Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.12.2002., 00:49   #1
Samantha
Prêt-à-Porter prostitute
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: NewYork London Milan Paris
Postova: 8,025
Couscous

Kako se sprema?Kupila sam ona zrnca,a pojma nemam od cega su,kakvog su ukusa...
Ajd pisite kako da spremim couscous.
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2002., 01:40   #2
el_mariachi
feminist
 
el_mariachi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 14,376
Couscous je predivna hrana koja potice iz arapskih zemalja,,,prvenstveno Magreba. Vecina osoba pravi couscous kao surogat za kruh. Ta priprema ( samih zranaca) nije ista kod svih vrsta. Neki prvo istope malo margarina pa u to stave vodu koju prokuhaju , dodaju couscous i mjesaju. Neki dodaju prvo couscous u prokuhalu vodu pa onda zrncad. Ovo je otprilike zapadna verzija te hrane.
Ja nastavljam
Skuhati pile i odvojiti sve koscice i izmjesati s couscousom.
Dalje treba skuhati i povrce ( bar 7 vrsta). Sama mozes varirati.
Kupus i mrkva su najbitniji. Malo paprike i krompira itd. Sto imas pri ruci. Posoliti i staviti druge zacine. Servira se sve u istom tanjuru.
Ova vrst koju sam opisao je karakteristicna za Maroko.

Zadnje uređivanje el_mariachi : 03.02.2003. at 15:20.
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2003., 16:39   #3
Shtefitza
_________
 
Shtefitza Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Northern California
Postova: 8,531
BAs mi je prekjucer jedna Alzirka objasnjavala kako pripremiti kuskus. Ja sam ga pripremala onako kako El mariachi opisuje, a Wahiba kaze da ce bolje ispasti ovako:

Namociti couscous u malo vode (tek toliko da prekrije znrca) i odliti vodu. Pustiti da stoji pet minuta. Onda pripremiti "steamer" (rajngla s vodom, na nju prosupljena rajngla kroz koju ce prolaziti para do hrane).

Rukama lagano "protrljati" po kuskusu, da se razdvoje zrnca. Pomalo stavljati u steamer, paziti da se njezno spusta, da se zrnca ne zbiju (ne zalijepe). Kuhati na pari 20-30 minuta, maknuti s vatre, poskropiti vodom, uliti jos vode u posudu za kuhanje na pari, kuhati slijedecih 20-30 minuta (pretpostavljam da se radi ne o instant kuskusu, nego o tradicionalnom. Ovo pitanje mi tek sad pada na pamet, moram pitati Wahibu.
Shtefitza is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2003., 19:27   #4
Claire
xy
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 3,863
Quote:
el_mariachi kaže:
Couscous je predivna hrana koja potice iz arapskih zemalja,,,prvenstveno Magreba.
ja kuskus nikad nisam spremala, ali sam ga jela u nekim arapskim restoranima...
i nisam impresionirana...
hrpa mrvica... sa juhom od povrcha krupno narezanog...
i uz to janjetina... ili one tanke arapske kobasice... yebemu kako se zovu ... nekako na m se zovu...
Claire is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 03.02.2003., 14:07   #5
moonlight
Registrirani korisnik
 
moonlight Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Poslije crkve lijevo, prva desno
Postova: 139
uh, di me nađe :)

Ja sam kuskus otkrila prije 2 mjeseca i od tada kad god sam u kuhinji (ok, to i nije tako često), nešto kemijam s kuskusom.

Dakle, na kutijicama u kojima je pakiran piše kako ga jednostavno pripremiti. Na 250 g zrnja treba 2,5 dl vode. U plitkoj posudi (ja koristim teflon tavu ili wok) prokuhati tih 2.5 dl vode i 1 žlicu ulja, te malo soli. Maknuti s vatre, usipati 250g zrnja i pustiti 3 min da upije vodu. Vratiti na laganu vatru, dodati 50g maslaca i nježno vilicom ili rupičastom žlicom miješati, da se zrnje posuši i postane rastresito (cca. 3 min.) Vrlo jednostavno i vrlo brzo. Dostatno za 2 gladne osobe.

A kombinacije su razne, ovisno o inspiraciji. Ovo mi je sad na pameti...


KUSKUS S KISELIM ZELJEM
Pol kile kiselog zelja začiniti paprom i uljem, umiješati skuhani kuskus.

* meni jako fino, podsjeća na krpice sa zeljem, samo puno blažeg okusa.


ŠARENI KUSKUS
Nasjeckati sitno 6 sušenih marelica, 6 datulja, 1 zelenu papriku, dodati 20ak grožđica. Umiješati u skuhani kuskus.

* jako zanimljiv slatko-kiseli prilog uz mesna jela.


KUSKUS SA ŠAMPINJONIMA
100 g šampinjona oprati, posušiti, narezati na listiće. Na 100 g maslaca popržiti šampinjone, začiniti vegetom, paprom, malo chillija i currya, prstohvat majorana...držati maksimalno 5 minuta na vatri, preliti po skuhanom kuskusu.

*začine dozirati ovisno o tome koliko ljuto volite/možete podnijeti.


Inače, kuskus sam i ja u restaču dobila uz neko kuhano povrće (celer, mrkva, poriluk) u rijetkoj juhici... Ali mi se sviđa jako struktura i konzistencija i način na koji se može kombinirati u salatama/složenim jelima, pa se ne dam obeshrabriti.
moonlight is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 14:39   #6
el_mariachi
feminist
 
el_mariachi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 14,376
Quote:
Claire kaže:
.. ili one tanke arapske kobasice... kako se zovu ... nekako na m se zovu...
mirqaz ili merguez?
Ako se o njima radi dolaze iz Tunisa ( i Alzira) i mogu se jesti i samostalalno.
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 14:39   #7
@ngel
Registrirani korisnik
 
@ngel Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: between earth and sky
Postova: 233
sam, imas na receptima iz cijelog svijeta recept za salatu (tabouleh) i objasnjenje, od cega se radi couscous

moonlight, ovo s kiselim zeljem je super idea morat cu isprobati...

sto sam dosada jela u marokanskim restoranima, lici na ovo, sto ste gore opisali, ali meni je svaki puta bilo jako fino i ukusno. malo me podsijecalo na bosanski lonac bez mesa.....


meni je najdraza ova kombinacija:

skuham rijetki cuspajz od slanutka (bez zafriga), znaci luk, malo friske paprike, rajcice (moze i pellate), slanutak (vecer prije namoceni, pa skuhani). od zacina stavim, crvene paprike, papra, koriander, i onaj indijski kumin, jako dobro pase i malo cimeta (to mozda ne odgovara svima..). moze i malo bijelog vina.
ponekad stavim pred kraj pola jogurta (samo ako nisam stavljala vino). ili na sitno narezanu fetu i poprzene pinijske (??) sjemenke.
@ngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 15:08   #8
verica
vof
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 4,615
Meni je kuskus super, često ga radim kao prilog - onaj instant kojeg ima za kupiti kod nas u dućanima. Super mi paše uz curry od krumpira i slanutka npr., a odlična mi je i ova salata:

kuskus se skuha po uputama, doda se nasjeckan 'pušlek' mladog luka, rajčice narezane na kockice, masline bez koštica nascjeckane na kolutiće i oko 250 gr slanutka, začini se maslinovim uljem i acteo balsamicom, prije serviranja se pospe
pinjolima poprženima na suhoj tavi
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 15:22   #9
Samantha
Prêt-à-Porter prostitute
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: NewYork London Milan Paris
Postova: 8,025
super su vam recepti
@ngel sad sam tek pogledala recepte iz cijelog svijeta,svidja mi se ta salata,pravim je prvom prilikom kad nadjem nekog da mi pravi drustvo
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2003., 18:23   #10
Claire
xy
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 3,863
Quote:
el_mariachi kaže:
mirqaz ili merguez?
merguez... tako jeeeeeeee.... bravoooooo... onak' tanke su... crvenkaste....
i imaju nekakav cudan okus po nekom njihovom zachinu...

i znaju bit dosta masne...

Zadnje uređivanje el_mariachi : 03.02.2003. at 23:35.
Claire is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2008., 21:26   #11
FaF
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2007.
Postova: 12
evo, sad cu ja malo ko padobranac, al' sta ces...

Tek sam nedavno otkrila couscous i genijalan mi je i na slano i na slatko.
Jedino me jedna stvar zbunjuje, zasto couscus spada u zadravu hranu ako je to zapravo tjestenina.

po cemu je couscous zdraviji od obicne durum tjestenine?
FaF is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2008., 12:22   #12
mighty_aphrodite
Registrirani korisnik
 
mighty_aphrodite Avatar
 
Registracija: Jul 2004.
Postova: 979
ma vraga je zdraviji. to su kao mrvica brašna i krušne mrvice u kombinaciji po sastavu...

ja ga radim u hladnoj salati: kus-kus (skuhan i ohlađen)+kapula,pome,sir,paprika,krastavci... super je.

sviđa mi se i ovaj način od el_mariachi-ja.
mighty_aphrodite is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:02.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger