Pa niej stvar da keramičari nežele postavljati pločice na cemen-mort nego je razlika između današnje keramike i one prije 25 god.
nekad je bilo sasvim normalno da se radi na cement mort ali je isto tako bila druga vrsta pločica.
danas se uglavnom na pod postavljaju gres pločice koje su slaboupojne i neupojne tako da se nemogu na dovoljno kvalitetan naćin sjediniti sa podlogom ako se ugrađuju na cement mort.
a i nevidim zašto raditi neku paniku oko postave poda od par m2, kao da se radi o površini od 2000 m2 pa se treba misliti o uštedi.
Ovo mi se ćini bezveze rasprava.
Čovjeku je u par navrata objašnjeno kako da riješi svoj problem, no , on je već i prije nego je pitao , odlučio kako će to riješiti.
stare plocice,prije grundiranja oprati tekucinom protiv masnoce.
obavezno grundirati
obavezno fexibilno ljepilo
Da li se ljepljenje novih pločica na stare odnosi samo kad se to radi na podu ili je to moguće napraviti i na zidnim pločicama?Naime,želio bih renovirati kupaonu staru dvadesetak godina u kojoj su zidne pločice naljepljene onako do 3/4 visine zida prema stropu.Pločice su čvrste i dobro se drže.Mislio sam razliku koja je nastala na zidu ( od mjesta gdje završavaju pločice pa do stropa ) poravnati s masom za izravnavanje pa preko svega toga od poda do stropa polijepiti s novim pločicama.S čime premazati dio zida bez pločica pošto je taj dio do sada nekoliko puta bio malan, prije nego bi se navlačila masa za izravnavanje?Koje sredstvo za odmašćivanje pločica je preporučljivo upotrijebiti?Koje sredstvo za grundiranje starih pločica se preporučuje?
Koja masa za izravnavanje ( trebao bih izravnati više od 1 cm.razlike ) se pokazala za to najbolja? Cijena nije toliko bitna.
naravno da ide po zidu jednako kao i po podu. sa zida obvezatno ostrugati staru boju i preći emulzijom. ako je prijelaz oko 1 cm to možeš ravnati prilikom ljepljenja pločica
...no ako si SSM onda si prvo pripremi zidove-površine iznad postojeće keramike tako da nakon struganja boje i prajmiranja uzmeš zubčesti gleter 10 mm i sa građevinskim ljepilom nagletaj zidove-sa zubčastom stranom-tako dobiješ razliku u debljini...kada ljepilo stegne onda površine izgletaš sa ravnom stranom gletera da zapuniš kanale i ovisno o spretnosti dobiješ gotovo idealnu podlogu za ljepljenje obloge...
...no ako si SSM onda si prvo pripremi zidove-površine iznad postojeće keramike tako da nakon struganja boje i prajmiranja uzmeš zubčesti gleter 10 mm i sa građevinskim ljepilom nagletaj zidove-sa zubčastom stranom-tako dobiješ razliku u debljini...kada ljepilo stegne onda površine izgletaš sa ravnom stranom gletera da zapuniš kanale i ovisno o spretnosti dobiješ gotovo idealnu podlogu za ljepljenje obloge...
Neću raditi sam nego ću platiti majstora da to sve sredi.Samo sam htio unaprijed provjeriti da li se to može izvesti i na zidnim pločicama da baš ono nisam totalno neupućen u problem kad se budem dogovarao s majstorom.
Još samo da doznam koje sredstvo za grundiranje pločica da uzmem.
Neću raditi sam nego ću platiti majstora da to sve sredi.Samo sam htio unaprijed provjeriti da li se to može izvesti i na zidnim pločicama da baš ono nisam totalno neupućen u problem kad se budem dogovarao s majstorom.
Još samo da doznam koje sredstvo za grundiranje pločica da uzmem.
provjeri dali su ti stare plocice ravne,ako jesu, na onaj dio gdje nema plocica navuci zbuku stim da skines staru farbu ako nije sasvim cvrsta, moras grundirati i plocice i taj zid gdje ces navlaciti zbuku,plocice sa univerzal grundom ili grundierung za slabo upijajuce podloge,zid sa univerzal grundierungom ili grundierung za jako upijajuce podloge (treba vidjeti kakov je taj zid na kojeg ide zbuka).alternativa su ti zelene gips ploce.
prije grundiranja starih plocica zidove ocisti od masnoce npr. razredjivacem,benzinom ili nekim sredstvom za odmascivanje.
plocice na plocice samo sa flex ljepilom.na sve spojeve silikon jer ce ti fuga pucati.provjeri dali ce ti ventili (ako ih imas) biti dovoljno dugi nakon ljepljenja plocica na plocice.
Priključke ventila na zid će mi kolega vodoinstalater riješiti na način da se isti produži sa spojnicom pa se onda sve to spoji na cijev u zidu.Informirao sam se kod njega i rekao mi je da se to radi i da nema problema.
Nego nije mi jasno zašto silikonirati sve fuge na novim pločicama sa silikonskim kitom a ne standardnom ili klasičnom fug masom? Zar stvarno dolazi do pucanja fuga ako se lijepe pločice na pločice? Silikonskim kitom imao sam fugirane samo rubne dijelove pločice-pločice na zidu,zatim pločice na zidu-kada,kada-pločice na podu i sl.
Imam pitanje u vezi ljepljenja plocica na stepenice... krece li se od dolje prema gore, ili od najvise prema najnizoj stepenici?
procitao sam negdje da se preporuca da se ide od dolje prema gore, a to mi nikako nije logicno.... ajde prvih par redova dok mi je sve to u normalnoj visini, ali kako kasnije, recimo na sredini stepenista? di da stojim? na svjeze postavljenim ne mogu, znaci moram iznad onoga sto postavljam i cijelo vrijeme postavljati u razini ispod vlastitih nogu...
Priključke ventila na zid će mi kolega vodoinstalater riješiti na način da se isti produži sa spojnicom pa se onda sve to spoji na cijev u zidu.Informirao sam se kod njega i rekao mi je da se to radi i da nema problema.
Nego nije mi jasno zašto silikonirati sve fuge na novim pločicama sa silikonskim kitom a ne standardnom ili klasičnom fug masom? Zar stvarno dolazi do pucanja fuga ako se lijepe pločice na pločice? Silikonskim kitom imao sam fugirane samo rubne dijelove pločice-pločice na zidu,zatim pločice na zidu-kada,kada-pločice na podu i sl.
nismo se razumjeli,naravno da ne mislim sve spojeve izmedju plocica vec spojeve izmedju zidova, poda i kade.
Imam pitanje u vezi ljepljenja plocica na stepenice... krece li se od dolje prema gore, ili od najvise prema najnizoj stepenici?
procitao sam negdje da se preporuca da se ide od dolje prema gore, a to mi nikako nije logicno.... ajde prvih par redova dok mi je sve to u normalnoj visini, ali kako kasnije, recimo na sredini stepenista? di da stojim? na svjeze postavljenim ne mogu, znaci moram iznad onoga sto postavljam i cijelo vrijeme postavljati u razini ispod vlastitih nogu...
normalno da se plocice na stepenice postavljaju od gore prema dolje.
moguce da je doslo do zabune jer je netko valjda mislo reci da se postavlja prvo plocica na okomiti dio stepenice pa tek onda plocica na vodoravni dio stepenice kad se postavljaju obicne plocice na stepenice.
nadam se da si uzeo plocice koje su i predvidjene za stepenice.
preporucam da si na suho najprije poslazes plocice da vidis kakvu sliku imas pa onda mozes jos odluciti dali je ok ili ne.
mazi i plocicu i podlogu.
majstor nam je krivo postavio jedan red podnih pločica. Krivo je složio uzorak. Pločice su 30x30, ali ovaj krivi red je zapravo polured, dakle 15 cm, jer je prvi do zida.
Slijedeći dan ih je došao skinuti i onda nove zalijepio montažnim ljepilom.
Koliko je to u redu?
majstor nam je krivo postavio jedan red podnih pločica. Krivo je složio uzorak. Pločice su 30x30, ali ovaj krivi red je zapravo polured, dakle 15 cm, jer je prvi do zida.
Koliko je to u redu?
u najmanju ruku je jako neprofesinalno,ako su plocice bile zaljepljene samo jedan dan onda je bez ikakvog problema mogao ljepilo ocistiti sa poda i navuci novo ljepilo bez da mora staro ljepilo stemati.plocice 30x30 se ljepe sa zupcastim gleterom od 10mm,pa si sad mozes zamisliti koliko montaznog ljepila bi njemu trebalo da zaljepi cjeli polured plocica i da to bude ok.
moze se dogoditi da majstor zaljepi neku plocicu odnosno komadic plocice (koja se ne vidi i nema nikakvog opterecenja) na silikon jer mu se neda mjesat ili nema ljepila ali ne cjeli red.
platili ste majstoru da postavi profesionalno plocice tako da onda imate pravo i ocekivato da ih postavi profesionalno,ljepljenje montaznim ljepilom ne spada u profesionalno postavljanje plocica.
Koliko je to u redu?
...ukoliko je podljepljeno cijelom površinom nebi smjelo biti problema,možda bi veći problem bio da je išao štemati ostatke ljepila ako je upitna podloga...no u svakom slućaju je neozbiljno...
Pravo je pitanje po kojoj cijeni je majstor radio.
Čisto sumnjam da je čovjek profesionalac a isto tako sumnjam da su ljudi platili profesionalnu cijenu...
Puno je tu stvari koje ovaj tren neznamo, kao npr. o kojoj se količini radi, kako mu se dogodilo da ih krivo postavi, koja je bila cijena postave, da li je majstor ima registriranu djelatnost ili je fušer..itd.
Moje mišljenje je da je majstor bio u fuš, jer mislim da imalo ozbiljniji majstor koji se nada preporuci sa tog posla, nebi lijepio pločice montažnim lijepilom.
Ja bih rekao da ovdje vrijedi ona poslovica ; - koliko para, toliko muzike
Pravo je pitanje po kojoj cijeni je majstor radio.
Čisto sumnjam da je čovjek profesionalac a isto tako sumnjam da su ljudi platili profesionalnu cijenu...
Puno je tu stvari koje ovaj tren neznamo, kao npr. o kojoj se količini radi, kako mu se dogodilo da ih krivo postavi, koja je bila cijena postave, da li je majstor ima registriranu djelatnost ili je fušer..itd.
Moje mišljenje je da je majstor bio u fuš, jer mislim da imalo ozbiljniji majstor koji se nada preporuci sa tog posla, nebi lijepio pločice montažnim lijepilom.
Ja bih rekao da ovdje vrijedi ona poslovica ; - koliko para, toliko muzike
Pozdrav svim majstorima ma gdje bili
Cijena postavljanja je 10 eura po kvadratu. Naše ljepilo i fugirmasa, majstor naručio Murexin. (Inače je prvo tražio 110 kn s ljepilom, pa kad sam malo računala ispalo je da mi se više isplati da sama kupim ljepilo.)
Majstora smo upoznali prije dvije godine na preporuku, i tada je dosta toga radio kod nas i bilo je ok. Ove godine smo ga opet angažirali, ali čovjek nije niti zucnuo o tome da za njega radi netko drugi. Radilo se o mijenjanju pločica, zidnih i podnih. Posebno je sređivao zidove i radio estrih, dakle priprema zidova i podova za postavu pločica. Kad je došao red na postavu pločica, prvo je s njim došao jedan radnik, i to bezuvjetno, jer kao, ako nećemo da netko radi s njim, onda niti on neće raditi. Slijedeći dan se nije niti pojavio, nego je s prvim radnikom došao još jedan. Silno mu to zamjeram jer smatram da je odmah na početku trebao reći da se njemu to više ne radi. (To smo usput saznali posredno, jer navodno majstor smatra da na keramici premalo zaradi i da mu je puuuno isplativije postavljati kamene kocke.)
Jedva čekam da ga se riješim i da ga nikad više ne vidim.
Koliko se po dužnom metru računa postava bordura i da li se uopće računa posebno ili to ulazi u ukupnu kvadraturu?
Vrijedi li kod postave pločica isto kao i kod soboslikarstva, da se vrata i prozori do određene veličine ne odbijaju od kvadrature?
...postava bordura se računa zasebno po m1, a ovisno o složenosti posla ide od min. 5 m1=1 m2 pa do te mjere da zna premašiti cijenu postave m2 keramike no u praksi je najčešći omjer 3 m1=1 m2-znači 3 dužna metra bordure je jednako 1 m2 postave keramike jednako kao i postava cokla.
...otvori se odbijaju ovisno o složenosti obrade špaleta, ako se odbijaju onda se računa obrada špaleta i ugradnja završnih profila po dužnom metru...
Imam jedan specifičan problem, a tiče se postavljanja pločica direkt na punu ciglu!!
Dakle...postojeću visinu kupatila sam digao za jedno 0,6m i sad bih trebao naštiklanu visinu polijepit pločicama.
Pošto ni cigla nije baš idealno ravno sazidana zanima me sa kojom masom mogu ići do koje debljine?
Mislim da se radi o debljini od 0,5-1cm zavisi na kojem mjestu!
Da li prvo malo izravnat površinu s nečim ili odmah lijepit pločice?
Sa kojom masom?
Posto je ljepilo za plocice dosta skupo ... najbolje ga je sto manje staviti !
A za izravnavanje neravnina je najlakse izvesti sa nekom vec izmjesanom zbukom za unutarnje zidove ! Nije ni ona bas jeftina !
Usput ima vise vrsta i svako par godina neki novi igrac uleti na trziste pa nikad neznas ....
Evo npr.. ja sam jednom kupio neku zbuku/sep za vanjski zid (granulacija1.5) i ziv sam se ugusio dok sam je izmjesao s vodom ! Bjezi voda i nikako da se izmjesa sa vodom ... mislim mjesa se al prasi za poludit ... (naravno mjesalo se lopatom rucno, posto je bio "manji" zahvat)
A onda sam otisao na drugo mjesto nasao neku drugu zbuku 10kn skuplju (vreca od 25kg) i tu sam izmjesao bez po muke ! A i lakse se navlacila na zid!
Najeftinije je cement+nula (zalo) pa izmjesat i navlacit na neravnine !
Samo to je najteze ! Ako nemas ruku, ne izmjesas kako treba .. nece da ostaje na zidovima.... al moze se ! Kad malo utegne ... izravnas stiroporom i vodom !
Priprema JE POLA POSLA pogotovo kod stavljanja plocica !
Bolje se pomuciti pa izravnati povrsinu koliko je god moguce pa ljepit plocice nego to radit sa ljepilom ! + Ljepilo uteze .. pa ako ga negdje stvarno natrackate ispod plocice previse nego na drugo mjesto .. desi se da kad stavite plocice u milimetar ravno da vam neravnine nastanu poslje kod oscilacija u temperaturi npr ... (a mozda se desi da sve bude OK , jer ima i raznih vrsta ljepila, koja manje utezu, koja vise utezu ...)
BTW ... za podne plocice ... sam mjesao 50% cemenat 50% ljepila ... (imao sam visak cementa) Sta se desilo ?
Nista !
Eno ih vani jos stoje vec 5 god. ! (a sta ste mislili da ce poskociti)
Doduse zdrava logika vam nalaze da ovakvo nesto ne ekseprimentirate po bocnim zidovima !