Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet > Web development
Korisničko ime
Lozinka

Web development Programiranje, dizajn, hosting i sve ostalo vezano uz razvoj web siteova

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.08.2006., 11:19   #1
satori
Registrirani korisnik

satori Avatar

Registracija: May 2005.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku satori
plagijat i kradja ideje i djela

koliko tolerirate plagiranje i dal bi poduzeli nesto da znate da netko krade svjesno tudje ideje i od tudjih radova sastavlja svoje i to jos naplacuje i prodaje pod svoj rad

cesto takvi i spustaju cijene svima drugima jer ne znaju vrijednost tog posla jer nista ne rade sami

p.s. da nebi bilo zabuna neki dan sam dobila upravo ovo pitanje na PM...pa da vidim sto vi mislite o tome:

citat:

to mene zanima...gdje su granice, ako s neta skinem neku sliku i uklopim je u svoju stranicu...to još nije plagijat?

al' gdje počinje plagiranje? gdje počinje/prestaje autorstvo, originalnost, kreativnost...itd
koliko je pošteno od tuđih komadića slagati svoj web? koliko je stranica tako napravljeno? jel' to u redu?

hm, možda bi bilo bolje da postavim temu na podforumu web dizajn...pa da čujemo mišljenja i o tome..

Zadnje uređivanje satori : 28.08.2006. at 12:03.
satori is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2006., 11:33   #2
ttc
selebrti

ttc Avatar

Registracija: Sep 2004.
Sta ste se vas dvoje opet posvadjali?
Old 28.08.2006., 11:54   #3
horny but sensitive
zajeBANIRAN

horny but sensitive Avatar

Registracija: Sep 2005.
ovisi kolko dobro krade
Old 28.08.2006., 19:04   #4
MilkyWay
Had

MilkyWay Avatar

Registracija: Oct 2003.
Zna mi se desiti da mi dirac napomene: Pogledaj kak su to ovi ili oni riješili. A ja baš neću. Čisto zbog činjenice da čim ću vidjet tuđi, konkurentski rad, da ću nesvjesno nešto iskopirati. Ili primijetiti nešto što mi se sviđa i jednostavno neću odoljeti da to i ja ne složim. A to je opasno! Odma će netko reć: Joooj pa ja sam to već negdje vidio.

Naravno, ako klijent ima već unaprijed spreman dizajn, onda to nema veze s plagijatom.

Što se slika tiče, slike izbjegavam. A ako baš nešto treba, firma je kupila bundle korporativnih slika i to uglavnom koristim.

Al uglavnom ne volim plagijate. One očite.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 28.08.2006., 19:21   #5
horny but sensitive
zajeBANIRAN

i to je to? a bil ti prijavio nekoga za koga znaš da se koristi sadržajem i bogatstvom interneta ko npr satori? i ako bi, kome bi ga prijavio?
Old 31.08.2006., 08:15   #6
maniche
Registrirani korisnik

prvih 100,000 stranica su mozda bili univerzalni dizajni,dalje su sve plagijati...kako god okrenes,razlika je u nijansama.

nedavno sam imao lika koji je htjeo jednostavan site do 1500kn.sta sam napravio?skinio free template,malo ga optimizirao i gotovo.meni je u ovom poslu bitna zarada,zato sam se skolovao.svi likovi koji briju na neki ponos,vlastiti dizajn uglavnom nisu jos kune zaradili pa prosipaju okolo trnje i kamenje.guess what,ovo je nekima igra,meni je nacin zarade
maniche is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2006., 10:20   #7
satori
Registrirani korisnik

satori Avatar

kad skines besplatni template to si uzeo nekom ko ga je dao i zna da ga ljudi koriste ... kad uzimas nesto sto nije ponudjeno za koristenje u takve svrhe, onda je to u najmanju ruku nemoralno... ako ne i kaznjivo...

ne pricamo tu o originalnosti nego o koristenju tudjeg rada (i integriranju istog u svoju stranicu) ili o kopiranju tudje ideje...

mislis li da je u redu sastaviti web od:
- tudjih profesionalnih ili umjetnickih fotografija (u izvornom obliku)
- tudjeg originalnog koncepta koji ti je po necemu zapeo za oko (dakle istice se po necemu dovoljno da si ga odabrao, znaci samim tim je i originalniji i uspjesniji od drugih)
- tudjih crtanih ikona/detalja/gumba/sta vec
- tudjih grafickih radova (fotomontaza, retusha, grafika, pozadina, i sl)

a da sam nisi prstom pomaknuo ili cak se ni ne znas sluziti grafickim programima...

i sad to jos potpisujes svojim imenom i naplacujes kao svoj rad...

naravno da takav web moze kostati 1500 kn kad je u njega utroseno minimum truda i sastavljen je od tudjih radova

internet je postao samoposluzivanje za lijene i beskrupulozne ljude koje zele na brzinu zaraditi a da netko drugi u stvari odradi sve umjesto njih

i tu ne govorim o koristenju template-a ni o corelovim clipartovima (iako mislim da oni koji se nazivaju dizajneri nebi trebali koristiti ni to jer je preocito, a jos manje se potpisivati ispod toga..)

p.s. i meni je nacin zarade... i ja zivim od toga... ali kad vec radim nesto, onda radim ja, a ne kradem od nikoga gotovo....

ovo sto si napisao o tome da kradu samo oni koji zaradjuju ... vecu glupost jos nisam cula....
nije li to totalno kontradiktorno.... da profesionalci kradu a amateri rade posteno i svojim rukama....

nemoj suditi po sebi
Old 31.08.2006., 12:38   #8
Putnik92
Senior Junior

Putnik92 Avatar

Registracija: Dec 2002.
Quote:
satori kaže:
- tudjih profesionalnih ili umjetnickih fotografija (u izvornom obliku)
Hej ovo nije plagijat već povreda autorskih prava!
Odgovori s citatom
Old 31.08.2006., 12:43   #9
horny but sensitive
zajeBANIRAN

ma viš da nema pojma kaj piše
Old 31.08.2006., 13:10   #10
maniche
Registrirani korisnik

Quote:
satori kaže:
kad skines besplatni template to si uzeo nekom ko ga je dao i zna da ga ljudi koriste ... kad uzimas nesto sto nije ponudjeno za koristenje u takve svrhe, onda je to u najmanju ruku nemoralno... ako ne i kaznjivo...
dobro,pomjesao sam kradju ideje sa koristenjem free templatea.za ovo drugo se slazem

Quote:
ne pricamo tu o originalnosti nego o koristenju tudjeg rada (i integriranju istog u svoju stranicu) ili o kopiranju tudje ideje...
cek cek,kopiranje tudje ideje?kao sto sam rekao,izvornih siteova je 1%,ostalo su sve kopiranja ideja sa nekim modifikacijama.da ti to dokazem,daj mi svoje radove,ja cu ti naci 100 slicnih pa onda razmisljaj tko je kome ukrao ideju,ti njima ili oni tebi.
nije stvar u kradji,stvar je u tome da smo trenutno dosli do nekog plafona i jako je tesko izraditi nesto novo.sve sto izradis je vec vidjeno,poznato...

Quote:
1. tudjih profesionalnih ili umjetnickih fotografija (u izvornom obliku)
2. tudjeg originalnog koncepta koji ti je po necemu zapeo za oko (dakle istice se po necemu dovoljno da si ga odabrao, znaci samim tim je i originalniji i uspjesniji od drugih)
3. tudjih crtanih ikona/detalja/gumba/sta vec
4. tudjih grafickih radova (fotomontaza, retusha, grafika, pozadina, i sl)
1.ne ali sa odredjenim modifikacijama,da!sta bi ja trebao raditi kad mi klijent ne dostavi materijale?trebam hodat po gradu i slikat prekrasne plaze ili golf terene?
2.kada krecem raditi site,prvo prosurfam po drugim siteovima iste tematike da vidim kako je to uradjeno,iz tih siteova vucem neke ideje koje onda slazem u svoj site.tako sam naucen od ljudi koji o webu znaju vise od svih nas skupa i za 1 stranicu zarade do 10k kuna...
3.naravno,ako su oni stavljeni na raspolaganje od svojih vlasnika.
4.isti odgovor kao i na 3

Quote:
i sad to jos potpisujes svojim imenom i naplacujes kao svoj rad...
naravno,to i je moj rad

Quote:
naravno da takav web moze kostati 1500 kn kad je u njega utroseno minimum truda i sastavljen je od tudjih radova
pa za tu lovu klijent ni nemoze dobiti bolje,ne?ja nisam u situaciji da biram klijente i odredjujem cjene,prihvatim sto mi se ponudi.ako ti zbog svojih nekih shvacanja ovakve stvari odbijas i sjedis doma tipkajuci po nekom forumu,onda neznam vise sta da ti kazem.eto tebi tvoj ponos,meni lova u djepu.
kao sto rekoh,ovo nije igra nego posao.bitna je zarada,barem meni.

Quote:
ovo sto si napisao o tome da kradu samo oni koji zaradjuju ... vecu glupost jos nisam cula....
nije li to totalno kontradiktorno.... da profesionalci kradu a amateri rade posteno i svojim rukama....
nemoj suditi po sebi
nisam uopce tako napisao al dobro...nego zar ti mislis da je amater u poziciji radit univerzalne i inovativne dizajne?
sreco moja,tako to nejde..prvo krades,usavrsavas se i onda dodjes do trenutka kad shvatis da mozes raditi sam.al vidis,i iza tih profesionalaca koji rade sve sami stoje kradje ideja ili cega vec.

bas me zanimaju tvoji radovi,ajde da to vidim.
maniche is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2006., 13:22   #11
DJanko
zla mentorica

Quote:
ttc kaže:
Sta ste se vas dvoje opet posvadjali?

ma nije se satori ni sa kim posvađala nego sam ja upitala to o tome što je pošteno a što nije...

učim izrađivati web stranice pa sam se njoj obratila jer vjerujem (do tog sam došla čitajući po ovom podforumu) da ona ima jasan stav o tome što je autorski rad a što nije

osobno, ne znam što smijem skinuti s neta pa primjeniti na svojoj stranici a što ne smijem... jedan mi je kolega rekao: pa lako je napravit stranicu
i ja sam je napravio, skinuo sam jednu koja mi se sviđala pa sam je samo izmjenio i eto...

a to je ...sranje

e sad...kad počinje to sranje..jel sranje ako skinem neku besplatnu pozadinu?
ja ju još ne znam napraviti jer ne znam raditi ni jednom grfičkom programu al' osjećam da je nepošteno da uzmem i tu besplatnu pozadinu...

pa se pitam kako rade oni koji zarađuju izradom web stranica?

jel skidaju ono besplatno i dostupno, jel' kupuju, ili kradu...?

i koliko im je bitno da mogu reći: JA sam to napravio!
a ne: ja sam to prepravio!

(hvala ti, satori, što si pokrenula temu)

molim vas, profesionalce, koji zarađujete izrađujući stranice da mi kažete koliki ste postotak stvarno izradili, a koliko ste uklopili tuđih radova (pozadina, slika, animacija, obrazaca, ne znam čega ne znam šta se sve može....)

gdje je po vašem mišljenju, i po vašim djelima, ta granica koju ja, apsolutna početnica i totalna amaterka ne mogu "uhvatiti"?

jel' se i ta granica određuje po savjesti?

najvjerojatnije da to ide tako...po savjesti i osjećaju za poštenje...

zar ne?
Old 31.08.2006., 16:12   #12
horny but sensitive
zajeBANIRAN

ma daj kaj se brineš...
gle... NITKO te neće ubiti ak uzmeš negdje neki detalj, osim ak nije logo onda je to BLESAVO...
da se želi napraviti stranica kak bog zapovijeda morao bi imati cijeli tim ljudi koji bi ti kao prvo i prvo našli dobre i odgovarajuće fotografije, moraš imati nekog ko zna super raditi animacije, moraš imati nekoga ko zna super 5-6 stranih jezika, na kraju bi takva stranica došla 5 do 6 (+1) puta više nego što dođe... i vjeruj malo kome kod nas pada na pamet dati par desetaka tisuća kuna za par stranica na internetu... otvorit će word napisat tko su i što prodaju gdje se nalaze i platit nekom srednjoškolcu da im to ftpom lupi na net... e sad, ak želiš biti snalažljiv i zaraditi si nešto love moraš napravit kvalitetno, jer ćeš samo tak dobiti još posla... ak želiš raditi kvalitetno trebaš imat: 1. alat, 2. znanje, 3. materijal... recimo da imaš 1. i 2. želiš materijal? super fino, uzmi fotoaparat i primi se posla, što kažeš? slike ti ne ispadaju dobro???? ma nemoj? kupi kvalitetniji fotić? što kažeš?? i dalje slike nisu dobre? hm.. pa jel znaš kak se treba slikat? znaš koji detalj uzet? svjetlo sjena?... što kažeš? i dalje nisu dobre... e pa jebi ga trebala si ponjet iluminator sa sobom i sve one reflektore i opremu ako želiš kvalitetnu sliku... ili misliš sve fenomenalno retuširat u photoshopu i na to sve izgubiti 2 jebena dana...
mi smo tijelom, i načinom razmišljanja na BALKANU, zašto onda ne bi bili i djelom ko na balkanu? aj dobro ne pretjerivati, radimo kvalitetno, dajmo si truda, jednog dana nećemo biti zadnji kmeti na balkanu pa ćemo si moć priuštiti imat vlastiti materijal, vlastiti tim ljudi, kvragu onda ni naručitelju neće biti problem pljunut par soma eura za kvalitetnu stranicu...

tko će te uhvatit? mogu ti maknut site sa servera, oš na robiju? kod nas najveći kriminalci šetaju slobodno po zgu, al kad je tak mislim da bi jednog dizajnera bez po frke mogli trknut na goli otok da malo dizajnira kamenje...

netko je napisao da je prvih 100 000 bilo originalno i u pravu je... sve ostalo su varijacije na temu... pogledaj klasičnu stranicu: heder body bottom, sad budi originalan i smisli nešto što nitko nema.. i napravi prvo body pa onda heder i bottom... sve što napraviš je kopija, meni si stavio slijeve strane?! ma nisi valjda?! pa 99% stranica ga ima na lijevoj strani! plagijatoru! ma daj spustite se na zemlju... imaš naručitelja kaže:: hihihi al ja želim da moja stranica zgleda ko i ova tu... ok... oš da tak izgleda evo ti je... to te košta tolko i tolko... a ovo što ti je frend skinuo stranicu i da je to sranje, to je sranje samo ukoliko je on skinuo sranje i prepravio u još veće sranje...

i još nekaj:: radimo za lovu, nismo umjernici koji žive od hrane za dušu...
ak se nekome toliko dizajnira ili radi badava, samo napred...

stay cool tetice dizajnerice...
Old 31.08.2006., 17:16   #13
satori
Registrirani korisnik

satori Avatar

ne znam za vas ali ja ako izdajem racun za nesto i potpisujem se ispod onda jako pazim da nema nikakve sitnice za koju bi me netko mogao tuziti ili napasti...

isto tako sam radila u nekoliko jako velikih dizajnerskih firmi i izdavackih kuca i svuda je isto... kad trebas fotku ne kopas po internetu nego ili slikas ili kupis neku profesionalnu... a vece firme imaju i kupljene pakete s bazama fotografija, pozadina, ikona i sl...

vjerovali ili ne PROFESIONALCI PRAVI (ne oni koji rade u fushu i uzimaju lovu za to) tako rade .. i to su nekakva pravila poslovanja ili bar moralni kodovi koji postoje u toj bransi... to sto svatko kod nas prodaje "dizajn" to ne znaci da se to tako radi...

ovo sto ste pisali o tome kak je vama bitna lova i da cete se truditi oko neceg tek kad se obogatite.. to je kontra onog sto bi trebalo biti...

znam kad sam pocinjala da sam radila jos pet puta vise i trudila se jos puno vise oko svake stvari jer sam htjela uciti i napredovati ... kako ce nauciti i napredovati onaj koji pocinje smecem i kradjom...

mislim da cak i stvari koje kostaju 150 kuna treba napraviti sam... nikad se neces pomaknuti od amaterizma i fuseraja ako ce se na svakoj tvojoj vizitki vidjeti da je corelov tamplate... mozda to gazda frizerskog ne vidi..ali kad tad ces naletiti na nekog ko kuzi
Old 31.08.2006., 17:34   #14
satori
Registrirani korisnik

satori Avatar

i sto se tice autorskog prava i uopce koncepta i ideje.. mislim da vecini nije jasna ideja ideje )

ne radi se tu o tome da svi rade meni s lijeve strane i sadrzaj u sredini.. ideja je ono sto cini razliku a ne sto cini istovjetnost...

strukturalno se webovi dijele na par vrsta i tu nema vise puno prostora za izmisljanje tople vode.. ali koncept i ideja su ono sto mogu neki web izdvojiti iz gomile... necija originalna ideja je nesto sto se NIKAKO ne smije koristiti i kopirati

evo jedan primjer za lakse razumijevanje...:

vip je platio gomile novaca za osmisljavanje svoje kampanje...
nisu oni platili za fotkanje crno/bijelih fotografija i naljepljivanje gore sarenih cvjetica... platili su da im neko izmisli njihov novi vizualni identitet i koncept i graficke standarde za ovu marketinsku godinu...

svatko moze koristiti c/b fotke za svoju marketinsku kampanju ali nikako u kombinaciji sa sarenim cvjeticima/tockicama/kockicama u tom stilu jer je to zastitni znak dobro poznate vipove kampanje i to je automatski plagijat iako su na fotki drugi ljudi i drugaciji cvjetici/kockice/sta god

nekad su cak i boje zakonom zasticene... probaj staviti magentastu kockicu na svoju tv reklamu... odmah ces dobiti pisamce od t-comovih odvjetnika...
ili nedajboze napisati nesto cocacolinim fontom...

isto tako je i s microsoftovim fontom i sa svim vecim firmama...

prema tome.. koliko god vi sami sebe pravdali .. postoje stvari koje se ne rade... i nebi se trebale raditi cak ni na ovom nasem divljem zapadu bez obzirom sto su kontrole puno lezernije nego vani
Old 31.08.2006., 19:19   #15
horny but sensitive
zajeBANIRAN

Quote:
ako ce se na svakoj tvojoj vizitki vidjeti da je corelov tamplate... mozda to gazda frizerskog ne vidi..ali kad tad ces naletiti na nekog ko kuzi
ma vrlo važno, ja sam mislio da se vizitke dilaju radi razmjene kontakt informacija, a ne zato da li će me, ili neće netko prstom pokazivat kak sam ukrao template za vizitku u corelu
Quote:
vip je platio gomile novaca za osmisljavanje svoje kampanje...
nisu oni platili za fotkanje crno/bijelih fotografija i naljepljivanje gore sarenih cvjetica...
je vlasnik frizerskog salona će platiti gomile i gomile novca da bi dobio svoj vizualni identitet, a jedino kaj mu je bitno su dvije stvari:: 1. da što manje plati site i 2. da sve slike na stranici vrte ko na ringišpulju i da bude šareno ko u ciganskom naselju...

font slika boja... ma daj pa meni bi trebali platiti 10x više da im napravim pedersko ljubičasti site... i to bi još TTCa unajmil da napravi (njemu idu tak kričave boje)

nesmeš ovo nesmeš ono, koji k onda živiš!?
živjela anarhija!!!!!!!!!!
Old 31.08.2006., 19:31   #16
ttc
selebrti

ttc Avatar

al ste dosadni
Old 31.08.2006., 21:51   #17
satori
Registrirani korisnik

satori Avatar

horny... uspio si kao i obicno... jos jednom fulati poantu i temu ....

jel bi ti noga otpala da se probas ozbiljno razgovarati jednom.. ili da pricekamo koju godinu da malo narastes...
Old 31.08.2006., 21:57   #18
horny but sensitive
zajeBANIRAN

ma narastem ja svaki put kad te vidim amore mio
Old 31.08.2006., 22:06   #19
ttc
selebrti

ttc Avatar

Quote:
horny_but_sensitive kaže:
ma narastem ja svaki put kad te vidim amore mio
Old 02.10.2006., 16:23   #20
AmADin_gospo
Iščeran s LJES-a

AmADin_gospo Avatar

Pošalji poruku preko ICQ korisniku AmADin_gospo Pošalji poruku preko AIM korisniku AmADin_gospo Pošalji poruku preko MSN korisniku AmADin_gospo Pošalji poruku preko Yahoo korisniku AmADin_gospo Pošalji poruku preko Skype korisniku AmADin_gospo
a kakvi su programeri koji rade na piratskom softveru??

đaba sva autorska prava i izmišljanje tople vode ako se rade na piratima...
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja