Molim sve koji su mi voljni pomoći da mi odgovore.
Kupujem gradilište. Radi se u slijepoj ulici sa dvojnim kućama. Imam na ponudu 2 spojena gradilišta, jedno ću odabrati. Oba gradilišta su okrenuta ulazom na jug, a dvorištem na sjever. Prvo je odmah po ulasku u ulicu (znači da je pristupačnije i kuća se lijepo vidi) ali je okrenuto na istok. Drugo je odmah "zalijepljeno" na prvo ali je dvorište nakon kuće, tj. okrenuto na zapad. Znam da je ljepše dok je položaj na zapad, a ne na istok, zbog popodnevnog sunca.
Moja želja je imati veliku terasu na dijelu kata, koja će biti potuno otvorena. Zbog toga ne znam koje mi je od ovih gradilišta bolje. Zapad mi se sviđa zbog sunca, a istok zbog pristupačnijeg ulaska u dvorište. Molim savjet
Ulaz je poželjan sa sjevera, ali u ovom je slučaju očito ulica s južne strane, pa nema mogućnosti izbora...
I ja bih izabrala plac sa "zapadnom" stranom. Jer...: u većini obitelji ljudi su doma uglavnom popodne i lijepo je da su tada osvijetljene - osunčane prostorije stana - kuće. Istok je lijep ujutro: lijepo se (i stimulativno) probuditi i doručkovati u osunčanoj blagovaonici. Ali većina ljudi nakon toga odlazi od kuće i vraća se tek popodne. Kuća s "istočnom" orjentacijom ima u to vrijeme već sve prostorije u sjeni.
Osim toga, koliko sam shvatila, istočna parcela je zapravo na raskršću ulica (ako kažeš da je prva na ulazu u ulicu). Ne kužim baš zašto je po tome pristupačnija (jer ti vjerojatno imaš dozvoljen ulaz samo iz svoje ulice). Al dobro. Ono kaj hoću reć je to da je parcela na raskršću po meni mana, a ne prednost. Jer bi ti i to istočno dvorište bilo na raskršću. Kaj ti nije bolje imat svoj mir na zapadu, vjerojatno sa slijedećim dvorištem-vrtom u susjedstvu , nego imat dvorište obrubljeno sa 2 strane cestama?
Sad vidim da pišeš o "sjevernim" dvorištima u obje varijante, ali ako se radi o dvojnim objektima, onda pretpostavljam da imaš još i "istočno", odnosno u drugom slučaju "zapadno" dvorište...pa odatle ova moja pretpostavka o istočnom dvorištu na raskršću...
Da - i to da se na "istočnoj" parceli kuća "lijepo vidi" ti i nije baš neki argument...
Ulaz je poželjan sa sjevera, ali u ovom je slučaju očito ulica s južne strane, pa nema mogućnosti izbora...
I ja bih izabrala plac sa "zapadnom" stranom. Jer...: u većini obitelji ljudi su doma uglavnom popodne i lijepo je da su tada osvijetljene - osunčane prostorije stana - kuće. Istok je lijep ujutro: lijepo se (i stimulativno) probuditi i doručkovati u osunčanoj blagovaonici. Ali većina ljudi nakon toga odlazi od kuće i vraća se tek popodne. Kuća s "istočnom" orjentacijom ima u to vrijeme već sve prostorije u sjeni.
Osim toga, koliko sam shvatila, istočna parcela je zapravo na raskršću ulica (ako kažeš da je prva na ulazu u ulicu). Ne kužim baš zašto je po tome pristupačnija (jer ti vjerojatno imaš dozvoljen ulaz samo iz svoje ulice). Al dobro. Ono kaj hoću reć je to da je parcela na raskršću po meni mana, a ne prednost. Jer bi ti i to istočno dvorište bilo na raskršću. Kaj ti nije bolje imat svoj mir na zapadu, vjerojatno sa slijedećim dvorištem-vrtom u susjedstvu , nego imat dvorište obrubljeno sa 2 strane cestama?
Sad vidim da pišeš o "sjevernim" dvorištima u obje varijante, ali ako se radi o dvojnim objektima, onda pretpostavljam da imaš još i "istočno", odnosno u drugom slučaju "zapadno" dvorište...pa odatle ova moja pretpostavka o istočnom dvorištu na raskršću...
Da - i to da se na "istočnoj" parceli kuća "lijepo vidi" ti i nije baš neki argument...
Nije na raskršću, nego je kuća "preglednija" s te strane. To je općenito dio kvarta gdje je jako mirno. Hvala na savjetu. E baš to "da mi se kuća vidi", to mi je bila dvojba jer se ulazi sa istočne strane u ulicu (ali nije raskršće, to je uvučena ulica), a zapad je bolji zbog svjetla.
Slušajte maks-a, nove neke smjernice u projektiranju su da je radi ovakvih vrućina terasa bolja na potezu zapad-sjever-istok. Pogotovo to vrijedi za priobalje. A i nekad se tako gradilo na jadranu.
Terasu je moguće smjestiti na potezu sjever-zapad ili sjeverozapadni ugao i ako se odabere "zapadna" parcela, dapače - to bi bi bilo najidealnije rješenje.
Mislim da je jako bitan i položaj budućeg dnevnog boravka u odnosu na zimsko sunce radi pasivnog grijanja zimi i manjih troškova. Sunce je zimi više nagnuto prema istoku pa je vjerovatno da bi istočni plac bio osunčaniji zimi a u hladovini ljeti.
Sunce, naime, uvijek izlazi na istoku, a zalazi na zapadu. Zimi je samo njegova putanja "plića", tj. ne diže se toliko visoko na nebu. I to nema nikakve veze s "naginjanjem prema istoku".
cista ludost je raditi dnevni boravak na zapadnoj strani s popodnevnim suncem.
kad dodjes doma, hoces se odmoriti gledajuci tv u podnosljivoj atmosferi a ne na plus 50 koliko bi bilo na osuncanoj strani. znam sto pricam, imam boravak na istocnoj strani i u njemu je ljeti kao da klima radi, a u sobi na zapadu je pakao.
kad dodjes doma, hoces se odmoriti gledajuci tv u podnosljivoj atmosferi a ne na plus 50 koliko bi bilo na osuncanoj strani. znam sto pricam, imam boravak na istocnoj strani i u njemu je ljeti kao da klima radi, a u sobi na zapadu je pakao.
Juzna i zapadna strana se preporucavaju i zbog utroska energije. Pasivne kuce i malolitrazne kuce se tako koncipiraju.
Ono sto izgubis ljeti na hladnjenju je puno manje od troska grijanja zimi.
A o svjetlosti da ne pricam.