Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.12.2002., 01:49   #1
Couscous

Kako se sprema?Kupila sam ona zrnca,a pojma nemam od cega su,kakvog su ukusa...
Ajd pisite kako da spremim couscous.
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2002., 02:40   #2
Couscous je predivna hrana koja potice iz arapskih zemalja,,,prvenstveno Magreba. Vecina osoba pravi couscous kao surogat za kruh. Ta priprema ( samih zranaca) nije ista kod svih vrsta. Neki prvo istope malo margarina pa u to stave vodu koju prokuhaju , dodaju couscous i mjesaju. Neki dodaju prvo couscous u prokuhalu vodu pa onda zrncad. Ovo je otprilike zapadna verzija te hrane.
Ja nastavljam
Skuhati pile i odvojiti sve koscice i izmjesati s couscousom.
Dalje treba skuhati i povrce ( bar 7 vrsta). Sama mozes varirati.
Kupus i mrkva su najbitniji. Malo paprike i krompira itd. Sto imas pri ruci. Posoliti i staviti druge zacine. Servira se sve u istom tanjuru.
Ova vrst koju sam opisao je karakteristicna za Maroko.

Zadnje uređivanje el_mariachi : 03.02.2003. at 16:20.
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2003., 17:39   #3
BAs mi je prekjucer jedna Alzirka objasnjavala kako pripremiti kuskus. Ja sam ga pripremala onako kako El mariachi opisuje, a Wahiba kaze da ce bolje ispasti ovako:

Namociti couscous u malo vode (tek toliko da prekrije znrca) i odliti vodu. Pustiti da stoji pet minuta. Onda pripremiti "steamer" (rajngla s vodom, na nju prosupljena rajngla kroz koju ce prolaziti para do hrane).

Rukama lagano "protrljati" po kuskusu, da se razdvoje zrnca. Pomalo stavljati u steamer, paziti da se njezno spusta, da se zrnca ne zbiju (ne zalijepe). Kuhati na pari 20-30 minuta, maknuti s vatre, poskropiti vodom, uliti jos vode u posudu za kuhanje na pari, kuhati slijedecih 20-30 minuta (pretpostavljam da se radi ne o instant kuskusu, nego o tradicionalnom. Ovo pitanje mi tek sad pada na pamet, moram pitati Wahibu.
Shtefitza is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2003., 20:27   #4
Quote:
el_mariachi kaže:
Couscous je predivna hrana koja potice iz arapskih zemalja,,,prvenstveno Magreba.
ja kuskus nikad nisam spremala, ali sam ga jela u nekim arapskim restoranima...
i nisam impresionirana...
hrpa mrvica... sa juhom od povrcha krupno narezanog...
i uz to janjetina... ili one tanke arapske kobasice... yebemu kako se zovu ... nekako na m se zovu...
Claire is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 15:07   #5
uh, di me nađe :)

Ja sam kuskus otkrila prije 2 mjeseca i od tada kad god sam u kuhinji (ok, to i nije tako često), nešto kemijam s kuskusom.

Dakle, na kutijicama u kojima je pakiran piše kako ga jednostavno pripremiti. Na 250 g zrnja treba 2,5 dl vode. U plitkoj posudi (ja koristim teflon tavu ili wok) prokuhati tih 2.5 dl vode i 1 žlicu ulja, te malo soli. Maknuti s vatre, usipati 250g zrnja i pustiti 3 min da upije vodu. Vratiti na laganu vatru, dodati 50g maslaca i nježno vilicom ili rupičastom žlicom miješati, da se zrnje posuši i postane rastresito (cca. 3 min.) Vrlo jednostavno i vrlo brzo. Dostatno za 2 gladne osobe.

A kombinacije su razne, ovisno o inspiraciji. Ovo mi je sad na pameti...


KUSKUS S KISELIM ZELJEM
Pol kile kiselog zelja začiniti paprom i uljem, umiješati skuhani kuskus.

* meni jako fino, podsjeća na krpice sa zeljem, samo puno blažeg okusa.


ŠARENI KUSKUS
Nasjeckati sitno 6 sušenih marelica, 6 datulja, 1 zelenu papriku, dodati 20ak grožđica. Umiješati u skuhani kuskus.

* jako zanimljiv slatko-kiseli prilog uz mesna jela.


KUSKUS SA ŠAMPINJONIMA
100 g šampinjona oprati, posušiti, narezati na listiće. Na 100 g maslaca popržiti šampinjone, začiniti vegetom, paprom, malo chillija i currya, prstohvat majorana...držati maksimalno 5 minuta na vatri, preliti po skuhanom kuskusu.

*začine dozirati ovisno o tome koliko ljuto volite/možete podnijeti.


Inače, kuskus sam i ja u restaču dobila uz neko kuhano povrće (celer, mrkva, poriluk) u rijetkoj juhici... Ali mi se sviđa jako struktura i konzistencija i način na koji se može kombinirati u salatama/složenim jelima, pa se ne dam obeshrabriti.
moonlight is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 15:39   #6
Quote:
Claire kaže:
.. ili one tanke arapske kobasice... kako se zovu ... nekako na m se zovu...
mirqaz ili merguez?
Ako se o njima radi dolaze iz Tunisa ( i Alzira) i mogu se jesti i samostalalno.
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 15:39   #7
sam, imas na receptima iz cijelog svijeta recept za salatu (tabouleh) i objasnjenje, od cega se radi couscous

moonlight, ovo s kiselim zeljem je super idea morat cu isprobati...

sto sam dosada jela u marokanskim restoranima, lici na ovo, sto ste gore opisali, ali meni je svaki puta bilo jako fino i ukusno. malo me podsijecalo na bosanski lonac bez mesa.....


meni je najdraza ova kombinacija:

skuham rijetki cuspajz od slanutka (bez zafriga), znaci luk, malo friske paprike, rajcice (moze i pellate), slanutak (vecer prije namoceni, pa skuhani). od zacina stavim, crvene paprike, papra, koriander, i onaj indijski kumin, jako dobro pase i malo cimeta (to mozda ne odgovara svima..). moze i malo bijelog vina.
ponekad stavim pred kraj pola jogurta (samo ako nisam stavljala vino). ili na sitno narezanu fetu i poprzene pinijske (??) sjemenke.
@ngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 16:08   #8
Meni je kuskus super, često ga radim kao prilog - onaj instant kojeg ima za kupiti kod nas u dućanima. Super mi paše uz curry od krumpira i slanutka npr., a odlična mi je i ova salata:

kuskus se skuha po uputama, doda se nasjeckan 'pušlek' mladog luka, rajčice narezane na kockice, masline bez koštica nascjeckane na kolutiće i oko 250 gr slanutka, začini se maslinovim uljem i acteo balsamicom, prije serviranja se pospe
pinjolima poprženima na suhoj tavi
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 16:22   #9
super su vam recepti
@ngel sad sam tek pogledala recepte iz cijelog svijeta,svidja mi se ta salata,pravim je prvom prilikom kad nadjem nekog da mi pravi drustvo
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 19:23   #10
Quote:
el_mariachi kaže:
mirqaz ili merguez?
merguez... tako jeeeeeeee.... bravoooooo... onak' tanke su... crvenkaste....
i imaju nekakav cudan okus po nekom njihovom zachinu...

i znaju bit dosta masne...

Zadnje uređivanje el_mariachi : 04.02.2003. at 00:35.
Claire is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2008., 22:26   #11
evo, sad cu ja malo ko padobranac, al' sta ces...

Tek sam nedavno otkrila couscous i genijalan mi je i na slano i na slatko.
Jedino me jedna stvar zbunjuje, zasto couscus spada u zadravu hranu ako je to zapravo tjestenina.

po cemu je couscous zdraviji od obicne durum tjestenine?
FaF is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2008., 13:22   #12
ma vraga je zdraviji. to su kao mrvica brašna i krušne mrvice u kombinaciji po sastavu...

ja ga radim u hladnoj salati: kus-kus (skuhan i ohlađen)+kapula,pome,sir,paprika,krastavci... super je.

sviđa mi se i ovaj način od el_mariachi-ja.
mighty_aphrodite is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:16.