|
Pogledaj rezultate ankete: Treba li zakonskim rjršenjem zaštititi ljude od neodgovornih vlasnika i njihovih pasa
|
|
Da, uz drastične kazne
|

|
26 |
72.22% |
|
Da, uz simbolične kazne
|

|
3 |
8.33% |
|
Ne
|

|
3 |
8.33% |
|
Već postoji zakonsko rješenje
|

|
4 |
11.11% |
 |
|
21.03.2007., 13:58
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Kako pravno riješiti pseći teror
Problem: - u naselju privatnih kuća susjed ima ogromnog psa (ne znam rasu) zavezanog kratkim lancem iza njegove kuće, uz ogradu pet metara od prozora moje dnevne i spavaće sobe. Kad pas zalaje tresu se stakla na prozorima a laje dvadesetčetiri sata na dan s kraćim prekidima (taman da noću zadrijemam te da me prene iz nedopuštenog drijemeža). Od kada susjed ima psa (8 mjeseci) moja obitelj je kronično neispavana i na rubu živčanog sloma. Uz to od velikog psa puno fekalija na malom prostoru koje susjed nikad ne čisti, pa kad pripeče sunce cijeli je okoliš pun miomirisa.
Dosada poduzeto: a) tri sam puta susjeda ljubazno zamolio da me spasi od terora njegova psa a njegovi odgovori su: moj pas u mom dvorištu, ako ti smeta lavež stavi čepiće u uši, postoje različite metode da si zvučno izoliraš kuću, pa neću valjda zavezati psa sebi pod prozor, ako ti smeta lavež i smrad prodaj kuću i odseli se itd. b) obratio se policiji - oni s time nemaju ništa, c) obratio se komunalnom redarstvu - ne mogu ništa jer pas nije na javnoj površini, d) savjeti prijatelja - otruj ga, metak u čelo, metak u slabine da duže crkava - to ne želim učiniti jer pas nije kriv a i da želim mogao bi krivično odgovarati.
Pitanje: koje su pravne mogućnosti, ako uopće postoje, da se riješim ovog terora susjeda i njegovog psa, odnosno znamo da su kućni ljubimci, pa tako i psi zaštićeni od ljudi Zakonom o dobrobiti životinja, a kojim zakonom su ljudi zaštićeni od pasa?
Prijedlog: Mnogi imaju sličan ili isti problem kao i ja pa predlažem da osnujemo građansku inicijativu za izradu i promiđbu prijedloga zakonskog rješenja kojim bi ljudi bili zaštićeni od terora životinja.
|
|
|
21.03.2007., 14:22
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2005.
|
Nazalost ne znam odgovor na pitanje, ali dajem potpunu podrsku prijedlogu!
Taj je problem doista rasprostranjen i izgleda da vlasnicima nitko ne moze nista.
Udruga je odlican prijedlog, ali treba biti spreman na glasne reakcije svih mogucih drustava za zastitu zivotinja, pa raznovrsnih i samoprozvanih ljubitelja zivotinja itd, da ne spominjem medije, koji bi jedva docekali da opet nekoga razapnu. Vlasnici pasa izgleda vise vole svoje pse nego druge ljude, a to stalno pokazuju svojim ponasanjem. Oni mogu setati po parkovima, pustati pse bez lanca, tako da se covjek boji otici u park (npr., prosetati se, trcati - sto je jos strasnije, samo cekas da neki pas pocne trcati za tobom, u najboljem slucaju), a kamoli odvesti svoje dijete. Po svemu sudeci, veca prava imaju psi nego ljudi. Znate ono : ''nece vas, nece''. Ma sto me briga, stavi ga na uzicu, stavi mu brnjicu! Znam i za primjer: ''Nece vas pas, pametniji je on od vas dvije''. I sto reci na to?! Da ne spominjem plocnike pune pseceg izmeta, sto je pokazatelj zadnje primitivnosti vlasnika pasa, koji ne zasluzuju epitet gradjana. Cast izuzecima.
A ne mozes im nista. Medjutim, da se ja nadjem u situaciji da me pas ugrozava, ili nekog moga, bez ikakvog bih razmisljanja sasula cijeli sprej za samoobranu psu u glavu, pa bismo kasnije, zivi i zdravi raspravljali na sudu. Jer kad pas strada, to se danima stavlja na naslovnicu. Da je taj isti pas zaklao dijete ili ga unakazio i ostavio mu za cijeli zivot psihicke i fizicke posljedice, pitanje je da li bi se u crnim kronikama casnih nam dnevnih tiskovina nasle dvije recenice. Psa bi uspavali (ako!), vlasnik bi eventualno platio novcanu kaznu, ali sto je to unesrecenoj osobi, ili njegovim roditeljima. Nista!
Problem je sto nitko ne stiti gradjane.
|
|
|
21.03.2007., 14:43
|
|
|
Mandrake the Magician
Registracija: Sep 2005.
|
RE: Kako pravno riješiti pseći teror
Quote:
riki kaže:
Prijedlog: Mnogi imaju sličan ili isti problem kao i ja pa predlažem da osnujemo građansku inicijativu za izradu i promiđbu prijedloga zakonskog rješenja kojim bi ljudi bili zaštićeni od terora životinja.
|
postavka ti je potpuno kriva i samim time pucanj u prazno !
Riješenja će ti se početi sama od sebe nametati kad jednom zauvijek shvatiš da te ne terorizira PAS , VEĆ I TEBE I SVOG PSA TERORIZIRA SUSJED 
|
21.03.2007., 14:53
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2004.
|
U zakonu o dobrobiti životinja definira je duljinu lanca.
Ima i nešto o buci u zakonima (pregledaj stare topice)
Glasala sam ti za treću opciju.
|
|
|
|
Sponsored links
|
|
Advertisement
|
|
21.03.2007., 15:26
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Riješenja će ti se početi sama od sebe nametati kad jednom zauvijek shvatiš da te ne terorizira PAS , VEĆ I TEBE I SVOG PSA TERORIZIRA SUSJED  [/QUOTE]
Nije šija nego vrat. Meni je svejedno tko me terorizira, ja samo tražim savjet kako se riješiti terora
|
|
|
21.03.2007., 15:30
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
d@d@ kaže:
U zakonu o dobrobiti životinja definira je duljinu lanca.
Ima i nešto o buci u zakonima (pregledaj stare topice)
Glasala sam ti za treću opciju.
|
Topic ne govori o dužini lanca za koju me baš briga, drži se teme i pomozi ako znaš! Upravo to govorim, pas je zakonski zaštićen, čovjek nije!!!!!!!
|
|
|
21.03.2007., 15:33
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2004.
|
Quote:
riki kaže:
Topic ne govori o dužini lanca za koju me baš briga, drži se teme i pomozi ako znaš! Upravo to govorim, pas je zakonski zaštićen, čovjek nije!!!!!!!
|
Pa jesi li napisao da je kratak - ne smije biti kraći od 5 m.
|
|
|
21.03.2007., 15:44
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2003.
|
Plaćaj drugom susjedu da ti čuva tvog malamuta, slučajno pod prozorom susjeda koji ti stvara probleme. 
|
|
|
21.03.2007., 16:08
|
|
|
Podijelimo osmjeh :)
Registracija: Nov 2002.
|
Na zalost juce sam imala priliku vidjeti zenu koju su napala 3 buldoga od susjeda. To je uzasno. Zena ima srece sto je ostala ziva.
Ruke izgrizene, na nozi joj misic iskidali, tijelo i vrat puni modrica, ogrebotina i rana. Zena sepa i jako tesko hoda, jednu nogu gotovo vuce po zemlji (tu gdje joj je misic skroz stradao).
A sve se desilo prije skoro 2 mjeseca, dok se zena vracala s posla, iz druge smjene.
I imala je srece sto je bila u dugackom kaputu, pa je nisu toliko sapama mogli izgrebati po tijelu, niti ujedati. Imala je sa sobom veliku torbu kojom se branila i uz pomoc koje se uspjela dovuci 3 metra dalje do komsijskih vrata i uletjeti u kucu. Komsije su cule, izvirivale, ali niko nije smjeo izaci pred 3 podivljala psa.
Vlasnik ih je pustio s lanca i ostavio u dvoristu koje sa zadnje strane nije ogradjeno i otisao na festu.
Njegov rodjeni brat je pokusao nesto preduzeti da ne bude jos zrtava pasa, ali je i sam bio ugrizen.
Vlasnici pasa jos nisu dosli ni da vide kako je ta zena, koja im je i komsinica koja zivi par kuca od njih.
Jednog psa su dali nekome, a 2 su jos uvijek kod njih. Policiji su rekli da su psi inace mirni i da oni stvarno ne znaju zasto su napali tu noc komsinicu.
Ostatak komsiluka se bas i ne slaze s tim da su psi inace bili mirni i miroljubivi, jer se komsiluk bojao tih pasa i dok su bili vezani.
|
|
|
22.03.2007., 17:11
|
|
|
nomad koji putuje
Registracija: Mar 2005.
|
kupi dva pitbula, zavezi ih blizu susjedovog psa i neka laju oboje. tvoji psi, tvoja kuca...
|
|
|
23.03.2007., 17:46
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
|
susjed ima ogromnog psa (ne znam rasu)
|
vidim da nisi ljubitelj zivotinja. Nije rasa nego pasmina
Tvoj susjed kao prvo maltretira psa a indirektno susjede. Trazi pomoc od drustva za zastitu zivotinja. Da se sa tim psom lijepo postupa sigurno ne bi toliko lajao
|
|
|
23.03.2007., 17:57
|
|
|
senjor member
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: osjecki ured za istrazivanje ruda i gubljenje vremena
|
inače, topic je skroz na skroz krivo postavljen: u cijeloj toj priči psa nalazim kao žrtvu terora dok topicstartera terorizira susjed. psa direktno a rikija indirektno.
poziv društvu za zaštitu životinja bi bio više nego poželjan...za početak...
Zadnje uređivanje Vojky : 25.03.2007. at 23:50.
|
|
|
24.03.2007., 18:34
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Moj sin je prošlo ljeto bio žrtva napada susjedovog psa. izgrizao mu nogu i slabine. Srećom, bili smo desetak metara udaljeni pa smo ga odmah otrgli. Susjedov komentar je bio: A što mu ja mogu? -Ubij sebe idiote ako nemožeš njega, rekoh mu. Nije utvrđeno dal je cijepljen...Ostale službe Božesačuvaj.Kad sam ga dovela na hitnu doktorica pita što mu je učinio(mali psu)? A da ne govorim kako niko nije nit upitao kako je mali koji usput rečeno,nesmije van jer se boji da ga neka psina vreba a kad vidi psa dobije histeričan napad. Ja sam svakako za vrlo strog zakon kao u V.Britaniji pa ko će ih držat nek odgovara za njihovo ponašanje.
|
|
|
24.03.2007., 18:37
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Što se tiče konkretnog pitanja nemogu pomoć, čak sumnjam da bi ikakva tužba pomogla.
|
|
|
25.03.2007., 20:22
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
syrius1 kaže:
Tvoj susjed kao prvo maltretira psa a indirektno susjede. Trazi pomoc od drustva za zastitu zivotinja. Da se sa tim psom lijepo postupa sigurno ne bi toliko lajao
|
Zar bi mi kao ljubitelju životinja bilo lakše? Na koji način mi može pomoći društvo za zaštitu životinja ako za neku akciju nema pravnu osnovu?
|
|
|
25.03.2007., 20:32
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mr X kaže:
susjeda?
pas to, za razliku od susjeda, ni po čemu nije zaslužio...
inače, topic je skroz na skroz krivo postavljen: u cijeloj toj priči psa nalazim kao žrtvu terora dok topicstartera terorizira susjed. psa direktno a rikija indirektno.
poziv društvu za zaštitu životinja bi bio više nego poželjan...za početak...
|
Molim te pročitaj još jednom uvodni post pa ćeš razabrati da se ja bunim pritiv susjeda čiji me pas teroriziora lavežom. Odnos susjeda i njegovog psa nije presudan u ovoj priči, iako se slažem da je i pas žrtva svoga vlasnika kao i ja.
Što može za moj problem učiniti društvo za zaštitu životinja i temeljem kojeg zakonskog propisa? - molim naziv zakona, članak i NN u kojima je objavljen - ovo je pravno pitanje i takvi trebaju biti odgovori!
|
|
|
25.03.2007., 20:41
|
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
riki, naslov topica ti je stupidan. "Pseći teror" WTF pas laje jer ga tvoj jebeni susjed drži na lancu. I ti bi lajao.
|
|
|
26.03.2007., 07:33
|
|
|
You know that's right.
Registracija: Sep 2004.
|
riki, dobro si rekao. ponekad se cini da pas ima veca prava od covjeka.
pogledaj koliko ih se diglo oko toga tko tu koga terorizira, pas tebe, susjed psa, ti mene....
ljudi, zar je bitno kakav je naziv teme, covjek je postavio konkretno pitanje i trazi pomoc. ja mu ne mogu pomoci, ali vasi odgovori ne doprinose nicemu.
njega terorizira pas svojim lavezom pod prozorom, dakle direktan teror od strane psa, a indirektan teroro od strane vlasnika koji ga je vezao tu gdje ga je vezao.
a buduci da je pas u vlasnistvu susjeda, riki treba poduzeti neke korake upravo protiv covjeka. sto tu nije jasno?
jos je lijepo rekao da ne zeli psu nista napraviti, jer on nije kriv sto mu je gazda debil, s cime se naravno, slazem.
|
26.03.2007., 08:40
|
|
|
Banned
Registracija: Apr 2005.
|
Quote:
syrius1 kaže:
|
tako je. pas uopće ne bi smio bit na lancu. ne govorim iz pravne, već psihološke perspektive. Pseće psihologije.
KAžeš da te ne zanima koliko je lanac dug, jer to tebe pravno nije briga. E, pa možda se baš na to pozovi.
Društvo za zaštitu ž. će ti dati besplatan prijedlog. Pravni....
|
|
|
26.03.2007., 08:43
|
|
|
Banned
Registracija: Apr 2005.
|
Quote:
riki kaže:
Molim te pročitaj još jednom uvodni post pa ćeš razabrati da se ja bunim pritiv susjeda čiji me pas teroriziora lavežom. Odnos susjeda i njegovog psa nije presudan u ovoj priči, iako se slažem da je i pas žrtva svoga vlasnika kao i ja.
Što može za moj problem učiniti društvo za zaštitu životinja i temeljem kojeg zakonskog propisa? - molim naziv zakona, članak i NN u kojima je objavljen - ovo je pravno pitanje i takvi trebaju biti odgovori!
|
može imuzička želja?
Pa vidiš datiljudi pomažu, a očito nisu pravnici; ako i jesu, nemaju prakse sa dotičnom tematkikom, pa pomažu koliko mogu, a ti si uvrijeđen i tražiš od njih ko da ih plaćaš kao odvjetnike..
|
|
|
|
Sponsored links
|
|
Advertisement
|
|
 |
|