Ima tko jako stručan da može reći dali je ovo zakonito ili ne.
Recimo čovjek ima primanja iz inozemstva, no pošto je tako kako je da moraš plačati porez , jednostavno se ta lova ostavi na računu u inozemstvu. Dobiješ karticu poštom na kučnu adresu ili ideš po nju, i jednostavno dižeš lovu na bankomatu u RH. U inozemstvu ti lova kapa na račun a u RH tu lovu dižeš preko bankomata karticom, što je povoljnija kamata koju plačaš nego kod prijave.
Novac fizički nije u RH i zakon se nemože primjeniti.
Točno - netočno
Zakonito nije jer ne smiješ vani imati račun, no u svakom slučaju, tako je najkorisnije pošto ne moraš nikome reći za taj račun, a porezna baš i nema mogućnosti do toga doći sama.
__________________ Jedni grade vlade da se lakše krade, drugi biljke sade, a treći ih vade.
Primila sam uplatu iz inozemstva na osobni racun koja je zapravo namjenska donacija za organiziranje neceg. Bas zahvaljujuci ovoj temi unaprijed sam pisala ZABAi i pripremila teren, tako da me nisu gnjavili s otvaranjem ziro racuna, etc.
No sad sam dobila izvod, i pokraj te tocke mi pise: uplata place !
E sad to nije placa i lova ne ostaje meni, tako da me ovo jako brine.
Da li da ih trazim da promijene taj stavak ili to sto je na deviznom privatnom znaci da necu u slijedecoj godini imat problema sa poreznim drustvancem.
Pomoc!
- ne postoji ograničenje unosa novca u državu (dapače, što više doneseš država sretnija)
- postoji ograničenje iznošenja novca iz države za Hr građane, ali ne funkcionira u praksi tj. ja još nikad nisam čuo da je netko spriječen iznjeti novac, a niti da je dobio kaznu koja po Zakonu iznosi 200.000 kuna (afair).
usput (nije vezano s temom), hrvatska još nema porez na kapitalnu dobit, ali će ga uvesti ili u terminu ulaska u EU ili samim ulaskom.
Lijep pozdrav.
Mene samo zanima sto je sa prihodima iz online kladionica? Dal se i na te prihode mora placat porez (posto znam da se na igre na "srecu" ne placa porez)?
lijepo si reko da znas da se na igre na srecu ne placa porez
a sta je klađenje nego igra na srecu bila ona online ili ti iso u kladionicu
Ukoliko je potpisan recimo autorski ugovor sa stranom firmom i oni mi plate ugovoreni iznos na devizni,kakav je onda porez?
Nitko živ ne zna
Nije zezancija, oporezivanje primitaka na devizni je propisano tek polovicom ove godine, što znači da će se tek sljedeće godine to morati navoditi u godišnjoj poreznoj prijavi. A kako će to onda oni obračunavati, fakat ne znam.
__________________ Jedni grade vlade da se lakše krade, drugi biljke sade, a treći ih vade.
I mene zanima ovo. Hajde neka netko odgovori. Još bi nadodao što ako se radi o velikim novcima (1mil. usd), jer znam da manje cifre nitko ne provjerava pa mogu proći i bez prijave.
Prošlo je dosta vremena nadam se da sad ima netko konkretna iskustva.
Doznaka iz inozemstva (od pravne osobe ) mora sjesti na devizni žiro račun fizičke osobe. (Sitna usluga, za koju ne treba registrirati djelatnost)
Zanimaju me koraci
1. Koje dokumente treba dobiti u banci da se može prijaviti porez?
2. U kom roku se mora prijaviti porez?
3. Koje formulare za poreznu treba ispuniti?