Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > IT Help service > Tutorials

Tutorials Ovdje ostavljajte svoje upute i savjete za lakši, brži i bolji rad s vašim računalom. Ovdje ne postavljajte pitanja. Za to postoji Help servis.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.12.2006., 19:19   #1
Ubrzanje interneta i rada računala

Ako imate problema sa sporim radom računala i sporim internetom
Evo rješenja


1. Uklonite nepotrebne stvari


Prvo pa generalno

Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopće ne koristite.
U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gdje možete vidjeti koji su programi instalirani na vaše računalo i odlučiti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali većina korisnika i ne zamjeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gdje možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
Dovoljno je maknuti kvačicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next, ako poželite ponovno vratiti te programe označitite prazni kvadratić i kliknite na Next.

Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih učiniti vidljivima na sljedeći način:
Otiđite u vaš Windows direktorij i onda u poddirektorij INF. nađite datoteku koja se zove sysoc.ini.
Otvorite je u Notepadu, nađite redak msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7
i izbacite riječ hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 spremite promjene i sada će Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.


2. Start up programi i efekti

Kako isključiti ?

Instaliranje puno programa može zapuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startaju sa pokretanjem računala,što može dovesti do usporavanja računala i zauzimanjem dijela memorije

1. Pokrenite Regedit, "Start - Run i upišite regedit zatim kliknite na "ok"
2. Dođite do ključa HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run
3. Kada ste došli do ključa,na desnoj strani možete identificirati programe koje ne želite pokrenuti pri startu računala.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu računala i odaberite "Delete".
Na ovaj način programi neće biti učitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.

Uklanjanje vizualnih efekata također će osloboditi dio raspoložive memorije.
Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na gumb Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvačice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage označite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaše računalo radi brže3. Oslobodite još memorije

Nepotrebni DLL - ovi i servisi

Ako koristite puno programa u vrijeme rada, svi dll-ovi {dynamic linked library) se učitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
To utječe na količinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog računala. Evo kako natjerati Windowse XP da izbace iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

Potražimo u registry-u HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer. U ovom ključu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrijednost na 1.

Servisi su programi koji se pokreću sa Windowsima i oni nepotrebni utječu na performanse računala.
Odite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete isključivati i uključivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis isključen.


Ako ne pretražujete često datoteke na računalu isključivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.


4. Čišćenje Registry baze

Dubinsko čišćenje

Recimo da često dodajete i uklanjate programe i da vodite računa o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke liče na monstrume i zbog njihove veličine je rad na vašem računalu otežan.
U ovom slučaju uptrijebiti ćemo izvrstan program RegSeeker koji će ponuditi i više od čišćenja.

Na samom početku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete spriječiti da se pokreću sa Windowsima, te brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet preglednik sakuplja prilikom surfanja.
Uz sve to, RegSeeker vam u meniu "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.

I dolazimo do glavnog dijela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate učiniti je, kliknuti na gumb "ok" i pričekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry očišćen od nakupljenog smeća.

U slučaju da nakon čišćenja računalo ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratit pritiskom na gumb Backups


5. XP na krilima

Brzi i žestoki

Ovu preinaku mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sustava, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen učinak neće biti vidljiv kao ubrzanje raspolažete li s manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive - uključivanjem ove opcije spriječavate spremanje određenih aplikacija na tvrdi disk vašeg računala. S tim ćete znatno ubrzati sve procese jer poznato je da radna memorija i tisuću puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrijednost ove opcije je 0, da bi je uključili postavite je na 1.

Ovu postavku nalazite na sljedećem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sljedeća opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Kada uključite ovu opciju, "prisiljavate" učitavanje operativnog sustava i njegovih procesa u memoriju.

S ovom promjenom Windowsi XP učitavaju jezgru operativnog sustava i drže je u memoriji, čineći cjelokupni sustav mnogo bržim i življim za rad.


6. Ubrzajte prijenos podataka

DMA - mode

Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Većina CD-ROM-ova podržava ovaj način rada,ali XP ih gotovo uvijek stavlja u PIO (sporiji) način rada. DMA neće ubrzati vaš CD-ROM,ali će koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prijenos podataka
Evo kako:
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary
IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" provjerite Device 1 postavke. Vjerojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.

Ukoliko ovo ne pomogne, u većini slučajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sljedeći način:

Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartajte računalo i pogledajte sada dali je IDE kanal prihvatio DMA mode.

U nekim slučajevima najviše što ćete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slučaju puno bolje od PIO moda.7. Još malo ubrzanja

Konačni obračun

a) Nemojte zaboravit koristiti alat za defragmentaciju diska. Naći ćete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj način, odnosno defragmentacijom možete povećati performanse računala do 10 %, i produžiti vijek trajanja HD-a

b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windowse da je koriste maksimalno učinkovito. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorija", i u "[386Enh]" djelu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj način ste ustvari naznačili Windowsima da značajno smanje korištenje virtualne memorije.

c) Kada već imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA mogućnosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promjene i napravite restart računala!8. Ubrzajte surfanje

Internet na steroidima

Na Internetu možete naći hrpu programa koji vam nude brže spajanje i učitavanje programa te web stranica i u pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obećavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; običan modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži način spajanja na Internet.

Osjetno ubrzanje možete postići malom ispravkom registry ključa. Pokrenite Regedit i potražite ključ koji se nalazi na sljedećem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows -
Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.


Na ovome mjestu postoje dva prisutna ključa; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati računalo kako bi primijetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmjenom u Registry editoru.

Ovime ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.9. Podesite modem

Modem na maksimum

Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se čini da je protok podataka katastrofalan.

Upotrijebili ste sve moguće trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivače, a čini vam se da sve to negdje drugdje radi mnogo ljepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.

Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bps".

Otvorite Device manager ( Start - Settings - Control Panel - System - Hardware - Device Manager) kliknete na zatim na Ports, i odaberete "port" na kojem se nalazi modem. Kliknete zatim na Properties, Port settings, i promjenite Bits per second na najveću vrijednost i kliknete na "OK". Sada je brzina na kojoj "port" vrši komunikaciju puno veća i nije ograničavajući faktor.
__________________
Opremise.com | Pametni Satovi
blaz1988 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2006., 21:00   #2
Lijepo, ali mogao si barem napisati odakle si to kopirao (http://free-bj.htnet.hr/colicweb/)
Tiki is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2006., 22:00   #3
sve sama sranja . ništa ne pomaže. sve sam to napravio i dalje je brzina 31.2 KBPojebenojS.
__________________
Dog Is Out
dxdog is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2006., 22:16   #4
la

Quote:
tiki66 kaže:
Lijepo, ali mogao si barem napisati odakle si to kopirao (http://free-bj.htnet.hr/colicweb/)
Nisam kopirao s te stranice.
Što se tiče da li pomažu ovi trikovi meni su jako pomogli.
Prije 3 tjedna internet mi se fuul usporio valjda sam u kompjuteru imao previše"smeća".Trebalo mu je da otvori jednu normalnu stranicu oko 2 minute.
Prekjučer sam napravio ovo što sam napisao i sad mi radi normalno.
Ako baš svi znaju ovo što sam napisao neka moderator briše.
__________________
Opremise.com | Pametni Satovi
blaz1988 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2007., 17:01   #5
Quote:
blaz1988 kaže:
Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Većina CD-ROM-ova podržava ovaj način rada,ali XP ih gotovo uvijek stavlja u PIO (sporiji) način rada. DMA neće ubrzati vaš CD-ROM,ali će koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prijenos podataka
XP rijetko "stavlja" u PIO mode, a ne često.

To se dešava kod problematičnog hardwarea ili maliciozni program promjeni DMA u PIO.
Instalirao sam jedno 500 XP-a na razna računala i valjda je dva ili tri puta XP bacio na PIO mode.

SVAŠTA TU MOŽEŠ PROČITATI
__________________
If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you're living in the future. If you are at peace, you are living in the present. Lao TZE
normall is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2007., 13:31   #6
Ako tko ima externi modem može ga se ubrzati dodatno.
Za one željne brzog biranja broja pri spajanju na net upišite jednu naredbu pod;
Control Panel-Phone and Modem Options/Modems/Properties/Advanced
a naredba glasi "S11=50" (bez navodnika naravno).
nabryan is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2007., 22:25   #7
A što je pričao za ove portove - meni se samo prikazuju Com. port 1 i Com. port 2, a pouzdano znam da mi je modem na COM 3. Jel to možda zato što je modem jeftiniji? I što u stvari znači termin "softverski modem"?

OT: dxdog, ako te šta tješi, ista situacija i kod mene...
__________________
Što mislimo da znamo, ne znamo. Što mislimo da ne znamo, ne znamo.
Marko1000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2007., 04:33   #8
Mislim da je to skinuto sa stranice www.maric.com Oko 250 svakakvih savjeta.Ponešto je i zastarjelo,ali ima dosta primjenjivih.
annerri is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2007., 20:02   #9
napravio što si napisao i ne mogu dići sistem jednostavno se zablokira, ne mogu ni u safe modu,ni reparirajući windose sa istalacijskim cd-om...
šta napraviti ????

ima koji deufaltni admin pasword za reparaciju pomoću R. console jer to nisam probao a traži me taj jebeni passs
jockerr is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2007., 20:34   #10
Okanite se tih "hackova" jer ćete samo sjebati a oni koji i uspiju će postiči sitno ubrzanje. Pojavio se jedan jako mali i interesantni program na tržištu, zove se speed startup i radi što bi trebao a ne predstavlja rizik, nesmijem reči di da ga skinete jer nije freeware...zaključite sami !
__________________
Zaobilaženje pravila ovakvim metodama se neće tolerirat!
/AxMi-24
daaamir is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2007., 22:46   #11
Thumbs up

Quote:
Zeleni kaže:
Tak vam i treba naifci...

pa probao sam vjerujći da tko nešto zna to i prezentira na forumu u smislu daljnje diskusije i pomoći ali vidim da ima i onih drugih koji malo znaju a hoće sj.... nekoga.....


pa evo ja sam ti napisao za problem i namjeravam ga nekak riješit jer me zanima način, al nemoj mislit da me to spriječilo da se snađem i da evo sad pišem sa istog tog kompa samo su mi windose sa C: gdje sam probao primijenit te upute još enigma....
jockerr is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2007., 14:19   #12
Vjerujem da te on nije htio namjerno sjebati samo nema pojma o cem pise, to sve gore navedeno moze vrijediti za Win98, za 2000 ili XP ne, jer je vecina tih "tweakova" (pogotovo poglavlje 5.) napravljena radi kompatibilnosti sa starim 16-bitnim aplikacijama i nemaju apsolutno nikakvog utjecaja na memory managment u samom XP-u.

Nadam se da nisi isao cackati po servisima jer tamo najlakse sve ujebes, jedina prednost koju dobijes disejblanjem servisa je trunkicu brze bootanje sistema i nista drugo.
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2010., 13:24   #13
meni je ovo čist ok. mislim da nema ništa loše u tim savjetima osim ak se njima ne služi totalna neznalica pa umjesto jedne stvari obriše drugu itd.
coolinesay is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:23.