Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Glazba > Stvaranje glazbe

Stvaranje glazbe Glazbena oprema, note, tablature, poduka, bendovi forumaša...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.09.2006., 11:39   #1
Pitanje za midi majstore

Zanima me slijedeće:

znam da se postoje klavijature, sintisajzer, midi kontroler koji mogu USB-om spojiti na comp i da se na taj način uz Cubase i sl. mogu praviti midi glazbene datoteke. O tome sam puno toga naučio ovdje.
Nego, koje klavijature, u kombinaciji s nekim software- om, dakle preko compa, mogu kontrolirati reprodukciju midija na način na da hvatanjem početnog akorda na klavijaturi mogu izabrati iz kojeg će akorda pjesma (midi)početi?

Primjerice, u compu imam midi datoteku, pjesmu TRALALALA, koja ide iz A. Visoko za otpjevat, hoću F ili G. Postoji li mogućnost jednostavnom promjenom početnog akorda na tastaturi promijeniti kompletnu pjesmu, i postoji li uopće program kojim mogu dešavanja u compu kontrolirati pri reprodukciji midi file - ova klavijaturom? Mora li to biti klavijatura s USB-om, ili je sasvim dovoljna obična klavijatura s midi – ulaz – izlaz konektorima? Napominjem da bi u ovom slučaju comp bio između klavijatura i razglasa.

Totalni sam početnik u ovome i znam da možda pitam veeeeeliku glupost , no, i ako mi se narugate znat ću što mi je dalje radit.
Hvala!
spreco is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 21:34   #2
Oš transponirati cijelu pjesmu na osnovu prvog tona/akorda i to samo prek klavijature? Teško.
__________________
Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker.
Yo momma... is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 22:32   #3
Ne možeš transponirati pjesmu na taj način. Ali možeš napraviti da se čuje transponirano.
Da pojasnim. Ako koristiš funkciju TRANSPOSE na klavijaturi dok ti svira MIDI iz kompjutera, pjesma će zvučati više ili niže (ovisi o namještanju TRANSPOSERA).
To znači da će pjesma u računalu ostati nepromjenjena, iste intonacije. Klavijatura će ti poslužiti kao svojevrsan filter.

Međutim, takav rad ne bih preporučio jer je vrlo neprecizan i lako se zabuniti. Pogotovo ako ga koristiš u živoj svirci, što naslućujem da želiš jer spominješ i razglas.

Pokušavam smisliti neki valjan razlog zašto bi to uopće tako i koristio. Ne pronalazim ga.
Kad bi pojasnio zašto ti to u stvari treba, možda bi postojalo neko drugo pametnije rješenje.
__________________
Ako već moraš napraviti korak unazad, važno je nakon toga ići barem dva naprijed.
lbucar is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 08:45   #4
U pitanju je živa svirka, naravno. Problem je u tome što si ne mogu priuštiti klavijaturu s tvrdim diskom ili memorijskom karticom. Gitaru sviram duuugo, klavijaturama i midijem počeo sam se baviti nedavno i o tome znam sramotno malo. Na Internetu sam našao toliko pojmova da sam se potpuno izgubio. (Midi controler, sekvencer, aranžer, cubase, ?????????)
Konkretno pitanje je slijedeče: Imam laptop HP Compaq Evo 600c. Želio bih s njim raditi žive svirke. Midi datoteke, dakako.(Dvije gitare, Dinacord + laptop = svirka ) Što mi treba? Koja zvučna? Njegova integralna, ili da kupim neku eksternu? Koji Midi Player? Treba li mi klavijatura kao controler i koja bi bila najbolja? Zahvaljujem za svaku pomoć!
spreco is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2006., 22:58   #5
Mnogo pitanja ali nisu baš vezana za osnovno pitanje transposera iz prvog posta.
Taj transposer riješi tako da obradiš sve pjesme u računalu, tako da ti sviraju iz željenog tonaliteta. To napraviš jednom i onda si miran. I tako je najmanja šansa da nešto pođe po zlu na svirci.

A sad nešto o pitanjima koja te muče u drugom postu. Pravi odgovor je teško naći jer ima kombinacija- more jedno. Vidim da te muči lova pa krenimo od najeftinijeg. Možeš jednostavno puštati stvari iz kompa, ali zvuk je loš - to znaš i sam. Možeš u računalo ubaciti semplove (ovisi koju imaš konfiguraciju i da li će moći vrtiti) i svakom MIDI kanalu pridodati novi zvuk. Velik i zahtjevan posao, ali relativno jeftin s izvrsnim zvukom u konačnici. Možeš kupiti jaču zvučnu pa da ona poboljša zvuk MIDI-ja. Brzo i jednostavno, koliko para toliko muzike (skuplja zvučna - bolji zvuk). Možeš kupiti zvučni modul i s njega vući zvukove za midi. Tu postoji brdo opcija, različitih modula - i cijena naravno. I na kraju, klavijatura kao mogućnost da se poboljša MIDI kvaliteta.

Da pojasnim ove pojmove koji te muče. MIDI pjesma je samo skup informacija koje služe da bi pokrenule neki izvor zvuka. MIDI pjesma se može praviti, pokretati, editirati u seqvenceru. Najpopularniji je Cubase, ali ima ih jako mnogo. Ja koristim Sonar.
Aranžer je izraz pod kojim se podrazumjeva klavijatura koja ima ritmove na sebi i na kojoj je moguće svirati kao O. M. B.
Da bi računalo i klavijatura funkcionirala mešusobno potreban je MIDI controler. To nije uvijek nužno, ovisi o klavijaturi.
I tako to, kao što veliš ima tu dosta toga.

I na kraju budi pametan Ovisi koliko imaš vremena, što je to malo love - koji iznos, gdje i kako često bi svirao, koliko dugo to želiš raditi.... O svemu ovisi koju kombinaciju izabrati.
Kada bih se ja mogao vratiti 20 i više godina unazad i iskoristiti svoje današnje iskustvo, onda bih izabrao kombinaciju koja bi tebi sigurno bila neprihvatljiva zbog previsoke cijene.
Mnogo više informacija o svemu možeš potražiti i na glazbenom forumu
Čini mi se da je tamo netko pokrenuo izvrsnu temu o MIDI-ju.
__________________
Ako već moraš napraviti korak unazad, važno je nakon toga ići barem dva naprijed.
lbucar is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2006., 09:09   #6
Često sam na putovanju pa nemam uvijek pristup Internetu. Neke si mi stvari razjasnio. Hvala. Moram, nažalost zamoliti za još pomoći. Priznajem, i ja bih se volio vratiti 20 banki nazad, neke bih stvari potpino dugačije složio! Tezgarim 20 godina i vjeruj mi, nemam namjeru prestati dok mogu hodat. Zavrti se tu nekakva parica, no u svemu je puno više zadovoljstva . Hajde Ti meni, molim te, složi neku kombinaciju kojoj će osnova biti računalo kao tvrdi disc, comp bar ne moram kupovati, jeli???
I još jednom, hvala.
spreco is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2006., 09:54   #7
"Možeš u računalo ubaciti semplove (ovisi koju imaš konfiguraciju i da li će moći vrtiti) i svakom MIDI kanalu pridodati novi zvuk." Mozes li mi opsirnije pojasniti ovaj postupak. Kad ubacim semplove (odakle) mogu li koristiti Sonar ili Cubase da popravim kvalitet midija koje imam? Jos sam zaboravio reci kako me izrada midi fileova ne zanima. Nemam niti znanja, niti vremena. Dakle samo reprodukcija tijekom žive svirke, ali ako neku pjesmu mogu popraviti što da ne. Ako je to jedan midi i jedan dan-za godinu dana...........
Hvala još jednom. Ako tražim previše......
spreco is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2006., 13:03   #8
Ne radim sa semplovima jer mi nije trebalo, ali sam imao priliku vidjeti kako to funkcionira.
To bi spadalo već u sferu produkcije i na nekin način nadgradnju onoga što ja radim, a s obzirom nisam imao volje i vremena ......
Tako da ono što pišem uzmi s blagom rezervom i ako netko na forumu zna više, samo naprijed.

Stvar funkcionira ovako.
Kao što sam rekao, MIDI je u stvari skup informacija koji sami za sebe ne mogu svirati. MIDI informacije samo pokreću neki izvor zvuka ( iz zvučne kartice, vanjskog modula, klavijature).
Svakom pojedinom MIDI kanalu pridružen je samo jedan zvuk. I sad, umjesto zvuka s tvoje zvučne kartice koji svira na određenom kanalu ti trebaš pridodati sempl koji si postavio u računalo.
Tako će svirati ista melodija, s istom dinamikom, samo s kvalitetnijom " bazom" zvuka. I samim time ćeš dobiti na kvaliteti zvuka u MIDI pjesmi.
Kako tu funkcionira kanal bubnja i da li ga je moguće mijenjati na ovaj način ili treba razložiti svaki element bubnja pa ga tek onda mjenjati, to ne znam. Gledao sam demonstraciju na Macu u programu Garage band i to je vrlo jednostavno izvedivo i super zvuči.

Međutim .....
S obzirom da se baviš "tezgarenjem" dugi niz godina, moj ti je savjet da ipak napraviš nešto drugo.
Izdvoji novce (valjda je u 20 godina dovoljno zarađeno da si priuštiš malu investiciju) i kupi si midi player.Predlažem Charlie Lab ( Megabeat pro ili Megabet One/plus) ili Ketronov midjay.
Znam da nisu jeftini ali onda si za duže vrijeme rješio sve probleme s ovim što te muči. Ili da probaš s nekim od prijašnjih polovnih modela istih firmi što je jeftinija solucija, a još uvijek dovoljnom dobra.

__________________
Ako već moraš napraviti korak unazad, važno je nakon toga ići barem dva naprijed.
lbucar is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2006., 13:13   #9
Quote:
spreco kaže:
..... Priznajem, i ja bih se volio vratiti 20 banki nazad, neke bih stvari potpino dugačije složio! ......
Ono što znam da bi sigurno tada promijenio, je da bih dignuo kredit (nabavio lovu, opljačkao banku ) i kupio si najbolje instumente koji postoje.
I promijenio bih možda još neke sitnice u životu, ali one nisu toliko bitne
__________________
Ako već moraš napraviti korak unazad, važno je nakon toga ići barem dva naprijed.
lbucar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2006., 07:18   #10
Hvala lijepa. Pokušat ću se raspitat o ovome što si napisao. Što se vraćanja natrag tiče.....gotovo je. Naprijed gledat . Za dvadeset godina svirke dosta se zaradilo, nema govora, no majmuni u ovom zadnjem balkanskom sranju sve odnesoše. Ni trzalica nije ostala .
Lijepi pozdravi.......
spreco is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2006., 10:51   #11
Quote:
spreco kaže:
..... no majmuni u ovom zadnjem balkanskom sranju sve odnesoše. Ni trzalica nije ostala .
.......
DA, teško je krenuti ponovo iz početka.
Ali, što je tu je. Sad treba iskoristiti stečeno znanje i skupljeno iskustvo, to ne sreću nisu mogli uzeti.
__________________
Ako već moraš napraviti korak unazad, važno je nakon toga ići barem dva naprijed.
lbucar is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2007., 13:34   #12
Jati predlažen da napraviš ovako:ka šta je več spomenuto iskoristiš MIDI.Nabavi program od Steinberga Hypersonic 2 kao zvučni modul,jer su hardverski moduli ipak relativno skupi.Iskoristi ako imaš ADSL ili nađi nekoga ko ima,program ima oko 2gb.Ono najbitnije,zvu midija koji izlazi iz ovoga programa se može usporediti sa studijskom snimkom,jednostavno opasna stvar.Idealno za laptop.Ako si zainteresiran za ovu konbinaciju,reci,jer ima još dosta detalja za instaliranje i podešavanje pa pitaj,isplati se.
COTOVD is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2009., 22:27   #13
Quote:
COTOVD kaže: Pogledaj post
Jati predlažen da napraviš ovako:ka šta je več spomenuto iskoristiš MIDI.Nabavi program od Steinberga Hypersonic 2 kao zvučni modul,jer su hardverski moduli ipak relativno skupi.Iskoristi ako imaš ADSL ili nađi nekoga ko ima,program ima oko 2gb.Ono najbitnije,zvu midija koji izlazi iz ovoga programa se može usporediti sa studijskom snimkom,jednostavno opasna stvar.Idealno za laptop.Ako si zainteresiran za ovu konbinaciju,reci,jer ima još dosta detalja za instaliranje i podešavanje pa pitaj,isplati se.

Heh, malo je stariji post ali evo. I mene nešto ovih dana ponijelo pa slažem najbolju kombinaciju.
Je li ovaj program može istovremeno svirati MIDI file i keyboard? Odnosno može li se u isto vijeme puštati MIDI file a da ja dodatno ta klavijaturi odnosno na keyboardu udaram akorde?

Hvala i pozdrav!
zeky is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.08.2009., 23:14   #14
Quote:
zeky kaže: Pogledaj post
Heh, malo je stariji post ali evo. I mene nešto ovih dana ponijelo pa slažem najbolju kombinaciju.
Je li ovaj program može istovremeno svirati MIDI file i keyboard? Odnosno može li se u isto vijeme puštati MIDI file a da ja dodatno ta klavijaturi odnosno na keyboardu udaram akorde?

Hvala i pozdrav!
(1. Hypersonic baš i nije program već VSTi plugin sa mnoštvom 'samplova'.)
2. Možeš.

pozz.
__________________
Powered by - music! ♫♬
God is an asshole...
lupus_est has been active member from 2006. - 2015. (registered as lupus_est at 2007.)
lupus_est is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2009., 06:19   #15
Hvala na odgovoru,

Još jedno imam pitanje pomalo naivno jer ni ja nisam klavijaturist. Ova kombinacija sa ovim VST - om i keyboardom mi se čini OK ali! Sve skupa mi se za javni nastup čini još uvijek krhko i nepouzdano. Radije bih kupio neku klavijaturu s koje bih puštao dakle MIDI zapise a ja bih tamburao akorde i poneku solažu u pjesmi te pjevao.

Koju klavijaturu da je što jeftinija a da se može u nju ubaciti recimo 1000 MIDI zapisa te da s nje mogu puštati MIDI i istovremeno svirati?

Ja zaključujem da mi nije potrebna klavijatura koja ima mnoštvo nekakvih ritmova jer i onako služi samo za reprodukciju već gotovih MIDI filova. Jesam li tu u pravu nisam siguran??

Eto hvala!
zeky is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2009., 22:05   #16
Bolje ti se onda isplati kupit neku jetiniju klavijaturu, recimo tipa CASIO, koji ima mogućnost povezivanja sa USB-om, i onda to uštekat u laptop, i imaš odmah sve u kompletu
svirko is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2009., 06:35   #17
Quote:
svirko kaže: Pogledaj post
Bolje ti se onda isplati kupit neku jetiniju klavijaturu, recimo tipa CASIO, koji ima mogućnost povezivanja sa USB-om, i onda to uštekat u laptop, i imaš odmah sve u kompletu
Ma to sam i ja mislio ali.
Kad sve izračunaš dok kupiš dobar laptop+audio interfejs+jedan do dva softwarea+klavijatura ispadne te cifra veća nego da kupim normalane klavijature i sviram.

Ja sam razmislio sljedeće. Ako ionako već sve puštamo sa laptopa. Zar nije jednostavnije nakrcati neki iPod ili običan mp3 player sa MIDI matricama te nabaviti jeftinu klavijaturu. Zatim spojiti klavijaturu, mpr3 player i mikrofon na miksetu. Kad se fino podesi zvuk iz miksete zatim može ići direktno na razglas.

To mi se čini najjeftinija i najpouzdanija solucija. Na taj način već sviram gitaru. Dakle zvuk MIDIJA izlazi direktno iz iPoda onako fino studijski napravljen itd...
Dakle sa iPoda ili mpr3 playera puštam MIDI a ja na klavijaturi sviram pratnju (recimo akorde) i naravno pjevam.

Kako vam se ovo čini?
zeky is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2009., 08:22   #18
ipod ne podrzava midi.

s obzirom da vec imate laptp, uzmi si neku stariju verziju abletona ili ableton lite koji ne zderu resurse te u njemu napisi ili importaj midi, uzmi neki midi interface (usb-midi) sta dodje nekih 200kn i spoji kljave na to...

malo prouci midi pa da moze slat i program change ako to zahtjeva glazba kojom se bavis ili neke kljave koje podrzavaju multitimbral pa saljes po midi kanalima i dobivas vise zvukova istovremeno
__________________
kad sve ostalo propadne
EvilSmurf is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2009., 10:08   #19
Quote:
EvilSmurf kaže: Pogledaj post
ipod ne podrzava midi.

s obzirom da vec imate laptp, uzmi si neku stariju verziju abletona ili ableton lite koji ne zderu resurse te u njemu napisi ili importaj midi, uzmi neki midi interface (usb-midi) sta dodje nekih 200kn i spoji kljave na to...

malo prouci midi pa da moze slat i program change ako to zahtjeva glazba kojom se bavis ili neke kljave koje podrzavaju multitimbral pa saljes po midi kanalima i dobivas vise zvukova istovremeno

Nisam znao za taj '' multitimbral '' dobra stvar sigurno zvuči puno moćnije kad sviraš ako se dobro namjesti.

Još jedna stvar MIDI se može konvertirati u mp3 pa se onda puštati sa iPoda.

Abletone sam jednom bio skinuo i proučavao pa sam odustao. Kakav on ima zvukove? Mislim može li vjerno prenositi zvukove osnovnih instrumenata tipa klavir, harmonika, gitara, violina..? Ima li on u sebi taj program change za namještanje tog ''Multitimbrala''

Zadnje uređivanje zeky : 24.08.2009. at 10:13.
zeky is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.08.2009., 12:43   #20
hmm...
da se razumijemo...
midi kao takav ne prenosi zvuk, on samo prenosi informacije tipa note on, note off, velocity, pitch shift etc. tak da neznam sto mislis pod "konvertirati"... jedino ako slozis midi, pustis ga kroz general midi (ili kroz neki synth) pa bouncas master output..al to znaci da ga neces moc mjenjat vec ce to ti postat audio zapis pa ako to mislis slat na klavijaturu, nece sljakat...

a ableton koristi samo kao midi seqvencer te salji midi data na kljave preko midi kablat i sve 5..
a ako ga zelis koristit za zvukove, ima nekih dobrih, i podrzava vst-ove tak da mozes skinut sta god te zanima... =)
__________________
kad sve ostalo propadne
EvilSmurf is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 10:13.