Natrag   Forum.hr > Društvo > Život u dvoje > Vjenčanja

Vjenčanja Love and marriage go together like a horse and carriage...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.01.2006., 11:26   #1
Vjenčano prstenje

bok,

gdje u zgb-u kupiti zarucnicki prsten,
pare nisu tolko bitne, ne sad pretjerivati....

srebro ili bijelo zlato s nekakvim kamenjem :-)
kopiram ovdje kao prvi odgovor opširnu uputu za kupovinu dijamantnog prstenja koju je dao Blue. putnica


Quote:
Blue kaže: Pogledaj post
„Molim vas prsten od 18 karatnog bijelog zlata, klasični Tiffany model sa šest krakova koji drže kamen, s dijamantom boje H, jasnoćom VS2 i veličine 0.5 karata.“

Ako kupujete dijamantni zaručnički prsten a niste razumjeli gore napisani tekst, onda ste u problemu. S obzirom da sam nedavno kao pomoć prijatelju istražio cijeli dijamantni business, odlučio sam napisati mali vodič za izgubljene muške duše kako bi svojim boljim polovicama priuštili što bolji prsten uz manje love, manje sramote i manju mogućnost zajeba. S obzirom da mrzim tutorijale koji čitatelju daju puno opcija a malo savjeta, bit ću pristran i sugerirat vam neke stvari s kojima se drugi baš i ne moraju složiti. Krenimo redom.

1. Dijamanti su vječni?

„Dijamanti su vječni“ samo je još jedna reklama kojom vam trpaju nešto što vam u osnovi ne treba. Međutim, dijamanti su zaista lijepi, Ona im se veseli i jebi ga, kraj priče. Ako možete priuštiti dijamantni prsten svojoj boljoj polovici, kupite ga.

2. Koliko mi love treba?

Treba vam poprilično novaca. Okvirna brojka je 1,000 eura, s tim da možete spustiti i dignuti tu brojku. Kasnije ću objasniti na čemu možete uštedjeti.

3. Što veći dijamant, to bolje?

Netočno. Dijamant ima četiri karakteristike koje ga određuju: način rezanja, boju, jasnoću i veličinu. Otvorite si ovu stranicu, slike na njoj pomoći će vam u praćenju ostatka teksta. Veliki kamen koji stoji nisko na skali boje i jasnoće možete dobiti za manju lovu ali takav dijamant u pravilu nema ono zbog čega se kupuje – sjaj. Dakle, proučite ostale karakteristike dijamanta i bolje za istu lovu kupite manji ali kvalitetniji kamen.


4. Način rezanja (hvala Brančiki na dodatnim informacijama i sugestijama potrebnim za pisanje ovog dijela)

Dijamanti se bruse u različitim oblicima. Najpopularniji oblik je tzv. okrugli brilijant, koji ima 57 ploha (odnosno 58 ako njegova donja strana ne završava u špic nego u plohi). U tako brušenom kamenu svjetlost se najbolje prelama i daje najbolji sjaj. Osim njega imate srcolike, suzaste, pravokutne i druge oblike, koje osobno ne preferiram ali nije zločin ako ih kupite. Evo slike:
Oblik (shape) u kojem se dijamant brusi različit je od njegovog reza (cut). Dobar rez daje dijamantu sjaj iz same sredine kamena. Ako je rez loš, svjetlo koje ulazi kroz gornju površinu dijamanta raspršuje se ili "curi" kroz stranice dijamanta ili kroz dno, pa se ne reflektira nazad i gubi se sjaj. Kako to izgleda odnosno koje su razlike u rezovima i kako utječu na lom svjetla odnosno sjaj dijamanta, možete (pojednostavljeno) vidjeti na ovoj slici:

S obzirom da dijamanti dolaze u svakakvim oblicima u prirodi, za optimalni rez potrebno je jače izbrusiti kamen i stoga dobiti manji proizvod (zapravo, upropastiti onaj dio dijamanta koji se ne može iskoristiti – dobar rez oduzima 60 posto težine izvornom kamenu). Što bolji rez, to skuplji dijamant. Rez se za okrugle brilijante ocjenjuje sa Ideal, Premium, Very Good, Good, Fair i Poor.

Minimum pristojnosti je rez koji nosi oznaku Good. Ako nemate previše love, to je opcija iznad koje ne možete ali ispod koje ne bi trebali ići. Optimalna opcija za veći kamen na zaručničkom prstenu je Very Good, iznad toga u osnovi nema smisla ići (bolje potrošite razliku u cijeni na dizanje vrijednosti boje ili čistoće, ako ste na njima štedili).
__________________


5. Boja

Dijamanti se u prirodi nalaze u različitim nijansama, nesavršeni kakvi jesu. Njihova boja mjeri se na abecednoj skali između slova D i slova V, gdje D označava iznimno bijeli (zapravo bezbojni) dijamant a V žućkasti dijamant. Što je dijamant više pozicioniran na toj skali, veća mu je cijena. Stupnjevi G-H-I-J označavaju dijamante koji su gotovo bezbojni, stoga preporučam da svoj kamen tražite u tom spektru. Optimalna boja ima oznaku H i opis „bijelo“ – preporučam da tražite takav kamen.

6. Jasnoća

Jasnoća ili na engleskom „clarity“ odnosi se na prisustvo malih nesavršenosti u samom dijamantu – pukotina, mjehurića, čestica prašine ili čega već. Skala se kreće od „Internally Flawless“ do „Imperfect“. Pogodili ste, što je kamen savršeniji, to je skuplji. Savršeniji kamen bolje lomi svjetlo i daje bolji sjaj.

Savršenost kamena ne bi vas trebala zabrinjavati, s obzirom da se nesavršenosti u većini slučajeva ne vide golim okom a čak su teško vidljive i pod 10x povećanjem. Kako bi platili što manje za što bolji dijamant, trik je uzeti onaj kamen koji ima nesavršenosti koje se ne vide golim okom. Takvi dijamanti nalaze se u kategoriji „Very Slightly Included“ (VS1 i VS2) i „Slightly Included“ (SI1 i SI2). Moj savjet bio bi da idete na VS2 ili eventualno na SI1, gdje se nesavršenosti nikako ne vide golim okom nego tek pod povećalom i to uz malo truda.

7. Veličina

Nakon što ste pročitali o boji i jasnoći, jasno vam je da kod dijamanta veličina nije presudna Uzalud nekom veliki kamen na prstenu ako je njegova boja žućkasta a nesavršenosti takve da se vide golim okom. Dakle, moj savjet je da kod odabira kamena prije svega gledate parametre boje i jasnoće, pa da u toj okvirnoj kategoriji kupite kamen one veličine koju vam lova koju imate dopušta. Nekom će to biti kamen od 0.3 karata, nekome kamen od 1 karata. U svakom slučaju, raspon od 0.3 do 1 karata je područje u kojem će većina vas nastojati upecati pravi kamen.

8. Žuto zlato, bijelo zlato ili platina?

Materijal samog prstena ovisi o vašim preferencama i proračunu. Imajte na umu da je platina vjerojatno najbolja ali zato definitivno najskuplja. Cijena samog zlatnog prstena (bez kamena) varira ovisno o čistoći materijala. Dok „karat“ kod dijamanata označava njegovu težinu, „karat“ kod zlata označava njegovu čistoću odnosno postotak u kojem je čisto zlato miješano s drugim materijalima. Npr. bijelo zlato od 18 karata znači da u njemu ima 75 posto zlata i 25 posto srebra i drugih materijala. Optimalna varijanta je da uzmete prsten od 14 karatnog zlata (sadrži oko 58% zlata).

9. Izgled samog prstena

Taj dio je u potpunosti na vama i na vašoj procjeni. Samo probajte paziti na način na koji je dijamant pričvršćen na prsten: ako ga drži košarica od četiri kraka i jedan se odlomi, dijamant ostaje otvoren na kutu od 180 stupnjeva i dobre su šanse da zaručnica ostane bez njega.

Jedan je klasični „zaručnički“ prsten, čuveni Tiffany model na kojem dijamant drži košarica od šest krakova. Na taj način dijamant je siguran a u njega ulazi dovoljno svjetla da blista u svom punom sjaju.10. Na čemu mogu uštedjeti?

Nemate dovoljno love a svejedno bi dijamantni prsten? Nema frke. Boju dijamanta slobodno spustite do slova J, njegovu jasnoću („clarity“) do SI2, veličinu (broj karata) po izboru, sastav materijala prstena na 9 karatno zlato. Uštedjeli ste nekoliko stotina eura bez da se vidi velika razlika u konačnom proizvodu.

11. Zaključak

Sad ponovo pročitajte rečenicu s početka teksta: „Molim vas prsten od 18 karatnog bijelog zlata, klasični Tiffany model sa šest krakova koji drže kamen, s dijamantom boje H, jasnoćom VS2 i veličine 0.5 karata.“

Je li vam sad nešto jasnija?

Moj završni savjet bio bi da ne ganjate veličinu nego kvalitetu dijamanta. Takav prsten je profinjeniji i sjajniji od jeftinih velikih kamenova koje trgovci uvale naivčinama. Također, od vašeg prodavača tražite certifikat za dijamant u kojem se jasno navode sve njegove karakteristike, tako da čovjek jamči da vam nije prodao pizdariju. Dijamanti nisu jeftini, certifikat je najmanje što možete očekivati kad ga kupujete. Jer ako prodavač nije temeljito procijenio i karakterizirao dotični dijamant, kako mu onda može odrediti cijenu? Ako ga je procijenio, gdje mu je potvrda za to? Isto tako, pretpostavka je da dijamante ne vadi na Žumberku nego da ih kupuje od nekud izvana (vjerojatno Antwerpen, preko kojeg ide najveći dio svjetske trgovine dijamantima) te da on sam ne plaća njihovu cijenu na neviđeno već prema nekakvim certifikatima koji određuju njihove karakteristike pa shodno tome i cijenu. U svakom slučaju, klonite se šanera koji prodaju staklo, cirkone ili u najboljem slučaju loše dijamante i koji vas pokušavaju uvjeriti da dijamantu ne treba certifikat te da vi kupujete „prsten“ a ne dijamant.

The End.

Post Scriptum:

S obzirom da su muškarci poslovično lijeni, slijedi sažetak podataka o prstenu kakvog treba kupiti ako se želi:


1) kupiti dobru stvar:

materijal prstena – 14-karatno bijelo zlato
oblik dijamanta – okrugli brilijant
rez dijamanta – Very Good
boja dijamanta – H
jasnoća (clarity) – VS2
veličina dijamanta – između 0.5 i 0.75

2) proći jeftino:

materijal prstena – 9-karatno bijelo zlato
oblik dijamanta – okrugli brilijant
rez dijamanta – Good
boja dijamanta – J
jasnoća (clarity) – SI1
veličina dijamanta – između 0.3 i 0.5

3) kupiti jebeno dobar prsten:

materijal prstena – platina
oblik dijamanta – okrugli brilijant
rez dijamanta – Premium
boja dijamanta – F
jasnoća (clarity) – VVS1
veličina dijamanta – između 0.75 i 1.0
__________________
...just KIDDing...

Zadnje uređivanje putnica : 18.02.2009. at 16:23.
Kidd is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 11:36   #2
..pitaj ovdje po forumu da ti ga neko da. pola foruma je raskinulo veze i zaruke.
__________________
..potpis
..a unda is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 11:38   #3
Pa u zlatarni


Celje je dosta skupo, navodno medu najskupljima ... Tako da to onda izbjegavaj. Ako imas dilemu izmedu srebra i bijelog zlata, ipak radije bijelo zlato za zarucnicki, a kamen ne mora biti jako skup (briljant) da bi bio lijep i efektan - trazi bijelo zlato sa cirkonima. Ovisi kakav trazis, racunaj od 300 kn (za one manje i sitnije prstene) na vise.

Sretno!
__________________
The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
Desiree is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 12:28   #4
zar tako malo...samo 300 kn?
ma hajde... is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 12:35   #5
Pa bijelo zlato + cirkon da.
Bijelo zlato + dijamant (mislim) od 1300 na vise
__________________
The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
Desiree is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 12:51   #6
i ja moram kupiti zaručnički a nema pojma kakav treba biti a treba biti i iznenađenje...imam osjećaj da kad prođeš 5 zlatarni da ti je poslije sve isto, svi imaju istu robu...
ma hajde... is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 13:05   #7
Nema "kakav treba biti"

Moja poznanica je bila odusevljena s PSTENCINOM i kamenom koji je imao cca 2 cm, nekakav cirkon, staklo, nesto. Njoj je to bilo super i "bas kao u filmovima". Meni je bio odvratan. Svidaju mi se vise nekakvi sitniji, s jednim kamencicem, jednostavni. Bijelo zlato, volim matirane (al mora pasat prstenu)

Srecom pa MOJ dragi zna cca kakvi mi se svidaju, i imamo priblizno slican ukus (od 30 prstena, ako svatko odabere 5 koji mu se svidaju poklopimo se BAREM u 3). Tako da, ako jednog dana dobijem prsten, vjerujem da necu past na pod od soka i uzasa
Nego, ne MORAS kupiti prsten ... Mozes biti zarucen i bez njega
__________________
The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
Desiree is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 14:59   #8
Obzirom da se raspravlja o priboru za vjenčanje, topic je prebačen na odgovarajući podforum.
__________________
formular bez potpisa
Secundo is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 15:15   #9
Quote:
Secundo kaže:
Obzirom da se raspravlja o priboru za vjenčanje, topic je prebačen na odgovarajući podforum.
"pribor" - ti si lud skroz

nego OT - pa prsten treba da se njoj svidja - dakle nema ti nekog pravila osim da skuzhish shta se njoj svidja pa tako neshto i izaberesh
__________________
da teta Cats ;-)
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 15:17   #10
Kako misliš da možeš biti zaručen bez prstena?
ma hajde... is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 16:10   #11
Quote:
..a unda kaže:
..pitaj ovdje po forumu da ti ga neko da. pola foruma je raskinulo veze i zaruke.


ja prodajem vjencani, classic, garaziran, u odlicnom stanju, malo kilometara, prvi vlasnik, zena
__________________
Najopasnija hrana je torta. Svadbena.
Jedini poraz koji sam doživio u životu...nisam uspio sjebat škuribandu. (walter, 2010.)
putnica is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 16:12   #12
Pa kak ne bi mogao, zaruke su samo neka gesta da se zna da je vjenčanje u planu, ne dobivaš nikakav dokument za to. Isto tako mislim da se zaručnički prsten poklanja kao neka vrsta "sigurnosti", vjenčani prsten je onaj potreban a ovaj je tak, da se potroše novci. može i bez njega...
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 16:15   #13
e kad bi to kod mene tako išlo...
ma hajde... is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 16:16   #14
Secundo, prica se o ZARUCNICKOM PRSTENU, dakle to jos nije oprema za vjencanje

Quote:
ma hajde... kaže:
Kako misliš da možeš biti zaručen bez prstena?
Meni zaruke nisu cin stavljanja prstena na prst prije nego kaj dodete do svecenika/maticara, nego vas dogovor da se zelite vjencati, provesti ostatak zivota jedno s drugim. Prsten je simbol.

meni barem.

Ak tebi nije, onda se ti ne mozes zarucit bez prstena
__________________
The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
Desiree is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 16:18   #15
Quote:
ma hajde... kaže:
e kad bi to kod mene tako išlo...
zakaj ne bi išlo? cura ti sponzoruša?
dobardan is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 16:23   #16
Quote:
zakaj ne bi išlo? cura ti sponzoruša
to je jedna simpaticna simbolika...
__________________

Now you dont need money
With a face like that, do ya honey
joujou is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 17:34   #17
Imaš ovdje jako lijepog prstenja. Mi ćemo uzeti kod njih svoje.
Koliko smo pročešljali ponudu po gradu, nekako nam se čini da kod ovih ima jako puno izbora i da je izrada fina.
Admin is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 17:39   #18
Quote:
Admin kaže:
Imaš ovdje jako lijepog prstenja. Mi ćemo uzeti kod njih svoje.
Koliko smo pročešljali ponudu po gradu, nekako nam se čini da kod ovih ima jako puno izbora i da je izrada fina.
Svoje vjencano
__________________
The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
Desiree is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 17:41   #19
nisam sigurna, al mislim da je tijekom zaruka sigurnije nosit prsten na lancicu...maaali prstencic
__________________
nemoj misliti na torticu!
. .
Natch is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2006., 17:51   #20
Quote:
Natch kaže:
nisam sigurna, al mislim da je tijekom zaruka sigurnije nosit prsten na lancicu...maaali prstencic
Da netko ne skuzi da je zarucnicki?
__________________
The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
Desiree is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:16.