Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.05.2006., 21:12   #1
Ris
Banned
 
Registracija: Apr 2005.
Postova: 11,486
Exclamation Svinjska mast

Da li neko od vas (još uvjek) koristi svinjsku mast?
Jeste li je kada koristili?
Iz dućana ili domaću?
Za šta je sve upotrebljavate, tj ste je upotrebljavali?
Kako djeluje na zdravlje?
Kako djeluje na okos hrane?
Preporučate li da je ljudi koriste ili ne?
Koje su alternative svinjske masti?
Jeste li probali svinjsku mast namazanu na kruh?
I zaslađenu šećerom?
__________________
6ar:vidiga: imam više postova od risa :vidiga:
:s :s
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2006., 21:35   #2
Donata
muy guapa
 
Donata Avatar
 
Registracija: Dec 2005.
Lokacija: off-line
Postova: 4,964
Ja sam vec pomislila da si ti neki nabrijani new age kuhar koji priznaje samo sojine klice i slicne zdrave namirnice, zato nisam ni pokusala pisati o talijanskoj kuhinji i vrijednostima maslinovog ulja.
Potpuno si u pravu, kako netko moze jesti tjesteninu s maslinovim uljem i parmigiano sirom, kad mu se kao alternativa ponudi svinjska mast namazana na kruh i posipana secerom? Ima li jos koji savjet iz tvoje riznice gastronomskog iskustva za zdravu prehranu? Ili budalastine ipak imaju granice?
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2006., 23:24   #3
Ris
Banned
 
Registracija: Apr 2005.
Postova: 11,486
Tebi je pašta
natopljena maslinovim uljem OK?
To je za tebe zdrava hrana?
__________________
6ar:vidiga: imam više postova od risa :vidiga:
:s :s
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2006., 15:29   #4
maglica0624
Registrirani korisnik
 
maglica0624 Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Lokacija: U snovima
Postova: 709
Quote:
Ri§ kaže:
Da li neko od vas (još uvjek) koristi svinjsku mast?
Jeste li je kada koristili?
Iz dućana ili domaću?
Za šta je sve upotrebljavate, tj ste je upotrebljavali?
Kako djeluje na zdravlje?
Kako djeluje na okos hrane?
Preporučate li da je ljudi koriste ili ne?
Koje su alternative svinjske masti?
Jeste li probali svinjsku mast namazanu na kruh?
I zaslađenu šećerom?
Vrlo rijetko, kad dobijem od nekog domaću. Rijetko i zbog kolesterola. Ali:

1. Krumpir na masti pečen, nema premca,
2. Jaja na masti, neusporediva,
3. Mast namazana na kruh, ali ne sa šećerom, nego sol, crv. paprika, papar i luk,
4. Grah zapržen s mašću, mljac (ali isto rijetko, čisto da me prođe želja),
5. Meso pečeno na masti, ono zdravoseljački, pa miriši kuća,
6.... ima toga koliko hoćeš.

Prava svinjska mast nema alternative. Definitivno. Sve to drugo nije svinjska mast. Onu iz dućana sam već i zaboravila.
__________________
Sunce žarko! !
maglica0624 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 01.06.2006., 15:33   #5
maglica0624
Registrirani korisnik
 
maglica0624 Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Lokacija: U snovima
Postova: 709
Quote:
Donata kaže:
Ja sam vec pomislila da si ti neki nabrijani new age kuhar koji priznaje samo sojine klice i slicne zdrave namirnice, zato nisam ni pokusala pisati o talijanskoj kuhinji i vrijednostima maslinovog ulja.
Potpuno si u pravu, kako netko moze jesti tjesteninu s maslinovim uljem i parmigiano sirom, kad mu se kao alternativa ponudi svinjska mast namazana na kruh i posipana secerom? Ima li jos koji savjet iz tvoje riznice gastronomskog iskustva za zdravu prehranu? Ili budalastine ipak imaju granice?
Što je ovo? Je li budalaština ako netko voli okus svinjske masti? A što s onima koji vole i paštu na maslinovu ulju i domaće rezance na masti? Ili toćati kruh u maslinovu ulju i umakati u sv. mast od pečenja?
__________________
Sunce žarko! !
maglica0624 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2006., 15:57   #6
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,305
Volim mast u nekim jelima, przeni krompir recimo, ali ne konzumiram je odavno.

Imam jaku volju
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2006., 08:54   #7
BBlue
Baby Blue
 
BBlue Avatar
 
Registracija: May 2005.
Lokacija: Dancing in the Dark
Postova: 1,453
Ne koristim više mast - zbog kolesterola. Inače sam rabila isključivo domaću (iz Slavonije), za kolače - bez masti su nezamislive šape, ili viški cviti.
__________________
I have an attitude, and I know how to use it!!!
BBlue is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2006., 08:58   #8
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,971
kad bi se svinjska mast pakirala i prodavala u malim paketicima, kao maslac (oni mali, od 5 grama ili tako nekako), kupovala bih ju i koristila za pecenje jaja na oko. Kako jaja na oko pecem jednom u tri mjeseca, brijem da to ne bi bio veliki udar na moj kolesterol .

Posto je najmanje pakiranje masti koje sam nasla bilo pola kile, a to ne bih potrosila u dva sljedeca zivota, ne kupujem ju, niti ju koristim.

ne pase mi ni za sto drugo, osim za jaja na oko.
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2006., 10:13   #9
manc
remorker
 
manc Avatar
 
Registracija: Aug 2003.
Lokacija: zagreb
Postova: 1,313
Ja je doma redovito koristim. Za sve: od kolaca do pecenja. Koristim domacu mast koju sami topimo.
__________________
manc
Tek u jesen otkriju se boje krošanja, sve su iste u ljeto zeleno....
manc is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2006., 10:37   #10
Vanjushka
Banned
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 24,305
Sad se sjetih salenjaka ja bi malo
Vanjushka is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2006., 10:38   #11
castanea
tu i tamo
 
castanea Avatar
 
Registracija: Nov 2005.
Postova: 2,716
Pošalji poruku preko ICQ korisniku castanea Pošalji poruku preko Skype korisniku castanea
Quote:
maglica0624 kaže:
1. Krumpir na masti pečen, nema premca,
2. Jaja na masti, neusporediva,
3. Mast namazana na kruh, ali ne sa šećerom, nego sol, crv. paprika, papar i luk,
4. Grah zapržen s mašću, mljac (ali isto rijetko, čisto da me prođe želja),
5. Meso pečeno na masti, ono zdravoseljački, pa miriši kuća,
6.... ima toga koliko hoćeš.

Prava svinjska mast nema alternative. Definitivno. Sve to drugo nije svinjska mast. Onu iz dućana sam već i zaboravila.
i salenjaci
castanea is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2006., 06:13   #12
Magor
Registrirani korisnik
 
Magor Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: Ugarska
Postova: 4,364
Quote:
manc kaže:
Ja je doma redovito koristim. Za sve: od kolaca do pecenja. Koristim domacu mast koju sami topimo.
Ja također.

Quote:
maglica0624 kaže:
1. Krumpir na masti pečen, nema premca,
2. Jaja na masti, neusporediva,
3. Mast namazana na kruh, ali ne sa šećerom, nego sol, crv. paprika, papar i luk,
4. Grah zapržen s mašću, mljac (ali isto rijetko, čisto da me prođe želja),
5. Meso pečeno na masti, ono zdravoseljački, pa miriši kuća,
6.... ima toga koliko hoćeš.
Totalno se slažem.
7. Gulaš, paprikaš i sl. (Za gulaše koristim isključivo domaću svinjsku mast. Crveni luk ima bolji ukus, ukoliko se peče na svinjskoj masti.)

Inače, svinjska mast od mađarske "mangalice" ne sadrži kolesterol. Zbog toga svinjska mast od mangalice je vrlo skupa.
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2006., 17:47   #13
maglica0624
Registrirani korisnik
 
maglica0624 Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Lokacija: U snovima
Postova: 709
Quote:
Magor kaže:
Ja također.



Totalno se slažem.
7. Gulaš, paprikaš i sl. (Za gulaše koristim isključivo domaću svinjsku mast. Crveni luk ima bolji ukus, ukoliko se peče na svinjskoj masti.)

Inače, svinjska mast od mađarske "mangalice" ne sadrži kolesterol. Zbog toga svinjska mast od mangalice je vrlo skupa.

Imalo bi se tu još štošta nadodati, sva jela gdje se treba prethodno prppržiti, zažutiti luk. Npr: granatir.

Mislim da je moja mama nekad spominjala "mangolice"!

Čovječe, gdje se ima toga nabaviti, a da ne moram u Peštu? Koliko god da je skupa, ne troši se više u količinama kao nekad, tek toliko da zamiriši. Pa i maslinovo ulje je skupo, (ako ga nađeš za 80 kn, dobro si prošao), pa ga dosta trošim.
__________________
Sunce žarko! !
maglica0624 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2006., 19:50   #14
Ris
Banned
 
Registracija: Apr 2005.
Postova: 11,486
KAkv je kupovna s.m. u odnosu na domaću?
__________________
6ar:vidiga: imam više postova od risa :vidiga:
:s :s
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2006., 20:10   #15
alexxx
.
 
alexxx Avatar
 
Registracija: Nov 2003.
Postova: 19,357
bio ti je topik prije o tome, i to na par strana mislim.. znam da mi je pao mrak na oči kad sam vidjela da to stavljaju u pitu od višanja
potraži.
alexxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2006., 20:17   #16
Resident evil
Evilizator
 
Resident evil Avatar
 
Registracija: Jan 2006.
Postova: 375
maščom kruva,posoliš i popaprikaš i nema bolje i zdravije hrane, mljac
__________________
Evil is out there
Resident evil is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2006., 11:18   #17
Magor
Registrirani korisnik
 
Magor Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: Ugarska
Postova: 4,364
Quote:
maglica0624 kaže:
Mislim da je moja mama nekad spominjala "mangolice"!

Čovječe, gdje se ima toga nabaviti, a da ne moram u Peštu? Koliko god da je skupa, ne troši se više u količinama kao nekad, tek toliko da zamiriši. Pa i maslinovo ulje je skupo, (ako ga nađeš za 80 kn, dobro si prošao), pa ga dosta trošim.
Svinjska mast od mangalice se može kupiti u cijeloj zemlji, ali samo u nekim malim mesnicama. U hipermarketima samo vrlo rijetko.

cijene:
- obična svinjska mast: 280-400 forinti/kg (8-11 kn/kg)
- domaća svinjska mast: 500 forinti/kg (14 kn/kg)
- svinjska mast od „mangalice": 600-1200 forinti/kg (17-34 kn/kg)
Magor is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2006., 16:41   #18
kumek
PSYCHO DAD I SIROVINA
 
kumek Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: U birtiji
Postova: 10,543
Quote:
Donata kaže:
Ja sam vec pomislila da si ti neki nabrijani new age kuhar koji priznaje samo sojine klice i slicne zdrave namirnice, zato nisam ni pokusala pisati o talijanskoj kuhinji i vrijednostima maslinovog ulja.
Potpuno si u pravu, kako netko moze jesti tjesteninu s maslinovim uljem i parmigiano sirom, kad mu se kao alternativa ponudi svinjska mast namazana na kruh i posipana secerom? Ima li jos koji savjet iz tvoje riznice gastronomskog iskustva za zdravu prehranu? Ili budalastine ipak imaju granice?
Zašto misliš da je svinjska mast namazana na kruh sa šečerom nezdrava, ili tvoje budalaštine ipak nemaju granice?
__________________

Izbori su pojava kod koje gomila nekompetentnih bira šačicu korumpiranih
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2006., 16:43   #19
kumek
PSYCHO DAD I SIROVINA
 
kumek Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: U birtiji
Postova: 10,543
Bilo kaj mesno pod pekom, bez barem žlice masti u peki je blasfemija. pa k tome tijesto za tortilje, pa k tome salenjaci.
__________________

Izbori su pojava kod koje gomila nekompetentnih bira šačicu korumpiranih
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2006., 18:28   #20
maglica0624
Registrirani korisnik
 
maglica0624 Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Lokacija: U snovima
Postova: 709
a kokica, još ak je trčala po dvorišću!
__________________
Sunce žarko! !
maglica0624 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:51.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger