Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija > Planinarenje
Korisničko ime
Lozinka

Planinarenje Po šumama i gorama

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.11.2006., 16:38   #41
lappino
Registrirani korisnik

lappino Avatar

Registracija: Oct 2003.
Quote:
Kiki kaže:
...
No, kad je rijec o alpinizmu, moze ti bit zahtjevan i vrh od 3000m i morat ces radit pripreme i imat iskustva.
Dakle, opet, alpinizam i trekking jedno s drugim nemaju veze.
Kad je riječ o alpinizmu, zahtjevna može biti i stijena od 20 (dvadeset) metara visine.
Ovo je poznato, i lik je pokojni, ali je snimka nenadje8iva
lappino is offline   Odgovori s citatom
Old 30.11.2006., 16:47   #42
Kiki
Nikon shawtay

Kiki Avatar

Registracija: Nov 2002.
Kaj se rock-climbing kod nas zove alpinizam? Nisam znala, ovdje su to dva razlicita pojma pa sam zato napisala kao primjer vrh od 3000.
Ali, da, i stijena moze bit zahtjevna, slazem se.
Kiki is offline   Odgovori s citatom
Old 30.11.2006., 17:44   #43
El Tomo
Ponekad nisam na forumu

Registracija: Dec 2002.
Quote:
Kiki kaže:
Kaj se rock-climbing kod nas zove alpinizam? Nisam znala, ovdje su to dva razlicita pojma pa sam zato napisala kao primjer vrh od 3000.
Ali, da, i stijena moze bit zahtjevna, slazem se.
Ovdje se to zove slobodno penjanje.

A alpinizam je alpinizam.

U novom broju GEO-a ima super slika lika koji se doslovno slobodno penje (bez konopa- jos jedna totalna ludost po meni), a s jednom rukom na stijeni visi nad nekoliko kilometara ponora

Obnovljeni astronomski blog
El Tomo is offline   Odgovori s citatom
Old 30.11.2006., 20:52   #44
lisboa
Registrirani korisnik

lisboa Avatar

Registracija: May 2006.
u biti se može reći da su ovo sve navedeno dio alpinizma. i rock climbing i sportsko penjanje i ekspedicionizam. ima još i boludering zapravo.vjerovatno još nešto,al se nemrem sjetit. s time da je za ekspedicionizam uputno izvještit se u prvom dvoje jer nemreš hodat u navezu ak u stijeni nisi naučio i usavršio čvorove i korištenje opreme. (primjerice Stipu Božića se često može vidit na penjalištu kod Baških oštarija. a kad smo već kod njega on je super opisao ovo što mi sad tu pričamo, probat ću pronać taj intervju.) al onda opet ima penjača koji penju samo stijene. tak da u biti i nema nekog pravila.
Old 30.11.2006., 20:59   #45
lisboa
Registrirani korisnik

lisboa Avatar

a evo, našla sam...

[B]Koliko je važna oprema? Koliko treba paziti na opremu?[/B]Treba je poznavati, treba je paziti i održavati, i naravno treba je imati. Treba se savjetovati sa drugima. Oprema je vrlo bitna, ali opremu za Mont Everest možete kupiti u bilo kojoj trgovini. Izađete iz trgovine i imate opremu za Mont Everest. To nije problem, danas se relativno lako dođe do nje. Ali, to da vi dobijete znanje za koje vam je potrebno za upotrijebiti tu opremu za ponašati se gore na planini, za penjati se, treba puno više vremena. To ne možete kupiti. Iskustva možete skupiti u alpinističkim školama, škole su općenito vrlo pozitivna stvar. Tu je tradicija izvrsna, i to u svim našim društvima. Tu se stekne zapravo to znanje i iskustvo potrebno za početak. Onda druženje sa starijima, i odlazak u planine sa starijima itd., pa se nauči kao i u svemu.

ostatak intervjua
Old 30.11.2006., 21:46   #46
lisboa
Registrirani korisnik

lisboa Avatar

Quote:
El Tomo kaže:
U novom broju GEO-a ima super slika lika koji se doslovno slobodno penje (bez konopa- jos jedna totalna ludost po meni), a s jednom rukom na stijeni visi nad nekoliko kilometara ponora
njega bi ja, a i onog sa prethodnog filmića (samo da me nije preduhitrio, pa se već upokojio) poslala malo da bude koristan, a i zagarantirano mu je brdo adrenalina! - pa da posluži Palestincima u njihovoj novoj taktici. Ako ovako nastave skoro će ih bit manjka, pa zašto ne bi slali ovakvu ekipu željnu uzbuđenja?

Old 15.12.2006., 12:09   #47
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

Quote:
Kiki kaže:
Jimmy, jel si se ti penjal il si trekkiral.
To kad kazes da si se popeo na 5000 i nesto nista ne znaci jer ima mali miliun trekking vrhova koji su na toj ili vecoj visini. Tako mogu i ja rec da sam osvajala vrhove od preko 5000m. Al stvarnost je da su to trekking vrhovi na koje se svak moze "popet" bez posebnih priprema.
Alpinizam je ipak nesto sasvim drugo.
kiki kaj se nisi ti svojevremeno spremala na Mt.Everest, da budesh prva Hrvatica gore?

salu na stranu, ja sam pisal naravno o planinarenju, manje o alpinizmu.

a cuj, treking, imash ljudi koji idu 3 dana na turu, i svakih pol kilometra imash na stazi mesta za odmoriti i kupnju sveg i svaceg, i onda to zovu treking
a imash onda i ture od 2-3 tjedna, gdje prvo morash iti tjeden dni da opce vidish nekve ljude..u medjuvremenu prelazish preko 5000 pa se spushtash pa pak gore..gde ti se po noci jajca zmrznu dok idesh vun pishati iz shatora jer pushe zdeni veter, a kampirash malo ispod 5000..chesti river-crossingi..prek brzaka koji se malo iza spushtaju s glecera...to su sve uvjeti i senzacije koje se more samo na Himalayi doziveti..zato ona i je najjaca planina. i o takvom necem se onda pishe knjiga ili dela izlozba, a i prek toga moresh dobiti tek dashak predodzbe.

p.s. inace i penjal sam se, al to samo do 2000m, i to v Alpama..cist druge energije, iako se osjete demoni visina..!
Old 16.12.2006., 17:49   #48
Kiki
Nikon shawtay

Kiki Avatar

Jimmy, jesam, al ne vidim kakve to veze ima s tim da ja tebi govorim da su trekking i alpinizam dvije razlicite stvari.
Isto tako, sigurno ne bi osvajala Mt Everest bez godina i godina pripreme.
I, naravna stvar da ima razlicitih stupnjeva trekkinga isto kao sto ima i razlicitih stupnjeva alpinizma.
To sve jos uvijek ne umanjuje cinjenicu da djelis ljudima krive savjete kako je popeti se na Mt Everest macji kasalj.
Old 16.12.2006., 20:22   #49
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

nebi bash rekel da sam to rekel
citati malo s razumjevanjem..knjigu-dve
Old 16.12.2006., 20:24   #50
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

ja to rekel? gde!?
citati malo s razumjevanjem..knjigu-dve

aaa, godine priprema? pa to je bilo nakon kaj si se popela jedno popolne na neki vrh, ono di ti nude coca-cole usuput, ak se dobro zmislim, i mam odlucila iti na Mt. Everest kao sljedece
Old 16.12.2006., 20:35   #51
Kiki
Nikon shawtay

Kiki Avatar

Jimmy, nisam ti to samo ja spocitala nego i drugi.
I ne, moji trekkinzi se nisu sastojali od jednog popodneva na jedan vrh gdje ti nude coca-colu.
Stvarno si presumptious.
Uostalom, bas me briga...to na kraju krajeva vise govori o tebi nego o meni.
Old 16.12.2006., 20:41   #52
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

pa jel ti govorish za sebe ili za druge? odluci se!
ocito nisi citala moje postove ak govorish kaj su drugi rekli o njima!?

a nekaj takvoga o smeshnom trekingu si govorila sjecam se tog detalja jer mi je bilo smeshno - kak ti uz put svako malo tipa dele kokice il colu, il takva nekva spika, i onda gomila lujdi ide gori.
Old 16.12.2006., 20:48   #53
Kiki
Nikon shawtay

Kiki Avatar

Srce, ja nisam napravila JEDAN trek u svom zivotu.

Citam za sebe, al to ne znaci da se ne slazem s drugima.
Kad ti cijelo selo kaze da govno smrdi, onda smrdi. Ti sam tvrdis jedno, a ostali drugo. Cccc
Old 16.12.2006., 21:26   #54
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

cuj tak si pricala, ima sigurno josh negdi crno na belo

a, yeah, tak je! grupa je uvijek u pravu!
10 000 flies eating shit cant be wrong!
Old 10.01.2007., 18:25   #55
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

Kiki evo, link za tebe, pa se pridruzhi .
al se morash pozhuriti.
a malo dolje nizhe pishu cure ono kaj sam i ja pisal, o par poteskoca na Himalayi i njenim visinama, a koje more svladati svaki planinar koje se upucuje u te krajeve na te visine. a koje pocinju vec od jedno 4000, ili nizhe, zavisi o startu. no, najbolje je to sam sprobati.
Old 10.01.2007., 21:44   #56
El Tomo
Ponekad nisam na forumu

Quote:
jimmy jazz kaže:
Kiki evo, link za tebe, pa se pridruzhi .
al se morash pozhuriti.
a malo dolje nizhe pishu cure ono kaj sam i ja pisal, o par poteskoca na Himalayi i njenim visinama, a koje more svladati svaki planinar koje se upucuje u te krajeve na te visine. a koje pocinju vec od jedno 4000, ili nizhe, zavisi o startu. no, najbolje je to sam sprobati.
Misli, ono kaj si ti laprdal? I kako uopce imas obraza usporedivati svoje idiotarije o usponu na himalaje bez pola muke s onim sto pisu iskusni penjaci? Neke od tih cura osobno znam, i nisu se tek tako okupile i rekle 'ajmo se penjati na himalaje'. One se za svoj prvi zajednicki uspon spremaju pripremati godinu dana, i ne idu direkt na mt. everest nego najprije na Cho Oyu, koji i vazi za jedan od 'trening' vrhova prije uspona na everest. I u clanku krivo pise kako niti jedna clanica grupe nije bila iznad 8000 metara - jedna od njih je pouzdano bila clan jugoslavenske ekspedicije za uspon na mt everest od prije kojih 15-ak godina.

Za razliku od tebe koji se valjda veras pop himalaji tek tako, nakon malo aklimatizacije, one vec imaju hrpu iskustva iza sebe pa opet izvode duge i teske pripreme. Da je tako lagano penjat se po himalajama, to bi rado valjda svaki treci covjek planete.

Old 10.01.2007., 22:13   #57
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

ajd josh jenput postaj

a cuj, stvarno imash praf! jedno 200km predjenih po Himalayama je nish..za Himalaye!

kak samo imam obraza pisati o penjanju po Himalayama!?
Old 11.01.2007., 00:07   #58
El Tomo
Ponekad nisam na forumu

Quote:
jimmy jazz kaže:
ajd josh jenput postaj

a cuj, stvarno imash praf! jedno 200km predjenih po Himalayama je nish..za Himalaye!
Je li to vertikalno ili horizontalno? Ako je vertikalno - svaka cast, i tada povlacim ono sto sam rekao. Ako je horizontalno - pa toliko valjda ima do katmandua i natrag. Oni kineski radnici sto su po tibetu gradili onu zeljeznicu su valjda presli vise, a planine vidjeli nisu.

Quote:
kak samo imam obraza pisati o penjanju po Himalayama!?
A ti si penjao po himalajama? A koji si to vrh ispenjao? Ili je to tajna koja se ne govori?

A sto se tice obraza - pa ti ionako pises o stvarima o kojima ne znas puno, pa ti obraz puno ne smeta. Posebno smo upoznati s tvojim velebnim znanjem znanstvene metode i znanstvenog argumentiranja.

Old 11.01.2007., 01:31   #59
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

ma slabo sem ti brege videl. cul sem je nekaj, ali.. mozda pem pak ovo leto, pa bum mozda of put i nekaj videl, kak spada!
al sem ipak cul da vecinom penjesh cik-cak i dijagonalno!
Old 12.01.2007., 16:21   #60
lisboa
Registrirani korisnik

lisboa Avatar

Quote:
jimmy jazz kaže:
Kiki evo, link za tebe, pa se pridruzhi . .
jab s njima, ali se bojim da će(mo) se počerupat još u baznom logoru

Quote:
jimmy jazz kaže:
dok su neke cure iz te ekspedicije stvrano iskusne alpinistice i imaju jače vrhove iza sebe, nekima je najviši ispenjani vrh onaj na koji se ide u sklopu Velebitaškog ledenjačkog tečaja, no svejedno mislim da se one i njihova ekspedijcija baš i nemre uspoređivat sa željom apsolutnog početnika (otvaraocem topica) koji je vjerovatno u Božićevim Svetim planinama svijeta vidio malo vrhova, pa poželio odmah na Everest.
Nejde to baš tak.
Treba se malo više tanjura žganaca pojest za taj podvig, i iskustvo penjanja u upravo i isključivo uvjetima kakvi gore vladaju je neophodno. Još nisam čula da je neko na trekingu pao u pukotinu prekrivenu svježim snijegom. A isto tak nisam čula da je netko, ko se i odvažio na tako nešto i uzeo prvi puta cepin u ruke i stavio dereze na noge, taj pad i preživio. Uostalom i na žalost, nije neobično niti da iskusniji i vještiji alpinisti kojima je cepin valjda već srasao sa rukom kolko vrhova za sobom imaju, nesretno završe.

Glede ženske ekspedicije-svaka čast curkama i ja sam uvjerena da neće samo jedna razvit hrvatsku zastavu gore, nego bar 3. jako se veselim njihovoj ekspediciji, i predlažem sponzorstvo Ureda za ravnopravnost spolova.
Old 12.01.2007., 17:30   #61
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

Quote:
lisboa kaže:
jab s njima, ali se bojim da će(mo) se počerupat još u baznom logoru
to si i ja mislim, tolko baba!?
to nebu nikam stiglo..

iako, ajde, neke se vec kuzhe.
Old 12.01.2007., 18:53   #62
lisboa
Registrirani korisnik

lisboa Avatar

Quote:
jimmy jazz kaže:
tolko baba!?
to nebu nikam stiglo..
Old 12.01.2007., 21:16   #63
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

pa ne velim da jedna sama nemre, al ovo je prevec
Old 13.01.2007., 17:04   #64
jimmy jazz
Banned

jimmy jazz Avatar

evo, posto moja josh nije gotovo, zbog prevec materijala, , sigurno je zgodno ovo pogledati
Old 19.02.2009., 15:39   #65
Mila_M
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2007.
Ma đimi đez priča bedastoće i on bi trebal prvo na sljeme peške otiti i jer je to daleko već napor nego u nepal negdje s avionom sleteli na 5000 metara visoki aerodrom i reći da je bil na 5000-njaku.

Mora se znati da su Europske alpe jako teške i zahtjevne bez obzira na visinu. Ako je on išo sa društvom na neki 4000-njak to aposlutno ništ ne znači kad su u Švicarskoj skijališta i žičare voze do 4000 metara. Jel je to alpinizam?

Ajde na Materhorn, Dom, ili tak neki 4000-njak ili neki puno niži 3000-njak tebi blizu u austriju (recimo grossglockner) pa se tad pravi važan, a manje više to visokogorske škole prelaze.
Mila_M is offline   Odgovori s citatom
Old 19.02.2009., 21:13   #66
-mobyXXL-
Registrirani korisnik

-mobyXXL- Avatar

Registracija: Jan 2007.
Quote:
lisboa kaže: Pogledaj post

dok su neke cure iz te ekspedicije stvrano iskusne alpinistice i imaju jače vrhove iza sebe, nekima je najviši ispenjani vrh onaj na koji se ide u sklopu Velebitaškog ledenjačkog tečaja, no svejedno mislim da se one i njihova ekspedijcija baš i nemre uspoređivat sa željom apsolutnog početnika (otvaraocem topica) koji je vjerovatno u Božićevim Svetim planinama svijeta vidio malo vrhova, pa poželio odmah na Everest.
Nejde to baš tak.
:
lol a ja čeznutljivo gledam slike triglava i mislim si kak bi bilo lijepo po ljetu otić tamo ili ankogel al eto nije mi više zanimljivo otkad su se počeli javljat kojekakvi "šampioni" s idejom da odma idu na everest
-mobyXXL- is offline   Odgovori s citatom
Old 19.02.2009., 21:17   #67
-mobyXXL-
Registrirani korisnik

-mobyXXL- Avatar

Registracija: Jan 2007.
Quote:
Mila_M kaže: Pogledaj post
Ma đimi đez priča bedastoće i on bi trebal prvo na sljeme peške otiti i jer je to daleko već napor nego u nepal negdje s avionom sleteli na 5000 metara visoki aerodrom i reći da je bil na 5000-njaku.
ma da sve velki sportaši pred ekranom a u stvari su u banani. Takvim je lovran - vojak ili starigrad - vaganski s visinskom razlikom 1400 odnosno 1700 dovoljno da riknu Al ipak je najnevjerojatnije da netko pita na forumu za everest kao da ide u maksimir do vidikovca
-mobyXXL- is offline   Odgovori s citatom
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja