pricalo se vec o tome..
matea, a koliko jela imas u sali? koliko smo imali prilike citati ovdje, u slavonskim svatovima obicno je sarma/punjena paprika i nakon nje odojak i janjetina. dok ti je po kontinentalnoj rvackoj uobicajeno imati nekoliko slijedova jela: predjelo, juha, glavna vecera s bar 3 vrste mesa (cijena menija ovisi o tome kakvo je meso) i s prilozima te salatama, odojak i janjetina, vinski gulas. tak da i zbog toga dolazi do razlike u cijeni, zato su kontinentalni meniji skuplji.
ti u zagrebu primjerice ne mozes naci kilu kolaca ispod 80 kn. mozes, ali to malo teze ide. vasi slavonski fotografi su, u usporedbi s ostatkom hrvastke, jako jeftini, za 3 tisuce kuna vi vec dobijete i foto i snimanje. skicni si malo temu o fotografima pa ces vidjeti koje su tamo cifre..
obicaji su jednostavno drugaciji. vi jos u slavoniji (to ovisi od sale do sale, neke to jos toleriraju) mozete u salu donijeti svoje meso, ili svoje kolace, ili svoju domacu rakiju. ovdje ti vise ne prolazi nista bez deklaracije, nista ne smije biti domace..
zato nastaju tolike razlike u cijenama.. a i u slavoniji je velika konkurencija, puno vec tih sala za svadbe ima, dok ti je najgore, cini mi se, bas po primorju - sale su im gatovo u pravilu u hotelima i automatski su skuplje.
Moji prijatelji su organizirali svadbu i Slavoniji da ih dođe jeftinije (mladenka je iz Slavonije) međutim kada smo malo računali bilo bi bolje da su organizirali tu gdje sada žive u okolici Zagreba. Mi smo dobili hrpu jela na svadbi i nekoliko slijedova jela (juha, toplo predjelo, štrudla sir i jabuka, glavno jelo s tri vrste mesa, tri vrste priloga, tri vrste salate, poslije toga odojak i janjetina s prilozima na kraju vinski gulaš, te sva cuga) za 36 eura po osobi. Kolače smo dobili na poklon međutim da smo ih i naručili bili bi 70 kn po kili. Super je to što nismo morali posebno naganjati odojke i janjetinu, cugu kao što su naši prijatelji to radili.
Nemojte misliti da u Zagrebu i okolici nema velikih svadbi, evo u Zelini je normalno da je 500 ljudi na svadbi, u Dugom Selu je ogromna sala za svadbe u nju stane 700 ljudi bez problema, u Jastrearskom isto tako. Znači može se i u Zagrebu i okolici imati velika svadba međutim to je sve stvar o željama kakvu svadbu želite i da li si to možete priuštiti.
da, ali je razlika u cijenama značajna. ispada da je ovdje dosta jeftinije
ne vjerujem da bi inače ljudi radili tolike svadbe da ih izađu npr. 200 000 kn umjesto 120 000
da, ali je razlika u cijenama značajna. ispada da je ovdje dosta jeftinije
ne vjerujem da bi inače ljudi radili tolike svadbe da ih izađu npr. 200 000 kn umjesto 120 000
Pa zato dosta ljudi radi u okolici Zagreba, od Zagreba do Dugog Sela ima svega 20 min. Inače, drage moje ako ste shvatile najmanje košta večera, a troškovi su vam isti bilo da se radi o 100 ili 500 ljudi, vjenčanica vam košta isto, fotograf i snimatelj isto, limuzina isto, frizura isto, odjelo isto, najviše što se može uštedjeti to je na tim stvarima tipa fotografa (moj je fotografira u fušu i napravio je izvrsne slike za jako pristupačnu cijenu). Sve ovisi što želite. Ja sam na odjeću koju mi je šivala moja šnajderica, a nisam imala vjenčanicu, potrošila mizernih 500 kn, a sašila je savršenu svečanu satensku obleku. Meni je u potpunosti jasno da su mnoge od vas sanjale savršeno vjenčanje sa hrpom detalja, međutim mnoge od vas poslije će reči da su znale da bi napravile drugačije (to stalno slušam).
nije isto draga, i tu variraju cijene.. nije tajna da su vjencanice van Zagreba jeftinije, i mnoge cure su isle u druge gradove po vjencanicu koju bi u Zagrebu platile i koju tisucu kuna vise. moja vjencanica je iz Nikoline u Vrbovcu i placam je 2800kn. pitala sam tetu u salonu kolika bi joj cijena bila da je uzimam u Petrovoj, rekla je da ne bi bila ispod 3500kn. tako da postoje razlike u cijenama za stvari koje su potpuno iste. u Zagrebu je sve skuplje.
i Dugo Selo, draga, nije bas jeftino.. znam jer je to moj kraj, i tamo smo obisli par restorana.. jest da cijene nisu kao sto su u Zagrebu, no opet su, naspram ovih Slavonskih, vrlo visoke. nigdje vise za subotu neces naci najjeftiniji meni ispod 42 eura. e, da, di je to u Dugom Selu sala za 700 ljudi?
__________________ Tolerancija ima svoju definiciju. Google it!
kod nas u Slavoniji svatove plaćaju roditelji i to sve kompletno vidim da si ti iz SB, eto ja sam iz istočne Slavonije i nije običaj da roditelji gotovo sve plaćaju,hm, da , jedino ako imaju love i nemaju briga osim svirača i vjenčanice i odijela mladenaca. to plaćaju mladenci, s tim da mladoženja mledenki plaća iznajmljivanje vjenčanicekod nas je tako da vjenčanicu plaća svekrva . burme isto kupuju mladenci sami. znači, mladenci su u trošku oko 20 000 kn. ostalo snose roditelji (u našim svatovima oko 100 000 kn) a što ako mi roditelji nemaju 100000kn? da ulaze u kredit za te novce?bio običaj kod tebe da roditelji plaćaju gotovo sve ili ne, ako ti starci nemaju te novce nema tog običaja koji će izvest da oni to plate ako nemogu, ali ako imaju, platit će i ako nije običaj
nije isto draga, i tu variraju cijene.. nije tajna da su vjencanice van Zagreba jeftinije, i mnoge cure su isle u druge gradove po vjencanicu koju bi u Zagrebu platile i koju tisucu kuna vise. moja vjencanica je iz Nikoline u Vrbovcu i placam je 2800kn. pitala sam tetu u salonu kolika bi joj cijena bila da je uzimam u Petrovoj, rekla je da ne bi bila ispod 3500kn. tako da postoje razlike u cijenama za stvari koje su potpuno iste. u Zagrebu je sve skuplje.
i Dugo Selo, draga, nije bas jeftino.. znam jer je to moj kraj, i tamo smo obisli par restorana.. jest da cijene nisu kao sto su u Zagrebu, no opet su, naspram ovih Slavonskih, vrlo visoke. nigdje vise za subotu neces naci najjeftiniji meni ispod 42 eura. e, da, di je to u Dugom Selu sala za 700 ljudi?
Što ne može Bunčić primiti 700 ljudi, tako barem svi govore. U Jaski u Princesu stane sigurno 700 ljudi, sada je tamo bila krizma za 700 ljudi (više njih je tamo slavilo firmu, a dečki koji su nama svirali su i tamo svirali pa znam). Gle Dugo Selo ti je praktički Zagreb, Zaprešić, Jaska, Zelina, sve ti je to tu negdje blizu, znam jer živim izvan Zagreba i svaki dan putujem na posao po 30 min, to je meni normalno. Mi smo naš vrlo bogat meni platili 36 eura po stolcu i na kraju smo zaključili da je klope bilo previše. Moj cvjećar iz Zaprešića je meni napravio vrhunski buket za manje pare nego u Zagrebu, cvijeće savršeno sviježe, a iz Zaprešića su mi tortu dostavili u Jasku (dostavljaju i u Sesvete) sve je stvar organizacije. Sala Marica u blizini Zaprešića 35 eura, a iz centra Zagreba si u njoj za 20 min. Ja nisam uzela fotografa koji ima obrt, već radi u fušu, a čula sam da on slika i po Slavoniji. Tip radi vrhunske fotografije, a uštedila sam lovu.
moze buncic primiti 700 ljudi kada rastvore sve pregrade, al nije bas pregledno..
i buncic ti je 40 eura bez navlaka za ovu godinu, za 2010 ne znam.
i jos je nekaj bitno, kada ste vi kaparili restoran? jer cijene svake godine rastu. ak ste 2008 kaparili, racunaj da je sada bar 2 eura vise.
za zapdni dio grada ne znam, ali kazem ti, mi smo u sijecnju obisli 7 (Citadela, Laguna, Licitar, Taverna, Buncic, Dioniz, Ribarska koliba) restorana u Sesvetama, Kraljevcu i Dugom Selu i nigdje subota nije bila ispod 40 eura! petak je ponesto jeftiniji, od 2 do 5 eura.
moze buncic primiti 700 ljudi kada rastvore sve pregrade, al nije bas pregledno..
i buncic ti je 40 eura bez navlaka za ovu godinu, za 2010 ne znam.
i jos je nekaj bitno, kada ste vi kaparili restoran? jer cijene svake godine rastu. ak ste 2008 kaparili, racunaj da je sada bar 2 eura vise.
za zapdni dio grada ne znam, ali kazem ti, mi smo u sijecnju obisli 7 (Citadela, Laguna, Licitar, Taverna, Buncic, Dioniz, Ribarska koliba) restorana u Sesvetama, Kraljevcu i Dugom Selu i nigdje subota nije bila ispod 40 eura! petak je ponesto jeftiniji, od 2 do 5 eura.
Mi smo našu svadu organizirali u dva mjeseca, tada smo rezervirali i salu, muzikaše i sve odradili, tako je i moj kolega s posla. Dva mjeseca prije smo sve rezervirali (čak nigdje nismo morali dati kaparu), a pozivnice smo uručili mjesec dana ranije. Inače mi nismo bili u klasičnom restoranu već u sali za svadbu, vlasnici imaju malu i veliku, mi smo bili u maloj koja primi do 120 ljudi.
ja mislim da to jednim djelom čak nema ni veze sa običajima , nego ima svakakvih ljudi , neki i nemaju novaca ali dići će kredit ili posuditi da bi svom djetetu napravili vjenčanje i onda im čak djeca od dobivenih novaca ništa ni ne vrate nego troše a jadni roditelji vraćaju dugove, a ima i onih kojima roditelji plate i onda se djeca bune što im se mješaju u organizaciju, kao šta ih sad sve zanima šta ćemo i kako napraviti, nemam ništa protiv toga ali meni ni u jednom trenutku nije palo na pamet tražiti ni od mojih ni njegovih da nam plate vjenčanje , i ja sam slavonka , znam da će pomoći sve što treba za doma , ali veseliti ćemo se onoliko koliko imamo , išta dobijemo bit će naše.. ja i budući stvarno imamo isto mišljenje i sve što smo do sada napravili smo napravili sa svoje dvije ruke , bez kredita .. i da su se oni eventualno nudili za platiti ja bi rekla neka nam kupe neki poklon i to je to..
Slažem se. Da si ne možemo sami platiti, ne bi ni radili svadbu. Samo vjenčanje i večera, pošto bi roditelji isto morali dizati kredite... Drugo da imaju za to, pa ajde, da pripomognu.
Mi smo u grubo izračunali (tj, budući) oko 70 000 kn, ali mislim da neće biti toliko.
Cca. 120 ljudi, 35 € meni sa svime osim kolača.
Vjenčanica 3500 kn
Bend 1000 €
Fotograf 5500 kn
Za kolače i tortu računam oko 2000 kn (možda bude malo više )
Cvijeće 1000 kn
sad frizura, cipele, nokti, šminkanje... ne znam još, ali neće mi to prijeći 1000 valjda. Za odijelo još ne znamo. Ali računamo max. 3000 kn sa svime.
Valjda uspijemo do 55 000.
ma ni ja neke stvari nebi mogla dopustiti, ali valjda sam ja takva osoba , mi smo se odlučili za relativno veliki pir ,oko 120 ljudi, da nismo mogli nebi toliko sigurno , i sve ćemo platiti sami , ja i dragi smo se dogovorili da ćemo sve platiti pola pola , radili smo , štedili i baš smo ponosni na sebe..
sad mi je već stvarno crnjak što mi roditelji plaćaju svatove, doista ispada da sam jedina takva na forumu! moji roditelji ( a i mog dragog) nisu niti spomenuli opciju da si mi sami platimo. iatina, mi smo predlagali, ali nisu htjeli pristati. moji neće upasti u neke ogromne dugove, ali će im to svakako biti veliko opterećenje za kućni budžet. ima li još netko sa sličnim slučajem?
Nikad se nebi dozvolio da mi roditelji plaćaju vjenčanje. Ako si ne mogu priuštiti troškove vjenčanje nebi se ni ženio a i da dođe do nekavih problema i rastavim se za koju godinu, pa da mi netko cijeli život nabija na nos kako je potrošio brdo love na mene.
sad mi je već stvarno crnjak što mi roditelji plaćaju svatove, doista ispada da sam jedina takva na forumu! moji roditelji ( a i mog dragog) nisu niti spomenuli opciju da si mi sami platimo. iatina, mi smo predlagali, ali nisu htjeli pristati. moji neće upasti u neke ogromne dugove, ali će im to svakako biti veliko opterećenje za kućni budžet. ima li još netko sa sličnim slučajem?
Ne mora ti biti bed. Koji god roditelj može napravit će to za svoje dijete. I moji su došli na tu ideju, a mjesečno skupa zarade 5000 kn, još školuju jedno dijete... Pa ne bih im to mogla napraviti. Ali da je bolja situacija kod njih, sigurno bi htjeli pomoći, a ja bih to prihvatila. I ovako sam staroga mjesecima uvjeravala da ne treba kupovati svinje, janjce i kokoši... Jedva je shvatio da u restoranu ima sve to, i da je uključeno u cijenu!
Nikad se nebi dozvolio da mi roditelji plaćaju vjenčanje. Ako si ne mogu priuštiti troškove vjenčanje nebi se ni ženio a i da dođe do nekavih problema i rastavim se za koju godinu, pa da mi netko cijeli život nabija na nos kako je potrošio brdo love na mene.
zaboga, kakvi su to roditelji koji bi tako nesto svom djetetu nabijali na nos?
ako su odnosi u obitelji normalni, ako roditelji imaju zelju i naravno, mogucnost sudjelovati u pokrivanju troskova, zasto im to uskratiti?! naglasila bih ono "normalni"; ne s nekim zlim insinuacijama, nego se jednostavno na ovom podformu vec mnogo puta pokazalo da, ukoliko roditelji placaju svadbu, inzistiraju na stvarima i uzvanicima koje mladencima bas ne pasu.. to mi je jedini minus.