Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.08.2003., 22:41   #1
Grčka mitologija

Ovaj topic je posvecen grčkoj mitologiji!
Zamisao je da se obradi neka licnost ili neki dogadjaj. Zasigurno neki od vas vec to znaju ali ne svi. Zato bez uvreda i pametovanja molim ako se neko izjasni da nesto ne zna ili ne razumije. Kako su se te stvari prenosile kao Lepa Brena tj. sa koljena na koljeno postoje i razlicite verzije tako da vise osoba moze biti u pravu. Primjer... stvaranje Atene. Zato samo naprijed.
------------------------------------------------------------------------------
Ovdje se moze vidjeti pregled nekih bogova i njihove osnovne funkcije. Napravljena je i paralela sa rimskim bogovima radi rakseg razumijevanja. Naglasavam da funkcije nekih bogova nisu iste prema razlicitim izvorima.

Grcka mit. - Rimska mit. -- funkcija

Afrodita - Venus -- božica ljubavi i ljepote ( i lova na muzeve)
Apolo - Apolo-- bog svjetla, medicine, muzike...
Ares - Mars -- bog divljeg i nepromišljenog ratovanja, masakriranja, ratovanja zbog rata samog.
Artemis - Diana -- bozica lova
Atena- Minerva -- božica promišljenog rata. mudrog ratovanja i taktičkog vođenja istog
Kronus- Saturn -- bog vremena
Kupid - Eros / Amor -- bog ljubavi
Demeter- Seres -- bozica kukuruza i zime
Dioniz- Bahus -- bog zemlje, vina i plodnosti
Had - Pluto -- bog podzemnog svijeta
Helios- Sol-- bog Sunca
Hefest - Vulkan --bog vulkana i kovaca
Hera- Juno-- zastitnica braka i vrhovna bozica
Hermes - Merkur-- glasnik bogova
Posejdon Neptun -- bog mora
Selena - Luna --bozica mjeseca
Zeus - Jupiter --vrhovni zapovjednik svih bogova
-----------------------------------------------------------------------------


Narcis i Eho

Narcis je bio sin rjecnog boga Kefisosa i bio je tako lijep da svi koji su ga vidjeli zaljubili su se u njega. On sam je pak odbijao njihovu ljubav. Isto se to desilo i nimfi Eho koja nije mogla vise ni na sto da misli. Hera ju je nekad prije kaznila da nikad prva ne moze kontaktirati neku osobu a sa druge strane kad neko drugi prica da i ona prica istovremeno. I ona je pocela da ga proganja i svaki put kad bi se on oglasio u sumi ona bi to isto ponovila za njim sto je njega naravno ljutilo. To ju je povrijedilo i postidilo tako da se pocinje sakrivati sve dok samo glas nije ostao od nje. Cak i danas se kaze da zivi po brdima i sumama ali je niko ne moze vidjeti ali moze cuti.
Afrodta se zbog toga naljutila na Narcisa sto je odbio Eho ali i jos neke druge nimfe i kaznila ga je da se zaljubi u samog sebe. To se desilo jedan put kad se vratio iz lova i kad se htio napiti vode u jednom zdencu vidjevsi svoj odraz u cistoj vodi. I sve je vise zelio da gleda svoj odraz ( nesto kao zene danas ) ali svaki put kad bi pokusao da ga dirne nestao bi taj lik. I tako je potrosio cijeli zivot i kad je zadnji put uzdahnuo i umro na tom mjestu je izniknuo cvijet. Bijeli narcis.

Freud je iskoristio ovu pricu i stvorio izraz narcisoidan za osobe koje su zaljubljene u same sebe ili samo misle na sebe. Oscar Wilde je rekao da je voda voljela Narcisovu dubinu zato sto je mogla vidjeti svoju vlastitu ljepotu koja se odrazavala u Narcisovim ocima
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2003., 23:00   #2
Bravo! Odlicna ideja!
Pallas is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 00:30   #3
Svaka čast. I ja sam ljubitelj. (Vidi nick)
Ahil is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 02:06   #4
Argus

ja sam imala psa koji se zvao Argus, a sad ću vam ispričati zašto sam mu dala to ime

Argus je bio Odisejev pas, koji ga je jedini prepoznao kad se ovaj, nakon 20 godina i prerušen u prosjaka vratio kući, veselo mahnuo ušima i repom i umro na gospodarevim rukama..

drugi poznati Argus bio je onaj kojega je Hera zamolila da joj čuva kravu... zapravo, radilo se o tome da se Zeus, Herin nevjerni suprug, zaljubio u Io, lijepu kraljevu kćer, s kojom je ljubovao skriven u tamni oblak. No, poznavajući ćud svog supruga, Hera je uvijek gleduckala naokolo ne bi li ugledala štogod sumnjivo, pa joj je jednom tako pažnju privukao i taj oblačić kad je došla provjeriti o čemu se tu radi, Zeus je brže bolje pretvorio svoju ljubavnicu u kravu i pravio se da je prvi put u životu vidi i da nema pojma otkud se ta krava tu stvorila Hera se lukavo oduševila prekrasnom kravicom i zamolila supruga da joj je pokloni. Naravno, ovaj nije imao kud i morao joj je uslišati želju. Onda je Hera povjerila kravu na čuvanje Argusu koji je imao stotinu očiju, uz pomoć kojih je mogao vidjeti sve što se događa oko njega, a mnoge od njih su bile otvorene i kad je spavao. Zbog toga se uz ime Argus vezuje značenje "dobar čuvar", a Argovim ili Argusovim očima nazivaju se oči kojima ništa ne može promaknuti.

Kad je Zeus shvatio da je Hera shvatila o čemu se zapravo radi i da nema namjeru pustiti kravu, poslao je Hermesa (to je tek jako interesantan lik) da izbavi kravicu. Budući da je Argus bio jako velik i snažan, Hermes je morao pribjeći lukavstvu pa se prerušio u pastira i isprva mu svirao pjesme koje su mu se jako svidjele, ali budući da ga sama glazba nije tjerala u san, prestao je sa svirkom i počeo monotonim glasom recitirati. Argus je neko vrijeme slušao recitacije, ali onda više nije izdržao i polako su mu se počele sklapati oči. Hermes je nastavio recitirati podjednako monotonim glasom dok se i zadnje oko nije zatvorilo, a onda ga je ubio i krava je bila slobodna. Međutim, Hera se na to jako naljutila, a kako je bila osvetoljubive prirode poslala je za kravom ogromnog obada da je nasmrt izbode. Ne sjećam se tko je točno spasio kravu od obada, niti gdje se točno bježeći od obada zaustavila, ali znam da je na kraju ipak preživjela i da se opet pretvorila u ženu.
placebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 10:06   #5
Trojanski rat

Io je kasnije bjezala od Herine srdzbe i zavrsila je u Egiptu. Kad su je Egipcani vidjeli ( bijela krava) klekli su na koljena i poceli su da je stuju. Hera se smilovala Io i vratila je u prvobitno oblik. Egipcani su je postavili za vladara i ona je dakle bila prva kraljica nad Egiptom (Isis). Za Argusove oci ima legenda da ih je Hera pokupila i stavila u perje jedne ptice i tako je nastao paun.
Prica o Zeusu i Io je preuzeta je i od Rimljana s tim sto se u njihovom slucaju radilo o Jupiteru.
Na ovoj slici se moze vidjeti Io u trenutku kada se Jupier spusta u obliku oblaka.

Ovdje se moze vidjeti motiv ubijanja Argosa.
-------------------------------------------------------------------------
Ova prica je puna detalja i tesko ju je smjestiti u samo jedan post pa cu pokusati da stavim kostur a kasnije cu s vremena na vrijeme nadodavati meso s drugim pricama.


Prica pocinje kad Pelej ( Peleus) i Teta ( Thetis) nisu pozvali boginju Eris na njihovu svadbu. Ona se naljutila i ipak dosla stavljajuci zlatnu jabuku na stol na kojoj je stajalo ”najljepsoj”Paris ( koji je bio Trojanac) je trebao odluciti izmedju Here , Atene i Afrodite .
Sve tri su mu kradom nesto obecale (Hera – snagu, Atena- zdravlje, Afrodita – najljespu zenu na svijetu). Jabuka je pripala Afroditi koja mu daje lijepu Helenu ( Jelenu), zenu kralja Menelaja. Paris i Helena bjeze za Troju. Menelaj je htio sacuvati obraz ( razumijem ga ) i sprema se za rat. Agamemnon, njegov brat, je trebao predvoditi vojsku u kojoj jsu izmedju ostalih bili Ahil i Odisej. No vjetar nikako da dodje. Troja ( Ilij) je lezao u Maloj Aziji ( danasnja Turska) mada su to tada bile grcke oblasti. Atena u stvari nije htjela da pusti povoljan vjetar i to je rijeseno zrtvovanjem Ifigenije, Agamemnonove kcerke. Dosli su pod Troju ali nisu mogli nista da naprave prvih 10g. Ako je neko od vas citao Ilijadu mozda se sjeca da se opisuje samo nekih 50 dana trojanskog rata. Ne usudjujem se pocinjati objasnjavati i opisivati pojedine dogadjaje ali nabrojacu neke: Hektorova smrt, Ahilova smrt,Patroklova smrt, Odisejev povratak u borbu .
Boginja Atena ( koja nije voljela Parisa) je savjetovala Odiseja da napravi drvenog konja u kojeg ce se smjestiti kada se Grci povuku da bi ih Trojanci uvukli medju zidine grada ( znam da to svi znate ali opet). Grci su otplovil samo do susjednog otoka i vracaju se na ugovoreni signal. Grcki savez se nekada sastojao od malih drzavica tzv polisa koji su se nazivali i prema regionalnoj pripadnosti. U Troji je zivio jedan svecenik Laokon koji nije vjerovao Grcima i rekao je ”Cuvajte se Danajaca i kada darove donose”(Timeo Danaos et dona ferentes)
… Danajci su zivjeli na sjeveru Grcke ( negdje u danasnjoj Makedoniji)..Posejdon, bog mora, je bio na strani Grka i salje dvije zmije da ubiju Lakona i njegove sinove I lijepa Kasandra, kcerka od Prijama, kralja Troje je mogla proricati ali ju je Apolo kaznio sto ga je odbila, da joj niko ne vjeruje kada nesto kaze ( idealna zena znas kad laze ). I Grci iskacu iz trojanske kobile (comp. virusi koji rade na ovom principu zovu se Trojanci) i prave pokolj na Trojancima, plackaju i pale grad a ostale odvode u zatocenistvo. Mali broj Trojanaca se spasava, izmedju ostalih Eneja ( koji je simbol pozrtvovnosti) jer je u zaru borbe vratio se po svog starog oca i iznio ga na rukama. Eneja kasnije bjezi za Kartago ( danasnji Tunis) i tu susrece lijepu Dido ( ne dildo ) ( ojevacica Dido je uzela od nje svoje ime). Kasnije je napusta i odlazi za Rim. Smatra se pretkom Romula i Rema. Virgil je napisao tzv Eneidu.
U medjuvremenu su se Grci vratili Odisej je nastavio lutati, Kasandra je postala Agamemnonov plijen(ljubavnica) ali njih dvoje su ubijeni kasnije od strane Agamemnonove supruge i njenog ljubavnika.
Rat je zavrsen a Helena se vratila svome muzu Menelaju ( koji je ocigledan dokaz muske gluposti).
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 12:42   #6
Jel mitologija spada u povijest?
Ako ne, spada li ovo pod znanost?
__________________
Ljude pokreće iracionalnost. Racionalnost ih usmjerava.
skeptik is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 13:03   #7
Neki povjesnicari su citajuci Ilijadu dobili informacije koje su im pomogle da lociraju Troju. Znaci nesto ima mada ja to ne bih tako klasificirao.
Forum "znanost" ce se u skoroj buducnosti podijeliti na prirodne i drustvene znanosti a do tada ovaj topic ostaje na "znanosti".
__________________
Izvukla si ciglu
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 13:05   #8
Quote:
el_mariachi kaže:
Neki povjesnicari su citajuci Ilijadu dobili informacije koje su im pomogle da lociraju Troju. Znaci nesto ima mada ja to ne bih tako klasificirao.
Forum "znanost" ce se u skoroj buducnosti podijeliti na prirodne i drustvene znanosti a do tada ovaj topic ostaje na "znanosti".
h. schliemann je praktički koristio isključivo homera kad je tražio i našao antičku troju.

mitologija spada u znanost, koliko se uopće može govoriti o humanistici kao o znanosti.

grč. mythos, priča, + logos, riječ.
__________________
Kako oblikovati potpise
manwe is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 14:19   #9
Smile ne znam da li je za znanost ali je lijepo

Quote:
el_mariachi kaže:

Afrodita - Venus -- boginja lova
Artemis - Diana -- boginja lova
super tema
nasla sam ti malu gresku (sigurna sam da je tipfeller).
luca is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 14:31   #10
Re: Grčka mitologija!

Quote:
el_mariachi kaže:


Grcka mit. - Rimska mit. -- funkcija

Afrodita - Venus -- boginja lova

ajde ispravi ovo za Afroditu.. stavi božica ljubavi i ljepote

što se pak tiče mitologije na znanosti, ona naravno sama po sebi nije znanost, ali je inspirirala mnoge znanstvenike, Freuda smo već spominjali, tu je i astronomija.. i još mnoge druge znanosti.. kojih se sad, doduše, ne mogu sjetiti ali ako se ja ne mogu sjetiti, ne znači da ih nema
placebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 14:43   #11
luca: Hvala lijepo na ispravci
No i ljubav je neka vrst lova
Dokaz da ne prepisujem

placebo kaze: "ajde ispravi ovo za Afroditu"
Reci molim
--------------------------------------------------------------
svima: U slucaju daljnih pogresaka ( kojih ce sigurno biti ) slobodno se javite. S vremena na vrijeme cu obrisati topice ( prvo sam napisao topove ) koji nemaju bas puno veze sa temom tako da se neki ne naljute.
__________________
Izvukla si ciglu
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 15:07   #12
evo, svima toplo preporučujem "grčke mitove" roberta grevsa (žalim, imam samo srpski prijevod, ne znam točno kako se piše prezime), te "edipovu braću i sinove" milivoja solara (ako nekog zanima mit kao takav.

el mariachi je pokrenuo odličnu temu.
__________________
Kako oblikovati potpise
manwe is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 16:05   #13
Re: Re: Grcˇka mitologija!

Quote:
placebo kazˇe:

sˇto se pak ticˇe mitologije na znanosti, ona naravno sama po sebi nije znanost, ali je inspirirala mnoge znanstvenike, Freuda smo vec´ spominjali, tu je i astronomija.. i josˇ mnoge druge znanosti.. kojih se sad, dodusˇe, ne mogu sjetiti ali ako se ja ne mogu sjetiti, ne znacˇi da ih nema
Primjerice, biologija!
Pallas is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 16:09   #14
Re: Trojanski rat

Quote:
el_mariachi kazˇe:

Paris i Helena bjeze za Troju. Menelaj je htio sacuvati obraz ( razumijem ga ) i sprema se za rat.
Zanimljivo, ali mnogi grcki mitovi imaju noviju i stariju verziju. Prica koju je El Mariachi simpaticno ispricao odgovara novijoj verziji.

Prema starijoj, nakon sto je Paris oteo Helenu (doduse, nije se nesto pretjerano branila ), prvi koji su krenuli za njom bili su njena braca (inace veliki Grcki junaci) - Kastor i Polux. No, oluja ih je stigla na moru...
Pallas is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 18:58   #15
Dedal i Ikar

Pallas: Nije to ni tako cudno... Prije se ljudi nisu bas tako kretali i nisu bili pismeni tj. sve je bila usmena predaja koja se pomalo iskrivljavala sto je vise vremena prolazilo i sto je veca udaljenost bila. O Poluxu ne smijem da pisem jer ima jedan moderator sa tim imenom pa ce me istuci. No s druge strane astronomija mi je bila izborni pa mozda nesto napisem
-------------------------------------------------------------------------
Jedan od ponajvecih pronalazaca u Staroj Grckoj ( mitoloski naravno ) je bio Atenjanin Dadal. On je pobjegao iz Atene i nastanio se na Kreti gdje je radio za kralja Minosa. Kralj ga je toliko obozavao da ga nije htio pustiti sa Krete pa je postavio strazare da paze na njega tako da je postao u stvari zatvorenik. U medjuvremenu je napravio i neke zidine u kojima je kao bilo zaludati po zamolbi kralja Minosa i njegove supruge jer su dobili jedno dijete za volovom glavom koga su nazvali Minotaur. Minotaur je stanovao medju tim zidinama kojima je dato ime Labirint(Lavirint) i svako ko bi usao unutra na kraju bi bio ubijen od Minotaura. Atenjani su placali porez u ljudstvu tako da su svakih nekoliko godina (9 mislim) sliali nekoliko cura za Minotaura. Perzej je ubio Minotaura i izasao napolje pomocu konca koji mu je dala Arijadne tako da se nit vodilja u zivotu ljudi nekad naziva Arijadnina nit. No to je za drugu pricu. Dedal i njegov sin Ikar su sanjali kako da odu sa Krete. Njih dvojica su u tajnosti skupljali perje ptica i odlucili su da se premazu sa ljepilom, nalijepe perje i odlete za Grcku.
Dedal ( koga poznate kao mitskog letaca iz krizaljki) je bio mudar i rekao je sinu otprilike ovako:”Sine , budu pazljiv, ne smijes se pribliziti bas puno moru jer ce ti krila ovlasiti i neces moci letjeti. Ali ne smijes ici ni previse visoko jer ce ti Sunce otopiti ljepilo i pasces u more”… I poletjeli su sa Krete. U pocetku je sve stimalo ali sin se sve vise oslobadjao i dizao ka Suncu. I bas se desilo ono na sto ga je otac upozoravao. Mjesto gdje je pao nazvano je Ikarovo more. Kuzite li sto je pisac htio reci sa pricom ?
Mozda necu podvuci pravu paralelu ali ima jedan bosanski pisac ( kom sam zaboravio ime ) koji je napisao pripovjetku kako majka savjetuje sine kako da se krece po gradu u kom nije bila. Naime vec joj je jednog sina zgazilo auto u gradu. I kaze mu ovako… ”Nemoj ici preblizu zgrada…pasce crijep na tebe… nemoj ni preblizu ceste zgazice te auto…vec nako..nako”…Legendarno.. To ”nako” je u stvari ono ni blizu mora ni blizu Sunca, bar meni tako zvuci.
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 22:27   #16
Orfej i Euridika

Orfej je bio zgodan mladic koji je jos ljepse svirao. I kad bi on zasvirao sve bi prestajalo da dise cak se ni zivotinje ne bi micale. Bio je zaljubljen u svoju suprugu Euridiku koja je jednom prilikom nagazila na zmiju, umrla i otisla za Had. Orfej je htio da je vrati i onda je svirao Haronu dok se ovaj nije smilovao da ga preveze preko Stixa do podzemnog svijeta. Kad se pojavio pred Persefonom koja je bila Demetrina kcerka i supruga od Hada i poceo da svira Persefona se odusevila. Cak je i Sizif koji je bio kaznjen da gura kamen cijeli zivot uzbrdo jer je ljudima dao vatru zaustavio. ( Sizifov posao <==> nesto uzaludno raditi). Tu je bio i Tantal koji koji je bio osudjen da ne moze doci do hrane i vode i bio je gladan i zedan ( muke Tantalove znace patnju koju ne mozemo rijesiti ) i on je zaboravio na svoje jade…. ( OFF…moram ispricati jedan vic…sreli se Edip i Sizif i kaze Edip”Guras li Sizife” A ovaj ce …” J*bi si majku Edipe). I Persefona i Had su odlucili da puste Euridiku da se vrati u RL ali pod uvjetom da je Orfej vodi i da se ne smije okrenuti… Drz ne daj, lijevo desno , gore dole isli oni tako neko vrijeme i Orfej vise nije mogao izdrzati i okrenuo se. Euridika je nestala. Kasnije je opet pokusavao na sve nacine da dodje do Hada ali nije uspio. Ovaj motiv je koristen u dosta filmova a Offenbach je napisao i operu ”Orfej u podzemlju” (Podzemlje nema nikakve veze sa mafijom… 1x neki tip vidio knjigu kod mene ”Zapisi iz podzemlja” i htio da posudi jer je mislio da se radi o mafiji).
Ipak ako nece Muhamed brijegu hoce… Orfej je poceo izbjegavati zene jer je samo mislio na Euridiku. Neke su bile zaljubljene u njega i iz zlobe su ga optuzile za nesto i ubile.
Orfej i Euridka su se konacno nasli u Hadu.
el_mariachi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 22:49   #17
emmm.. može manji dodatak na Aresa i Atenu...?

Ares je bio bog divljeg i nepromišljenog ratovanja, masakriranja, ratovanja zbog rata samog.
Atena bijaše božica promišljenog rata. mudrog ratovanja i taktičkog vođenja istog.

glede trojanskog rata... Odisej se svim silama trudio da ne ide. kada su došli po njega na Itaku, pravio se lud tako što je orao polje i sijao sol. sprcali su ga jer su stavili njegovog malog sina pred plug i ovaj se zaustavio.

kada su grčki brodovi došli pred Troju nije počelo iskrcavanje kakvo bi se moglo očekivati. naime, postojalo je proročanstvo da će onaj koij prvi dotakne tlo Troje poginuti na mjestu. tu dolazi Odisej. baca svoj štit na oblu i skače na njega. jedan lakovjerni mladić, zaboravih ime, je pomislio kako je proročanstvo lažno te je skočio s broda na obalu. pao je pogođen trojanskom strijelom. tek onda su se grci počeli iskrcavati.
__________________
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
slafko is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 22:54   #18
Quote:
manwe kaže:
evo, svima toplo preporučujem "grčke mitove" roberta grevsa (žalim, imam samo srpski prijevod, ne znam točno kako se piše prezime), te "edipovu braću i sinove" milivoja solara (ako nekog zanima mit kao takav.
zamarovsky - junaci antičkih mitova
__________________
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
slafko is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2003., 22:59   #19
Re: Grčka mitologija!

Quote:
el_mariachi kaže:
Afrodita - Venus -- božica ljubavi i ljepote ( i lova na muzeve)
Apolo - Apolo-- bog svjetla, medicine, muzike...
Ares - Mars -- bog rata
Artemis - Diana -- boginja lova
Atena- Minerva -- boginja mudrosti, kreativnosti, rata..
Kronus- Saturn -- bog vremena
Kupid - Eros / Amor -- bog ljubavi
Demeter- Seres -- boginja kukuruza i zime
Dioniz- Bahus -- bog zemlje, vina i plodnosti
Had - Pluto -- bog podzemnog svijeta
Helios- Sol-- bog Sunca
Hefest - Vulkan --bog vulkana i kovaca
Hera- Juno-- zastitnica braka i vrhovna boginja
Hermes - Merkur-- glasnik bogova
Posejdon Neptun -- bog mora
Selena - Luna --boginja mjeseca
Zeus - Jupiter --vrhovni zapovjednik svih bogova
Zeus je oženjen Herom koju vara na sve strane s poluboginjama i smrtnicama. kako bi ostvario svoje seksualne nakanae, smišlja najmaštovitije načine da se dokopa pice. pretvara se u bikove, zlatnu kišu i koješta. lud tip. Hera naravno mrzi sve trebice koje je ovaj khm znate već, a najviše djecu. od sviha najviše je mrzila Herakla.

Afrodita... najljepša od svih božica. žena hromog i ružnog Hefesta. tko zna zašto je to tako, ima sladoled kod mustafe.

ako vas zanima, mogu pogledat točne rodbinske odnose bogova. ovo je sve kaj mi je trenutno u glavi...
__________________
"And that is the most important topic on earth: peace. What kind of peace do I mean and what kind of a peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, ..."
slafko is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2003., 10:23   #20
Re: Dedal i Ikar

Quote:
el_mariachi kaže:
Atenjani su placali porez u ljudstvu tako da su svakih nekoliko godina (9 mislim) sliali nekoliko cura za Minotaura. Perzej je ubio Minotaura i izasao napolje pomocu konca koji mu je dala Arijadne tako da se nit vodilja u zivotu ljudi nekad naziva Arijadnina nit. No to je za drugu pricu.
Nisam baš sigurna, ali nekako mi zvoni u glavi da Minotaura nije ubio Perzej, nego Tezej
allegra is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:12.