....ma u subotu navecer spremamo neku festu-iznenadjenje za buduceg mladozenju....u obzir dolaze samo hladna jela uz nase klasicne nareske "obogacene" pizzom, pitom od mesa, "rolancima" sa sirom i sunkom i tako to..... mozda jos neka salata, pa su svi prijedlozi u tom smjeru dobrodosli, ali samo da ne zahtjeva previse vremena jer cu raditi i kolace, a imam samo pola dana na raspolaganju.........thanks unaprijed
.....post sa francuskom salatom sam vec akceptirala.....
sad ljeti je fino nabaviti baguette sa zacinskim biljem ili cesnjakom, ili obucni ali uz to posluziti maslac od cesnjaka ili zacinskog bilja.
Svjezi sir izmiksan sa zacinskim biljem.
Jos ideja - zapeci pole od peciva u pecnici ( na njima sir, sunka, sampinjoni )
Grill je isto ljeti super ideja.
Sendvici od mozzarele i bazilike, tkz. slane torte ( od povrca - super fine i hladne ), hrenovke u lisnatom.
Salata - paradajz, feta sir, paprika, krastavci, kukuruz, kuhana jaja, jogurt dressing, moze se i par sati unaprijed napraviti.
U nju moze i na trakice narezane piletine ili nekog drugog mesa, moze i tuna
Hladna salata od puzica - tjestenine. Moja omiljena ( ide i mrkva i dressing )
Ako nemaš puno vremena možeš razmisliti i o kupovanju dijela hrane već gotove, ja npr. kupim šampinjone na žaru već pripremljene - to je svima uvijek super, a kad smo zadnji puta imali doma feštu kupila sam i gotove pite koje su jako dobro prošle (vidim da spominješ pitu od mesa pa pretpostavljam da su ti pite OK)
sinoc sam bila vrijedna pa sam vec napravila 3 "protvana" (da li je knjizevno: tepsije) sirnice i dvije pite od mesa i sve strpala u skrinju do subote....to nije nikada problem jer kupim i sir i kore i mljeveno meso i onda dodam zacine, uvijek nesto eksperimentiram i uglavnom izadje dobro......ma nisam ja sklona stalno istim stvarima, volim gastronomske ludorije i istrazujem non-stop.......
U Zagrebu ima pizzeria/piterija Tomislav, na uglu Selske i bivše Končareve, mogu se pitice naručiti za van i fino ih narežu na male komade; mojim gostima su bile dobre (ali sigurna sam da su domaće bolje). Onda npr. u ovom novom shopping centru King Cross u supermarketu ima dosta gotove hrane - ja recimo ne bih kupovala salate ili tjestenine gotove, ali ti mali šampinjončići na žaru su baš zgodni za popuniti stol.
Ako je to to, onda mi je to jako blizu. Naravno kad sam u Zagrebu.
Prodaju i mesne pite ?
Slazem se i ja da je domace ( ako si vjest u tome, ja sa pitama bas i nisam na ti ) bolje no ja dodjem na tjedan dana u zagreb i zadnje kaj cu raditi - stajati pol dana u kuhinji.
Tomislav je na suprotnoj strani ulice od tog plesnog studija.
Imaju svakojake pite, sa mesom, sa kiselim zeljem, zeljanicu, krumpirušu etc. Ja sam jela samo krumpirušu i nije loša, premda je malo masnjikava, mojim gostima je bila dobra, kao i zeljanica.
recept za sirnicu...........hm, hm....
ne znam da li to moze proci u Zagrebu ili vec gdje si ti, jer ja ovdje kupujem gotovo tijesto vec razvuceno i cak malo ispeceno ili suseno, ne znam ni sama, kupim sir ili kada sam u Zagrebu, mama mi nabavi iz Zagorja domaci svjezi kravlji sir i onda je to ovdje poslastica, a inace ga pomijesam sa max 2 jajeta, 2 mala jogurta (125mg) dodam nesto vrhnja, i uvijek bijelog papara za pikantniji okus, onda jos slanog sira koji kupim u nekakvom nasem domacem ducanu ovdje i onaj sir naribani za pizzu, mozda malo, ali malo naribanog parmezana i sa tom smjesom mazem listove, tj. radim ukupno 2 sloja sira i 3 sloja tijesta; svaki list - ako sir ne ide na njega obavezno "poskropim" mjesavinom (prokuhanom) vode, ulja i maslaca da mi se tijesto poslije ne slijepi jedno za drugo, i nastojim ove redova od tijesta malo podebljati - znaci min 4 kore (posebno "naskropljene") izmedju redova sira i to je to.......da, kada je peceno, onda jos onako krskavo i nadignuto zalijem na trenutak hladnom vodom, pritisnem dolje, odmah ju iscijedim i pokrijem alu-folijom i tako ostavim dok se ne ohladi.........dobar tek!
nadignuto zalijem na trenutak hladnom vodom, pritisnem dolje, odmah ju iscijedim i pokrijem alu-folijom i tako ostavim dok se ne ohladi.........dobar tek!
ako ti ili tvoji volite hrskavo, ne diraj nista i ostati ce ti zlatno - zuta korica, visoka i hrskava, ako ne, onda polij sa malo vode, ja obicno cijeli "protvan" strpam pod pipu i pustim mlaz 3-4 sekunde i to je to....
slani sir........ovdje se moze kupiti relativno mekani, ali i super tvrdi sir koji ja onda pomijesam, uz ostale dodatke, tako da konacna verzija bude pomalo krematoznog tipa sa komadicima sira koji je ostao "samostalan", no vazno je, bez obzira koji sir imas, da ta smjesa ne bude suvise tekuca i da uvijek ima "samostalnih" komadica sira, sto znaci da i feta moze, i sve sto ti je pri ruci, a nalici na neku verziju domaceg kravljeg sira iz Zagreba ili okolice.......nadam se da sam razrijesila tvoje dileme......