Drage mame , žene , djevojke - pitam vas kako stignete uskladiti sve obveze- posao,kuća, dijete/djeca ?
Mne polako hvata panika- blagdani se približavaju, čeka me generalac kuće pa to nesnosno pravljenje kolača a brdo posla mi je na ramenima!
naravno i dijete traži svoje!
Neki dan me iziritiralo kada sam ušla u kuću moje susjede - A ONO KUĆA STERILNA!!! sa poda bi se moglo jesti!!!
Ja se trudim održavati svoju kuću i nikada nije neuredno ali se tu i tamo vide ambalaže nekih proizvoda u kuhinji(mojoj susjedi bi to bilo svetogrđe ) a i dječija soba izgleda kao da u njoj živi dijete (kod susjede dječija soba izgleda poput apoteke )
sada sam se ja uhvatila te susjede ali to nije izoliran primjer. Poznajem puno žena/prijateljica koje po cijele dane love prašinu po zraku da slučajno ne bi pala na pod!
taman kada pomislim da te žene pretjeruju počinje me gristi savjest -da,mogla sam i ja još obrisati podove prije nego sam otišla na posao, ili, mogla sam još popeglati i onu hrpu stvari itd...
moja susjeda je nezaposlena žena s dvoje djece pa bi netko rekao-ajde i tako nema drugih obveza no imam prijateljice koje su doktorice, učiteljice pa opet sve to stignu(jest da u zadnje vrijeme imaju neki čudni sjaj u očima- da se smrzneš ).
u svakom slučaju zanima me kako vi majke ,žene i ostale uspjevate sve to skupa i zar kuća baš mora biti sterilna a da bi se smatrala urednom i čistom?
u svakom slučaju zanima me kako vi majke ,žene i ostale uspjevate sve to skupa i zar kuća baš mora biti sterilna a da bi se smatrala urednom i čistom?
bila je već tema na ŽK o pretjeranom čišćenju;
imam malo dijete i kuća mi je uglavnom neuredna, čista ali zbrkana... i ne sekiram se baš oko toga, a još manje oko toga da bude sterilna - ne stremim k tome.
ipak, ponekad se osijećam isfrustrirano.. kao blesavo pseto koje juri za svojim repom....
bila je već tema na ŽK o pretjeranom čišćenju;
imam malo dijete i kuća mi je uglavnom neuredna, čista ali zbrkana... i ne sekiram se baš oko toga, a još manje oko toga da bude sterilna - ne stremim k tome.
ipak, ponekad se osijećam isfrustrirano.. kao blesavo pseto koje juri za svojim repom....
tako i ja!
inače da nisam disciplinirana kuća bi mi izgledala kaotično-jednostavno nemam smisla za organizaciju prostora!
evo primjera radi kada sam živjela sa sestrom u stanu jasno se vidjelo koja je njena strana(sve uredno složeno uglancano) a ja sam npr. uvijek morala imati barem jedan kut sobe za svaštaru(gdje baciš stvari kada ne znaš gdje bi trnutno s njima )
najgore što njoj nikada nije predstavljalo nikakav problem kontrolirati sve to pa je imala npr. posebnu kutiju za ovo pa posebnu kutiju za ono!
mene frustrira to što ja dajem stvarno sve od sebe da se bolje organiziram ali na kraju dobijem samo glavobolju pa imam potrebu riješavati se viška(stare stvari, igračke pa i posteljina predmeti i sl) pa to nosim ili u crveni križ ili podjelim okolo!
tako da ne mogu učiniti "spremačko savršenstvo" ali zato nepodnosim ni nered!!!
...vozim se do posla oko 45 min, ujutro se budim oko 05,30 da bi napravila rucak za muza i dijete(muz mi je doma) i nekakve sitnice jos pospremiti, to je kada je mala sa muzem... a u vecini slucajeva ju cuva moja mama... kuca mi je uvijek u neredu, jedva uspjevam pocistiti.. nisam neki manijak za cistocom(hvala Bogu da nisam jer bi poludila) ali ipak mi smeta cinjenica da mi je kuca u vecini slucajeva u komi... nije to blato, nego pravi nered.. Muz mi bas nije neki cistunac i uvijek sve ostavi za sobom.. kada on cuva malu, ja se vratim doma u zivi kazin... i zato volim te vikende kada malo kuca pocne liciti na nesto. A kada vikendom negdjeodemo, onda sam cijeli tjedan opet u banani... 22.12. idem na godisnji do 08.01. i veselim se da cu ipak imati Bozic sa uredjenom kucom, ispecene kolace...
i ja isto patim kada vidim neke svoje prijatelje kojima kuca stvarno izgleda ko apoteka, ali bas uvijek.. i nemam pojma na koju foru im to uspjeva... kada dodjem sa posla doma uvijek vise volim se igrati sa malom nego cistiti i sa njom ici spavati, jer jako malo vremena provodimo skupa...
najvise me smeta taj nered, sada oko blagdana, valjda je to ostalo mi od moje mame... njezina kuca uvijek blista i uvjek je sve popeglano, a cuva moju malu i od sestre sina... valjda to dodje sa godinama...
[QUOTE=impoSIBILA]
no imam prijateljice koje su doktorice, učiteljice pa opet sve to stignu [QUOTE]
e te imaju tetu cistacicu!!!
moj stan izgleda daleko od sterilnog, a iskreno ne bih ni voljela da je takav - onda nema onog ugodjaja doma... nego kao da si u apoteci ili muzeju ili kajtijaznam...
imam srece da MM i ja dijelimo poslove lapo lapo ... tak' da... stizemo!
da nije tako - neka teta bi se vjerojatno smucala dva dana u tjednu
radje cu se igrati s djecom ili setati vani ili druziti s prijateljima nego robovati tome...
a kaj se blagdana tice - od kolacica cu raditi samo one kekse (Borni je fora mijesiti tijesto pa ce to biti i zajednicka igra ujedno)... usisat cu... pobrisati prasinu... i to je to...
Kupaonu operem jednom tjedno kad imam vremena....to sam već ispraksirala i za pola sata sve gotovo..
veš peglam kad se skupi 4-5 mašina i onda uz TV mi treba sat dva da to napravim...
Kolače za blagdane neću radit (ne da mi se cijeli tjedan poslje posla još u kuhinji robovat al inače obožavam peć kolače).....kupit ću 2 kile gotovih a između Božića i Nove (jer sam na godišnjem) napravit ću kremšnite i mađaricu za najdražeg...
Kuću niš posebno neću sređivat samo zato što je Božić.....samo oprat zavjese al njih ne peglam pa mi ne oduzimaju neko vrijeme...
Nemam određeno vrijeme kad što radim...kad imam vremena napravim nešto i to se nekak izbalansira....
A vidjet ćemo kako će biti kad za 3,5 mjeseca dođe beba.....vjerojatno će je čuvat MM dok ja napravim što treba....
ja imam dvoje djece, dva psa i jednog muza i stan mi je cist. mogu slobodno rec da muz obavlja 10% poslova oko urednosti stana, a na meni je sve ostalo.
Djeca tocno znaju sto gdje stoji i kakva soba mora biti. Nisam azdaja, ali moraju pospremiti za sobom svoje igracke, cipele, jakne, role i sl...
prozore, sauganje i pranje podova je na meni. Muz ima tus kabinu na brizi tus kabinu, a ostale sanitarije ja.
I za sve imam vremena.. one godisnje generalne ne radim jel svakih malo malo perem prozore i drvenariju ( kad vidim packu - ocistim ju) a zavjese uopce nemam
kolace - ne pecem... za sada imam bake pa one uslacu a i bolje im ide
Ne robujem čistoj kući i meni ne izgleda sterilna ali mi opet svi govore da je prečisto....ja dva puta tjendo usisam (to zapravo MM radi), ja operem podove i pobrišem prašinu....
Kuhinja je uvijek čista jel šta god kuham operem odma sve suđe i pospremim, spavaću sobu sredimo ujutro prije odlaska na posao (složimo posteljinu u komodu...
Kupaonu operem jednom tjedno kad imam vremena....to sam već ispraksirala i za pola sata sve gotovo..
veš peglam kad se skupi 4-5 mašina i onda uz TV mi treba sat dva da to napravim...
Kolače za blagdane neću radit (ne da mi se cijeli tjedan poslje posla još u kuhinji robovat al inače obožavam peć kolače).....kupit ću 2 kile gotovih a između Božića i Nove (jer sam na godišnjem) napravit ću kremšnite i mađaricu za najdražeg...
Kuću niš posebno neću sređivat samo zato što je Božić.....samo oprat zavjese al njih ne peglam pa mi ne oduzimaju neko vrijeme...
Nemam određeno vrijeme kad što radim...kad imam vremena napravim nešto i to se nekak izbalansira....
A vidjet ćemo kako će biti kad za 3,5 mjeseca dođe beba.....vjerojatno će je čuvat MM dok ja napravim što treba....
Ovo su moje rijeci , ne mogu vjerovat ali imamo isti ritual
što manje vremena imam to više toga uspijem napraviti
radim sto stvari odjednom jer drugačije jednostavno ne znam. Non stop sam u nekom speedu, žurim, jurim. No, kuća mi nije ni blizu apoteke . Kuhinja izgleda prilično dobro, iako bi trebala i ona jednu generalku . Važno mi je da svakodnevno 'očistim' sebe, dijete i kupaonu , a ostalo kako stignem.
Peglam jako rijetko, imam jednu divnu ženu kojoj odnesem hrpu košulja svako malo, pa me spasi
Kolače sam jučer počela peći.
__________________ Stojiš u centru mojih misli kao maslina na pizzi
[QUOTE=Babanroga][QUOTE=impoSIBILA]
no imam prijateljice koje su doktorice, učiteljice pa opet sve to stignu
Quote:
e te imaju tetu cistacicu!!!
moj stan izgleda daleko od sterilnog, a iskreno ne bih ni voljela da je takav - onda nema onog ugodjaja doma... nego kao da si u apoteci ili muzeju ili kajtijaznam...
imam srece da MM i ja dijelimo poslove lapo lapo ... tak' da... stizemo!
da nije tako - neka teta bi se vjerojatno smucala dva dana u tjednu
radje cu se igrati s djecom ili setati vani ili druziti s prijateljima nego robovati tome...
a kaj se blagdana tice - od kolacica cu raditi samo one kekse (Borni je fora mijesiti tijesto pa ce to biti i zajednicka igra ujedno)... usisat cu... pobrisati prasinu... i to je to...
nemaju čistačicu da stvar bude gora!
osim toga TO nije TO- kad ti netko drugi dođe čistiti po kući.
probala ja...
imam ženu koja mi redovno održava poslovnice firme ali sam je samo jednom zvala kući. i nikad više!
super ona radi ali ja nemam osjećaj zadovoljstva dok se sama ne iznojim!
samo sada mi nije do šale- dala sam si ambiciozan cilj da sama pravim kolače)do sada sam uvijek kupovala od žena na selu) i eno pune vrećice sastojaka čekaju da se desi čudo!
usput- imam osjećaj da se stvari same šeću iz ormara a ja s njima ratujem!
Drugo samu sebe pitaj sto zelis...cistu i urednu kucu i ukucane ili apoteku...
Mislim da je tajna u organiziranosti i dosljednosti i rijesavanju stvari koje ti uopce ne trebaju(dugo mi nije bilo jasno zasto skupljam one omote i kutije od cd-a i dvd-a...ispraznila ormar i policu )...posto imas dijete..onda znas da dosljednost jedino pali
Trece ja volim da mi je cisto, a tako i muz...dobro on je malo uvrnut, jer da se njega pita kuca bi izgledala kao apoteka ili labos..
Cetvrto mene je to isto copilo sa dolaskom djece i preplavilo, a da se nisam snasla, i dugo sam se patila kao i ti...napravila sam plan i mic po mic...nakon par mjeseci sve je bilo na svom mjestu...mislim da je neshto i u snazi volje i onome sto zelis...
Kao sto su neke cure napomenule....kupaona jednom tjedno..vec imam svoj ritam...svaki put kad netko koristi kadu ili tus ocisti iza sebe..ne sad da riba...ali neka krpica za obrisat lavabo isprat kadu ili tus...fala bogu ima onih deterdjenata sta samo pospricas i gotovo...vesh operem jednom tjedno i taj ili sljedeci dan je peglanje.sto me podsjeca..imam hrpu za opeglati ceka me vec dva dana ..naravno ne peglam krpe rucnike i slicne stvari...zavjese sam davno zamjenila onima koje se ne peglaju...i to je bila jako zahvalana stvar jer imamo puno prozora..
Usisam kad vidim da treba tako i za pranje podova...obicno jednom tjedno..
Prozori jednom mjesecno.....cijela kuca se cisti i sprema svakih sest mjeseci i u tome sudjeluju svi...
a sudje..to me posebno mrzi..ali sam si napravila dil...ne idem spavati bez da je oprano ili u sudjerici...
naravno u svemu tome sudjeluju i ukucani i to ti je bitna stvaka....ponashati ce se onako kako im dozvolish i naucish....moja mama je bila slucaj gdje je pljuvala po onim susjedama koje su sve imale uredno...a kod nas je bio nered...ali recimo nije dopustala da mi pomognemo ili ako jesmo nije bilo dovoljno dobro..pa se pretvarala u muchenicu koja se zrtavovala za nas...izmedju ostalog...ali bitno je da su one druge bile bolesne na cistocu.....
ako budes radila sve sama samo ces se muciti...moraju i oni malo potegnuti..ocistit iza sebe, na bacati robu svuda, vec stavit recimo korpu na neko vidljivo mjesto u stanu , odnjeti smece...ocistiti police...
najbitnije od svega..kad se jednom ufurash ...samo se drzis svoga plana i nema zime... da je ne znam kakav nered, a gosti ti dolaze, treba ti deset minuta da pospremis vidljivo... e to je cisto i uredno...
Djecu sam ucila (a i muza isto i cesto je rat oko toga ) od malih nogu da za sobom moraju pospremati, tako da ja dosta manje posla imam
Dok sam radila, kucne poslove smo dijelili (muz i ja) jer ne smatram da je to samo posao od zene tako da i muski nesto mogu uciniti kod kuce.
Nikad mi nije bilo jasno zasto zene pred Bozic i Uskrs prave generalku .Za vrijeme tih praznika se ionako ima dosta posla pa nam ne treba jos i ciscenje.
renegade-to dobro zvuči i inače jesam bila donekle organizirana- do nedavno!
sada mi se čini da se sve nešto sručilo na mene. evo danas sam radila cijeli dan po kući a sada kada se okrenem oko sebe KAOS!!!
MM mi pomaže kada stigne ali uglavnom okolokućne poslove i usisavanje(što je njegov osobni fetiš -drugačije si to ne mogu objasniti) ali u zadnje vrijeme su ga upregnuli u firmi pa radi od jutra do sutra!
Ja trenutno ne radim, pa sve poslove po kuci obavljam (redoslijed kao kod mandy)
Djecu sam ucila (a i muza isto i cesto je rat oko toga ) od malih nogu da za sobom moraju pospremati, tako da ja dosta manje posla imam
Dok sam radila, kucne poslove smo dijelili (muz i ja) jer ne smatram da je to samo posao od zene tako da i muski nesto mogu uciniti kod kuce.
Nikad mi nije bilo jasno zasto zene pred Bozic i Uskrs prave generalku .Za vrijeme tih praznika se ionako ima dosta posla pa nam ne treba jos i ciscenje.
otkako znam za sebe radili smo generalku pred sve moguće i nemoguće blagdane-po mami!
Moje su barem mjesec ili dva prije bozica ili uskrsa... ali to se vise odnosi na ciscenje stvari koje bi mi fizicki bile zahtjevne..potezenje tepiha i ormara..obrisati ili oprati tesko dostupna mjesta i slicno...provjeriti i popraviti sto treba i sto se nije stiglo i tak....osim toga ukucani sudjeluju i mi iz toga napravimo festu...
sada mi se čini da se sve nešto sručilo na mene. evo danas sam radila cijeli dan po kući a sada kada se okrenem oko sebe KAOS!!!
MM mi pomaže kada stigne ali uglavnom okolokućne poslove i usisavanje(što je njegov osobni fetiš -drugačije si to ne mogu objasniti) ali u zadnje vrijeme su ga upregnuli u firmi pa radi od jutra do sutra!
jedno dva mjeseca nakon rodjenja moje princeze...ja sam pala i plakala na koljenima i molila hrpu vesa da se sama opegla...
ja imam danas samo jedan ormar robe po osobi...rijesila sam se svega..ali doslovno svega sto nisam upotrijebila u sest mjeseci...
dugo me mucila navada koju sam pokupila od moje majke...a zove se skupljanje kao hrchak...svega i svacega, kao , ono ,bude zatrebalao...ma mosh mislit..jednom stavim u ormar ili ladicu i ne izvadim nikad vishe...bilo me je bilo strah pogledati u neke ladice i ormare...
ajd si skuhaj kavicu i sjedni si malo .....razmisli sto te stvarno muci...ni toj susjedi kojoj je sve cisto nije doslo preko noci...to su godine rada i planiranja...da ne kazem, mozda i provedba i to zeljezna, njezine volje...sto ne mora svaki put biti ni najbolja stvar....
meni je bio bed s malim djetetom sama, i tak..malo me depra vatala...muz je isto radio po cijele dane...da sam nesposobna se brinuti za sve...pa osjecaj krivnje...ako se samo bavim djetetom, nish ne stignem i slicno...
Moja sveki (svekrva od milja) od jutra do sutra čisti (živi sama u stanu ispod) i kad je ranije dolazila kod mene padala bi u nesvjest kad bi vidila što moje troje dječice je u stanju napraviti, a ja nisam u stanju za njima srediti. Umirala sam od srama kad bi ona ušla na vrata. Igrom slučaja živjeli smo svi skupa dva mjeseca, nas dvije nismo uspjevale njen savršeno čisti stan (do tada) dovesti u red. Od tada me gleda drugim očima i čudi se i divi svakom kolaču i skuhanom jelu.
Treba smanjiti kriterije, mrzim stanove koji izgledaju kao iz novina. Ko tu uopće živi. Fuj
__________________ Luka 13, Pave 8 i pol, Marijeta 3 i pol
bebica 09.11.09. (mami za rođendan)