Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija
Korisničko ime
Lozinka

Rekreacija Trčanje, teretana, plivanje, bicikl, joga, planinarenje, oprema, ostali načini dangubljenja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.12.2006., 08:16   #1
cipelić
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2006.
Pomoć kod mršavljenja!!

Pozdrav!!!

Ukratko:moram skinuti 30ak kg prvenstvono zbog zdravlja.
Krenula sam na fitness ali me zanimaju i vaši savjeti.
Kako vježbati tj.kako skombinirati aerobno i sprave??
Kada jesti prije i kada poslije treninga (vježbam od 16-17:30).
Večeram uglavnom proteine tj.tuna,sir,meso,jogurt.
Negdje sam pročitala da ljudi puno konzumiraju grožđani šećer poslije i nekakve proteine (nadam se da sam dobro skužila).Dali to i meni treba?
Prehranu sam izmjenila u zadnjih 20ak dana tj.počela sam jesti po South beach principu (niski GI,povrće,meso,riba,jogurti,sirevi,integralno),oti šlo je prvih 4 kg.
Što mislite o l-carnitinu?
cipelić is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2006., 09:49   #2
tvuk
Hrčak na dopingu

tvuk Avatar

Registracija: Dec 2004.
Pošalji poruku preko Skype korisniku tvuk
OK, za početak - L-Carnitine je smeće čiji je jedini učinak smanjenje težine novčanika. Ne šteti ali ni ne koristi. Najviše informacija glede treninga, prehrane itd. možeš naći na http://forum.teretana.net, al napisat ću i ovdje osnove.

Dakle:

1. Rasporediti obroke na 5-6 dnevno, ukupno u danu 2g bjelancevina po kilogramu tjelesne tezine, nesto manje ugljikohidrata (niski GI), najmanje masti (iskljucivo nezasicene, po mogucnosti Omega3), puno povrća, probaj ne ići u minus veći od 500 kcal dnevno.
2. Raditi isključivo lagani kardio, sa spravama u teretani raditi na manjim težinama i većim brojem ponavljanja
3. Možeš uzimati whey (koncentrat bjelančevina) i glukozu (grožđani šećer) ukoliko je taj trening popodne jačeg intenziteta kako bi se spriječio gubitak mišića.

Za mršavljenje je najbolje ujutro natašte cca 45 minuta brzog hodanja, nakon toga par bjelanjaka (ili cijelih jaja, ako ti malo masti nije problem). Ja sam na definiciji uz to prakticirao i punjenje/pražnjenje, odnosno preko tjedna sam išao u kalorijski deficit i pazio što jedem, a preko vikenda sam jeo sve što sam htio a preko tjedna nisam smio, naravno ne u baš pretjeranim količinama. Time spriječiš tijelo da se smanjenjem potrošnje kalorija (odnosno usporavanjem metabolizma) prilagodi manjem kalorijskom unosu hrane.
Odgovori s citatom
Old 08.12.2006., 10:23   #3
cipelić
Registrirani korisnik

Thnx!

Daj mi reci za te proteine i šećer,kako se to koristi tj.u kojim količinama i kakav je okus?Jesu ti proteini zamjena za obrok ili?
Čula sam za to vježbanje na prazan želudac u jutro,ali to mi je nemoguće jer od doma krečem već u 06:15 i moram autom do posla .
Što znaći lagani kardio??Ja sam na traci oko 30 min tempo 5,5 km/h i na orbitracu cca 25 min isti tempo težina 4-6 ovisno kako mogu.
I to sve odjednom tj minimalno 45 minuta 3x tjedno,a između pokušavam hodati barem 20ak min dnevno u komadu.Cilj mi je 4-5 kg mjesečno.
cipelić is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2006., 12:02   #4
Mladenac
Registrirani korisnik

Mladenac Avatar

Registracija: Apr 2004.
Intezitet vježbanja ti se najlakše može izmjeriti pomoću broja otkucaja srca.
Obično na svakoj aerobnoj spravi (bicikl, traka, veslanje, orbitrek) imaš tablicu i mjerač.

Ak hodaš po vani, uzmeš si sat/mjerač otkucaja srca i pičiš.

Kod hodanja pomažu i štapovi za hodanje( nordijski, planinarski, skijaški),
jer smanjuju opterećenje na koljena, i raditi gornji dio tijela => veća potrošnja kalorija uz manji umor

Važno ti je biti u toj aerobnoj zoni mršavljenja (niski intezitet, i dugotrajno )

Samo naprijed
Mladenac is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 08.12.2006., 13:47   #5
tvuk
Hrčak na dopingu

tvuk Avatar

Registracija: Dec 2004.
Pošalji poruku preko Skype korisniku tvuk
Quote:
cipelić kaže:
Thnx!

Daj mi reci za te proteine i šećer,kako se to koristi tj.u kojim količinama i kakav je okus?Jesu ti proteini zamjena za obrok ili?
Ovo što sam ja rekao je PWM, odnosno Post Workout Meal, koji služi za brz oporavak mišića nakon treninga, budući da pri opterećenju mišićna vlakna lagano popucaju i ako se ne unesu bjelančevine tada može doći do trošenja mišića. Ne unosi se klasični bijeli šećer već glukoza koja vrlo brzo ulazi u krv i diže inzulin što omogućuje brzim bjelančevinama (whey) da lagano uđu u stanice. Whey je prah koji se kupi u trgovinama sportske prehrane, ima ga u različitim okusima (vanilija, jagoda, čokolada itd.), moja preporuka je recimo Dymatize Elite Whey u Nutrixu (www.nutrix.hr), imaš u paketima od 0.9kg i 2.3kg. Naravno, ima tu još kvalitetnih proizvođača... Jedna mjerica od cca 25g (mjericu dobiješ u pakiranju s wheyom) se pomiješa sa npr. 50g glukoze (traubenzucker u svakom DM-u, 11.5 kuna za pol kile) i to se zajedno stavi u shaker s vodom (npr. pola litre, nije toliko bitno, može više može manje, kak ti paše).

Doduše, ako radiš isključivo lagano onda ti to netreba.

Whey može biti zamjena za obrok ako se npr. umjesto s vodom pomiješa s mlijekom (bez glukoze), budući da mlijeko dosta uspori apsorpciju bjelančevina. U PWM-u mora biti voda jer je cilj da bjelančevine uđu što brže u krv. Glukoza se inače ne pije prije treninga jer spriječi trošenje masti).

Quote:
Čula sam za to vježbanje na prazan želudac u jutro,ali to mi je nemoguće jer od doma krečem već u 06:15 i moram autom do posla .
Odi sat vremena ranije spavati i digni se u 5:15. Ili idi biciklom na posao, a na poslu doručkuj. Naravno, ako ti to stvarno ne odgovara nemoraš, aerobik/teretana poslije posla je isto OK.

Quote:
Što znaći lagani kardio??Ja sam na traci oko 30 min tempo 5,5 km/h i na orbitracu cca 25 min isti tempo težina 4-6 ovisno kako mogu. I to sve odjednom tj minimalno 45 minuta 3x tjedno,a između pokušavam hodati barem 20ak min dnevno u komadu.
Da, to je recimo primjer laganog kardija, ali to sve i o tebi ovisi. Kao što piše u gornjem postu, lagani kardio je aerobni trening kod kojeg ti otkucaji srca ne prelaze nekih 75% od tvojeg maksimuma.

Quote:
Cilj mi je 4-5 kg mjesečno.
Cilj ti je preveliki. Uzmi si radije par mjeseci više i postavi realan cilj, jer ćeš inače izgubiti previše mišića. Za 4-5 kg mjesečno moraš ići na deficit od minimalno 1000kcal dnevno u prosjeku (uključujući i vikende), što je previše. Nije nedostižno, dapače može se, ali ne bez gubitka mišića, što za sobom povlači takozvani yo-yo efekt, odnosno nakon prestanka dijete začas vratiš kile koje si izgubila jer jednostavno više nemaš mišiće s kojima bi trošila unesene kalorije, tako da onda opet odeš na još težu dijetu, opet izgubiš još mišića, još brže vratiš kile, još teže ih izgubiš itd.

Radije odi polako, uzmi si vremena, naoružaj se strpljivošću, gledaj na vagu maksimalno jednom tjedno (npr. svaki ponedjeljak ujutro) i uživaj. Nakon par mjeseci više nego što si planirala imat ćeš željenu težinu uz sačuvane mišiće koji će biti sposobni trošiti unesene kalorije i zdrav metabolizam.
Odgovori s citatom
Old 08.12.2006., 14:58   #6
cipelić
Registrirani korisnik

tvuk puuuno ti hvala
pozdrav!
cipelić is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2006., 18:34   #7
tvuk
Hrčak na dopingu