Pokrenuo sam temu o Crnoj Gori jer me zanimalo što se tamo događa. Sad me zanima Makedonija, što se tamo događa, jel idu oni u EU,NATO.
I što je sa Albancima, jel se još bune, da li oni još drže neka područja ili su predali oružje?
Pa ovako. Makedonija je trenutno u procesu ulaska u EU , ali trpi velike kritike na racun nove Vlade (VMRO-DPMNE) koja je odlucila da udje u koaliciju sa nekadasnjim partnerima , albanskom partijom DPA Arbena Dzaferija, iako je albanska partija DUI Ali Ahmetija osvojila vishe glasova Albanaca od DPA. Kao rezultat toga DUI je izasao iz parlamenta zaejdno sa partijom PDP Abduladi Vejselija.
Sto se tiche albanske populacije u Makedoniji, oni prakticno drze van domasaja makedonskih vlasti ceo zapadni deo drzave, sa Tetovom kao svojim centrom. Poznato je albansko selo Kondovo, gde su skoro bili nemiri , a gde makedonska policija i vojska nemaju pristup. Sve u svemu, nije im ruzicasto. Albanci ce im oteti prakticno ceo zapadni deo drzave, Bugari ih ne priznaju i imaju pretenzije na ceo istocni deo, Grci ih ne priznaju takodje pod tim nazivom, ali prema svim anketama makedonci kao najvecu pretnju navode Srbiju. Sretnu im bilo.
Jel bio kakav popis koliko ima Albanjosa a koliko Makedonaca.I još jedno pitanje na koje mi niko nije dao nikad odgovor.Koje su makedonci Vjere (ne mislim na albance)nego na prave makedonce molim u postovima otprilike.
Jel bio kakav popis koliko ima Albanjosa a koliko Makedonaca.I još jedno pitanje na koje mi niko nije dao nikad odgovor.Koje su makedonci Vjere (ne mislim na albance)nego na prave makedonce molim u postovima otprilike.
Makedonci su vecinom pravoslavne vere, a Albanaca ima oko 23% prema zadnjem popisu. Makedonija ima oko 2 mil stanovnika.
Lokacija: Tamo daleko... daleko od mora.. tamo gdje nema vise nista...
Komsija na drugom spratu: Makedonac, kaze "A da ga *ebem, ma kao nesto se bre popraaaaaavlja, ali oni siptari se opet bunu".
Uglavnom kaze da je ono sta je on sam vidio, bolje nego prije dvije godine, ali da se osjeca naboj izmedju slavenskih i albankih makedonaca.
Makedonci su zaista u delikatnom polozaju, sa svakim od suseda imaju problema ali najmanje svojom krivicom! Grci im ne priznaju ime drzave (smatrajuci da time falsifikuju istorijski grcki termin), Bugari im ne priznaju jezik (smatrajuci ga dijalektom bugarskog), Srbi im ne priznaju crkvu (ne priznaju samoproklamovanu MPC, vec insistiraju na statusu Ohridske aarhiepiskopije kao delu SPC), dok Albanci imaju teritorijalne pretenzije na cetvrtinu teritorije (cela zapadna Makedonija: od Struge na Ohridskom jezeru, na jugu, preko Debra i Gostivara, do Tetova podno Sar Planine, na severu).
Koliko ce se Makedonija kakva je danas odrzati, veliko je pitanje. Cini mi se da vode trku sa vremenom oko ulaska u EU, sto im je realno jedini spas od dezintegracije zemlje. Vec su kandidati za clanstvo i ako udju 2010. ili 2011. mozda i izbegnu najgori scenario.
Makedonija (15. novembar 1995.# Bugarska (14. februar 1994.) Albanija (23. oktobar 1994.)
Hrvatska (25. maj 2000.)..... na "Dan Mladosti" 'ebote al' skoro 5 godina nakon Makedonije....nista nas ne smije iznenaditi
Slovenija (30. mart 1994.) i Bugarska puno članstvo u NATO savezu 29. marta 2004.
Al' da ce u Nato i EU uskoro.....cisto sumnjam mada nije vic da su Bugari vec u Nato i EU.....
im ne priznaju ime drzave (smatrajuci da time falsifikuju istorijski grcki termin), Bugari im ne priznaju jezik (smatrajuci ga dijalektom bugarskog), Srbi im ne priznaju crkvu (ne priznaju samoproklamovanu MPC, vec insistiraju na statusu Ohridske aarhiepiskopije kao delu SPC), dok Albanci imaju teritorijalne pretenzije na cetvrtinu teritorije (cela zapadna Makedonija: od Struge na Ohridskom jezeru, na jugu, preko Debra i Gostivara, do Tetova podno Sar Planine, na severu).
Koliko ce se Makedonija kakva je danas odrzati, veliko je pitanje. Cini mi se da vode trku sa vremenom oko ulaska u EU, sto im je realno jedini spas od dezintegracije zemlje. Vec su kandidati za clanstvo i ako udju 2010. ili 2011. mozda i izbegnu najgori scenario.
Islamska zajednica Bosne je priznala Makedonsku Islamsku zajednicu 1994 u toku rata, kada je bilo tesko, da se ide.Sto vam Makedonci smetaju ne znam
U Toj Makedoniji imas nekoliko desetaka Bosnjackih sela u Pelagoniji,koja su Islamska a svi kazu da su Makedonci.Dalje, imas na sjeveru sela poput Petrovca i Dolnih Konjara koji su etnicki Bosnjacka, selo Dolne Konjare se proteze na 17 km2, pa mozes misliti.Imas i Rome kraj Skoplja, Suto Orizari regija, a posebno Turke koji su znacajan faktor u Gostivaru, i nekim planinskim selima te zapadne Makedonije
Makedonija nece biti podjeljena, jer nema interesa.Kosovo je zadnja teritorija koja ce biti Drzava.Albancima se ne isplati podjela, jer su izmjesani previse sa Turcima i Bosnjama, te Romima, posebno oko Skoplja, da zele neku novu Albaniju od Kiceva do Kumanova.Kad je to ionako njihovo, barem onaj dio prema sjeveru Mk.
Struktura stanovnistva Makedonie prema National Geographic -1912
Makedonija tada nije podrazumevao samo teritorije sadasnje ,vec i neke teritorije Grcke i Bugarske
Pozdrav iz Makedonije.
Pozdrav svima koji se zanimaju za nas.
Prvo se želim zahvaliti Hrvatskoj dijaspori u Americi koj lobira u US kongresu u vezi našeg nesporazuma sa Grčkom oko imena.
U priješnim komentarima pročitao sam par istina i par poluistina i ne bih komentirao nikog posebno.
Reči ču samo da mislim da Albanaca ima oko 17%, a oni oficijalni 25% se naduvani kao posledica sranja iz 2001.
Mislim da wikipediju ne uzimate kao neki faktor informacija jer Bugarska ima plačenih agencija koji haraju internetom i postiraju svoju propagandu.
Osnovne podatke za svaku zemlju možete vidjeti na sajtu CIA i smatram da daju bolje informacije.
Makedonija je ovde: https://www.cia.gov/cia/publications...k/geos/mk.html
Ako nekoga nešto konkretno zanima, potrudiču se da odgovorim u granicama mog znanja.
Pozdrav.
Oficijelni Makedonski site kaze 25% , tako nije to sto ja ne vjerujem, nego realnost.
Znam šta kaže oficijalni sajt.
No znam da je to politička brojka.
Oni su stalno bojkotirali popis u Makedoniji. I sad odjedanput svi se odazivaju na popisu i oni ispadaju 25%.
A imam i prijatelja koji je bio u komisiji i t.d.
Makedonija je visenacionalna zemlja.Imas Bosnjacka sela na Pelagoniji, Zeljevo, Zuljani, to je sve opcina Dolneni, gore kraj Prilepa.Imas jos sela Bosnjackih u Gradskom, to je skoro prema Grckoj.To su potomci Sandzackih Bosnjaka njih 18 000 iz Sjenica i Tutina samo koji su otisli u Tursku i prema Turskoj od 1950-1970 godina.U Makedoniji ti ljudi su se asimilirali, Pelagonija ima mnogo vise Bosnjaka od 5000 prema zvanicnim podatcima, neki su skroz pozenili se sa Makedonkama, pa se pisu kao Makedonci.Tamo gdje nije bilo mjesanja, primjer Dolneg i Srednjeg Konjara kraj Skoplja, ljudi se vecinom pisu kao Bosnjaci.Iako u Srednjim Konjarima, ima najvise Albanaca.
Najvise Muslimana Makedonaca ima u Debru, to definitivno nisu Bosnjaci, ali jesu Muslimani, i Kicevu.Bosnjaci su naseljavani u Pelagoniji i Skoplje od Turaka, pa do Jugoslavije.Imas par dobrih sitova o Bosnjacima Makedonije, mudzadirluk poznati
Albanaca ima od oka i 40%.Mnogi se iseljavaju, pa zato je broj mnogo manji.Kada bi se dijaspora racunala, bila bi Makedonija Albanija, ali eto.Makedonci pravoslavne vjere, su mnogo pogrijesili kada su poceli da ruse dzamije 2001 godine u Matejcima i ostali selima, jer imas bar 150 000 Muslimana Makedoniji koji su Bosnjaci, Turci, Romi i ostali, tako da se zna
U pravu sam bio kad sam rekao da Makedonija ima previše neprijatelja. Tipičan primer je i ovaj filatelista koji je ili albanac ili bošnjak musliman. Ili je jednostavno neki musliman provokator.
Pa, prijatelju na žalost moram ti reči da nisi u pravu i da širiš dezinformacije.
Albanska dijaspora večinom je muška (uzmite primer Hrvatsku) koji rade kao slastičari,pekari,zlatari(Rovinj) a žene su im na selu u Makedoniji, Kosovu i t.d. Nakon sezone idu doma i sklepaju ženi dete kako ne bi išla okolo.
Makedonska dijaspora je obiteljska tako da je i brojnija i kada bi i oni ušli u popis, oficijalni procenat pao bi na 15%.
Makedonci muslimani (zvani torbeši) su Makedonci koji iz raznih razloga za vreme Turske vladavine bili primorani da pređu u Muslimansku vjeru.
Oni neznaju Albanski, oni se smatraju za Makedonce. I Ja nemam problema s tim dali su muslimani ili kriščani.
U Petrovcu nema Bošnjaka.
Gradsko je blizo Velesa (centralna Makedonija) i oni su pravoslavni Kriščani. Ima bošnjaka u okolini Vekesa ima i Turaka, ali oficijalno oko 70% stanovništva je pravoslavne Krčanske vjere. Tu još nisu uračunati Vlasi a u krščane trebamo svrstati i Katolike, metodiste i dr.
Kad si spomenuo 2001 g. i selo Matejče,eve vidi slike manastira iz 14 stoljča i vidi što su albanci napravili od freskopisa. http://i125.photobucket.com/albums/p...uck20vrata.jpg http://i125.photobucket.com/albums/p...e20naocari.jpg i.t.d.
Mogu postirati slike i od manastira u selu Lešoka kod Tetova, međutim ne bi počinjao ovu temu. Zato predlažem ukoliko nisi ovdašnji Albanac (i da jesi) i ukoliko nisi desno orijentiran, bolje je da ne otvaraš ovu temu.
U pravu sam bio kad sam rekao da Makedonija ima previše neprijatelja. Tipičan primer je i ovaj filatelista koji je ili albanac ili bošnjak musliman. Ili je jednostavno neki musliman provokator.
Pa, prijatelju na žalost moram ti reči da nisi u pravu i da širiš dezinformacije.
Tebi je provokacija sto ti u drzavi zivi 35% Muslimana.Albanci, Bosnjaci i Turci imaju interesa u toj Makedoniji, a ti se Makedonisi u Kratovu.
Quote:
Albanska dijaspora večinom je muška (uzmite primer Hrvatsku) koji rade kao slastičari,pekari,zlatari(Rovinj) a žene su im na selu u Makedoniji, Kosovu i t.d. Nakon sezone idu doma i sklepaju ženi dete kako ne bi išla okolo.
Makedonska dijaspora je obiteljska tako da je i brojnija i kada bi i oni ušli u popis, oficijalni procenat pao bi na 15%.
Ja znam Albance u Makedoniji koji nisu popisani, a zivjeli su u toj Makedoniji po 20 tak godina
Quote:
Makedonci muslimani (zvani torbeši) su Makedonci koji iz raznih razloga za vreme Turske vladavine bili primorani da pređu u Muslimansku vjeru.
Oni neznaju Albanski, oni se smatraju za Makedonce. I Ja nemam problema s tim dali su muslimani ili kriščani.
Makedonski Muslimani ne postoje.Vecina su Bosnjaci, ima nesto Srba kraj Debra koji su presli na Islam.Vecina Bosnjaka je doslo u periodu 1950-1970 u Makedoniji
Quote:
U Petrovcu nema Bošnjaka.
Petrovec opcina, izgleda ne razumijes mnogo
Quote:
Gradsko je blizo Velesa (centralna Makedonija) i oni su pravoslavni Kriščani. Ima bošnjaka u okolini Vekesa ima i Turaka, ali oficijalno oko 70% stanovništva je pravoslavne Krčanske vjere. Tu još nisu uračunati Vlasi a u krščane trebamo svrstati i Katolike, metodiste i dr.
Kad si spomenuo 2001 g. i selo Matejče,eve vidi slike manastira iz 14 stoljča i vidi što su albanci napravili od freskopisa.
Gradsko je Bosnjacko selo.Dobar dio Bosnjaka ima neku mazohisticku manu da se proglase sa ''Makedoncima'', samo to je vec pri kraju.Iduci popis ce te sokirati, jer Bosnjaci se nacionalno bude u toj Makedoniji.Ocekuj po cijeloj Pelagoniji da vidis Bosnjake.Makedoncima su se pisali, kad je bio rat u Bosni, 2002 vec su se probudili, 2011 skopcat ces o tom ''pravoslavnom'' selu, samo bit ce kasno za tebe
Mogu postirati slike i od manastira u selu Lešoka kod Tetova, međutim ne bi počinjao ovu temu. Zato predlažem ukoliko nisi ovdašnji Albanac (i da jesi) i ukoliko nisi desno orijentiran, bolje je da ne otvaraš ovu temu.
Zalosno, gdje ti zivis.Krst kraj Skoplja i paljenje dzamije.Za 15 godina Albanci i Turci ce biti vecina, a ti se zali preko interneta, kao i Srbi