Ne znam kako vi, ja svom sinu pravim sama sokove od raznog voca i povrca, radila sam to i prije, ali sada je to preporucila doktorica radi veceg unosa vitamina i zeljeza. Nama to nije problem posto smo se vec ispraksirali odavno sa time, ali fali nam ideje za okuse, kombinacije...
Ako imate ideja ili iskustva kako vi to radite - pisite.
Jos nesto, tako mrzim prati taj sokovnik da je to cudo, uf (samo se malo jadam )
- nisam nasla slicnu temu, ako ima ispricavam se modovima
ja sam dobila sokovnik i prava je stvar, samo mi je gnjavaza to rastavljanje i pranje
ja znam sve zivo voce stavit u to i mrkvice i iscjedi se sok i ostane kasica od voca koju jedemo, sve se iskoristi
i nije potreban nikakav secer dodavati, pa voce je slatko samo po sebi, jedino ako dodam previse limuna ili grejpa stavim zlicu ili dvije meda pa to zasladi, fino i zdravo.
zaboravih te pitat: sta ti malac pije onda?
moj vodu, ali sam ju sad skroz izbacila zbog manjka vitamina i zeljeza i forsiram te sokove ili caj od sljeza za kasalj i nosic
pa evo mi često radimo...
a stavimo... ma sve što imamo, pogotovo ako je domaće (zadnjih tjedana: jabuke, grožđe, nar, mrkva...)... sad je već starija i izbirljivija pa u pravilu samo voće prolazi, uz dodatak mrkve. a dok je bila beba sam joj doslovno i : rotkve, peršin, salatu... ma sve živo krcato vitamina i minerala, jer joj je tada sve bilo interesantno, a sad je fina guzica.
I, da, i ja mrzim prati sokovnik, iako većinu stavim u mašinu, ne stavim sve, a i tlaka je i tako, koji je to žasu od posla...
Danas nisam imala domaćeg voća, al joj napravila (u blenderu, ne u sokovniku to) pjenicu od jagoda i banana, da malo njama. Sebi još dodala i jogurt, i sad pijuckam fini smoothie.
Od kupovnih sokova u životu je probala neke od jabuke iz bio & bio, u kafiću dobije spremutu od naranče npr. Općenito kroz dan najčešće pije vodu, ili zimi čajeve.
A što se tiče sokovnika, ODLIČNA investicija za zdravlje cijele obitelji, a od ostataka se svašta može... i pojesti, i za kolače, ma makar za masku za lice...
a baš neki recept.... a eto, sve što ima u kući, ide po komad- kod nas.
__________________ Čuda ne postoje.
Postoji samo ljudsko neznanje.
osim limunade nisam dosad radila domaće sokove..a voljela bi..
jel se može to ikako bez sokovnika ? u blenderu za shake, multipraktiku?
ovo mislim da se da, npr, blender, ali uz dodatak vode (ili još bolje staviš ocjeđenu naranču ili limun da malo razvodni). Samo ne znam baš dali sve, npr. tvrđe vrste voća. U sokovnik baš samo pobacaš, ne treba ni čistit od tvrdih dijelova ako ti se neda jer on sve "sortira". Samo u tom slučaju, dočekaju te u ostatcima.
pa evo mi često radimo...
a stavimo... ma sve što imamo, pogotovo ako je domaće (zadnjih tjedana: jabuke, grožđe, nar, mrkva...)... sad je već starija i izbirljivija pa u pravilu samo voće prolazi, uz dodatak mrkve. a dok je bila beba sam joj doslovno i : rotkve, peršin, salatu... ma sve živo krcato vitamina i minerala, jer joj je tada sve bilo interesantno, a sad je fina guzica.
I, da, i ja mrzim prati sokovnik, iako većinu stavim u mašinu, ne stavim sve, a i tlaka je i tako, koji je to žasu od posla...
Danas nisam imala domaćeg voća, al joj napravila (u blenderu, ne u sokovniku to) pjenicu od jagoda i banana, da malo njama. Sebi još dodala i jogurt, i sad pijuckam fini smoothie.
Od kupovnih sokova u životu je probala neke od jabuke iz bio & bio, u kafiću dobije spremutu od naranče npr. Općenito kroz dan najčešće pije vodu, ili zimi čajeve.
A što se tiče sokovnika, ODLIČNA investicija za zdravlje cijele obitelji, a od ostataka se svašta može... i pojesti, i za kolače, ma makar za masku za lice...
a baš neki recept.... a eto, sve što ima u kući, ide po komad- kod nas.
e i mi pijemo puno tih sokova i isto doslovno sve natrpam u njega.
perem ga i ja u perilici navecer, ali preko dana Dorijanu radim samo svjeze sokove pa ga 3-4 puta moram prat
ali ajd...
ja se trudim isto sve domace, ali nekad nema i moram kupovno, kupujem na pijacu od ljudi koje znam da uzgajaju voce, a u nedostatku toga kupujem u plodinama.
htjela bi probati sa ciklom, jel zna netko kako to ide, jel se skuha prije ili ne?
i u kojem vocu ima najvise zeljeza
Mama je ostavila u ledenicu domaće breskve, marelice, trešnje... po par komada u vrećici ili kutiji- za unuka. Kad se to odledi mogu to sa štapnima ali da li da dodajem još vode u to ili mu samo tako dam? U višnje da stavim med? One su ipak prekisele same...
Mama je ostavila u ledenicu domaće breskve, marelice, trešnje... po par komada u vrećici ili kutiji- za unuka. Kad se to odledi mogu to sa štapnima ali da li da dodajem još vode u to ili mu samo tako dam? U višnje da stavim med? One su ipak prekisele same...
sta se voce smije zamrzavati ?
ne znam da li se moze sa stapnim, ja radim sa sokovnikom, sada ih ima po pristupacnim cijenama i preporucila bi ga svakom, pogotovo u ovo vrijeme viroza i gripa za cijelu obitelj i onda se ne dodaje nikakva voda nego se pije samo cisti vocni sok, a med se moze dodati umjesto secera po potrebi.
ja ne radim nikakve sokove nit sam ikad radila. moja neće pit ništa osim vode, nema šanse. voće, skup sa sokom, jede u originalnom obliku ili kao kašicu.
ja ne radim nikakve sokove nit sam ikad radila. moja neće pit ništa osim vode, nema šanse. voće, skup sa sokom, jede u originalnom obliku ili kao kašicu.
ako imas sokovnik pravi joj te kasice i dodajes sok i svaki dan sve vise soka i sve manje kasice i pomalo na zlici pa na kraju u casi, tako sam ja, moj nije htjeo piti nikako, a bome kada je ozednio popio je dosta.
ja sam njega sada morala nauciti grubo i brzo tako da mu uopce nisam davala vodu nego samo sok i prvi dan malo popio, trazio vodu, ja mu po noci svako malo vadila dudu i naljevala ga sokom, drugi dan ga je vec vise pio, a sada ga pije cak i kada je meni prekisel.
jel ima itko recept kako se rade domaći sokovi za razvodnit (kao ovi fructalovi od jabuke ili višnje)?
moja je baka nekoć radila odličan sok od kadulje, nažalost nisam nikad zapisala recept...
a ne znam baš recept , mogu pitat moje... ali, evo ideje (btw, super ideja za kadulju!) što se kod nas radi (ja očito zasad niš )-
bazga, drijenak, menta, višnja...
e i mi pijemo puno tih sokova i isto doslovno sve natrpam u njega.
perem ga i ja u perilici navecer, ali preko dana Dorijanu radim samo svjeze sokove pa ga 3-4 puta moram prat
ali ajd...
ja se trudim isto sve domace, ali nekad nema i moram kupovno, kupujem na pijacu od ljudi koje znam da uzgajaju voce, a u nedostatku toga kupujem u plodinama.
htjela bi probati sa ciklom, jel zna netko kako to ide, jel se skuha prije ili ne?
i u kojem vocu ima najvise zeljeza
edit: kako se ja nisam sjetila kolaca ???
ja ti ciklu ne kuham, nego je samo ogulim i pravac sokovnik...
i ja ga mrzim prati, zato rijetko pravim sokove...
t. ih jos ne pije, ali kad pocme onda cu morat...
1. Divlji nar oberem,operem koru,pa ga skupa sa korom (koja je jaaako zdrava i puna pektina) ocjedim na presu,zatim kroz gazu,dodam secera po potrebi i to je to.
Nutricionisti vele da je to najzdraviji sok,puno vitamina C i sl
2.Od koprive,naberem je u zoru (kad je najcistija),normalno mladu koprivu,potopim u hladnu vodu,drzim 24 sata,onda procjedim i zasecerim.
Na ovu foru moze sok i od bilo kojeg ljekovitog bilja-mente,bazge,stolisnika...
3.Sumsko voce (jagode,borovnice,maline,kupine) operem,ocijedim,ispasiram,posecerim i to je to...
Svi su ovi sokovi gusti (razblazuju se vodom),nisu kuhani (zbog vitamina i minerala),secer im je konzervator tako da mogu duze trajat,a djeca ih obozavaju.
I izuzetno su zdravi.
A zašto ne bi smjelo?! Po zimi od toga nama radim kompote (koje obožavam), kolače...Puno je zdravije nego kupovati industrijske kompote- za kolače, torte, umake...
Bravo.
Obavezno med,ako je dijete starije od godinu,godinu i pol dana...(zbog eventualne alergije).
sta se voce smije zamrzavati ?
ne znam da li se moze sa stapnim, ja radim sa sokovnikom, sada ih ima po pristupacnim cijenama i preporucila bi ga svakom, pogotovo u ovo vrijeme viroza i gripa za cijelu obitelj i onda se ne dodaje nikakva voda nego se pije samo cisti vocni sok, a med se moze dodati umjesto secera po potrebi.
Naravno da se smije zamrzavat,mada gubi na kvaliteti jer i niske temperature dosta vitamina unistavaju.Najgore je ipak,kuhati voce,ali ponekad se i to mora...