Molio bih osobe koje znaju o cemu je rijec da mi odgovore na par pitanja.
1. Da li je uopce legalno kupovati dionice preko neta i trejdati burzu valuta?
Posto sam cuo da prije ili mozda uopce jos i dan danas nije dozvoljeno kupovanje dionica mozda ljudi koje to rade krse zakon. Za FOREX ( burza valuta) stvarno nisam nista cuo te ima jako malo podataka o tome na nasim stranicama.
Opcenito me zanima nas zakon da li on dozvoljava takve poslove.
2. Ako je odgovor na 1. pitanje "da je to dozvoljeno u HR" onda interesira me koji je porez potrebno platiti na profit od tih poslova?
Htio bih jos jednom napomenuti da forex koji put zna biti velika varka.U jednom danu, tjednu se moze izduplati vas ulog ali na isti nacin se moze i izgubiti.
Potrebno je samoga sebe kontrolirati, napraviti si strategiju i samo nju pratiti bez iznimke.
Procitao sam negdje na ovome forumu da je netko rekao da je za forex potrebno 1000$ za pocetak, i mislim da je ako zelis da imas jako jako malo zaradu i to sa micro acc. a ne sa obicnim.
Naveo je jos da se zarada krece od 5%-50% mjesecno sto je moguce, ali ipak zelio bih napomenuti da najbolji svijetski brokeri sta ih je samo 10% u svijetu uspiju da povecaju svoj pocetni kapital 10 puta u jednoj godini.
Iskreno za zivjeti od FOREXa potreban je kapital od 50k eur.
http://www.marketiva.com/ - Forex broker, po meni jedan od najboljih sta se tice internet konekcije, user-friendly platforma, (stopovi,TP,SL su uvijek izvrseni bez iznimke), solidan spread i jako dobar support. Jednostavno najbolji izbor za pocetnika u FOREXu.
Najveca mana je da nema AutoTrading, da ima samo nekoliko indicatora za dodavanje na graf i da nije moguce sam napisati indicator, pa uz to je dobra stvar imati MT4 platformu i ravnajuci se prema njoj kupovati i prodavati.
Vidim da ova tema zanima mnogo ljudi.
Ono što ja znam je da po deviznom zakonu trgovati vani fizičke osobe mogu samo preko ovlaštenog društva(ali caka je u tome da mora bit ovlašten od strane HNBa, dakle strani brokeri niš), dok pravne mogu preko ovlaštenog brokera i preko sudionika na inozemnoj burzi(dakle tu pretpostavljam da spadaju strani brokeri).Baš je o tome tema na mojnovac forumu.
Pa evo copy/paste:
NARODNE NOVINE 96/03 od 10. lipnja 2003. godine
ZAKON O DEVIZNOM POSLOVANJU
II. 3. Poslovi s vrijednosnim papirima na tržištu kapitala
Ulaganja rezidenata u vrijednosne papire u inozemstvu
Članak 22.
(1) Rezidenti koji imaju status pravne osobe upisuju, uplaćuju, odnosno kupuju i prodaju vrijednosne papire u inozemstvu preko ovlaštenog društva ili preko sudionika na inozemnoj burzi i uređenom javnom tržištu.
(2) Rezidenti fizičke osobe i poduzetnici pojedinci upisuju, uplaćuju, odnosno kupuju i prodaju vrijednosne papire u inozemstvu samo preko ovlaštenog društva.
(3) Rezidenti koji nisu navedeni u stavku 5. ovoga članka mogu u inozemstvu kupovati vrijednosne papire koje izdaju države članice OECD-a i međunarodne financijske institucije te domaće vrijednosne papire. Za druge vrijednosne papire koje rezidenti iz ovoga stavka mogu kupovati, Hrvatska narodna banka može odrediti rejting i zemlju izdavatelja te burzu i uređeno javno tržište na kojoj kotiraju.
(4) Način i uvjete obavljanja poslova iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka propisuje Hrvatska narodna banka.
(5) Banke, investicijski fondovi, društva za osiguranje, mirovinski fondovi i ostale financijske institucije čije je poslovanje uređeno posebnim zakonima mogu u inozemstvu kupovati vrijednosne papire u skladu s tim zakonima.
Depozitni poslovi rezidenata
Članak 29.
Hrvatska narodna banka određuje uvjete pod kojima rezidenti, osim banaka, mogu otvoriti račun i držati sredstva na računu u inozemstvu.
Članak 63.
(1) Novčanom kaznom od 15.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba:
5. ako upis, uplatu, kupnju ili prodaju vrijednosnih papira u inozemstvu ne obavi posredovanjem ovlaštenog društva kada je to ovim Zakonom predviđeno,
11. ako otvori račun u inozemstvu protivno ovom Zakonu, ili se ne drži obveze sadržane u odobrenju Hrvatske narodne banke,
(3) U teškim slučajevima prekršaja iz stavka 1. ovoga članka, ako vrijednost predmeta prekršaja prelazi 100.000,00 kuna, ili je prekršaj učinjen u povratu ili je učinjen na osobito opasan način, pravna ili fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 30.000,00 do 400.000,00 kuna.
(4) Strana gotovina i gotovina u kunama koja je predmet prekršaja iz stavka 1. ovoga članka, ili strana gotovina i gotovina u kunama koja je bila predmet platnog prometa koji je rezultat prekršaja, oduzet će se u prekršajnom postupku rješenjem o prekršaju.
Članak 68.
(1) Novčanom kaznom od 2.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja u putničkom prometu s inozemstvom, protivno ovome Zakonu, iznese ili pokuša iznijeti stranu gotovinu, čekove koji glase na stranu valutu ili gotovinu u kunama preko dopuštenog iznosa, odnosno bez odobrenja Hrvatske narodne banke, ako iznošenje strane gotovine, čekova ili gotovine u kunama nije prijavila cariniku, te ako unese ili pokuša unijeti kune preko dopuštenog iznosa, odnosno bez odobrenja Hrvatske narodne banke.
Članak 69.
(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj domaća i strana fizička osoba, domaća i strana pravna osoba, predstavnik, odgovorna osoba ili opunomoćenik domaće i strane pravne osobe ako pokuša prenijeti ili prenese preko državne granice bez prijave cariniku gotovinu i čekove u vrijednosti utvrđenoj zakonom kojim se uređuje sprječavanje pranja novca.
Poslao sam mail hnb-u, pa bumo vidili kako kažu slijepci.
Puno ti hvala. Bas me zanima odgovor.
Ja se ljutim jer ne kuzim nasu drzavu. Kada covjek stvarno hoce da nesto legalno uradi i da radi po propisima i sve onda ne moze ili papirologija je veliki problem ( zakon u banani).
Recimo dizes 2-3k eur mjesecno, hoces da budes posten i pravedan da platis porez i sve a ustvari ne mozes jer sistem uopce ne dopusta takve poslove.
Stvarno u ovoj drzavi ako tako nastavimo jedino kradljivci, muljatori, i da ne nabrajam dalje opcenito neposteni ljudi ce opstati a to je za mene jako zalosno.
Jos jednom puno ti hvala ajde javi ako uopce dobijes odgovor...
U potpunosti se slažem s tobom, kod nas je najveća kapitalistička "faca" vlasnik lokalnog birca gdje se okuplja raja sa loše tuniranim autima(takozvanim ricerima).
Takvim nelogičnim odlukama uopće ne vidim svrhu, zato i jedva čekam da se pridružimo EU zbog slobodnog protoka kapitala.A, nije to ni samo do forexa i stanih dionica, općenito naša birokracija i korištenje pseudo intelektualnih izraza je legendarno.Zašto mi nemamo naprimjer stanicu tipa investopedia.com gdje se duh kapitalizma pokušava predstaviti ljudim na pristupačan način.
Ako se ovako nastavi, ozbiljno razmatram emigriranje u Albertu(Kanada) koja sa svojih 3 i neš milijuna stanovika ima oko 60 000 cnd bdp-a po glavi(više čak i od bilo koje američke države).Mene osobno poduzetništvo ne zanima, samo želim otvorit firmu(zbog mirovinskog, zdravstvenog, i k.kartice poradi kupovanja na internetu, a ne kredita) koju bi koristio za forex i ino vrijednosne papire, na koje bi plaćao i porez, ali mi Lijepa naša ne dopušta.Ah ironijo, mi sada kad smo konačno u slobodnom tržištu umjesto razmjenjivanja strategija i savjeta o trejdanju, raspravljamo kako ne ispasti kriminalac pokušavajući se baviti najsavršenijim oblikom kapitalizma u kapitalističkoj državi!!!
P.s. Nikakvog odgovora od hnb-a još.Ja se potajno nadam da ipak smijemo, jer od svih odgovora koje sam dobivao na forumima, dosta je bilo pretpostavki i sličnih zbunjujućih stvari.
Oh btw sad sam se sjetio da se nisam potpisao kad sam slao mail, a oni kažu da ne odgovaraju na anonimne mailove.Evo ti adresa pa pošalji i ti mail, možda i razmisle malo više o tome ako se više ljudi javi. http://www.hnb.hr/aktualno/hobratite...a787e3aef4df39
mislim kako je glupost voditi racuna o placanju poreza i zakonskim propisima za poslove koji se vode preko interneta. ova tehnologija se razvija mnogo brze nego sto je nasa drzavna administracija sposobna shvatiti, a kamoli pratiti.
poslovanje ne cini samo zarada i profit i porezi koji se na to placaju vec i ulaganja i troskovi. porez se ne bi trebao placati na ono sto tebi stigne cekom iz amerike, vec bi se od toga prije trebali odbiti troskovi. dok sam imao obrt vezan za racunala pokusao sam kod svog poreznika ubaciti neke troškove učinjene na internetu. evo kako san proša - "Aaa? Molin? Koje skripte? A di ti je račun? Hahahaha, kupija si nešto u Americi i sad bi da ti mi to priznamo u troškove. Neznan ti ja engleski, ko zna šta tu piše. A di je pečat te firme? Ostavi se čorava posla, hahahahaa."
sad kad su čekovi počeli dolazit ja bi njega triba poč vatat? kad se osvistu nek mi se javidu
Oh btw sad sam se sjetio da se nisam potpisao kad sam slao mail, a oni kažu da ne odgovaraju na anonimne mailove.Evo ti adresa pa pošalji i ti mail, možda i razmisle malo više o tome ako se više ljudi javi. http://www.hnb.hr/aktualno/hobratite...a787e3aef4df39
Hvala na linku, poslat cu im pitanje.
Procitao sam prijasnji post i vidim da imas iskustva ne samo o forexu vec i o futursima i stock marketu.
Moje je misljenje da mi uopce ne krsimo zakon, jer jest da trejdamo preko brokera,ali to je slicno kao da kupim i prodam odredjenu valutu preko neke nase banke (nije bas isto ali moglo bi se reci slicno), pa zato i mislim da ne krsimo zakon trejdajuci FOREX.
mislim kako je glupost voditi racuna o placanju poreza i zakonskim propisima za poslove koji se vode preko interneta. ova tehnologija se razvija mnogo brze nego sto je nasa drzavna administracija sposobna shvatiti, a kamoli pratiti.
poslovanje ne cini samo zarada i profit i porezi koji se na to placaju vec i ulaganja i troskovi. porez se ne bi trebao placati na ono sto tebi stigne cekom iz amerike, vec bi se od toga prije trebali odbiti troskovi. dok sam imao obrt vezan za racunala pokusao sam kod svog poreznika ubaciti neke troškove učinjene na internetu. evo kako san proša - "Aaa? Molin? Koje skripte? A di ti je račun? Hahahaha, kupija si nešto u Americi i sad bi da ti mi to priznamo u troškove. Neznan ti ja engleski, ko zna šta tu piše. A di je pečat te firme? Ostavi se čorava posla, hahahahaa."
sad kad su čekovi počeli dolazit ja bi njega triba poč vatat? kad se osvistu nek mi se javidu
Ovako,
Lako je pricati o cekovima od par 100eur ili cak do 1500eur dok te drzava ne provjerava i sl. Mozda sam i fulao cifru, ali znam iz poveriljivih izvora da devizne doznake do 1500eur se uopce ne provjeravaju ni nista...
Trebas razmisljati kako bis se postavio da imas zaradu od 150k-250k godisnje. Hoces kupiti neki zesci auto, stan i sl. pa normalno da ce ti kad tad financijska (porezna) doci na vrata...
Ah evo dobijo sam odgovor, manje više:
-Zanima me, jeli dopušteno hrvatskim fizičkim ili pravnim osobama trgovina stranim vrijednosim papirima preko inozemnog brokera, te trgovina valutama(forex) također preko ino brokera-
na Vaš upit dostavljamo Vam sljedeći odgovor naše Direkcije za provođenje devizne politike:
U skladu sa člankom 22. Zakona o deviznom poslovanju ("Narodne novine", br.96/03. i 140/05.) i Odlukom o načinu i uvjetima pod kojima rezidenti ulažu u strane vrijednosne papire i udjele u stranim investicijskim fondovima ("Narodne novine", br. 34/05. i 44/06.) rezidenti koji imaju status pravne osobe mogu trgovati stranim vrijednosnim papirima i udjelima u stranim investicijskim fondovima preko domaćeg ovlaštenog društva ili preko sudionika na inozemnoj burzi i uređenom javnom tržištu. Rezidenti fizičke osobe i poduzetnici pojedinci strane vrijednosne papire i udjele u stranim investicijskim fondovima mogu kupovati odnosno prodavati samo preko domaćeg ovlaštenog društva.
Kupoprodaju stranih sredstava plaćanja, u skladu sa člankom 42. Zakona o deviznom poslovanju, rezidenti mogu obavljati samo u domaćim bankama. Rezidenti fizičke osobe kupoprodaju strane gotovine i čekova mogu obavljati i kod ovlaštenih mjenjača.
S poštovanjem,
Dejana Rebernik
Ured za odnose s javnošću
Malo me razočarao odgovor za fx, iako sam možda trebao pitati za interbank(neznam jesu li shvatili da od deviza želim čistu špekulacijum a ne devize za plaćanje dobavljačima i slično), ali bih dobio sigurno sličan službeni odgovor.
Malo me razočarao odgovor za fx, iako sam možda trebao pitati za interbank(neznam jesu li shvatili da od deviza želim čistu špekulacijum a ne devize za plaćanje dobavljačima i slično), ali bih dobio sigurno sličan službeni odgovor.
Ma stvarno neznam sta da ti kazem. Mogu da kazem da sam i ja ostao malo razocaran. Ali ajde dok se gura naprijed neka se gura. Nadam se da cemo sto prije u EU samo radi tih stvari...
Tražio sam pojašnjenje za fx, a i za opcije u slučaju da nam nedaju fx(što se pribojavam).Sad opet valja pričekati par tjedana za odgovor.A, vjerovatno oni nisu imali u vidu napredak tehnologije kad su pisali te zakone.
Tražio sam pojašnjenje za fx, a i za opcije u slučaju da nam nedaju fx(što se pribojavam).Sad opet valja pričekati par tjedana za odgovor.A, vjerovatno oni nisu imali u vidu napredak tehnologije kad su pisali te zakone.
Dok čekam odgovor, možda mi možeš pomoći.
Ja imam otvoren fx račun kod fxcm-a, međutim nisam ništa povlačio, ja mislim da si ti ili netko drugi spomenuo da do određene svote uopće ne gleda, btw jel se može povuči kakva usporedba sa bwin.com naprimjer i njima se šalje lova, a i nazad.
Dok čekam odgovor, možda mi možeš pomoći.
Ja imam otvoren fx račun kod fxcm-a, međutim nisam ništa povlačio, ja mislim da si ti ili netko drugi spomenuo da do određene svote uopće ne gleda, btw jel se može povuči kakva usporedba sa bwin.com naprimjer i njima se šalje lova, a i nazad.
bwin.com
Pa najbolje je da napravis deposit sa moneybookersom i vadis van preko njega.
Mislim da ne bis trebao imati problema da svakih 8 dana napravis withdrawal od 1500eur na devizni.
Posto moneyb ima 3mjesecni limit od 10 000eur pa na dalje,a ovisi koliko dugo imas acc. i na koje sve nacine si ga verificirao. Ako si skoro sve napravio onda sigurno imas oko 20 000eur limita u 90 dana.
Znaci da podizadnje od 1500eur svakih 8 dana bi ti trebalo biti taman.
Pa nije valjda da ti ide i kladjenje?
Posto znam jednu dijelatnicu koja radi u banci pitao sam je kada banka prijavljue osobu tj. signalizira poreznoj ili neznam tocno kome.
Rekla mi je da se moze poloziti do 12.500eur bez ikakvog dokumenta na bilo ciji racun i da onda oni prijavljuju taj racun, i onda bude verificiran itd.
To je isto kao sta je kod nas do 100 000kn.
Zanimljivo je da sam je i pitao do koje svote nista ne salju.
Rekla je do 2098eur u 7 dana, da tako oni imaju odredjeno ali da varira od banke do banke.
ALI DA NAPOMENEM to ne vrijedi za uplate sa racuna na racun!!!
Ako tako prebacujes lovu onda je sve legalno.
U nasem slucaju se radi o deviznim doznakama. Ali sa sigurnoscu ti kazem
da ako dizes 1500eur svakih 8 dana nemas brige
Spomenuo Fxcm.
Neznam puno o tome brokeru, mislim citao sam da ali nemam iskustvo sa njima.
Mogu samo reci da NorthFinance je sasvim ok. Jako dobar support i imas besplatu Visa karticu da podizes lovu.
Mana je sta nemaju paypal vec samo egold.
Po meni stvarno jedan od najboljih brokera je Marketiva.
Steta sta ne podrzava MT4 Platformu ali ravnas se po MT4 a postavljas svoje pozicije preko Marketive. Imaju paypal a to mi i pase.
Trenurno razmisljam da si otvorim racun u FXDD. Imas kakva iskustva sa njima?
Ovako,
Trebas razmisljati kako bis se postavio da imas zaradu od 150k-250k godisnje. Hoces kupiti neki zesci auto, stan i sl. pa normalno da ce ti kad tad financijska (porezna) doci na vrata...
Pozdrav
Vjeruj mi kad budeš tukao 150-250 kEUR čiste zarade godišnje, njihov transfer u HR će ti predstavljati minoran problem Da nisi možda malkice istrčao pred rudo? Nemoj se bakćati s perifernim pitanjima tipa prijenosa novca već sa ključnim stvarima, a to je naravno "zarađivati novce na forexu", što je daaaleko teže od rješavanja formalnog statusa u HR. A ako si taj dio uspješno savladao, znači zarađuješ više od recimo 400 eura mjesečno, daj podijeli malo znanja s nama običnim smrtnicima koji su u najboljem slučaju na pozitivnoj nuli.
ajde moj bankei ri meni i tebi ovdje nije mjesto. neznam za tebe, ali ja sam u forex ulozio 250 dolara. ne 250 K nego golih 250 bez K.
a ovdje se okupljaju ljudi koji planiraju godisnju zaradu 250 K (250000) sto znaci da ce u forex ukrcati najmanje 2 - 3 miljonceka. legalnost tih transera za njih nikako nije periferno pitanje.
bwin.com
Pa najbolje je da napravis deposit sa moneybookersom i vadis van preko njega.
Mislim da ne bis trebao imati problema da svakih 8 dana napravis withdrawal od 1500eur na devizni.
Posto moneyb ima 3mjesecni limit od 10 000eur pa na dalje,a ovisi koliko dugo imas acc. i na koje sve nacine si ga verificirao. Ako si skoro sve napravio onda sigurno imas oko 20 000eur limita u 90 dana.
Znaci da podizadnje od 1500eur svakih 8 dana bi ti trebalo biti taman.
Pa nije valjda da ti ide i kladjenje?
Posto znam jednu dijelatnicu koja radi u banci pitao sam je kada banka prijavljue osobu tj. signalizira poreznoj ili neznam tocno kome.
Rekla mi je da se moze poloziti do 12.500eur bez ikakvog dokumenta na bilo ciji racun i da onda oni prijavljuju taj racun, i onda bude verificiran itd.
To je isto kao sta je kod nas do 100 000kn.
Zanimljivo je da sam je i pitao do koje svote nista ne salju.
Rekla je do 2098eur u 7 dana, da tako oni imaju odredjeno ali da varira od banke do banke.
ALI DA NAPOMENEM to ne vrijedi za uplate sa racuna na racun!!!
Ako tako prebacujes lovu onda je sve legalno.
U nasem slucaju se radi o deviznim doznakama. Ali sa sigurnoscu ti kazem
da ako dizes 1500eur svakih 8 dana nemas brige
Pozdrav
Ma kladim se doma, i čekam nba regularnu sezonu da neš unovčim
Spomenuo sam bwin.com samo kao usporedbu jer su strana(valjda) kladionica na netu, dakle imaju sličan princip kao online us forex brokeri, pošalješ novac njima, pa si onda vučeš.A pošto se oglašavaju i u RH, rekoh valjda su legalni.
Btw ovih 12500€, to je u jednom slanju, ili ako se tebi "nakupi" na računu.
ajde moj bankei ri meni i tebi ovdje nije mjesto. neznam za tebe, ali ja sam u forex ulozio 250 dolara. ne 250 K nego golih 250 bez K.
a ovdje se okupljaju ljudi koji planiraju godisnju zaradu 250 K (250000) sto znaci da ce u forex ukrcati najmanje 2 - 3 miljonceka. legalnost tih transera za njih nikako nije periferno pitanje.
suti i uci od tih mahera.
Nema potrebe za sarkazmom, da sam imao za ukucati milijončeke, nebi sada trgovao iz hr, i pitao se hoće li mi što napraviti ako si pošaljem par 100tina dolara.
Ma kladim se doma, i čekam nba regularnu sezonu da neš unovčim
Spomenuo sam bwin.com samo kao usporedbu jer su strana(valjda) kladionica na netu, dakle imaju sličan princip kao online us forex brokeri, pošalješ novac njima, pa si onda vučeš.A pošto se oglašavaju i u RH, rekoh valjda su legalni.
Btw ovih 12500€, to je u jednom slanju, ili ako se tebi "nakupi" na računu.
Da u jednom slanju, znaci ako ti netko baci do 12500eur na racun mu ne treba nikakav dokument i sl.
Kao sta sam rekao prijenos sa racuna na racun je legalan, ali posto mi pricamo o deviznim doznakama onda je to sasvim druga prica.
Ako imas velike prihode onda svakih 8 dana povuci si na devizni u HR 1500eur i nemas problema.
Vise od toga stvarno neznam. Siguran sam da tu ima ljudi koji rade u banci i koji mogu da pomognu.
Za BWIN mislim da nije legalan u Hr. Stvarno neznam nase zakone, priznajem da sam neznalica u tome ali mislim da ne postoji zakon u Hr koji omogucuje Casinu ili Kladionici poslovanje preko neta, ako grijesim ispravite me.
A ipak mozda je moguce, jer nedavno sam citao negdje da od ove godine za klade kao sta je bwin.com i sporting bet uplatiti novac u nasim bankama na tekuci racun u kunama ida imas isti dan lovu.
Sada meni stvarno nije jasno da li je sve to legalno ili nije.
suti i uci od tih mahera.
Imaš pravo, to stvarno nisu periferna pitanja za njih
Evo, danas dobih zakašnjeli odgovor od hnb, ljepo od njih što se ispričaše.
Poštovani,
u našem odgovoru od 29. rujna 2006. na Vaš upit od 15. rujna 2006. obavijestili smo Vas da je za rezidente prema važećim zakonskim propisima svaka kupoprodaja deviza dozvoljena samo u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
Glede Vašeg upita vezanog uz trgovinu opcijama, odgovaramo slijedeće.
Prema članku 18. Zakona o deviznom poslovanju ("Narodne novine", br. 36/2003. i 140/2005.) na poslove s izvedenim financijskim instrumentima, što uključuje i opcije, primjenjuju se odredbe Zakona koje se odnose na poslove koji su podloga za poslove s izvedenim financijskim instrumentima. Stoga smo mišljenja da rezidenti mogu ulagati u opcije u inozemstvu.
Eto bar nam opcije daju.
Sad je kasno i nekak sam umoran, ali budem sutro pokušao složit moju koresponciju s hnb-om nekim kronološkim redom.
Stoga smo mišljenja da rezidenti mogu ulagati u opcije u inozemstvu.
Nisam jos bacio oko u zakon vezan za devizno poslovanje, ali ovaj odgovo je po meni jako pozitivna stvar.
Jer neznam da li ljudi lupetaju, ali gdje god sam bacio oko pislao je da sve to treba ici preko ovlastenog brokera u Hr.
Ovo je za mene veliki pomak za ljude koji se bave ili hoce da se bave Forexom.
u našem odgovoru od 29. rujna 2006. na Vaš upit od 15. rujna 2006. obavijestili smo Vas da je za rezidente prema važećim zakonskim propisima svaka kupoprodaja deviza dozvoljena samo u bankama sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
nisam siguran da su u HNB-u raščistili pojam forexa. Forex je također izvedenica jer ne trguješ devizama nego pravima na rezultat trgovine.
No oni rekoše:
Dakle jedna od solucija, je otvorit d.o.o. te ulagat u opcije.
Sad neznam jeli moram plaćati kakav porez u slučaju da sam privatni investitor, i dali sam i kod opcija ograničen domaćim brokerom kao fizička osoba.
Jozo to bi ih ti mogao pitat, imam feeling da sam im malo dosadan
No oni rekoše:
Dakle jedna od solucija, je otvorit d.o.o. te ulagat u opcije.
Sad neznam jeli moram plaćati kakav porez u slučaju da sam privatni investitor, i dali sam i kod opcija ograničen domaćim brokerom kao fizička osoba.
Jozo to bi ih ti mogao pitat, imam feeling da sam im malo dosadan
Sa trgovanje dezivama si ogranicen brokerom ali posto je ovo trgovanje opcijama onda nisi:
Prema članku 18. Zakona o deviznom poslovanju ("Narodne novine", br. 36/2003. i 140/2005.) na poslove s izvedenim financijskim instrumentima, što uključuje i opcije, primjenjuju se odredbe Zakona koje se odnose na poslove koji su podloga za poslove s izvedenim financijskim instrumentima. Stoga smo mišljenja da rezidenti mogu ulagati u opcije u inozemstvu.
Mislim da nema potrebe da ih gnjavimo sa daljnim pismima i sl.
Pozdrav
P.S. Prije sam shortao USD/JPY @117.08, treba mi samo 10 pipova i ja zadovoljan...
"Sa trgovanje dezivama si ogranicen brokerom ali posto je ovo trgovanje opcijama onda nisi"
Neznam jesam li se ja malo izgubio, ali ja to ovako shvaćam.
Forex niš, jer kako kažu za sve kupnje i prodaje deviza služe domaće banke.
Dionice(i opcije) mogu i pravne i fizičke osobe, s tim da fizičke osobe mogu samo preko ovlaštenih brokera(od strane hnb-a), a pravne mogu i preko drugih sudionika na burzi(stranih brokera).
"Sa trgovanje dezivama si ogranicen brokerom ali posto je ovo trgovanje opcijama onda nisi"
Neznam jesam li se ja malo izgubio, ali ja to ovako shvaćam.
Forex niš, jer kako kažu za sve kupnje i prodaje deviza služe domaće banke.
Dionice(i opcije) mogu i pravne i fizičke osobe, s tim da fizičke osobe mogu samo preko ovlaštenih brokera(od strane hnb-a), a pravne mogu i preko drugih sudionika na burzi(stranih brokera).
Krvio sam se izrazio. Mislim da Walden ima potpuno pravo u prijasnjem postu.
I ja imam isto misljenje da Forex nije trgovanje direktno devizama vec pravima na rezultat trgovine.
Sve je to toliko komplicirano. Jedina pozitivna stvar je da ako udjemo u EU onda nece biti problema.
forex trgovanje nije čak niti pravo trgovanje pravima već čisto virtualno trgovanje pravima na povjerenje, tj. imaginarnim brojkama koje postoje samo u kompjuterima. HNB je čini mi se krivo protumačio pitanje.
Trader dobije od brokera pravo da trguje na principu poluge, ali banka mu ustvari niti ne posuđuje taj novac jer niti ona ne koristi pravi novac za trgovanje već su to virtualni iznosi, koji postoje samo u programima za trgovanje. Oni ostaju takvi sve dok banka swapa iznose (tj. odgađa namiru/settlement, od dva dana do neograničeno) i dok ne odluči napraviti settlement nigdje nema pravog novca, to može trajati mjesecima. Kao u kockarnici, dok si god unutra sve plaćaš virtualnim novcem tj. žetonima.
A to zato što banka ima određeni rejting i onda svi u lancu podrazumijevaju da će banka na kraju namiriti razliku. To je kao da svi stanovnici nekog naselja idu u potrošnju svaki dan i svak zna da svi imaju novac i svi znaju da će svaki član namiriti na kraju mjeseca svoj račun prema zapisanoj potrošnji. Teoretski, kada bi ostali članoviFX marketa imali povjerenja, svatko može igrati ulogu banke, ne treba ti uopće lova već samo program (lova je samo zalog povjerenja).
FX je ustvari čista virtualna igra, sa ozbiljnim posljedicama Zanima me pod šta bi to HNB svrstao, hm.
forex trgovanje nije čak niti pravo trgovanje pravima već čisto virtualno trgovanje pravima na povjerenje, tj. imaginarnim brojkama koje postoje samo u kompjuterima. HNB je čini mi se krivo protumačio pitanje.
Trader dobije od brokera pravo da trguje na principu poluge, ali banka mu ustvari niti ne posuđuje taj novac jer niti ona ne koristi pravi novac za trgovanje već su to virtualni iznosi, koji postoje samo u programima za trgovanje. Oni ostaju takvi sve dok banka swapa iznose (tj. odgađa namiru/settlement, od dva dana do neograničeno) i dok ne odluči napraviti settlement nigdje nema pravog novca, to može trajati mjesecima. Kao u kockarnici, dok si god unutra sve plaćaš virtualnim novcem tj. žetonima.
A to zato što banka ima određeni rejting i onda svi u lancu podrazumijevaju da će banka na kraju namiriti razliku. To je kao da svi stanovnici nekog naselja idu u potrošnju svaki dan i svak zna da svi imaju novac i svi znaju da će svaki član namiriti na kraju mjeseca svoj račun prema zapisanoj potrošnji. Teoretski, kada bi ostali članoviFX marketa imali povjerenja, svatko može igrati ulogu banke, ne treba ti uopće lova već samo program (lova je samo zalog povjerenja).
FX je ustvari čista virtualna igra, sa ozbiljnim posljedicama Zanima me pod šta bi to HNB svrstao, hm.
Bilo bi pametno da i ona smisli takvu igru kao sta je FOREX