Ja crtam iz hobija, ali veliki mi je problem crtati relativno brzo, a kvalitetno. Bilo je zabavno kad sam počinjao u osnovnoj školi, ali sad sam si zadao previsoke kriterije i to je jako teško i frustrirajuće. Nastojim ljude crtati što realnije, za perspektive nisam prirodno talentiran, tako da sam to sve poprilično zapustio. Kad sam negdje pročitao ili čuo da je nekakav standard stranica odnosno tabla po danu skužio sam da nešto u mom pristupu ne štima u korijenima.
Da li netko od vas mozda zna za kvalitetnu knjigu ili priručnik o crtanju stripova, a da se može nabaviti kod nas? Nabavio sam iz 'More Comics' 'How to draw comics in Marvel way' Stan Lee-a, koja je super za perspektive, ali imaju presuperherojski pristup crtanju ljudi (svi imaju premale glave u odnosu na tijelo, a sva lica su im prejednostavna). Imaju još i neke knjige od onog tipa što je crtao Tarzana, ali to su isto neljudske proporcije, a mene zanimaju ljudske (idealno nešto kao Luis Royo).
Imam još neke knjige o anatomiji (one doktorske: kosti, pa milijardu mišića), ali to je prekomplicirano i mučno vježbati na taj način, posebno kad se čovjek (ili žena kako bi rekla Loreta iz Brajanovog života) treba nacrtati u nekoj perspektivi.
S obzirom da se do sad nitko osim mene i nije javio na ovu temu, znači da ni neće, ali bar sam izbacio frustracije iz sebe, jer vjerujte mi, crtanje kvalitetnih stripova i s talentom je gadno kao crtanje ogromnih tehničkih crteža na Fakultetu strojarstva.
bas za konkretne prirucnike za crtanje ne znam, ali uvijek mozes malo istraziti na netu pa naruciti u more comics ili algoritmu. vjerojatno nije ono sto trazis, ali u algoritmu su jedno vrijeme imali artists on comic art, mislim da je to knjiga intervjua u kojima poznati crtaci stripova pricaju o.. pa, crtanju stripova
naravno, svakako bi trebao procitati i eisnerove knjige (comics & sequential art i graphic storytelling, imas obje u more comics) mada su one vise orjentirane na scriptwriting.
Hvala otO. Vidio sam i ja da u 'More Comics' imaju cijeli red posvećen crtanju, ali nedovoljno konkretno za mene.
Ipak potpuno sam zaboravio na opciju naručivanja. Čak mislim da sam negdje vidio da neki srpski crtač spominje nekog američkog koji je izdao odličnu knjigu. Prosurfaću i ako tebe ili autora teme zanima napisati na što sam naletio.
Inače ako vas zanima crtanje stripova nemojte da vas moj prethodni post obeshrabri. Naprotiv kada se počinje ležerno iznimno je zabavno i ide bez problema.
OtO još jednom hvala i ako si gledao knjige o crtanju možda zanima i tebe. Smisli za početak nekakav bezvezni strip na jednu stranu ili list i nacrtaj ga makar samo u olovci na običnom A4 papiru bez ikakvih superambicija. Ja kad sam tako nacrtao svoj prvi strip (za sat dva) plesao sam od oduševljenja cijeli dan. Nažalost ljubomorna susjeda mi ga je zdrapala (bili smo klinci) i to još ni danas ne mogu prežaliti.
Tyrant kaže: Ja crtam iz hobija, ali veliki mi je problem crtati relativno brzo, a kvalitetno. Bilo je zabavno kad sam počinjao u osnovnoj školi, ali sad sam si zadao previsoke kriterije i to je jako teško i frustrirajuće. Nastojim ljude crtati što realnije, za perspektive nisam prirodno talentiran, tako da sam to sve poprilično zapustio. Kad sam negdje pročitao ili čuo da je nekakav standard stranica odnosno tabla po danu skužio sam da nešto u mom pristupu ne štima u korijenima.
Evo ja sam već jednom isto tražio da mi se javi netko to crta.
Ili da bi sudjelovao na jednom mom projektu.
Imam jednu ideju za strip s relativno gotovim scenarijem koji bi trebalo doraditi, i dosta sam fleksibilan sto se tiče novih ideja.
Ja dosta brzo crtam likove ,ali strpljivost mi nije jaka strana.
Ipak i ja volim da su likovi savršeno nacrtani.
Uglavnom bi mi pomogao netko tko bi radio na bojanju ili samo poboljšavanju mojih.
Ako si zainteresiran mogli bi se dogovoriti jer mislim da bi se u timu s nekim ,možda i pomaknuo od same ideje i konačno završio nešto.
#R# kaže: Ja dosta brzo crtam likove ,ali strpljivost mi nije jaka strana.
Ipak i ja volim da su likovi savršeno nacrtani.
Uglavnom bi mi pomogao netko tko bi radio na bojanju ili samo poboljšavanju mojih.
Preko PM-ova nemam naviku pisati, a i da malo povećamo promet ovdje, za bojanje na žalost nisam stručnjak, ali volim onako lijepo tušem, odnosno tankim crnim flomasterom dodavati sjene, da lik ili okolina dobiju na dubini i atraktivnosti.
Evo, ovo je vezano uz temu, pa nije chat, da li si već nacrtao neki strip ili pokušao, na kojem formatu papira, da li crtaš samo u olovci ili koristiš i tuš, pera ili flomastere?
Profesionalci crtaju na A3 formatu hamer papira, te na olovku dodaju tuš i uobičajeno je da recimo jedan crta olovku, a drugi tušira i ja nemam ništa protiv toga. To se poslije onda kopira na A4 u kojem mi to čitamo.
Ovo nisu pitanja da te preplaše ili impresioniraju, već me zaista zanima. Ja sam recimo do sad crtao Tarzana samo na običnom A4 formatu papira za pisaću mašinu, te tuširao nekvalitetnim flomasterom.
Napominjem da sam crtao samo iz hobija, jednom sam išao nekom frajeru za stripove i rekao je da puno toga ne valja i bio je u pravu. Od onda sam se dosta popravio, ali perspektive su mi i dalje jako slaba strana.
Ako si iz Zagreba ili okolice budemo se našli, pa dogovorili, ali bih te zamolio da i ovdje odgovoriš na pitanja ako nije problem, da se i drugi zainteresiraju.
Dobar strip je tako prekrasna stvar, a kod nas tako okrutno odumire.
Tyrant kaže: OtO još jednom hvala i ako si gledao knjige o crtanju možda zanima i tebe. Smisli za početak nekakav bezvezni strip na jednu stranu ili list i nacrtaj ga makar samo u olovci na običnom A4 papiru bez ikakvih superambicija. Ja kad sam tako nacrtao svoj prvi strip (za sat dva) plesao sam od oduševljenja cijeli dan. Nažalost ljubomorna susjeda mi ga je zdrapala (bili smo klinci) i to još ni danas ne mogu prežaliti.
nista, hvala tebi na savjetima. crtkarao sam nesto malo u srednjoj skoli, ali danas me zanima iskljucivo pisanje scenarija, crtanje ostavljam sposobnijima. doduse, od faksa ni za to nemam puno vremena, tako da trenutno uglavnom samo puno citam, pomalo planiram i cekam inspiraciju
drzim vam fige i ako vam suradnja uspije, valjda cemo to moci nekako i vidjeti.
otO kaže: nista, hvala tebi na savjetima. crtkarao sam nesto malo u srednjoj skoli, ali danas me zanima iskljucivo pisanje scenarija, crtanje ostavljam sposobnijima. ...
Hvala na potpori , ali ni dobar scenarij nije za odbaciti .
otO kaže: drzim vam fige i ako vam suradnja uspije, valjda cemo to moci nekako i vidjeti.
Hvala. Već kad si spomenuo i mene je faks (strojarstvo) totalno okupirao i udaljio od stripa. Ipak ako imaš iole talenta za crtanje ili samo scenarije (što uopće nije jednostavno), moj ti je savjet da to ne zapustiš u potpunosti. Nikad se ne zna.
pa ovaj za svako crtanje... ne samo za stripove trebate pročitati knjigu "Crtanje desnom stranom mozga". Zaboravih autoricu. Totalno je za početnike ali potpuno objašnjava i figurativno crtanje i crtanje u negativu i perspektivu. i to posve lagano.
PrittPen kaže: pa ovaj za svako crtanje... ne samo za stripove trebate pročitati knjigu "Crtanje desnom stranom mozga". Zaboravih autoricu. Totalno je za početnike ali potpuno objašnjava i figurativno crtanje i crtanje u negativu i perspektivu. i to posve lagano.
Hmm interesantno. Hvala PrittPen. Imam i ja nekakvu knjigu o crtanju, ne znam sad kako se zove, ali uglavnom njeguje one stare stilove crtanja, ala Da Vinci, ili ma znate kako izgledaju one stare slike, sa ženama širokih bedara onako kao kipovi Michelangela.
Ali opet kad sam gledao proporcije, slika čovjeka i žene tako je bezvezno nacrtana da je to jadno.
Ja težim da mi lik izgleda realno (znači bez karikaturalnosti), ali stripovski atraktivno, onako da čitatelja zabezekne kad vidi sliku, kao atraktivan kadar i fotografija u filmu.
Recimo već spomenuti Luis Royo je zaista iznimno atraktivan crtač sa fantastičnim proporcijama, dakle realno, a opet iznimno stripovski (makar on koliko znam više radi slike, postere polustripovske radnje), sa puno fascinantnih detalja bez nekakvih ekstravagantnih težnji stripovskom umjetnošću.
Meni je crtež Korto Maltezea totalno jeftin i bezveze, makar ga iznimno hvale (moje mišljenje fanovi, ne ljutite), pa je to onda kao umjetnost, a meni osobno ni najmanje atraktivno. Volim pristup direktno u glavu tj. da je lijepo nacrtano doslovno lijepo nacrtano. Recimo ne vjerujem da je Tomb Rider II neki osobit film, ali plakat je direktan, atraktivan i meni se strašno sviđa.
ako si koristio kad emule client (za P2P share) ... tamo mozes naci knjige u pdf-u .. tipa.. figure drawnig basics, ili figure drawing for all it's worth...
Ja crtam iz hobija, ali veliki mi je problem crtati relativno brzo, a kvalitetno. Bilo je zabavno kad sam počinjao u osnovnoj školi, ali sad sam si zadao previsoke kriterije i to je jako teško i frustrirajuće. Nastojim ljude crtati što realnije, za perspektive nisam prirodno talentiran, tako da sam to sve poprilično zapustio. Kad sam negdje pročitao ili čuo da je nekakav standard stranica odnosno tabla po danu skužio sam da nešto u mom pristupu ne štima u korijenima.
Poznato
Ista stvar! Kod mene je još problem što započnem i nikad nisam zadovoljna, bacam cijele table i ljutim se... Krivo, znam, ali što mogu..
Crtam manje geg-stripiće, i već dugo planiram početi raditi veliki, ali nekako mi se čini da je to za mene prevelik zalogaj.. Dapače, ni ove manje se baš ne usudim pokazivati.. Imam problema sa sjenama, pokretnošću likova i perspektivom (kao ti) a anatomiju sam dobro svladala a imam i dobar osjećaj za kadar. Ne radim u boji (nemam toliko živaca).
Kupila sam si neki dan prvi pravi kist za tuš! Onaj s zadebljanjem da čvršće prijanja u ruci! Tak sam happy, gotovo mi ga žao umočit u tuš al morat ću!
Inače, moj znanac je strip-crtač, 100% samouk.. I on kaže da strip čak nije ni umjetnost već zanat. Težak zanat.
Gogi hvala na informaciji. Naručio sam neke knjige iž Amerike i ako vrijede navest ću ih ovdje.
Quote:
Tinchi kaže: Ista stvar! Kod mene je još problem što žapočnem i nikad nisam zadovoljna, bacam cijele table i ljutim se... Krivo, znam, ali što mogu..
Pisati ću Ž umjesto vidjeti ćete već ža koje slovo, jer me nekaj žeža na tastaturi, pa žanemarite kvačicu.
Tinchi, vjeruj mi raužmijem te, ali ne bacaj table nikako kako god da loše bile. Meni je uvijek lijepo nakon vremenskog odmaka gledati svoje užasne crtarije, bar se dobro nasmijem. Uostalom tebi barem anatomija ide, ja sam i na tom području tak tak.
Mislim da jednostavno treba spustiti kriterije i praksom doći do boljih reultata. Bolje da se bilo što nacrta nego ništa.
Dakle Tinchi i glupinickname stisnite žube, pribor u ruke i na posao.
Tinchi kaže: Radim sad jedan projekt za frendove, nije strip, ali je crtanje - iz čiste usluge.
Jučer sam se bacila na skice i skoro se ubila jel mi nijedna nije valjala (za moj pojam i za ono što sam zamislila u glavi)
Al sam ih svejedno sve pospremila. Dobro će mi doći za daljnji razvoj ideje... A bit će pun pogodak nakon par sati rada, uvjerena sam
Ma to Tinchi! Sad si bome i ti mene zmotivirala. Hvala i tebi.
Samo nemoj niš drapat i bacat i, ovo ti je zlatan savjet, snizi kriterije. Meni najbolje krene kad nacrtam par prolaznih slika i uđem u taj ritam, onda i one odlične nalete. Kad se previše zainatiš onda pukneš i na kraju ispadne ništa (tu ne mislim na tebe nego mislim kad se ja previše zainatim..puknem...meni ništa).
Što se tiče tvoje zadnje rečenice u citatu i ja sam uvjeren. Samo gazi!
Ja sam se isto malo (ustvari dosta) jače zagrijao ovaj tjedan, samo baš je gadno prisiliti se crtati poslije posla.
Nego ovi tvoji geg-stripovi to su karikature u stilu Asteriksa, Alan Forda ili nešto slično? Ja sam u tom stilu crtao neki vestern na jednu stranicu i bome sam se gadno namučio, a nekako sam zabrijao prije početka ma to je puno lakše nego crtanje realnih likova. Ma je malo morgen.
Ma to su ti stripići od par sličica, onak funny - crtić stil.. Imam ih tek par..
Drugo što radim su stripovi posvećeni određenim osobama, od recimo jedne table... Sad skiciram za frendicu, interna je tema (isto komična) i dobit će ga za rođendan..
I samo se trudim crtat više al nemam baš cajta uz fax i sitne posliće.. Treba se prisilit sjest nakon radnog dana.. ma i nakon neradnog, obožavam crtanje al imam crve u dupetu
gogi kaže: ako si koristio kad emule client (za P2P share) ... tamo mozes naci knjige u pdf-u .. tipa.. figure drawnig basics, ili figure drawing for all it's worth...
Knjige se mogu downloadirati i na internetu na stranici .