Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.07.2006., 13:56   #1
Boni
Registrirani korisnik
 
Boni Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: Zagreb
Postova: 175
Question Recept za kolač od sljiva?

U pekari u mom kvartu imaju fini kolač od šljiva. Probat ću ga opisati: dolje je prhko tijesto, preko kojeg su posložene polovice šljiva a one su posipane nekakvim mrvica, pretpostavljam da je to nekakva smjesa brasna, šecera i maslaca... Nije to čupava pita, kod koje se prhko tijesto nariba na nadjev, baš izgleda kao da je je to posuto gore i tako zapeceno.
I naravno, jako mi je fin taj kolač

Da li itko prepoznaje taj kolač iz mog opisa i da li možda ima recept?

Bila bi jako sretna kad bi došla do tog recepta
Boni is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2006., 14:35   #2
chiquita
čuješ li me jel ti drago?
 
chiquita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: forum.hr in my heart
Postova: 5,939
da ja prepoznajem taj kolač
moja mama ga zna napraviti najbolje na svijetu
ja sam probala nekoliko puta ali badava
zove se zwetschkenkuchen
recept prepišem kad dođem doma.
__________________
peku me oči.
chiquita is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2006., 14:39   #3
Boni
Registrirani korisnik
 
Boni Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: Zagreb
Postova: 175
HVala puno
Boni is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2006., 14:49   #4
farki_
Čovjek iz sjene...
 
farki_ Avatar
 
Registracija: Jun 2006.
Lokacija: Croatia
Postova: 511
Pošalji poruku preko Yahoo korisniku farki_
e, evo recepta....
http://www.chefkoch.de/rezepte/10416...-mit-Mohn.html
__________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist...
farki_ is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 20.07.2006., 15:00   #5
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,489
Zwetschkenkuchen,
moj omiljeni ljetni kolac :mljac:
nitko ga ne radi tako dobro kao moja sveki...

bas sam ga radila ovaj vikend, imam jos par komada u frizideru, dobro ste me podsjetili

samo recept od sveki nemam, negdje sam ga pogubila pa sam radila napamet
bio dobar samo mi malo prhko tijesto bilo pretanko
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2006., 15:02   #6
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,489
Quote:
farki_ kaže:
ne, to nije taj
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2006., 17:36   #7
farki_
Čovjek iz sjene...
 
farki_ Avatar
 
Registracija: Jun 2006.
Lokacija: Croatia
Postova: 511
Pošalji poruku preko Yahoo korisniku farki_
Quote:
undercover kaže:
ne, to nije taj
a, bed...
__________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist...
farki_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 08:28   #8
chiquita
čuješ li me jel ti drago?
 
chiquita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: forum.hr in my heart
Postova: 5,939
jučer nisam stigla ali obećajem preko vikenda.
__________________
peku me oči.
chiquita is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 09:04   #9
Shtefitza
_________
 
Shtefitza Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Northern California
Postova: 8,490
Jel mislis na pitu od sljiva (tarte au prunes)

Pogledaj tu:
http://www.cuisine-vegetarienne.com/index.php?re_id=86

Nema slike, ali imaju sliku za slicnu pitu od jabuka. Mljac!

http://www.cuisine-vegetarienne.com/index.php?re_id=86
Shtefitza is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 10:01   #10
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 23,831
Zwetschkenkuchen mit Streusel

Teig:
4 Eier
25 Staubzucker
Vanillez.
Zitronenschale
1/4 Eierlikör
25 Mehl
10 Butter
1/2 Backpulver

Streusel:
12 Butter
15 Mehl
10 Kristallzucker
etwas Zimt (alle Zutaten kalt vermischen)

Backform (meine ist 26 x 36) verwenden. Rührteig mit 1 Zwetschken belegen u. mit Streusel bestreuen. Bei 170 Grad backen.


kako se radi o njemačkom kolaču nek bu na njemačkom
iskrenije, neda mi se prevodit
ako se baš mora vičite pa bum

prhko tijesto zamijesite nabrzinu i stavite na pol ure u frižider pa ga onda zvaljajte

za posip hladan putar narežite na listiće i brzo sa vrhovima prstiju izgnječite sa brašnom i cukrom u mrvice, ne mijesiti u glatko tijesto, mora ostati mrvičasto i ne dobro izmiješano
ko ne voli cimet može staviti ribanu limunovu koricu
isto tako se liker u tijestu može zamijeniti vrhnjem, rumom - po izboru

1 Zwetschken - misli se 1 kila šljiva, najbolje pravih bistrica i to zrelih

takvi kolači, tijesto+voće+posip, se vrlo često (mislim da je to čak uobičajenije) rade sa diganim tijestom
jako je fino i sa marelicama ili jabukama
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 10:50   #11
Boni
Registrirani korisnik
 
Boni Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: Zagreb
Postova: 175
Hvala Polly

ne znam njemacki ali donekle kuzim sastojke
Jedino mi nisu jasne mjere, jel to u zlicama? Npr. 25 Staubzucker jel to 25 žlica mljevenog secera ili?
I sta ovo znaci - 1/4 Eierlikör. Cetvrtina likera od jaja ili to bas nije to ?
Boni is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 10:55   #12
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 23,831
deke, 25 Staubzucker = 25 dkg štauba
1/4 čaše od 2 dl, je liker od jaja ali može i nešto drugo

pardonček, zaboravila sam napisat pojašnjenja
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 10:58   #13
Boni
Registrirani korisnik
 
Boni Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: Zagreb
Postova: 175
Ah super...

Bas sam shvatila da i njemacki razumjem...
Svasta covjek na forumu moze nauciti

Hvala puno na receptu, sad cu na plac po sljive ))
Boni is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2006., 13:47   #14
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,489
ma mozes i bez likera a meni je tijesto bolje sa obicnim secerom a ne onim u prahu
fino mi i dio brasna u mrvicama zamijenit sa mljevenim bademima

probala sam i sa marelicama, nekad napravim pola, pola ali nema do sljiva
sljive super mirisu kad se ispeku a marelice znaju ispast malo kiselkaste
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.07.2006., 17:24   #15
Madame Hooch
Just flying by
 
Madame Hooch Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: all over the place
Postova: 4,612
sve ljetno koštuničavo voće idealno je za brze kolače (šljive, marelice i breskve)

najjednostavniji je sa biskvitom - poslažeš polovice šljiva (ili ostalog) mesnatim dijelom prema dolje u tepsiju (ako nemaš teflonsku tepsiju, onda običnu obložiš jednim slojem alu-folije) , preko toga preliješ lagano biskvit tijesto i ispečeš ; poluohlađeno izvrneš na poslužavnik ili tanjur (ovisno jel ti tepsija okrugla ili pravokutna ) i pošećeriš po voću - ko voli nek umiješa cimet u prahu u šećer (ja volim ) - poslužiš samo tako ili sa šlagom

btw. boni možda te zbunjuju te "mrvice" na kolaču iz pekare, ali činjenica je da finalna kvaliteta tijesta za pitu (prhkog tijesta) uvelike ovisi o vrsti upotrebljene masnoće - najkrtije je sa biljnom masti, ljepljivije sa margarinom, a jako pahuljasto sa maslacem
__________________
Broomstick operator level A1
Madame Hooch is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.07.2006., 20:05   #16
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 23,831
zaboravih načisto

fino je i kad se prhko tijesto premaže sa nadjevom od sira (cca 40 dkg sira, 2 dl vrhnja, 2 jaja, ribana korica limuna, 15 dkg šećera) pa se po njemu poslaže voće

jako dobro je i kad se pola brašna za mrvice zamijeni ribanim kokosom ili mljevenim lješnjacima
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2006., 11:03   #17
cutecat
Registrirani korisnik
 
cutecat Avatar
 
Registracija: Dec 2004.
Lokacija: rijeka
Postova: 664
polly, molim razjasnjenje: taj nadjev od sira se stavi preko sirovog prhkog tijesta (a na taj sir se stave slljive), pa se sve skupa pece-koliko i na kojoj temperaturi?

Ovaj vikend sam bas imala sljiva za iskoristit, pa sam varirala Magorov kolac sa visnjama: mislim da je biskvit bio: 2 zumanjka sa 15 dkg secera, 15 dkg putra, 20 dkg brasna sa 1/2 praska za pecivo, snijeg na kraju, gore sam stavila sljive polovice, pekla 30 min. na 180. Bas je bilo fino, nestalo za cas. Iduci put cu to isto napraviti sa breskvama+ sljive kombinacija.
cutecat is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2006., 11:15   #18
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 23,831
sir na sirovo prhko tijesto, gore šljive, po šljivama posip

na 170 dok ne dobije žuto-blago smeđu boju
ja ti ne stojim baš najbolje sa vremenom pečenja, to ja na oko

prije cca 3 tjedna sam čistila frižider i napravila izvrstan kolač od zatečenih ostataka
tijesto: 2 kavene šalice šećera, 2 jaja, 1/2 praška za pecivo, 2 kavene šalice mljevenih lješnjaka, 2 kavene šalice mineralne, 1 kavena šalica ulja, 3,5 kavene šalice brašna
na pol spekla, posula očišćene višnje i zalila sa 4 jaja, 2 kavene šalice šećera, 1/2 vrhnja z kuhanje i 3 kavene šalice grubo mljevenih lješnjaka - dopekla
bilo jako fino, višnje i lješnjaci se super slažu
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2006., 12:09   #19
icegirl78
Bang Bang...
 
icegirl78 Avatar
 
Registracija: Jan 2006.
Lokacija: Nepoznata
Postova: 953
Quote:
farki_ kaže:
Moze li se umjesto otopljenog maslaca staviti nesto drugo gore? Brine me taj maslac, kako to ispadne?
__________________
Hello, is it me you're looking for?
icegirl78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2006., 12:19   #20
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,489
da nastavimo u revijalnom tonu evo jedan c/p iz moje isprobane kolekcije

TORTA OD ŠLJIVA


DIZANO TIJESTO:

250 g brašna
20 g svježeg kvasca (pola kockice)
50 g šećera
4 žlice mlakog mlijeka
1 vanilin šećer
1 jaje
75 g mekanog maslaca
naribana korica jednog limuna

Kvasac namrviti u šalicu zajedno sa 1 žličicom šećera i brašna i 4 žlice toplog mlijeka. Ostaviti na toplom da se digne. Brašno prosijati u posudu, u sredini napraviti udubljenje i u njega staviti dignuti kvasac i sve ostale sastojke. Izraditi električnom mješalicom, nastavkom za tijesto, miješajući prvo najmanjom brzinom a zatim najvećom oko 5 min. Tijesto ostaviti na toplom mjestu tako dugo dok ne udvostruči svoj obujam a zatim ga na radnoj površini još jednom izmijesiti.


NADJEV:

1 kg šljiva


Šljive oprati, pojedinačno osušiti, zarezati do polovice i izvaditi koštice. Nauljiti i pobrašniti okrugli kalup (28 cm). Tijesto razvaljati i staviti u kalup tako da ima rub visok oko 3 cm. Izbosti dno tijesta s vilicom i po tijestu poslagati šljive sa otvorom prema gore ( staviti veće šljive uz rub tako da pridržavaju rub tijesta). Pustiti da sve tako odstoji daljih 15 minuta na toplom mjestu.

Kalup staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200 C da se peče 15 min.


PRELJEV:

2 mala jaja
75 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
malo cimeta

Dok se tijesto peče izmiksati jaja sa šećerom, dodati vrhnje i cimet i dobivenom tekućinom preliti šljive pa pri istoj temperaturi peći daljih 10 min ili dok se nadjev ne stvrdne.


MRVICE:

150 g brašna
75 g šećera
cimet
naribana korica 1 limuna
100 g mekanog maslaca narezanog na listiće

Sastojke pomiješati mikserom sa nastavkom za tijesto dok se maslac ne rastopi. Uzimati šaku po šaku mješavine malo je stisnuti medju prstima dok se ne stegne, otkidati male komadiće i rasporediti ih po šljivama .
Peći još 15-20 minuta dok se mrvice malo ne pozlate.


Odlicna je jos mlaka, nije za stavljat u frizider i najbolja je onja dan kad je ispecena (zbog dizanog tijesta).
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 08:05.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger