Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija > Psihokauč
Korisničko ime
Lozinka

Psihokauč Prozac Nation

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.05.2013., 01:32   #1
nerica22
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2013.
Kako se riješiti unutarnjeg nezadovoljstva?

Pozdrav, prvi put pišem na ovoj temi pa je premjestite ako sam falila podforum

Dakle, djevojka sam od 21 godinu te imam problem s kojim se teško nosim a to je nesigurnost i mala razina samopoštovanja. Odrastala sam u obitelji u kojoj je otac alkoholičar međutim bili smo relativno skladna obitelj s relativnom dozom drame. Imam super roditelje koji meni i mom bratu pružaju ogromnu količinu ljubavi a ujedno i kontrole koja je potrebna za dobar odgoj. Ipak očev alkoholizam je donio određene probleme i traume koje sam više manje uspjela svladati jer bez obzira na njegovu ovisnost odličan je otac koji je uz mene i brata uvijek kad treba, zbog njegove bolesti ga nikad nisam osuđivala i odbacivala.

Uspješna sam na fakultetu, dobro organizirana i odgovorna cura, empatična sam i imam dosta prijatelja i 2 duže ozbljine veze iza sebe te se bavim humanitarnim radom. Međutim u meni je praznina i ogromna količina nezadovoljstva. Osim alkohlozima susrela sam se s teškim aknama koje sam uspješno izlječila ali su se dogodile u krucijalnom trenutku života. Iza toga sam operirala tumor te su mi dijagnosticirali probleme na jajnicima s kojima se još borim. Sve sam to riješila, tumora i akni nema ali se ja još osijećam bolesno. Iako mi prilaze mnogi dečki (jer fizički dobro izgledam) i dobro prikrivam svoje unutarnje nezadovoljstvo sve dublje tonem. Užasno sam nezadovoljna samom sobom iako mi je jasno da nema razloga da to i budem.

Prerano sam odrasla zahvaljujući problemima i oduvijek sam bila drugačija, mirnija (ne i povučenija) al jednostavno žudim za sigurnošću što mi turbulentne veze to nisu omogućile. Za promjenu želim biti zadovoljna sama sobom, da me ne treba netko drugi spašavati nego da uživam u samoći i da sebe vidim pravim očima. Dosta mi je suza i osjećaja da nisam dobra za nikoga ili da sam ružna te da uživam u životu i uspjesima kako treba.

Što učiniti? Kako si pomoći?
nerica22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2013., 11:30   #2
ClintRuin
upozorenje

ClintRuin Avatar

Registracija: Mar 2013.
Mislim da si se psihički umorila. Škola, zdravlje, i kak veliš ne baš idealna situacija u obitelji..ali kod tebe sve funkcionira i prevalila si već dobar put a samo ti je 21 godina. Zvučiš ko jaka i odlučna osoba ali i takvi ljudi se odmore. Stani malo na loptu, ne udovoljavaj toliko i dopusti si malo osvrnut se na stvari koje te čine sretnom a ne samo zbrinutom. To bi ti moglo konačno izmamit osmjeh na lice koji će se tamo i zadržat, pogotovo kad shvatiš koliko dobro se nosiš sa svim izazovima.

Umor, odmori malo.
ClintRuin is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2013., 12:20   #3
nerica22
Registrirani korisnik

Quote:
ClintRuin kaže: Pogledaj post
Mislim da si se psihički umorila. Škola, zdravlje, i kak veliš ne baš idealna situacija u obitelji..ali kod tebe sve funkcionira i prevalila si već dobar put a samo ti je 21 godina. Zvučiš ko jaka i odlučna osoba ali i takvi ljudi se odmore. Stani malo na loptu, ne udovoljavaj toliko i dopusti si malo osvrnut se na stvari koje te čine sretnom a ne samo zbrinutom. To bi ti moglo konačno izmamit osmjeh na lice koji će se tamo i zadržat, pogotovo kad shvatiš koliko dobro se nosiš sa svim izazovima.

Umor, odmori malo.
Istina, imaš pravo jako sam umorna. Štoviše, već sam uzela vremena samo za sebe da se odmorim od svega, pritom ne mislim na studentske obaveze jer me to i ne umara, naprotiv donosi neko zadovoljstvo nego sam se jednostavno makla od potencijalnih stresora. Nedavno sam imala priliku ući u novu vezu sa ok dečkom, ali sam odbila. Smatram da nemogu biti sretna u paru ako nisam sretna sa sobom. Prije sam očajnički htjela vezu, bojala sam se samoće jer sama nisam bila sretna, ali to sad mijenjam.

Uočila sam da mi se u odnosima konstantno ponavlja taj uzorak nesigurnosti u sebe i osjećaj kako nisam zaslužila tu osobu iako posjedujem neke kvalitete.
Najveći problem mi je manjak samopouzdanja u sebe i vlastiti izgled, to je počelo sa teškim aknama kojih sad nema i ne vidi se čak ni jedan trag al ja sebe i dalje gledam tim očima i nekad neopravdano držim sebe čudovištem (to sada karikiram)

Neznam primiti kompliment niti se smatram poželjnom curom što se lagano prenosi i na ostale aspekte života, iako sam dobar student bježim od isticanja ili uvjek opravdavam svoj uspjeh pa to nije bilo teško to je mogao bilo tko itd.
nerica22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2013., 13:13   #4
ClintRuin
upozorenje

ClintRuin Avatar

Registracija: Mar 2013.
Ma znam sve te sitnice i sa komplimentima i "ružnoćom" i svašta. Najteže se opustiti i "go with the flow". Spominješ te veze ko da je to tvoj zadnji kamen to savršenstva. Ko da od njih očekuješ da je to zadnje šta pošto poto mora profunkcionirat u tvom životu i onda bi ti počela živjet punim plućima i ne obazirat se na ništa, imala život potpuno pod kontrolom, bila sretna u pravom smislu riječi, da ti je to potvrda da nisi ružna, da vrijediš, da te se da voljeti..

Velim ti da mislim da si najteže prošla i baš bi trebala vrlo lagano i opušteno nasmiješit se i zahvalit kad ti netko uputi kompliment. Po onom šta pišeš ja uopće ne sumnjam da vrijediš. Sve baviš, na sve misliš, vrlo jaka i zrela osoba. Da, ok bi bilo kad bi našla 'pravog' i s njime podijelila malo sebe, dala si odušak, ali čini mi se da stvarno prejako strijepiš tome. 21 godina ti je tek i sama kažeš da si se umorila. To ne smije bit tako, nije prirodno. Opusti se. A komadi..il će kliknut il ne, nisam pravi za dijelit ove savjete al evo, sa 21, mislim, nit možeš baš očekivat doživotnog partnera, al naravno i tu ima iznimaka. Opusti se i ne gledaj sve kao problem i zadatak. Imaš vremena.
ClintRuin is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 12.05.2013., 14:23   #5
nerica22
Registrirani korisnik

Quote:
ClintRuin kaže: Pogledaj post
Ma znam sve te sitnice i sa komplimentima i "ružnoćom" i svašta. Najteže se opustiti i "go with the flow". Spominješ te veze ko da je to tvoj zadnji kamen to savršenstva. Ko da od njih očekuješ da je to zadnje šta pošto poto mora profunkcionirat u tvom životu i onda bi ti počela živjet punim plućima i ne obazirat se na ništa, imala život potpuno pod kontrolom, bila sretna u pravom smislu riječi, da ti je to potvrda da nisi ružna, da vrijediš, da te se da voljeti..

Velim ti da mislim da si najteže prošla i baš bi trebala vrlo lagano i opušteno nasmiješit se i zahvalit kad ti netko uputi kompliment. Po onom šta pišeš ja uopće ne sumnjam da vrijediš. Sve baviš, na sve misliš, vrlo jaka i zrela osoba. Da, ok bi bilo kad bi našla 'pravog' i s njime podijelila malo sebe, dala si odušak, ali čini mi se da stvarno prejako strijepiš tome. 21 godina ti je tek i sama kažeš da si se umorila. To ne smije bit tako, nije prirodno. Opusti se. A komadi..il će kliknut il ne, nisam pravi za dijelit ove savjete al evo, sa 21, mislim, nit možeš baš očekivat doživotnog partnera, al naravno i tu ima iznimaka. Opusti se i ne gledaj sve kao problem i zadatak. Imaš vremena.
Da, dobro me "čitaš". Tek sam nakon završetka zadnje veze shvatila da mi je to problem, imala sam namjeru postići to neko savršenstvo u vezi jer sam očekivala da će me parnter spasiti u jednu ruku i da će mi riješiti moje nesigurnosti i probleme koje imam sa sobom..prepostavila sam da žurim u neku sigurnost za koju još i nisam spremna.

Prvi put uživam u samoći i želim da tako ostane neko vrijeme samo eto neznam kako da u međuvremenu postignem tu određenu razinu samopouzdanja i mira koji već dugo tražim.
Da jednostavno pustim vremenu da učini svoje?
nerica22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2013., 06:20   #6
zoki89
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2009.
Quote:
nerica22 kaže: Pogledaj post
Iako mi prilaze mnogi dečki (jer fizički dobro izgledam)
Pogledaj vlastite riječi. Da li ti prilaziš dečkima koji su ti fizički odbojni ? Ako ti dečki prilaze, tada si lijepa djevojka Nemaš nikakvog razloga sumnjati u to.

Život ti je prepun uspona i padova, ali je najvažnija tvoja reakcija na njih. Pokušaj pronači nešto pozitivnog u svakoj situaciji. Npr. problemi sa zdravljem nisi dobrodošli, ali te uče koliko zdravlje vrijedi, te ćeš ga možda više cijeniti. Drugim riječima, možda te to motivira da živiš zdravije, a to se može pozitivno reflektirati na tvoj život.

Tu su i veze koje spominješ. Normalno je da ne pogodiš iz prve idealnu osobu. Niti bicikl nisi naučila voziti iz prvog pokušaja. Potrebno je znanja i iskustva, a njega ne možeš steči ako ne riskiraš. Opusti se malo i uživaj. Upoznavaj nove ljude, ulazi u veze, pa izađi ako ti dečko ne odgovara. Prije ili kasnije pogodit ćeš nekog tko ti odgovara, te s kime ćeš pronaći sigurnost koju tražiš

Pronađi si neke hobije u kojima uživaš, slušaj neku veselu glazbu, druži se s optimističnim ljudima, vježbaj i prošetaj prirodom, bavi se meditacijom ili yogom, čitaj knjige o tajnama ljudske sreće i uspjeha, te svakodnevno traži velike i male razloge za zahvalnost i sreću. Jednostavno gradi pozitivnost, pa ćeš se osječati bolje
Old 13.05.2013., 13:06   #7
nerica22
Registrirani korisnik

Quote:
zoki89 kaže: Pogledaj post
Pogledaj vlastite riječi. Da li ti prilaziš dečkima koji su ti fizički odbojni ? Ako ti dečki prilaze, tada si lijepa djevojka Nemaš nikakvog razloga sumnjati u to.

Život ti je prepun uspona i padova, ali je najvažnija tvoja reakcija na njih. Pokušaj pronači nešto pozitivnog u svakoj situaciji. Npr. problemi sa zdravljem nisi dobrodošli, ali te uče koliko zdravlje vrijedi, te ćeš ga možda više cijeniti. Drugim riječima, možda te to motivira da živiš zdravije, a to se može pozitivno reflektirati na tvoj život.

Tu su i veze koje spominješ. Normalno je da ne pogodiš iz prve idealnu osobu. Niti bicikl nisi naučila voziti iz prvog pokušaja. Potrebno je znanja i iskustva, a njega ne možeš steči ako ne riskiraš. Opusti se malo i uživaj. Upoznavaj nove ljude, ulazi u veze, pa izađi ako ti dečko ne odgovara. Prije ili kasnije pogodit ćeš nekog tko ti odgovara, te s kime ćeš pronaći sigurnost koju tražiš

Pronađi si neke hobije u kojima uživaš, slušaj neku veselu glazbu, druži se s optimističnim ljudima, vježbaj i prošetaj prirodom, bavi se meditacijom ili yogom, čitaj knjige o tajnama ljudske sreće i uspjeha, te svakodnevno traži velike i male razloge za zahvalnost i sreću. Jednostavno gradi pozitivnost, pa ćeš se osječati bolje
Hm nekako svjesna sam da sam lijepa djevojka kako ti kažeš ali često sebi pronalazim mane i predbacivam si jer nisam "savršena". Imam puno ponuda i može se reći da sam atraktivna cura ali ja nikako da budem zadovoljna sama sa sobom i u svojem tijelu. Iako sam rješila sve probleme oni kao da su još dio mene

Realna sam osoba i shvaćam da sam još premlada za neke velike ljubavi da i sama trebam dozrijeti za to. Ne muče me veze nego me muči što neznam biti sama te spas tražim u ranozraznim partnerima koji su u većini slučajeva nezreli pa se moja nesigurnost samo produbi.

Hvala na savjetu, imaš li neke knjige za preporuku? Nova sam u ovome pa uopće neznam gdje početi tražiti?
nerica22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2013., 18:00   #8
kety05
Registrirani korisnik

kety05 Avatar

Quote:
Za promjenu želim biti zadovoljna sama sobom, da me ne treba netko drugi spašavati nego da uživam u samoći i da sebe vidim pravim očima. Dosta mi je suza i osjećaja da nisam dobra za nikoga ili da sam ružna te da uživam u životu i uspjesima kako treba.Što učiniti? Kako si pomoći?
Draga Nerica 22,

Jedan od faktora koji dosta utječe na zadovoljstvo vlastitim tjelesnim izgledom je samopoštovanje.

Ima načina kako si pomoći i osjećati se zadovoljnije puno. Ponekad je bolje napraviti promjene u ponašanju nego promijeniti nesto na sebi izvana ( npr bojnu kose ) da bi se covjek osjecao bolje i dobio potrebno samopouzdanje koje mu nedostaje.

Način na koji razmišljas o sebi te način na koji govoris o sebi ne samo da najviše govori o tome kako doživljavas sebe već time istodobno stvaras novu sliku sebe te stalno iznova reagiras u skladu sa tom slikom.

Prvo moras raditi na podizanju samopostovanja. Promjena dolazi iznutra. Kako postici da se tvoje unutarnje zadovoljstvo(kad dodes do njega) vidi kao vanjski sjaj?

Nedostatak samopostovanja i vjere u sebe se stvara od djetinjstva , tu je u biti kljuc kojeg ti moras odgonetnuti i pronaci rjesenje jer kao sto si napisala imala si problematicno djetinjstvo i u jednom momentu si izgubila samopouzdanje , ti znas odgovor kada je to bilo, zaviri u sebe....

Da li si imala dosta kriticnih ljudi oko sebe? Da li te je netko umalovazavao? Odgovori sama sebi, ne moras meni, to ce tebi pomoci da napravis jednu dubinsku analizu stvari koje su ti se dogodile u tvojoj proslosti kako bi sama sebi pomogla pronaci put ka stvaranju vjere u sebe .

Cesto ljudi kritike dozivljavaju kao stvarnu sliku nas samih i to nam ude u podsvijesni um i onda nastaju mnogobrojni problemi s kojima se osoba suocava u daljnjem rastu i razvoju odnosno nastaju mnoga ogranicenja koja ne dozvoljavaju unutarnji rast .

Iako ti se cini da u ovom trenu nemas uopce ideje kako poceti stvarati zeljene promjene budi uvjerena da su promjene zaista moguce ukoliko ih osoba istinski zeli , znam proces nije lak ali je moguce doci do cilja koliko god taj cilj vidjela u ovom trenu u nekoj magli.

Kad pogledas sebe u ogledalo , kako sebe vidis? Pogledaj se cijela, bez maske, bez sminke , bez dodataka.. i sto vidis? Sto primjecujes kod te osobe , kod sebe?
Sto ti prvo upada u oci? Prihvacas li tu osobu koju gledas?

Ako ti se ta osoba svida bilo unutarnje bilo njezina vanjstina nemas problem, no ako u tvojim odgovorima samoj sebi bude : ovo mi se ne svida, ovo bi mjenjala.. onda mjenjaj ali iskljucivo radi sebe i svoje srece, nikako radi drugih.
kety05 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2013., 05:06   #9
zoki89
Registrirani korisnik

Quote:
Hm nekako svjesna sam da sam lijepa djevojka kako ti kažeš ali često sebi pronalazim mane i predbacivam si jer nisam "savršena". Imam puno ponuda i može se reći da sam atraktivna cura ali ja nikako da budem zadovoljna sama sa sobom i u svojem tijelu. Iako sam rješila sve probleme oni kao da su još dio mene

Realna sam osoba i shvaćam da sam još premlada za neke velike ljubavi da i sama trebam dozrijeti za to. Ne muče me veze nego me muči što neznam biti sama te spas tražim u ranozraznim partnerima koji su u većini slučajeva nezreli pa se moja nesigurnost samo produbi.

Hvala na savjetu, imaš li neke knjige za preporuku? Nova sam u ovome pa uopće neznam gdje početi tražiti?
Čitao sam nedavno da je provedeno neko istraživanje. Navodno se djevojke smatraju čak 20% ili više manje privlačnima, nego što dečki ocijene njihov izgled. Tako da nisi jedina u tome. Ponekad neka mana može biti privlačnija od savršenstva Nemoj žaliti zbog onoga što nemaš, već budi zahvalna i zadovoljna onime što imaš. Npr. svaki dan stani pred ogledalo, te si kaži da si lijepa i zadovoljna svojih izgledom. Afirmacije imaju jaki učinak na našu podsvijest Pokušaj to vedro izreči, kao da zaista vjeruješ u to.

Naučit ćeš biti sama jedino ako probaš. U početku će ti biti teško, ali ćeš postepeno sve više uviđati prednosti, te uživati. Na tu temu nemam baš nekih knjiga za preporuku. Uvijek pročitam nešto, ali slabo pamtim izvore. Otiđi u gradsku knjižnicu, pa malo pregledaj knjige, ili pitaj knjižničarku za preporuku. Također možeš potražiti neke internet članke - osobito na engleskom.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja