ukupan iznos dospjelih alimentacija u iznosu xyz (recimo bez kamata jer si dobre volje), a ako to ne učini da ćeš biti prisiljen podnijeti tužbu (nadodaj: kojom ćeš tražiti i zakonske kamate).
Ako ne plati do tog roka koji si specificirao ili ne plati toliko koliko si tražio, onda....

Odi na svoju poreznu upravu i izvadi potvrdu o imovinskom stanju radi oslobađanja od sudskih troškova (uz osobnu iskaznicu, trošak 0 kuna). Odi na faks i izvadi potvrdu/uvjerenje da si redovan student tog fakulteta (50 lipa te košta obrazac uvjerenja).
Nađi presudu u kojom se tvom starom određuje taj iznos od 750,00 Kn.
Napiši privatnu tužbu kojom ga tužiš za neplaćanje alimentacije od dana tog i tog (a prema presudi toj i toj) te tražiš da ti sva dospjela potraživanja isplati zajedno sa dospjelim zakonskim kamatama. S obzirom da nije baš uredni platiša traži da se ubuduće alimentacija isplaćuje na način administrativne zabrane na njegovu plaću. Priloži fotokopiju one presude gdje piše 750 kunića, kopiju opomene pred tužbu koju si mu poslao te kopiju povratnice kojom dokazuješ da je to primio.
Na poseban papir napiši molbu sudu da te oslobodi plaćanja sudskih troškova jer si redovan student bez prihoda i imovine (priloži onu potvrdu o imovinskom stanju, potvrdu faksa i fotokopiju prve strane indexa).
Onda sve to skupa predaj na nadležan Općinski sud (u dovoljnom broju primjeraka, jedno 3-4 minimum) i čekaj ročište.
Ako ne uzimaš svog odvjetnika trošak ti je 0,00 kuna.
Ako pak odlučiš uzeti odvjetnika, pisanje tužbe, molbe, svaki izlazak na ročište, svaki eventualni podnesak itd. (neki naplaćuju i razmatranje dokumentacije, telefonske razgovore i sl.), košta će te podosta (vidi odvjetničke tarife), ali ćeš taj trošak dobiti nazad (traži ga u tužbi) nakon što se spor završi, a ako uspiješ u svojoj tužbi (što vrlo vjerojatno hoćeš).
__________________
Što želi propasti, treba pustiti da propadne.
Mag is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 12:30   #7
za pocetak dug od uzdrzavanja nikad ne zastarjeva... dakle, sjeti li se on to napraviti i za 10 godina... moze

+ to postoje i kamate koje se mogu utuziti za svaki mjesec kasnjenja s isplatom.... a obzirom da se radi o 6 godina... ima tu i prilicnih kamata

tuzi obavezno
__________________

Now you dont need money
With a face like that, do ya honey
joujou is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 14:40   #8
Zahvaljujem na odgovorima!

Imam samo nekoliko dodatnih pitanja...

1) Kako da dokažem da dugovi nisu plačani? Što ako on ustvrdi da je sve uredno platio na ruke mojoj majci (koja je preminula ove godine)? Moja riječ protiv njegove?

2) Što ako se pokuša izvuči na svoje loše imovinsko stanje?
Najme, nekih 2 godine nakon rastave dobio je otkaz u firmi u kojoj je radio uz pozamašnu otpremninu. Od tada je nekoliko godina bio na burzi i hladio jaja na račun te otpremnine, neko vrijeme radio u drugoj firmi, a sada je službeno na burzi, ali radi u fušu i zarađuje nešto love. Imam li za čitavo to vrijeme pravo tražiti istih 750 kuna ako se on nije potrudio u međuvremenu tražiti da se cifra izmijeni u slijed novo nastale situacije?
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:16   #9
Pogledaj što piše u presudi – na koji način treba plaćati. Ako je na ruke majci to obično znači na njen tekući račun ili nekom uplatnicom, znači mora postojati trag da je platio (izvadak tekućeg računa, kopije uplatnica). Isto tako uzmi izvatke tekućeg računa od mame kao i svoje od kada si punoljetan gdje se vidi da uplata nema.
Ne može se izvući na loše imovinsko stanje što se tiče duga u prošlosti. Ako mu se stanje pogoršalo trebao je sudskim putem tražiti promjenu iznosa alimentacije zbog novonastalog stanja, ako nije znači vrijedi ono što je pravomoćnom presudom na snazi, a to je 750. Može jedino tražiti da se iznos promjeni u budućnosti.
__________________
Što želi propasti, treba pustiti da propadne.
Mag is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:20   #10
i ako nema redovna primanja... mozes traziti ovrhu nekretnina
__________________

Now you dont need money
With a face like that, do ya honey
joujou is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:21   #11
Ovako , mandatnom tužbom o kojoj je riječ ( obavezno materijalno davanje u smislu izdržavanja proisteklo iz braka ) ti obavezno traži gore lijepo opisani iznos , kako su ti ostali naveli ....

Dalje , postoji mogućnost da rasprave i ne bude , jer će sud automatski izdati rješenje o izvršenju na osnovu tvoje tužbe , osim ako on ne uputi prigovor , s tim da mora dokazati svoje navode. Dokazi su na tvojoj strani , što se toga tiče.

Njegovo loše imovinsko stanje nije izgovor za prethodne obaveze , već za eventualno buduće ( mislim na povećanje alimentacije ).

Posebno da ti kažem , ne moraš mu slati ništa (obavijest - upozorenje ), jer nije nikad ni platio .

Ako bude tvrdio da je dao nešto tvojoj pokojnoj majci , traži da to dokaže , što sumnjam da može , jer sud obraća veću pažnju povrijeđenom-izdržavanom licu , u odnosu na lice koje je zanemarilo izdržavanog člana porodice.

Ako ti mogu nešto dodatno pomoći javi se na pvt. !!!
Sa srećom!!!!!
__________________
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku , završit će karijeru u nižerazrednom ********........
allien 1/2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:25   #12
kakva tužba? pa jel rekao da ima presudu, idi kod nekog odvjetnika i dogovori tj. zamoli da ti pokrene ovrhu i da saceka da pocnu pare stizati da naplati svoj trošak...
dr. Szmola is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:35   #13
Post

Quote:
dr. Szmola kaže:
kakva tužba? pa jel rekao da ima presudu, idi kod nekog odvjetnika i dogovori tj. zamoli da ti pokrene ovrhu i da saceka da pocnu pare stizati da naplati svoj trošak...
Riječ je o procesnom podnesku kojim se pokreće ovrha , a na osnovu vjerodostojne isprave - javne konkretno (pravomoćne presude ) , kojom traži da se izvrši : popis , procjena , pljenidba , te prodaja ... pokretnih i nepokretnih stvari , te da se na osnovu istog izmiri DUG !!!!

Nije fer da nesretnika zatrpavamo svojom retorikom, pa da se ne zna snaći ...
__________________
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku , završit će karijeru u nižerazrednom ********........
allien 1/2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:47   #14
kakva retorika? rekao sam mu da pokrene ovrhu, i da ne mora podnositi tužbu, kako to jednostavnije napisati? ... presuda je ovršna a ne vjerodostojna isprava...

uostalom, sam neće ništa postići, za to i postoje odvjetnici...
dr. Szmola is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 15:59   #15
Nije mu potrebno naše prepucavanje , izvinjavam se iskreno ....

"presuda je ovršna a ne vjerodostojna isprava..." ?! stvarno? koja ? kad?
svaka ? kada siče to svojstvo ?
__________________
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku , završit će karijeru u nižerazrednom ********........
allien 1/2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 16:06   #16
Quote:
Ovršna isprava
Članak 21.
Ovršne isprave jesu:
1. ovršna sudska odluka i ovršna sudska nagodba,
2. ovršna odluka arbitražnog suda,
3. ovršna odluka donesena u upravnom postupku i ovršna nagodba sklopljena u upravnom postupku ako glase na ispunjenje novčane obveze, ako zakonom nije drukčije određeno,
4. ovršna javnobilježnička odluka i ovršna javnobilježnička isprava,
5. nagodba sklopljena u postupku pred sudovima časti pri komorama u Republici Hrvatskoj,
6. druga isprava koja je zakonom određena kao ovršna isprava
.

Quote:
Vjerodostojna isprava
Članak 28.
(1) Vjerodostojna isprava je, prema ovom Zakonu, račun, mjenica i ček s protestom i povratnim računima kad je to potrebno za zasnivanje tražbine, javna isprava, izvadak iz poslovnih knjiga, po zakonu ovjerovljena privatna isprava te isprava koja se po posebnim propisima smatra javnom ispravom. Računom se smatra i obračun kamata.
njemu je potrebno da naplati šta mu stari duguje, a nadam se da je skužio da to nisu stvari koje možeš po sam svoj majstor sistemu....
dr. Szmola is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 16:43   #17
Mi vodimo polemiku oko ovršne presude , a pitanje odvjetnika nisam uopće niti jednom riječju stavio pod znak pitanja.

I napomena odgovor nije potpun....no nema veze , hvala za diskusiju , nadam se da je autor shvatio šta treba da radi.
__________________
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku , završit će karijeru u nižerazrednom ********........
allien 1/2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 18:20   #18
Quote:
Mag kaže:
Pogledaj što piše u presudi – na koji način treba plaćati. Ako je na ruke majci to obično znači na njen tekući račun ili nekom uplatnicom, znači mora postojati trag da je platio (izvadak tekućeg računa, kopije uplatnica). Isto tako uzmi izvatke tekućeg računa od mame kao i svoje od kada si punoljetan gdje se vidi da uplata nema.
U presudi piše samo "otac će u uzdržavanju sina sudjelovati svotom od 750 kn mjesečno". Mama mi nije imala tekući račun u banci, sve je primala na ruke.

Koliko sam shvatio, ja idem na sud tražeći presudu koja bi glasila u stilu " tuženi ima obvezu platiti tužitelju svotu od xxx kuna u roku od xxx dana". Onda ako to ne učini, mogu na temelju toga pokrenuti zahtjev za ovrku. Jesam li dobro shvatio?
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 18:40   #19
nisi, na temelju ove presude koju imaš možeš pokrenuti ovrhu odmah, a on nek dokazuje šta je i koliko platio, ti traži uzdržavanje od onog dana od kada znaš da je prestao plaćati, plus zz kamate za svaki mjesečni iznos...
dr. Szmola is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2006., 20:45   #20
update:
Našao sam originalnu presudu... točke koje se mene tiču glase:

IV. "Ime oca" dužan je za uzdržavanje mllj "moje ime" plaćati mjesečno 25% plaće koju prima na ruke "ime majke" počev od "datum presude" pa ubuduće dok za to postoje uvjeti s dospjećem svakog mjesečnog obroka do 15-ok dana u mjesecu za tekući mjesec sa zakonskim zateznim kamatama po stopi određenoj Uredbom o visini stope zatezne kamate tekućim počev od dospjeća svakog pojedinog mjesečnog obroka do isplate istog.

Obrazloženje:

Nije sporno između stranaka da podnesiteljica zahtjeva ima mjesečnu plaću u iznosu 2600 kn, kao niti da podnositelj zahtjeva prima mjesečnu plaću u iznosu od 3000 kn.

Mjesečne potrebe djeteta za uzdržavanjem procjenjuju na 800 do 1000 kn mjesečno.

U točki IV izreke presude podnositelj zahtjeva na plaćanje uzdržavanja primjenom odredbe čl. 235 te čl. 303 st. 1 OZ. Obveza uzdržavanja traje dok za to postoje zakonski uvjeti. Iznos mjesečnih obroka uzdržavanja određen je u postotku od plaće kako zakon propisuje.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:28.