Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Dojenčad i predškolci

Dojenčad i predškolci Roditeljstvo korak po korak

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.11.2006., 17:25   #1
Question Prijava bebe, naknade...

jel netko zna gdje točno na Črnomercu treba prijaviti novorođenče i koji mi dokumenti trebaju?

adresa i tel. općine Črnomerec bi mi dobrodošli
laki30 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2006., 21:19   #2
Općina kod trga Francuske Republike, preko puta parka.
Pozdrav
neuromanser is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2006., 10:31   #3
Oboružaj se strpljenjem!
Trebaju biti oba roditelja kod prijave djeteta u općini na trgu Francuske revolucije (zapadni dio parka), tu ćeš dobiti rodni list, a zatim jedan roditelj (tata )može u MUP po JMBG djeteta. A tako je bilo prije dvije godine!
Rebecca Guay is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2006., 13:06   #4
i pogledaj si dobro sve podatke, jer su malom na rodnom listu napisali krivu godinu rođenja, a mi to uopće nismo skužili. tek su na muriji skužili kad je tajo išao po jmbg. pa je muž morao opet ići po nove papire.
i na muriji su rekli da im se to često događa. takve greške
tak da sve dobro pregledaj.
ali ide dosta brzo, nema inače nikakvih problema..
__________________
Čudno je, kako je malo potrebno da budemo sretni i još čudnije, kako često nam baš to malo nedostaje!
traxdata is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2006., 13:08   #5
a trebaju ti papiri iz bolnice kaj dobiješ i valjda osobne roditelja i biljezi. više se ne sjećam točno koliko biljega, mislim oko 70 kuna..
__________________
Čudno je, kako je malo potrebno da budemo sretni i još čudnije, kako često nam baš to malo nedostaje!
traxdata is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2006., 14:03   #6
Wink

ma kakvo strpljenje... mi smo dosli i skoro istu sekundu bili gotovi.
Trebaju ti papiri iz bolnice (a i oni moraju dobiti podatke od same bolnice tak da se ne zuris odmah drugi dan), oba roditelja, nesto biljega.
MUP - ukoliko ti i zena imate razlicite adrese ( mi smo imali) onda onaj roditelj na ciju se adresu ne prijavljuje dijete mora dati izjavu da pristaje da se dijete prijavi na tu drugu adresu.
Good luck
 
Odgovori s citatom
Old 13.11.2006., 18:43   #7
Prijave idu prema tome kamo ti spada bolnica u kojoj si rodila. A ovo sam ja skinula negdje s neta, ne sjećam se više gdje i po tome sam sve izobavljala.

Prijavljivanje djeteta...
U prvih mjesec dana, dok se ne dobiju svi dokumenti, otpusno pismo iz rodilišta služi kao osobna isprava za dijete.
U roku od 28 dana od dana rođenja djeteta dužni ste prijaviti rođenje djeteta matičnom uredu (moraju doći oba roditelja). Obavit ćete to u općini na čijem je području bolnica u kojoj ste rodili.
Za prijavu djeteta u maticu rođenih potrebno je matičaru predočiti: otpusno pismo iz rodilišta, vjenčani list (ako ste u braku) i osobna iskaznica roditelja. Ako ste samohrana majka, prilažete svoj rodni list i osobnu iskaznicu.
Matični ured izdat će Vam rodni list i domovnicu za dijete, no bez jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG). Izvadite nekoliko rodnih listova za dijete, svi ih traže.
Prijavom djeteta Ministarstvu unutarnjih poslova, u područnom uredu ili ispostavi u mjestu Vašeg stanovanja, prijavljujete dječje prebivalište, a djetetu se dodjeljuje JMBG.
Kad smo uredno prijavili dijete matičaru i MUP-u, možemo ostvariti djetetova prava.

Pravo na zdravstveno zaštitu
U roku od mjesec dana nakon dana rođenja, dijete morate prijaviti za zdravstveno osiguranje. Zahtjevu za zdravstveno osiguranje obavezno prilažete osobnu zdravstvenu iskaznicu i djetetov rodni list. Ako ste zaposleni, to će Vam obaviti poslodovac. Zdravstvena iskaznica potrebna je za prvi pregled kod pedijatra, prvo cijepljenje i sve slijedeće preglede.

Pravo na naknadu za opremu za novorođenče
Iskoristite pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenčeta. Svoj zahtjev predajte u područnom uredu ili ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u mjestu prebivališta. Zahtjevu priložite rodni list djeteta, te predočite zdravstvenu iskaznicu osiguranika i osobnu iskaznicu.

Dječji doplatak
Provjerite imate li pravo na dječji doplatak. Pravo možete ostvariti ako, uz opće uvjete propisane Zakonom, dohodak po članu kućanstva ne prelazi 40% proračunske osnovice ili ako Vam dijete ima zdravstvene teškoće utvrđene prema propisima o socijalnoj skrbi. Zahtjev za dječiji doplatak podnosite područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Porezne olakšice
Novi član obitelji nosi Vam i veće porezne olakšice. Zaposleni roditelji (ili otac ili majka!), prijavite svoje dijete na poreznu karticu (nalazi se kod poslodavca) i time uvećajte svoj osobni odbitak! Promjenu podataka na poreznoj kartici (uz priloženi rodni list) prijavite ispostavi Porezne uprave u mjestu u kojem ste prijavili prebivalište.

Jednokratna novčana pomoć - zg
I još otiđite u vodnikovu 14 sa dokumentima i potvrdom o prebivalištu s mup-a (za oba roditelja, vrijede samo 1 dan) i tamo ćete dobiti jednokratnu novčanu pomoć od grada zagreba (3000kn) - ponesite karticu od tekućeg nakoji će vam poslati pare. Isto to i u jukićevoj se radi, opet za neku novčanu pomoć.
__________________
Nika, 12.10.2006.

Zadnje uređivanje putnica : 17.04.2007. at 01:38.
koalica is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.11.2006., 15:35   #8
Thumbs down

Evo, možda nekome zatreba za Bjelovar. Ja sam sve prošao prošli tjedan i poželio sam na kraju nekoga na šalterima zatući prvim tupim predmetom u blizini.

1. U zgradi Županije/općine odmah kod ulaza desno u matičnom uredu. Doći tata i mama, ponjeti originale Domovnice za mamu i tatu, vjenčani list star do godinu dana (original) i vaše osobne iskaznice. Dobro je imati i kopije koje oni zadrže. Plaća se 20kn takse za Domovnicu i 20kn takse za rodni list. To si odmah iskopirate 4-5 puta jer će vam često trebati. Dobit ćete rodni list i domovnicu djeteta.

... dalje ne trebate drugoga partnera...

2. MUP, odjel općih poslova. Na osobnim dokumentima/putnim ispravama zatražite uvjerenje tj. potvrdu za JMBG djeteta. Ne košta ništa, također ga iskopirajte par puta. Ja sam ih odmah tražio i potvrdu o prebivalištu za mamu i djete no kažu da ne daju to samoinicijativno nego isključivo na zahtjev neke institucije (vizavi toga sam ih posjetio još 3 puta).

3. HZZ. Dat će potvrdu o nezaposlenoj mami i koliko se dugo nalazi u njihovoj evidenciji. Nama su zbog udaje i promjene lokalnog HZZ-a. dali novi evidencijski listić u kojem nam je "nedostajalo" dovoljno mjeseci i HZZO nam je radio probleme zbog toga. Na kraju sam prešao sve od referenta do ravnatelja HZZ-a. ne bih li dobio nekakvu supstituciju za evidencijski listić iz starog HZZ-a. u drugom gradu. Ljudi se ne mogu načuditi kretenima u HZZO-u. i maksimalno su se trudili pomoći.

4. Tiskanicu br. 3 PRIJAVA/ODJAVA/PROMJENA ispuniti u poduzeću kod partnera na kojeg se prijavljuje dijete. Tiskanicu i rodni list, osobnu supruge i domovnicu predati na šalteru br. 4. Oni će uzeti kopije i tiskanicu i za mjesec dana će kući stići zdravstvena iskaznica za dijete. U međuvremenu umjesto nje čuvati plavi papir od tiskanice.

5. Popuniti zahtjev za jednokratnu pomoć za opremu na šalteru br. 5. Tamo se predaje izvod iz matice rođenih za bebu, mamina domovnica i mamina osobna. Ček će poslati preko poštanse banke kući na adresu.

6. Popuniti zahtjev za dječji dopust i rodiljnu naknadu na šalteru br.6. Odšetat će vas po nekoliko dokumenata. Između ostaloga ponovno na MUP po potvrdu o prebivalištu majke. pazite, potvrdu o prebivalištu za zadnje 3 godine! Inače ćete dva puta u red na MUP i HZZO jer niti kažu za 3 zadnej godine, niti kvočke na MUP-u. kad vide za koju svrhu trebate stave za 3 godine. Trebat ćete domovnicu mame i djeteta, rodni list, osobnu od mame, potvrdu o evidenciji iz HZZ-a, potvrdu o prebivalištu, evidencijski list javljanja na biro, radnu knjižicu... Na kućnu adresu poslat će vam riješenje prema kojem dobijate ili ne dobijate mejsečnu naknadu.

7. HZMO iliti Mirovinsko. To je onaj ulaz u Županiju od strane autobusnog kolodvora u Masarykovoj. Prožete zaštitare i odmah u hodniku desno dođete na prvi (i jedini) šalter. teta će vam dati komadić papira na kojem piše što trebate. Uz radnu knjižicu trebate M1-P i još neki čudnovati obrazac, maminu domovnicu, rodni list za dijete i otvrdu prebivalištu za mamu i dijete. Opet put pod noge lagane na MUP po potvrdu o prebivalištu za mamu i za dijete (svaka je 40kn takse tj. biljega). S tim natrag u Mirovinsko i teta će uzeti kopije tih dokumenata, avama će u radnu knjižicu upisati početak radnog staža po čl.15. Za godinu dana istoj teti na istom šalteru se javljate s tiskanicom M2-P i odjavljuete "rad" i zaključuje se ta godina rada kroz porodiljni.


Oboružajte se kopijama, novcima, dokumentima, dobrim cipelama i što je najbitnije - ogromnim strpljenjem.

Ja sam bio na izmaku strpljenja kad su me zbog evidencijskog lista poslali u prijašnji HZZ koji je vodio suprugu. napravio sam 60km da bi ustanovili kako ništa ne možemo riješiti. Najbolje je što su mi nakon svih mogućih uvjerenja o evidencijama iz HZZ-a. babe u HZZO-u. mrtvo hladno uzele dokumente i vratiel ta sva uvjerenja na kojima su inzistirale jer je to kao - sve u redu....
__________________
Gospode,pomozi mi,jednostavno nisam tolko pametan! (H. Simpson)
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2006., 13:31   #9
Evo,da ponovim:
Za izlazak iz rodilišta priredite svojim muževima vjenčani list i 40kn taksi.Ako ste u mogućnosti,naravno.Oba roditelja moraju ići zajedno prijaviti dijete,pa najbolje isti dan,jer za naknadu koju ćete dobivati se računa dan prijave bebe,a ne datum rođenja.
Vi sačekate u autu,on vam donese papire na potpis,odveze vas kući i vrati se obaviti potrebnu papirologiju.

To sam čula nedavno i čini mi se najbolje,jer vam nije pametno se šetati zbog papira dan-dva kasnije.
MarinkaD is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.11.2006., 13:11   #10
hvala marinka
__________________
Leteci Junacak

forumska savjetnica za izdajanje LOL
magic blue is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2007., 09:47   #11
da malo dignemo ovo iz prašine...
gdje se u zg traži ona pomoć od grada?
chiara is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2007., 12:42   #12
3000 kunica

Quote:
chiara kaže: Pogledaj post
gdje se u zg traži ona pomoć od grada?
"Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje", Vodnikova 14, Zg
www.zagreb.hr pod temom socijalna skrb (tu ima i obrazac koji se treba ispuniti kao i popis svih potrebnih dokumentata koje treba priložiti i/ili dati na uvid)
tel: 6100-384, 6100-397, 6100-347
najkanije u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta
__________________
Što želi propasti, treba pustiti da propadne.
Mag is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2007., 13:47   #13
puno hvala!
chiara is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 12:14   #14
Pozdrav! Evo, podižem ovu temu iz podruma u nadi da će mi istu proceduru objasniti netko tko je to u posljednjih barem godinu dana prijavljivao dijete u Puli. Unaprijed zahvaljujem!
P. S. Za ove procedure imam još 4 mjeseca vremena, ali se svejedno želim ranije informirati da ne bi poslije bilo "nismo znali..."
Pegasus is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 13:42   #15
Evo ovi detaljni podaci koje je pobrojala Koalica ja sam bila našla negdje na Rodinim stranicama. Pokušajte si te administrativne stvari obaviti čim prije pogotovo zbog prijestižućih para, naravno. Istina je ne se opet prebrzo žuriti. Krenuti od matičnog ureda koji mora primiti od rodilišta podatke o rođenju djeteta, u mom gradu trebalo im je tjedan i pol, prije toga nisam mogla dobiti rodni list, sami papiri iz rodilišta nisu dovoljni. S rodnim listom tek dalje krećete u akciju. Čim prije si kod svojeg liječnika opće prakse riješite i doznake za porodiljni dopust, te papire treba nositi na HZZO sad i još 1 put kada dijete navrši 6 mjeseci i kada naravno slijedi pad primanja na tekućem računu ( to mene uskoro čeka). I nije vam loše poslati tateka u najbliži DM po one besplatne stvari koje dijele a i same se prijavite pismeno u DM, Zagreb kad se dobi knjižica s bonovima (neke stvari su opet besplatne a za neke dobijate popust kod kupnje, nije loše a ne gnjave vas ništa s nekim promo materijalima kak su meni pričali). I kod svog poslodavca provjerite imate li kakva prava u svezi rođenja djeteta (rijetki su al ih ima).

Mene zanima kak je s pasošem za klinca, kaj tu sve treba ak neko zna? I koliko to košta da ga metnem sebi na pasaporte.
Mama Ružica is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 14:48   #16
Quote:
Mama Ružica kaže: Pogledaj post
Mene zanima kak je s pasošem za klinca, kaj tu sve treba ak neko zna? I koliko to košta da ga metnem sebi na pasaporte.

Mislim da ne možeš napraviti tako da je dijete na tvojoj putovnici, nego ide posebna za njega. Imaš tu detalje:

http://www.mup.hr/44.aspx

Sve skupa 220 kn (150 kn na njihovu uplatnicu, plus 70 kn biljega).

Što se tiče sređivanja zdravstvenog, ako dijete još nije prijavljeno a nedajbože morate doktoru, primit će ga na iskaznicu roditelja. Naravno da ga treba prijaviti, ali do trenutka prijave vrijedu mamina/tatina zdravstvena, barem za prvi mjesec. Za dalje ne znam.
Autosjedalica is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 18:41   #17
Quote:
Autosjedalica kaže: Pogledaj post
Mislim da ne možeš napraviti tako da je dijete na tvojoj putovnici, nego ide posebna za njega. Imaš tu detalje:

http://www.mup.hr/44.aspx

Sve skupa 220 kn (150 kn na njihovu uplatnicu, plus 70 kn biljega)

Što se tiče sređivanja zdravstvenog, ako dijete još nije prijavljeno a nedajbože morate doktoru, primit će ga na iskaznicu roditelja. Naravno da ga treba prijaviti, ali do trenutka prijave vrijedu mamina/tatina zdravstvena, barem za prvi mjesec. Za dalje ne znam.
Hvala AS, ja sam staro modno mislila da dijete još uvijek ima putovnicu u roditeljevoj, ha, ha. Znači malac će mi imati svoju, baš slatko.

A što se tiče zdrastveve iskaznice AS, na dječjem odjelu moraš imati uputnicu koja glasi na dijete sa svim onim brojkama od zdrastvenog i ne mogu si naplatiti usluge na odraslog čovjeka pa se onda to mora i ovak srediti i to pod brzo. Ak misliš dobiti antibiotik na Hitnoj onda se može provući na odraslog, al opet ti neće štimati doza lijeka pa će te ljekarnik čudno gledati i tako ukrug, tek toliko.

A nema nam Pegasusa sa toliko željenim objašnjenjem...
Mama Ružica is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 19:22   #18
Quote:
Mama Ružica kaže: Pogledaj post
A što se tiče zdrastveve iskaznice AS, na dječjem odjelu moraš imati uputnicu koja glasi na dijete sa svim onim brojkama od zdrastvenog i ne mogu si naplatiti usluge na odraslog čovjeka pa se onda to mora i ovak srediti i to pod brzo. Ak misliš dobiti antibiotik na Hitnoj onda se može provući na odraslog, al opet ti neće štimati doza lijeka pa će te ljekarnik čudno gledati i tako ukrug, tek toliko.
Naravno da je bolje srediti papire čim je moguće, ali imam primjer iz života i nije se radilo o provlačenju nego baš o pravilu (tako je majci djeteta objašnjeno): curica je imala komplikacije s pupkom, bila je stara manje od 10-ak dana i najurednije se (po preporuci patronažne) javila pedijatrici koju su roditelji odabrali, i dijete je primljeno i liječeno preko majčine zdravstvene iskaznice. Beba još nije imala ni rodni list, ni prijavu prebivališta, ni JMBG, ni ništa. Nijedno novorođenče ne smije biti izuzeto iz sustava zdravstvenog osiguranja samo zato što ga njegovi roditelji nisu stigli prijaviti - tako je njoj rečeno.
Ovo pišem samo zato da se roditelji ne uspaniče ako se dogodi da moraju doktoru prije nego što su sredili papire. No naravno, ti si u pravu kad kažeš da to treba srediti čim se može.
Autosjedalica is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 20:50   #19
Evo, nisam imala namjere nikoga plašiti. Zdrastvo je još uvijek toliko humano i svi će vam pregledati i liječiti bolesno dijete bez obzira na papire i sve se može riješiti naknadno. Samo sam dobronamjerno savjetovala da kad je riječ o djetetu ne treba odugovlačiti tih zakonskih mjesec dana. Jer kad ti je dijete bolesno ne znaš gdje ti je glava a najmanje se želiš patiti u nekakvim redovima i zamarati takvim adm glupostima.


Mislim da trenutno sve više zanima ova misterija oko porodiljne naknade...
Mama Ružica is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2007., 17:29   #20
Quote:
Mama Ružica kaže: Pogledaj post
Mislim da trenutno sve više zanima ova misterija oko porodiljne naknade...
postove vezane za porodiljnu naknadu sam prebacila tu
__________________
Najopasnija hrana je torta. Svadbena.
Jedini poraz koji sam doživio u životu...nisam uspio sjebat škuribandu. (walter, 2010.)
putnica is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:22.