Zanimalo bi me da li mi netko može opisati na kojem principu radi centralna brava na autu, ona obična, ne na daljinsko??
Jedan majstor mi je rekao da radi na principu vakuuma tj da je u crijevima koja povezuju brave vakuum i da ako negdje ta crijeva puštaju zrak da se onda uključi motor od centralane brave da bi opet stvorio vakuum.
Ja nekako ne vjerujem u takvo riješenje jer bi to bilo neprofesionalno jer kada se auto ne vozi, a crijevo negdje pušta zrak, motor od centralne brave bi se stalno uključivao i ispraznio bi akumulator, a to se po meni nikako ne bi smjelo dogoditi.
Na Audi A4 ima bas tu vakum pumpu koja se nalazi u gepeku sa strane i iz nje ide sistem tih gumenih crijeva. U opel omegi svaka jedinica je imala svoj elektromotor koji je imao i dodatnu blokadu da ako se kljuc okrene da ulozak u bravi dodje u vodoravan polozaj auto se nebi nikako moglo otvoriti iznutra.
Inace ta vakum pumpa se u principu pokazala bolje od sistema sa elektromotorima + sto je mnogo manje bucna.
Ja imam mercedesa linija 124 i taj motor od centralne brave za vakuum je ispod zadnjeg sjedala i logično bi mi bilo da kada hoću zaključati vrata da taj motor od centralne brave napravi vakuum i zaključa sva vrata, a kada hoću odključati vrata da onda umjesto vakuuma napravi pritisak i odključa sva vrata.
Tako da nije bitno više kakvo je stanje u crijevima između zaključavanja i odključavanja
Je, neki imaju vakuum pumpu, jednu za sve, a neki imaju elektromotore, za svaka vrata posebno. Tak ja imam na svom autu, sam mi nije jasan ''problem'' glasnoće, ovak je bolje, znaš kad je zaključan
Meni je u stvari problem što mi nešto prazni akumulator kada se auto ne vozi (isprazni se za 3 dana kada se ne vozi).
Ta moja vakuum pumpa kada se uključi vuče oko 7 Ampera i majstor kaže da mi se ta pumpa uključuje sama od sebe dok je auto u garaži jer mi negdje crijeva za vakuum od centralne brave puštaju zrak.
A i problem mi je u tome što se niti jedan majstor neće zajebavati s mojim problemom pa ni taj koji mi je to rekao pa sam ja isključio taj motor i sad mi centralna brava ne radi pa ću vidit šta će biti oće li se i dalje prazniti akumulator
Ma mene zanima jel netko zna da li u tim crijevima stalno treba biti vakuum ili samo prilkom otključavanja i zaključavanja tj da li se taj motor od vakuum pumpe može sam od sebe radi toga uključivati dok je auto u garaži
Ma mene zanima jel netko zna da li u tim crijevima stalno treba biti vakuum ili samo prilkom otključavanja i zaključavanja tj da li se taj motor od vakuum pumpe može sam od sebe radi toga uključivati dok je auto u garaži
čisto sumnjam da pumpa stalno drži vakuum.
prvo pitaj po tipu auta kod dilera jer je ovo malo vjerojatno. pumpa ili vuče zrak pa stvara podtlak ili nabija zrak pa stvara pritisak, ovisno o tome da li zaključavaš ili otključavaš auto.
prije će biti da imaš problem sa strujom koja drži pumpu stalno uključenom nego sa zrakom.
ako je ipak u pitanju puštanje zraka na crijevu, sa 99% sigurnosti mogu reći da je crijevo probijeno tamo gdje se savija, a to je jedino na prijelazu sa okvira na vrata i na tom mjestu gdje crijevo ulazi u vrata.
čisto sumnjam da pumpa stalno drži vakuum.
prvo pitaj po tipu auta kod dilera jer je ovo malo vjerojatno. pumpa ili vuče zrak pa stvara podtlak ili nabija zrak pa stvara pritisak, ovisno o tome da li zaključavaš ili otključavaš auto.
Ja isto tako mislim jer kad bi pumpa stalno držala vakuum to mi bilo neozbiljno riješenje pogotovo za jednog mercedesa
Quote:
I wonder kaže:
prije će biti da imaš problem sa strujom koja drži pumpu stalno uključenom nego sa zrakom.
ako je ipak u pitanju puštanje zraka na crijevu, sa 99% sigurnosti mogu reći da je crijevo probijeno tamo gdje se savija, a to je jedino na prijelazu sa okvira na vrata i na tom mjestu gdje crijevo ulazi u vrata.
Koliko sam ja primijetio pumpa se uključuje samo kada otključavam ili zaključavam bravu i ne uključuje se sama, to da se uključuje sama rekao mi je majstor koji tvrdi da u crijevima treba biti stalno vakuum.
Meni samo nije nikako jasno šta bi moglo vuči struju jer kada ja otpojim klemu sa akumulatora i mjerim instrumentom struju koju vuče auto kada je ključ izvučen iz brave i nikakvi potrošači nisu uključeni, instrument pokazuje 10mA i svake sekunde skoči na 15mA. To bi po meni trebao biti sat u autu, a i to je jako mala struja da bi ispraznila akumulator za 3 dana.
a alarm? i on hoće povući neku stalnu struju ali ni on ne bi smio isprazniti akumulator u 3 dana.
javi da li će i sada sa odspojenom pumpom isto prazniti akumulator pa ćemo onda dalje razmišljati.
neću reći da tvoj mehaničar nije u pravu ali kad bi bilo tako kako on kaže, to bi značilo da pumpa za vakuum ima još dodatni senzor koji bi signalizirao promjenu (pad) tlaka u sistemu i automatski uključivao pumpu. i to bez obzira na kontakt. tada bi se takva stvar događala na puno auta te vrste i to bi bila opće poznata stvar a ja za ovo prvi puta čujem.
ako i je tako, promijeni dotok struje na pumpu tako da radi samo sa kontaktom uključenim.
a malo mi je i sumnjivo da bi merc tog godišta imao tako sofisticiranu elektronsku opremu.
svojevremeno sam u svom autu imao onaj auto-kalorifer. grijač sa ventilatorom za dogrijavanje. možeš ga koristiti svugdje u autu.
to đubre je moglo isprazniti akumulator za 10 minuta ako motor nije radio. a mislim da je vukao otprilike jednaku struju.
ako tvoja pumpa povuče 7A, ispraznio bi se akumulator puno prije 3 dana, ako ga upali samo 2-3 puta na noć.
Taj moj Mercedes je star 20 godina 230E benzinac, pa mu je prije 4 godine ugrađen dizel motor 200D i onda sam ga ja kupio i od kada sam ga kupio odmah sam primijetio da mi se isprazni akumulator nakon 3 dana ako ga ne vozim. Mislio sam da mi je akumulator loš pa sam kupio novi ali ista stvar se dešava i sa tim novim. Auto nema alarm niti neke strašne elektronike, ima jedino centralnu bravu i ništa više.
Meni bi bilo logično ako nešto vuče struju dok auto ne radi i bez ključa da instrument to pokaže ali instrument pokazuje samo onu malu struju od 10mA.
Znači da struju vuče nešto što se povremeno uključuje i to onda kada ja ne mjerim struju, samo što bi to moglo biti??
to ti jedino doktori iz stuttgarta mogu reći i naći kaj ne valja.
ja shvaćam tvoju potrebu za takvim autom ali to je i razlog zašto bi ja bježao od tog auta kao vrag od tamjana.
da, i nije čudno da se nitko neće prihvatiti popravaka na takvom autu.
previše je tu nepoznanica. a što si napravio sa relejem i žicama za pumpu goriva? ili pobuda za čok koja je isto riješena preko struje? kako je izvedena struja za grijače?
to su sve izvori problema a neznaš čega bi se prvo uhvatio.
teško da ti ja mogu biti od pomoći u tvom slučaju.
Evo opet se ispraznio akumulator bez obzira što je pumpa od centralne brave bila stalno otpojena.
Ugrađivanje dizel motora je napravio vlasnik prije mene koji ima auto servis tako da ne znam ništa kako je i šta je spojeno. Rekao sam i njemu za taj problem sa akumulatorom i on nije otkrio ništa.
Meni je samo čudno zašto kada spojim instrument on ne pokazuje neku veću struju od 10mA, da pokazuje nešto značajnije lako bi se našao kvar, a ovako mi izgleda kao da su duhovi u autu
pa zato sam ti rekao na koje sve stvari treba gledati.
taj genijalac je ugradio motor a čisto sumnjam da je mijenjao i ožičenje u autu (u principu, školjka je ista za benz i dizel).
i sad ti se može dogoditi da kod paljenja auta, brava prebaci relej da aktivira čok a to više ne postoji pa se (možda) struja prazni preko ze žice koja je spojena bog zna gdje.
ili je on tko zna otkuda spojio dovod struje za grijače, sa pina sa kojeg ne bi smio pa on u seriji aktivira još nešto.
ovo sve lupam bezveze samo da ti dam do znanja da ni najbolji električar ne bi znao uopće od kuda da krene detektirati kvar kad se nemožeš uhvatiti za nijednu sigurnu stvar na tom autu.
promjena motora je uopće zajeban posao, čak i kad mijenjaš samo kubikažu (benz-benz) ili kad uzimaš isti motor ali novijeg godišta.
a sad i ti to znaš, ali na teži način.
Malo sam gledao žice oko motora i npr za grijače postoje original konektori kao i za ostalo i na kontrolnoj ploči u autu ima lampica za grijače i ona dobro signalizira ako neki grijač ode, to se već dešavalo.
Sada sam spojio ponovo pumpu od centralne brave i kada je bila spojena otpojio sam crijevo od zraka i sad ako je ona teorija od majstora točna sa puštanjem zraka i uključivanjem motora motor bi se trebao uključiti ali on se ne uključuje. Znači da ta teorija od majstora nije točna.
Sad sam otpojio žice motora za pomicanje naslona na zadnjim sjedalima jer to i tako ne radi. I otpojio sam dva konektora iz neke žute kutije ispod zadnjeg sjedala, nemam pojma za čega ona služi ali sve mi i dalje radi dobro koliko sam uspio vidit.
Ja imam isti problem s jednim automobilom vec 10-tak godina. Nijedan servis , ovlasteni ili neovlasteni mi nije moga pomoc. Isto vuce 10 do 15mA, ali nakon par dana sta auto stoji akumultor ne moze zaverglat, ako ga ostavim duze ne mogu otvorit ni vrata. Jer nema dovoljno struje za vakum fucking pumpu. I tako sam jedno par godina baca 2 do 3 akumulatora godisnje. Naime radi se o autombilu koji m mi nije svakodnevni tako da se to jako cesto dogadjalo. I onda sam ugradio 100ampersku elektrosklopku.
Uđeš u auto das kontakt i sklopka spoji akumulator. Centralna brava i alarm nisu preko sklopke. Sat ne jebem.