Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.03.2006., 10:17   #1
Kreme za kolače

Eto, zanima me savjet iskusnih kuharica oko kuhanja kreme sa žutanjcima i šećerom na pari!

Kak znati do kad ju kuhati, kad je dosta kuhanja da se jaja jednostavno ne zgrušaju, po čemu prepoznati ili okvirno koje je to vrijeme trajanja?

Masu puta sam znala popizditi i na kraju od žute kreme skuhala smeđu (čokoladnu) jer nikak nisam bila sigurna jel sve kak treba, a čokolada ipak stvrdnjava kremu i bolje se krema veže s njom nego bez nje.

I da, koje omjere koristite u odnosu jaja/šećer?
Smatrate li boljim koristiti samo žutanjke pri spravljanju žute kreme ili cijela jaja?
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 10:38   #2
Neće se zgrušat ako radiš nad vodenom parom i mješaš. Gotovo je kad dobije gustoću koja ti treba cca 10-20 minuta. Ja imam recepte sa samim žumanjcima.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 10:50   #3
pa radim nad vodenom parom i uspije mi se zgrušati, pojma nemam zašto!

mješam s mikserom, ili možda ne bih smjela - možda trebam s kuhačom!
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 10:58   #4
Quote:
emili kaže:
pa radim nad vodenom parom i uspije mi se zgrušati, pojma nemam zašto!

mješam s mikserom, ili možda ne bih smjela - možda trebam s kuhačom!
Valjda ti prejako grije. Ja radim na šporetu na drva pa mogu pomicat lonac na hladnije, tj. prema rubu. Mješam s kuhaćom i to stalno, ali ne prebrzo.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 11:09   #5
da kuhan na plinu u Zepterovim loncima, stavim jedan u drugi i mikserom raspalim..
koliko šećera stavljaš na jedan žutanjak?
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 11:24   #6
Moram doma pogledat, ne znam napamet.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 14:43   #7
Odustala sam od bilo kakvih krema koje imaju žutanjke, a koji nakon toga ne idu u pećnicu - sorry, ali salmonela je postala realna opasnost. Zato sve takve kreme mijenjam puding-filama, kuhanim filama s brašnom (uz sve moguće dodatke) ili pak pariškom filom (čokolada otopljena u slatkom vrhnju).
__________________
I have an attitude, and I know how to use it!!!
BBlue is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 16:57   #8
do sada znam samo za oboljele od domaćih jajci
meni tatek donosi jednodnevna jajca iz peradarnika u Golubovcu
jako su doba i stvarno friška
povremeno kupi i dvojčeke, baš su

i tak živim u nadi i radim i kremšnite


što se tiče kuhanih fila od jaja
žumanjke lagano potućem, tek toliko da se razmute a ne zapjene
umiješam šećer i kuham na pari miješajući ih žicom (onom metlicom za trajbanje)
ako u filu idu i bjelanjci, napravim šaum (odmah ubacim kristal šećer, izmiješam u čvrsti, sjajni snijeg) i skuham ga na pari stalno miješajući
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 17:16   #9
Quote:
BBlue kaže:
Odustala sam od bilo kakvih krema koje imaju žutanjke, a koji nakon toga ne idu u pećnicu - sorry, ali salmonela je postala realna opasnost. Zato sve takve kreme mijenjam puding-filama, kuhanim filama s brašnom (uz sve moguće dodatke) ili pak pariškom filom (čokolada otopljena u slatkom vrhnju).

Može recept za tu parišku kremu? Zvuči fino

Ako netko ima još neke recepte za razne kreme koje su idealne za torte neka napiše....
Rijetko kada radim torte baš po receptima, imam jedno tijesto ( od oraha ) koje se uvijek super digne i fino je pa kombiniram s različitim kremama.

Evo recepti za moje omiljene kreme :

Žuta krema s sjeckanim orasima, bombonima....

- 1/2 litre mlijeka staviti kuhati
- odvojiti malo mlijeka da se umiješa 6 žumanjaka
- 20 dkg šećera
- 6 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
Kad mlijeko zakipi usuti smjesu i kuhati.
U hladno dodati jedan margarin ( 25 dkg)
Nasjeckati orahe, žele ili gumene bombone, grožđice ( sve po 10 dkg),može i suho voće

Krema od naranči...

- 4 žutanjka
- 15 dkg šećera
- sok i ribana korica 1 naranče
- 1 žlica brašna

Sve zajedno kuhati i u hladno dodati jedan margarin

( ja još i tijesto polijem narančinim sokom)


P.S. Ako će se autorica topiće ljutiti što otvaram temu u njenoj temi neka moderatirice ovo prebace u zaseban topić

Zadnje uređivanje dobardan : 07.03.2006. at 18:26.
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 18:19   #10
Quote:
dobardan kaže:
Može recept za tu parišku kremu? Zvuči fino
U pravilu ista količina čokolade i slatkog vrhnja (naravno, pravog, ne biljnog)... dakle 2 dl slatkog vrhnja lagano (ali zaista lagano, u posudi s vrlo debelim dnom) zakuhati i u tome otopiti 20 dag čokolade. Dobro ohladiti (najbolje preko noći) u hladnjaku i zatim izlupati mikserom.

Uz tamnu čokoladu, otopiti možeš i mliječnu, kao i bijelu čokoladu - ja odvojeno napravim sve tri vrste kreme - pa onda slažem između kora za tortu. Rezultat je super....
__________________
I have an attitude, and I know how to use it!!!
BBlue is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2006., 23:23   #11
hm, ja to radim u banja mariji i uvijek mi ispada dobro. stavi pola brašna/pola gustina, to pomaže.
__________________
Plastic Jesus shelters me - for His head comes off, you see. He's hollow, and I use Him for a flask.
Plastic Jesus, plastic Jesus, riding on the dashboard of my car... Plastic Jesus is a holy bar!
PrittPen is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 07:15   #12
[Krema od naranči...

- 4 žutanjka
- 15 dkg šećera
- sok i ribana korica 1 naranče
- 1 žlica brašna

Sve zajedno kuhati i u hladno dodati jedan margarin

( ja još i tijesto polijem narančinim sokom)


P.S. Ako će se autorica topiće ljutiti što otvaram temu u njenoj temi neka moderatirice ovo prebace u zaseban topić [/QUOTE]


ne ljutim se, čak što više i mene zanimaju same kreme ko kreme, pa da na volju kuham onu koja mi se svidi ili za koju imam doma sve sastojke

nego, ova krema s naranđama .... tu nekaj fali ....il se varam
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 08:32   #13
vjerojatno niš ne fali
samo meni je premalo kuhane smjese na 1 margarin
osim toga više volim putar, a i bolji je za kreme koje idu u biskvitne kolače
za kolače sa korama (tipa mađarice) bolji je margarin

bolje mi je kad se umijesto brašna stavi gustin, kreme su puno, puno glađe
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 11:11   #14
čekaj, jer se ta krema s naranđinim sokom kuha da se svi sastojci skup s brašnom pomješaju i kuhaju na pari ?

i da polly, što ti nazivaš putrom za kremu? jel maslac!
meni je putar ono što kumice na placu prodaju ko domaći proizvod, al nikad nisam čula da se to svalja u kremu...
ja za kremu koristim onaj zvijezdin margarin sa slatkim vrhnjem
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 11:20   #15
Niš ne fali kremi, sve sam napisala šta ide u nju. Smjese ne ispadne puno pa možete i duplu skuhati i staviti jedan margarin ( tak ja radim). kiselkasta će biti od naranči tak da taj margarin ni ne dolazi do izražaja previše, djeluje osvježavajuće.
Ja isto koristim zvijezdin margarin s slatkim vrhnjem i nisam nikad čula da netko stavlja putar ( potvrđujem šta je rekla emili za putar i kumice...)
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 11:32   #16
Quote:
BBlue kaže:
U pravilu ista količina čokolade i slatkog vrhnja (naravno, pravog, ne biljnog)... dakle 2 dl slatkog vrhnja lagano (ali zaista lagano, u posudi s vrlo debelim dnom) zakuhati i u tome otopiti 20 dag čokolade. Dobro ohladiti (najbolje preko noći) u hladnjaku i zatim izlupati mikserom.

Uz tamnu čokoladu, otopiti možeš i mliječnu, kao i bijelu čokoladu - ja odvojeno napravim sve tri vrste kreme - pa onda slažem između kora za tortu. Rezultat je super....

evo može poduka za neuke, koje su to vrste, odnoso od kojih proizvođača prava slatka vrhnja !
pa ja sma to radila s onim slatkim vrhnjem Hole i onim što na sebi ima nacrtanu jagodu isto u nekom rozom tetrapaku i sve je ispalo dobro.

nerazumijem tu podjelu, šta spada kamo i zašto nešto valja, a drugo ne!
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 12:03   #17
Hole je biljni šlag, slatko vrhnje je nešto drugo...
Možda sam u krivu al sumnjam da je to dvoje ista stvar
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 12:36   #18
I ja bi bas voljela da netko napise nesto o tim vrstama slaga.
vemar1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 13:03   #19
Quote:
emili kaže:

i da polly, što ti nazivaš putrom za kremu? jel maslac!
meni je putar ono što kumice na placu prodaju ko domaći proizvod, al nikad nisam čula da se to svalja u kremu...
pa jel vrhnje s placa i iz dučana zoveš vrhnje ili drugačije?
putar je maslac, bez obzira jel ga netko lupao u onoj drvenoj kanti (nemrem se sad sjetit kak se to zove) ili ga radio dukat ili tko već
možeš kremu radit i od domaćeg putra
ja probala dok je baka bila živa pa je tukla vrhnje
ove domaće proizvode s placa ne kupujem
vidjela sam higijenske domete nekih kumica i fala ja to ne bi

nekad (jebatga stara sam ) se samo putar i stavljao u kremu, margarin su stavljale samo fest šparne gazdarice
meni osobno se okus margarina (s čim god bio) ne sviđa
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2006., 13:07   #20
Quote:
dobardan kaže:
Hole je biljni šlag, slatko vrhnje je nešto drugo...
Možda sam u krivu al sumnjam da je to dvoje ista stvar
je, hole je biljni uz puno dodataka sveg i svačega
slatko vrhnje je mliječni proizvod gdje je na početku lanca krava, zdraviji je od biljnog i meni osobno nemjerljivo ukusniji

ponekad, ako radim više kolača u ljeto za neku feštu, stavim pola jednog pola drugog, jer se biljni bolje drži
ako je samo za kućnu upotrebu i normalnu temperaturu onda uzmeme samo slatko vrhnje

šlag iz vrećice ne koristim jer mi nije fini
polly is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:16.