Novi Sad -- Potpredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši najavio da će Vojvodina otvoriti kancelariju u Briselu.
"Ne tvrdim da će kancelarija biti otvorena za tri meseca, ali smatram da nećemo morati ni dugo da čekamo na to. U vladajućoj koaliciji postoji politička volja da ta kancelarija bude otvorena", rekao je Egereši. On je dodao da treba postići konsenzus s političkim partijama u Srbiji, zbog čega će pokrajinske vlasti sačekati period posle izbora.
Egereši je za Građanski list dodao da su ideju o otvaranju kancelarije podržali i predstavnici evropskih regija i pojedini poslanici u Evropskom parlamentu.
Prema njegovim rečima, vojvođanska kancelarija bi imala zadatak da lobira za ekonomske, kulturne i političke interese Vojvodine kao evropske regije.
"Vojvođanska kancelarija biće spona pokrajinske administracije i parlamenta s jedne strane i institucija EU", kaže Egereši, koji je i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara.
Kultura i metalitet ljudi u Vojvodini je drugaciji , bar stari vojvodjani. Do 1918 Vojvodina je pripadala Austrougarskoj, granica je bila na Dunavu i Savi, poslije je usla u kraljevinu Jugoslaviju i tek 1945 Vojvodina postaje autonomna pokrajina u sastavu Srbije.
Kultura i metalitet ljudi u Vojvodini je drugaciji , bar stari vojvodjani. Do 1918 Vojvodina je pripadala Austrougarskoj, granica je bila na Dunavu i Savi, poslije je usla u kraljevinu Jugoslaviju i tek 1945 Vojvodina postaje autonomna pokrajina u sastavu Srbije.
da, radikali najjaca stranka i na vlasti u vojvodini. bas drukciji mentalitet i kultura :-)
Razgovarao sam sa jednim dečkom iz Vojvodine kaze nije Novi Sad ko sto je nekad bio uselilo se dosta Vukovaraca i Sarajlija,a radikali na vlasti istina.
1974. postaje autonomna pokrajina.
Inace, ovo je dobra vest, koja naravno nema veze sa separatizmom.
Vojvodina ima 6 sluzbenih jezika, u Zrenjaninu samo zivi 25 nacija, kada bude nesto slicno u Istri, ili Slavoniji, onda ce sve biti ok.
Razgovarao sam sa jednim dečkom iz Vojvodine kaze nije Novi Sad ko sto je nekad bio uselilo se dosta Vukovaraca i Sarajlija,a radikali na vlasti istina.
I to se smiruje, jenjava ekstremizam, ako je uopste postojao.
Kako se smiruje, ako kažeš da nije ni postojao?!
Nemoj nijekati očite stvari, još dolaze od tvojeg sunarodnjaka.
Kakve ocite stvari ?
Vojvodina je uvek bila najtolerantnija regija, autohtoni Vojvodjani takodje.
Delovanje Seseljevih bandi za vreme rata nema veze sa njima, a posto se demografska slika malo promenila (izbeglice su uglavnom naselile Vojvodinu), onda je to i za ocekivati.
Ja sam rekao za period pre nego sto su oni dosli.
Vojvodina je uvek bila najtolerantnija regija, autohtoni Vojvodjani takodje.
Delovanje Seseljevih bandi za vreme rata nema veze sa njima, a posto se demografska slika malo promenila (izbeglice su uglavnom naselile Vojvodinu), onda je to i za ocekivati.
Ja sam rekao za period pre nego sto su oni dosli.
koga briga kako je bilo, sad su radikali na vlasti
Još uvijek premalo Vukovaraca se odselilo u NS
__________________ iš, iš, gamad jedna, ne vraćajte se više
Pozdravljam otvaranje Kancelarija Vojvodine u Briselu, a koja će se uskoro pretvoriti i u pravu ambasadu, nakon što se riješe srpskog okupatora, pa da tako i Vojvodina može opet uživati u svojoj Nezavisnoj Državi kako je bilo u ljepša i pravednija vremena.
Tako će dati i svjetli primjer Republici Sandžak da se konačno odvaži osamostaliti se od terora i diktature vječitog im neprijatelja - Srba.
Kada se stvori kritična masa meni sličnih, obrazovanih, pametnih i lijepih, takva će Hrvatska i biti.Dokle god imamo ružne glupe, i ljigave glasače, dotle imamo ružnu, glupu i ljigavu hrvatski politiku
Pozdravljam otvaranje Kancelarija Vojvodine u Briselu, a koja će se uskoro pretvoriti i u pravu ambasadu, nakon što se riješe srpskog okupatora, pa da tako i Vojvodina može opet uživati u svojoj Nezavisnoj Državi kako je bilo u ljepša i pravednija vremena.
Tako će dati i svjetli primjer Republici Sandžak da se konačno odvaži osamostaliti se od terora i diktature vječitog im neprijatelja - Srba.
Suska se suska da ce i sami kragujevac zatraziti nezavisnost. Kazu dosta im je tiranije BG pasaluka... a znas ono : "gdje ima dima ima i vatre".
Suska se suska da ce i sami kragujevac zatraziti nezavisnost. Kazu dosta im je tiranije BG pasaluka... a znas ono : "gdje ima dima ima i vatre".
Naravno, Vojvodina (70% Srba) je vec zavrsena prica, odlaze i Novi Beograd, Zemun, Borca, Pancevo, Surcin (jebiga ostacemo bez aerodroma, al ima onaj u Topcideru), svi splavovi na Savi sa novobeogradske strane....jebiga.
Takodje se suska da Negotinska Krajina (90% Srba) trazi nezavisnost, ceo deo oko Kladova, jebiga ostajemo bez Djerdapa i pola Dunava.
Bor i Majdanpek su vec poludrzave, nema vise velikih rudnika na kojima je Alija Sirotanovic (alias Lozac) drzao izvanredne neimarske govore i pruzao podrsku mladim i snaznim Jugoslovenima....
To je klasican kompleks, neimanje drzave tisucu godina, uspostava drzave na kontraverzan nacin u granicama koje je obezbedio `neprijatelj Hrvata` Josip Broz, tortura visedecenijska od strane svinjara Karadjordjevica, apsolutno komunisticko raspolozenje (koje se naravno negira) a Josip Cizinski, Broz i Hebrang su naravno Srbi bili, `otac Nacije` bivsa komunjara, Titin general, predsednik SD Partizan, covek cija se cerka udala za Srbina....
Boga mi ni meni ne bi bilo lako da sam na njihovom mestu.
I da dodam, da se sve ovo odnosilo na polusvet, poluintelektualce, patriote cija je godina proizvodnje `91., koji nemaju para, nemaju nikakvu zivotnu satisfakciju, a jedino sto im je ostalo i cime se `opravdano` ponose, jer su naravno najvise zasluzni za to, je nacionalnost.
Neka, neka.
Želim im što više dima , a još više vatre.
Kada se stvori kritična masa meni sličnih, obrazovanih, pametnih i lijepih, takva će Hrvatska i biti.Dokle god imamo ružne glupe, i ljigave glasače, dotle imamo ružnu, glupu i ljigavu hrvatski politiku
Koliko juce sam morao da kopipejstujem svoje prethodne postove u vezi otcepljenja Vojvodine i Sandzaka na temi o Putinovom "njet" nezavisnosti Kosova, izgleda moracu opet... Nema veze, koliko god bude potrebno...
Nisi mi jasan sa pricom o Vojvodini i njenim sansama za nekakvim otcepljenjem od Srbije. Ocigledno nemas ama bas nikakvu predstavu o danasnjoj Srbiji. Da ostavim na stranu statistiku i sl. (po popisu iz 2002. Srba je oko 70%, Madjara tek nesto vise od 14%, itd.), ali sta reci za "politicku geografiju" danasnje Vojvodine, koja na moju zalost, nije onakva kakvu bih voleo da jeste. Naime, ta i takva "separatisticka" Vojvodina je danas bastion radikala i njihovog "cetnistva". Gradonacelnica Novog Sada je radikal, Srem je radikalska tvrdjava (delom i zbog toga sto su se mnoge izbeglice nastanile upravo tu), da ne govorim o nekim drugim mestima... Da radikali nisu toliko jaki u Vojvodini, njihov procenat na nivou cele Srbije bi bio mnogo manji. Da dodam i to da je prica o davanju bilo kakve politicke autonomije Vojvodine (opet daleko manje od one koju je imala po Ustavu SFRJ iz 1974.) prakticno zacementirana novim ustavom gde se sve svodi na fiskalnu autonomiju. Sve u svemu, kako sada stvari stoje, u doglednoj (a vrlo verovatno i daljoj) buducnosti, nema NIKAKVOG osnova za pricu o nekakvom odvajanju Vojvodine.
Posle Vojvodine, po nekoj tvojoj logici u red za otcepljenje dolazi Sandzak pa da ti objasnim i situaciju tamo.
Prvo podjimo od "stanja na terenu": u 6 sandzackih opstina u 3 su vecina Srbi (i to one 3 blize granici sa Bosnom; Priboj, Prijepolje, Nova Varos), a u druge 3 (ka Kosovu: Novi Pazar, Sjenica, Tutin) Bosnjaci. U ukupnom zbiru: 142.000 Bosnjaka (ajd' da stavim i one koji su se izjasnili nacionalno kao Muslimani) tj. 60% i 90.000 Srba odnosno 39%. E sad voleo bih da mi neko objasni kako se to zamislja da "snaga" 142 hiljade brojnog naroda odvoji Sandzak od sedmoipomilionske Srbije i pripoji BiH tj. Federaciji BiH sa kojom bosnjacki deo Sandzaka cak i etno-teritorijalno nije povezan (na stranu ove 3 opstine u Srbiji, nego sta cemo s drugom stranom granice, deo oko Cajnica, Rudog, Visegrada, Foce; dosta tvrd srpski kraj, jazbina Radovana Karadzica).
Politicki gledano, stvar je jos jasnija. Prvo, Sandzak po novom (a i po starom) ustavu nema ama bas nikakvi oblik politicko-teritorijalne autonomije, znaci samo nivo opstina i to je to. Cak i ako se budu formirali neki regioni, po proceduri predvidjenoj ustavom, Sandzak zasigurno nece biti jedan od njih vec deo mnogo veceg (oko 1.1 milion stanovnika) Podrinjskog regiona sa centrom u Uzicu (tako bar predvidja dosad jedini predlozeni nacrt, DSS-ov inace, o regionalizaciji zemlje). Drugo, sandzacki Bosnjaci su politicki potpuno integrisani, nacionalno "tvrdja" Ugljaninova Lista za Snadzak je snazno vezana za DSS i, kako vi kazete, "Seselja u fraku" (Kostunicu); Ljajiceva Sandzacka demokratska partija prakticno utopljena u Tadicev DS (na njihovoj je izbornoj listi). Ugljanin i ne pominje vise autonomiju (o odvajanju da i ne pricam), vec se sve svodi na pricu o ravnomernom regionalnom razvoju, potrebi za vecim ulaganjima u infrastrukturu u tom kraju, razvoj preduzetnistva i sl.
A i gradani Nisa su u vise navrata iskazali svoje nezadovoljstvo. U zadnje vrijeme se na uliciama Nisa primjecuju razni gangovi i paravnoje formacije...na zidovima su osvanuli grafiti "beograd na kurac"...
@klachko, ma sva ta tvoja bjesomučna trkeljanja i mahanje falsificiranim podacima, koji čak da su i istiniti, nebi prošli pravednu verifikaciju legitimnih zakona uljudbenih civilizacija, jer je znano da su srpski okupatori genocidom i etničkim čišćenjem te svakodnevnim terorom i protjerivanjem samo formalno promjenili procente na papirnatim listovima koji bi trebali imati sasvim drugačiju namjenu u srpskim poljskim zahodima, kada bi te higijenske navike oni posjedovali,.
Izmišljanje i naturanje nekakvih nacija kao Šokci Bunjevci itd rječito govori o kakvom krajnje neciviliziranom apartheidu je riječ u toj mirnoj, ali na žalost barbarsko okupiranoj i tlačenoj regiji ,a pred nepuno stoljeće napredne države Austrougarske. Svakome je u svijetu jasno da Vojvodina nikada nije niti će u budućnosti biti srpska kolonija.
Što se pak tiče Sandžaka, stvar je još jasnija.