Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Hardver

Hardver Hardverske teme, sve osim pitanja, problema i oglasa.
Podforumi: Stolna, Prijenosna računala, Periferija, Overclocking, Tableti

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.05.2006., 16:20   #1
otkup

Zanima me gdje se otkupljuju ili deponiraju (bez placanja) stara racunala u Zagrebu.
BlackDwarf is offline  
Old 09.05.2006., 19:28   #2
mozes ih ostaviti u reciklaznom dvoristu zajedno sa trugom elektronikom (televizor radio video DVD monitor....)
__________________
sorry but jebiga
puger is offline  
Old 09.05.2006., 19:52   #3
Ja nisam iz Zagreba pa me zanima gdje se moze to odlozit i kosta li sta odlaganje?
BlackDwarf is offline  
Old 09.05.2006., 21:43   #4
Quote:
BlackDwarf kaže:
Ja nisam iz Zagreba pa me zanima gdje se moze to odlozit i kosta li sta odlaganje?
pa odakle jesi
__________________
sorry but jebiga
puger is offline  
Old 09.05.2006., 22:53   #5
Okolica Lipika. Nisam nigdje nasao blizu neko odlagaliste pa pitam za Zagreb.
BlackDwarf is offline  
Old 10.05.2006., 14:58   #6
puger gdje je to reciklazno dvoriste.
BlackDwarf is offline  
Old 10.05.2006., 16:03   #7
ostiviti pored kontejnera? vec bi to netko "spasio"
__________________
skuterii
Eladio is offline  
Old 10.05.2006., 17:46   #8
Da ostavim pored kontejnera!!!
Imam toliko da ce biti nedostupan kontejner u krugu 6m.
BlackDwarf is offline  
Old 10.05.2006., 19:29   #9
Quote:
Eladio kaže:
ostiviti pored kontejnera? vec bi to netko "spasio"
He, he!
Ako se nešto da spasiti.....
gandalf2246 is offline  
Old 10.05.2006., 22:14   #10
Imas kod rotora u novom zagrebu onog kod HG-spota (ne onog u remetincu) skrenes prema marsalki i naletis na reciklazno dvoriste sa ljeve strane ceste a sa desne strane je euroherc i neki auto salon
__________________
sorry but jebiga
puger is offline  
Old 10.05.2006., 23:15   #11
Mozda znas koliko se placa odlaganje ili je mozda besplatno? Meni bi bilo dobro kada bi neko primao te stare kompove jer oni se sigurno mogu iskoristit ali meni ne mogu nista pomoc jer prikupljam pa sklapam za djecu ali ispod 266MHz morat cu bacat ili odlozit. Kada bi odlagao onda bi sve natrpao na kamion i odvezao.
BlackDwarf is offline  
Old 11.05.2006., 17:17   #12
o kakvoj se staroj elektronici radi???
Shoki is offline  
Old 11.05.2006., 17:53   #13
Imam svega. Radim humanitarnu akciju uz pomoc Udruge mladih i grada pa ce nam ubrzo nastat problem s racunalima kojih se ljudi zele rijesit a nama ne mogu pomoc.
BlackDwarf is offline  
Old 11.05.2006., 18:54   #14
evo probaj na ovaj link imas i brojeve telefona i jos neke adrese pa pitaj koliko toga mozes dovesti znam da se manje kolicine ne naplacuju ali ipak ako bi to bio kamion toga mislim da bi ipak trebo pitati
http://www.cistoca.hr/default.asp?id=25
__________________
sorry but jebiga
puger is offline  
Old 11.05.2006., 20:17   #15
Puno hvala!
Nazvat cu sutra pa se odmah raspitat.
BlackDwarf is offline  
Old 12.05.2006., 12:51   #16
Kamo s elektroničkim otpadom

tekst je s t-portala i malo je duži, ali nadam se da će biti koristan

Kamo s elektroničkim otpadom

Našu vjernu čitateljicu Mariju iz Zaprešića zanimalo je kamo da, nakon nabavke novog, odloži svoj neispravni printer Epson C 42. Ukratko, sav elektronički otpad moguće je besplatno odložiti u reciklažnim dvorištima Čistoće


Kako Marija dolazi iz Zaprešića, a nismo uspjeli saznati postoje li neka druga reciklažna dvorištima i u njenom gradu, savjetujemo joj odlazak do njoj najbližeg reciklažnog dvorišta Čistoće u Susedgradu, Gospodska ulica 20.

Ipak, novinarska znatiželja nas je ponukala da potražimo i poneku dodatnu informaciju o zbrinjavanju ovog prilično opasnog otpada koji sadrži ponekad i više od 1.000 različitih tvari, od kojih su neke prilično otrovne i mogu stvoriti opasno onečišćenje okoliša prilikom neodgovarajućeg zbrinjavanja.

U Gradu Zagrebu elektronički otpad moguće je odložiti u nekom od reciklažnih dvorišta Čistoće, i to u Utrinama, Sarajevska 3, Kunišćaku na adresi Domobranska bb, na smetlištu Jakuševac, u Tunelu, na uglu Gračanske i Kvintičke, te na ranije navedenom dvorištu u Susedgradu. Odlaganje ove vrste otpada u potpunosti je besplatno, a nakon odlaganja sav otpad odlazi na odgovarajuću reciklažu. Sva su reciklažna dvorišta otvorena radnim danom od 7 do 19 sati te subotom od 7 do 14 sati.


Gotovo svi djelovi računalnih monitora pogodni su za reciklažu
Partner Čistoće u ovom poslu je tvrtka Unija Meteor-Eko koja obavlja poslove recikliranja elektroničkog otpada. U kratkom razgovoru s direktorom kompanije Alijom Imamovićem saznajemo da navedeni poslovi recikliranja ovog oblika otpada uključuju rastavljanje elektroničkih uređaja i računalnih komponenti na osnovne dijelove te njihovo razvrstavanje i daljnju distribuciju, ovisno o vrsti materijala. Plastične, metalne (bakar i ostali obojeni metali) i ostale iskoristive dijelove Unija Meteor-Eko distribuira pojedinim hrvatskim tvornicama i tvrtkama koje ih ponovo iskorištavaju u svojim proizvodnim procesima.

Štetne materijale, koje nije moguće iskoristiti u reciklažnom procesu, Unija Meteor-Eko transportira u susjednu Austriju, gdje se takvi materijali uništavaju spaljivanjem.

U Hrvatskoj je na snazi Zakon o otpadu iz 2003. godine prema kojem je i elektronički otpad svrstan u kategoriju opasnog otpada te su striktno definirane obaveze proizvođača i potrošača u postupanju s takvim otpadom. Iz iskustva nam je jasno da veliki broj pojedinaca i kompanija ne djeluje sukladno zakonu, tako da odbačena računala, monitori i ostali proizvodi koji sadržavaju materijale prilično opasne po okoliš vrlo često završavaju u kontejnerima s organskim otpadom ili, što je još gore, na raznim javnim površinama.


Neugodna, ali vrlo česta slika na našim prostorima. Elektroničkog otpada je sve više, a ekološki osviještenih sve manje

Zabrinjavajući je podatak Čistoće prema kojem se broj posjetitelja reciklažnim dvorištima iz 2001. godine, kada je ekološki osviješteno djelovalo gotovo 300.000 naših sugrađana, drastično smanjio na njih 90.000, koliko ih je prošle godine posjetilo neko od reciklažnih dvorišta.

Na globalnoj razini situacija također nije baš bajna. SAD, kao zemlja koja proizvodi najveću količinu elektroničkog otpada, nije poduzela odgovarajuće mjere u njegovom zbrinjavanju. Kao što smo i ranije pisali, SAD pronalazi sve moguće i nemoguće načine kako bi svoj elektronički otpad legalno izveze u druge države, najčešće zemlje u razvoju. O upravljanju opasnim otpadom na globalnoj razini zemlje članice OECD-a i Europske unije potpisale su Bazelsku konvenciju o kontroli opasnog otpada te Bazelski amandman o zabrani izvoza svog opasnog otpada iz zemalja članica u druge zemlje. SAD je jedna od rijetkih zemalja koja nije željela ratificirati ni Bazelsku konvenciju ni Bazelski amandman.

Nadamo se da smo Mariju zadovoljili odgovorom i zahvaljujemo joj što nas je potakla da barem površinski zagrebemo u ovu tematiku. Vjerujte, sljedeći puta kada odlučimo zamijeniti mobilni telefon ili neku od računalnih komponenti, prošetat ćemo se do nekog od reciklažnih dvorišta i dati svoj mali doprinos očuvanju majke Zemlje.

www.cistoca.hr

www.mzopu.hr

www.ewaste.ch
morelia is offline  
Old 12.05.2006., 14:13   #17
eto rješeno,uz najnovije vijesti iz zemle i sveta
__________________
Evil is out there
Resident evil is offline  
Old 05.06.2006., 11:13   #18
Ja imam par poluispravnih monitora koje bih htio prodat. Jel zna netko ko to kupuje za dijelove il tak nešto
__________________
Najbolji računalni servis - RAM servis
ekspektor is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:00.