Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca

Roditelji i djeca Zato što ih volimo i oni vole nas.
Podforumi: Školarci i adolescenti, Dojenčad i predškolci, Trudnice, Medicinski potpomognuta oplodnja, Dječje zdravlje, Oprema

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.03.2007., 22:28   #1
www.otac.ba - Da li postoji nešto slično u Hrvatskoj?

www.otac.ba - Da li postoji nešto slično u Hrvatskoj?

Ili ako nema, da li tko zna isprogramirati i pokrenuti u Hrvatskoj?
Možda možete dobiti i potporu države, ako se osnuje udruga ili nešto slično.
Ja sam oženjen i imam troje djece. Nemam problema u braku (samo nekada psihičkog i verbalnog nasilja od strane žene), ali vidim koliko drugi muškarci u Hrvatskoj imaju problema u i nakon braka - djeca, skrb, alimentacija, lažne optužbe za nasilništvo/silovanje i sl.
I kako se svi muškarci etiketiraju kao nasilnici, a žene ne.

Gledao sam prije par dana na FTV-BiH (mislim da je emisija "Centralni zatvor") o ovoj udruzi/pokretu.
Koliko sam shvatio osnovao ju je neki Amerikanac/Bosanac kojem je žena otela dijete iz SAD i dovela ga u BiH.
On je za djetetom došao u BiH, živi u BiH i bori se za svoje pravo na odgoj djeteta.
Ali su socijalne službe i slične državne organizacije, TRADICIONALNO kao i u Hrvatskoj, na strani žene, a protiv muškaraca i očeva.
Tj. bori se za jednakost spolova u braku i nakon braka, i jednakosti u odgoju djece nakon razvoda.
Kod nas je "TRADICIONALNO" i "NORMALNO" da 90% žena dobije djecu nakon razvoda, mada bi se trebala stvoriti sudska praksa da bude 50%-50%.

Nekoliko riječi sa stranice www.otac.ba:

"Činjenica je da nije rijetkost da majke manipuliraju djetetom nakon razvoda" Stanka Todorović, Centar za socijalni rad, Sarajevo."

"--Nazalost, u slucaju raspada porodice, prava oceva se tek pocinju razmatrati zahvaljujuci promjenama u porodicnom zakonu u nekolicini progresivnih drzava:
Porodicni Zakon Kalifornije, na primjer, kaze: "Majka i otac imaju jednako pravo na starateljstvo". Jedini primjer koji Zakon navodi kao razlog za odbijanje starateljstva je zlostavljanje djeteta, lazne optuzbe o zlostavljnju djeteta, zlostavljanje od strane trece osobe sa kojom osoba ima prisne odnose, upotreba droge i optuzba za odredjene vrste zlocina.
-Porodicni Zakon Ajove (Iowa) kaze da ako sud odbije zahtjev za zajednicko starateljstvo sudija mora objasniti zašto."

"Žene ignorišu, kinje i omalovažavaju muškarce
"Predrasuda je da samo žene trpe i da muškarci nisu žrtve porodičnog nasilja. Nasilnici se razlikuju samo po načinu na koji maltretiraju, Muškarci najčešće koriste svoju fizičku snagu, dok žene to rade suptilnije - konstantnim psihičkim maltretiranjem" kaže za 'Blic' Suzana Anđelković, predsednica 'Grupe 27', jedine organizacije u Srbiji koja isključivo pruža pomoć zlostavljanim muškarcima."

"Istraživanje
Da li Centar za socijalni rad pomaze otmicu djece?
Ako ste se odlucili na razvod a iselili ste iz porodicne sredine, da li ste mislili ostaviti i djecu? Do sada se javilo više oceva koji su ostavili supruge, ali ne djecu. Ali šta se desava nakon toga je otmica uz državnu pomoc.
Scenario je otprilike ovakav: Majke ne dozvoljavaju kontakt djece sa ocevima (sto je vec krsenje Porodicnog zakona) a Centar za socijalni rad namjerno odugovlaci intevenciju. Tako da, kada napokon izdaju rješenje za starateljstvo i kontaktiranje, djeca se dodjeljuju majci jer su se "navikli na zivot uz majku".
Jedini razlog sto su djeca navikla da budu uz majku je to sto ona sama nije dala da vidjaju oca dovoljno dugo, a Centar besramno oprosta ovo nezakonito ponasanje.Krajnji rezultat? Nesretna i psihicki razorena djeca koja se boje voljeti oca...Ako vam se dasilo nesto slicno, javite se na: <email>"

"Porodica: Nova arena bitke za polnu jednakost
-Žene su se dugo i naporno borile za jednakost polova. Zapadne demokratije, osnovane prije stotine godina na principu jednakosti, su podrazumijevale jednakost samo za bijele muškarce.
-Zahvaljujuci bitci feministickog pokreta, industrijalizaciji, i opštoj društvenoj promjeni predvodjenoj napretkom tehnologije i mas medija, vecina demokratija danas zaista pociva na principu polne jednakosti. Iako stakleni krovovi još postoje (obicno medju starijom generacijom), ovo je iznimka, više nego pravilo.
-Medjutim, borba za jednakost polova se dosada uglavnom vodila u javnoj, politickoj i ekonomskoj areni. Bitka je vodjena i dobijena na polju obrazovanja i na radnom mjestu.
-U domu, ova bitka se fokusirala na potrebu zena da se oslobode kucnih obaveza da bi dobile jednak pristup plodovima profesionalne karijere. I dok je ova bitka dobijena, ona za sobom ostavlja vakum u porodici, zadnjem komadu nezavršene slagalice.
-Ljudska prava, prava zena, djecija prava. Dok društvo napreduje ka potpunoj jednakosti, moramo skrenuti paznju na oca koji sve više dijeli breme i zadovoljstvo odgajanja djece i da njegova prava trebaju takodje biti zašticena.
--Nazalost, u slucaju raspada porodice, prava oceva se tek pocinju razmatrati zahvaljujuci promjenama u porodicnom zakonu u nekolicini progresivnih drzava:
-Porodicni Zakon Kalifornije, na primjer, kaze: "Majka i otac imaju jednako pravo na starateljstvo". Jedini primjer koji Zakon navodi kao razlog za odbijanje starateljstva je zlostavljanje djeteta, lazne optuzbe o zlostavljnju djeteta, zlostavljanje od strane trece osobe sa kojom osoba ima prisne odnose, upotreba droge i optuzba za odredjene vrste zlocina.
-Porodicni Zakon Ajove (Iowa) kaze da ako sud odbije zahtjev za zajednicko starateljstvo sudija mora objasniti zašto.
-U Bosni i Hercegovini porodicni sudovi rade na principu "najboljeg interesa djeteta" koji je nametnulo potpisivanje Konvencije o djecijim pravima. Pošto je ta ideja potpuno subjektivna, jedno nedefinisano pravilo bez standarda i duznosti, u praksi se oslanja na licne hirove i neprofesionalnost socijalnih sluzbi i porodicnih sudova.
-Uopšte u Bosni i Hercegovini vazi pravilo:
"Najbolji interes djeteta" jednako je "Majka zna najbolje".
-Ovo je puka predrasuda, i nema nikakvu legitimnu osnovu. Društveni problemi prouzrokovani nedostatkom oca kao primjera u kuci su dobro istrazeni i objašnjeni. -Nazalost, navedeni smo da vjerujemo da djeca ostaju bez oceva jer ocevi ostavljaju svoje porodice i da su nesposobni da se brinu o svojoj djeci.
-Nema nikakvog dokaza da tako veliki broj oceva samovoljno napušta svoju djecu. Hiljade djece odrastaju bez svojih oceva jer im porodicni sudovi oduzimaju oceve."

"Sindrom otuđenja od roditelja
Sindrom otuđenja od roditelja (PAS=SOR) je sistematsko ocrnjivanje jednog roditelja od strane drugog sa namjerom udaljavanja djeteta od tog roditelja. Svrha otuđenja je obično osvojiti ili zadržati skrbništvo bez učešća oca. Otuđenje obično obuhvata i očevu rodbinu i prijatelje..."

"Piše: Adisa iz Manchester (NH), USA
Jako mi se svidja sto je napokon neko pokrenuo nesto ovako. Ja sam sretno udata i imamo jednu kcerkicu. Nema tog razloga da bi ja uskratila svome muzu u bilo kojoj situaciji da vidi svoje dijete (nedaj boze zla).
"NIJE DIJETE KRIVO" to sve majke trebaju da shvate... Ne kaznjavate vi muza nego dijete.
Znam o cemu pricam jer sam ja dijete od razvedenih roditelja i znam sta znaci kad jednom devetogodisnjem djetetu mama, koju to djete voli i pola stvari ne razumuje, kaze: 'Nemoj slucajno da tatu zagrlis ili poljubis ako ga vidimo na ulici.'
To zene rade cisto iz bijesa koje nisu mogle da istresu na covjeka sto ja mislim da je cista glupost.
Samo naprijed sa radom i ja se nadam da cete uspjeti u svom radu, ustvari ne nadam se ja ZNAM da cete uspjeti.
Samo naprijed, nedajte svoju djecu od sebe."

"Otac.ba je dizajniran s namjerom da informiše širu javnost o problemima i pravima očeva u Bosni i Hercegovini. Ova web stranica posebno želi pomoci očevima koji su odvojeni od svoje djece nepravednim odlukama sudova i socijalnih radnika.
Loš razvod može često dovesti do otmice djece i otuđenja djeteta od jednog roditelja. Jednostavno rješenje, zajednička briga o djeci, je izgleda, potpuno strano socijalnim službama.
Pred zakonom, majka i otac su jednaki (Bosna i Hercegovina ima Zakon o jednakosti polova). Ravnajući se predrasudama i stereotipovima sudije i socijalni radnici predpostavljaju da majke imaju veća prava. To je laž, diskriminacija i uz to protu-ustavno. Otac.ba postoji da vas informira kako da ostvarite pristup vašoj djeci.
U stvari, nasa web stranica je prvobitno na strani djece, a tek onda oceva i svih dobrih roditelja."

"Podržavam u potpunosti Vašu aktivnost jer mislim da sve što od nas trebaju djeca je ljubav i oca i majke podjednako. Trebamo naučiti rješavati svoje probleme i pri tome uvijek misliti na dobrobit naše djece. I žene i muškarci moraju se osloboditi ljutnje, rivalstva i posesivnosti i ostati dio života svoje djece podjednako i onda kada više ne žive zajedno. Podržavam sve očeve koji žele ostati dio života svoje djece." Čitaj još
Saliha Đuderija, Članica Vijeća za djecu BiH i Ministarstva za ljudska prava BiH"

"Odusevljen sa Vasim sajtom i da se konacno progovori o diskrimanaciji očeva pred socijalnom sluzbom i tim tzv socijalnom radnicima koji prave farsu od svog zanimanja i njihovih procjena sta je najbolje za dijete. Konačno treba izaci javno i progovoriti o ocevima, o nasoj ljubavi i vezanosti za dijete. Te divne majke svoje nezadovoljstvo, frustracije zbog gubitka partnera, koriste dijete kao oružje osvete. Ostavljene žene pričaju kako je otac ostavio porodicu, ali otac nije ostavio svoje djete!"

"Imate nasu punu podrsku! Fantasticna web stranica. Neutralan, a s druge strane informativan nacin na koji ste pristupili problemima i pravima oceva, roditelja uopste a prije svega djece je za svaku pohvalu. Samo naprijed! Stojimo vam na raspolaganju.
Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu"

"Podržavam u potpunosti Vašu aktivnost jer mislim da sve što od nas trebaju djeca je ljubav i oca i majke podjednako. Trebamo naučiti rješavati svoje probleme i pri tome uvijek misliti na dobrobit naše djece. I žene i muškarci moraju se osloboditi ljutnje, rivalstva i posesivnosti i ostati dio života svoje djece podjednako i onda kada više ne žive zajedno. Podržavam sve očeve koji žele ostati dio života svoje djece."
 
Odgovori s citatom
Old 29.03.2007., 22:32   #2
Od tri identične teme ostala je jedna. Sasvim dovoljno.
__________________
mislim da ti je cats prirodno nadarena za pizdarije :D (c) polly . . . . Ma za Cats je Austro-Ugarska bivsa nam drzava. (c) Justin Thyme
a vidiš, ja se baš u staračkom domu mislim udat :cerek: lipo, šetnje uz more, kokolavanja... niko me neće tlačit da se seksan... a ako mi uleti sa nekom šemom, Viagra, ovo, ono... lipo mu iščašin kuk i opet mir u kući, tj. apartmanu... (c) placebo
Cats is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2007., 07:33   #3
Očevi fakat zaslužuju ravnopravni tretman, ali treba se zapitati ne uči li nas ljudsko iskustvo iz situacija odgoja da se majke više daju i kako će netko povjerovati da, hipotetski govoreći, otac koji 7 godina nije bio ravnopravan partner u odgoju da će on biti adekvatan skrbnik? Ja znam 2udovca: 1. bake odgajaju dijete, 2. sestra. Mislim da se očevi trebaju više uključiti tako da se to vidi i na društvenom polju pa će se onda neke stvari brže i pravno mjenjati.
Brazda is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2007., 12:41   #4
evo ja sam definitivno "za". već neko vrijeme me muči pomisao da u RH postoji >40 udruga koje se bave pravima žena, a NULA udruga koje se bave analognim pravima muškaraca (konkretnije, očeva). i sam sam iskusio "jednakost" prakse kad se radi o obiteljskom zakonu i pravima roditelja - zakon nas tretira jednako, ali vjerujte da ćete se u praksi uvjeriti da to nije niti slično.
možemo se čuti na PM, dogovoriti nešto!
juan maria birnbaum is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2007., 12:52   #5
i ja prolazim kroz razvod u kojem se stalno susrećem sa stereotipom o tome kako je "za djecu najbolje da su s majkom", kako "mame najbolje znaju što je najbolje za djecu", kako se "majke više brinu za djecu nego očevi".

i neka je to istina u 99% slučajeva, ali u mojem nije i sad se ja moram pomiriti s tim zato jer je "to tako". ma pomirit ću se ja, neću sad raditi nerede po cesti ili se tući sa socijalnim radnicima. i najmanje je važno što će meni biti žao što nisam sa svojom djecom više. ali će toj djeci biti uskraćen kontakt sa mnom u onoj mjeri u kojoj je to bilo do sada... a komentar nadležnih institucija je isti kao i od moje bivše: "ha, što se može".
juan maria birnbaum is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2007., 14:01   #6
Tema je za pohvalu, ali implicira da isključivo majke manipuliraju djecom u cilju da napakoste ocu.
To naravno nije tako, muškarci u jednakom postotku manipuliraju djecom da napakoste majci. Ljudska priroda je ljudska priroda.
A razlog zašto se dijete dodjeljuje majci smatram opravdanim. Dijete je dok je malo jako vezano uz majku i u velikoj većini slučajeva majka neusporedivo više vremena provodi s djetetom, i djetetu je trauma ako se to drastično promijeni (naravno, čast izuzecima).

Nemojmo zaboraviti, da očevi često nisu ni zainteresirani za djecu nakon razvoda, vrlo su rijetki oni koji plaćaju alimentaciju.

Naravno, ponavljam, čast izuzecima.
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2007., 14:32   #7
Ja sam apsolutno za razbijanje stereotipa "djeca idu majci" i opčenito stereotipa da je briga z a djecu majčina.Ma jeli, biće ih ona sama napravila pa su sad samo njoj na brizi.
Ma žene si umisle da su bolje u čuvanju djece nego muževi pa im i ne vjeruju.Vidim ja po mojim prijama, ona čim izađu na pola sata zovu po pet puta muževe što je kako je jesi li ovo jesi li ono..
I apsolutno se slažem da većina žena pri razvodu manipulira djecom i ucjenjuju! Užas!
__________________
Jer oni su baš kao tango - vrte se jedno oko drugog, odmiču i primiču, taman kad pomisle da se sve stišalo opet se pojača, ali najvažnije je to da dok god bi svirala muzika bilo bi i njih...... ali muzika više - ne svira!
maserka80 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2007., 14:42   #8
Quote:
masazerka kaže: Pogledaj post
I apsolutno se slažem da većina žena pri razvodu manipulira djecom i ucjenjuju! Užas!

Čuj ovo stvarno nije istina. Ako znaš za jedan takav slučaj OK, ali uzmi samo jednu činjenicu u obzir, a to je da većina očeva ne želi uopće plaćati alimentaciju. To je činjenica, čak se razmatra uvođenje nekih zakona da ih se prisili na to. To je najveći problem pri razvodima.
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2007., 10:25   #9
ma molim te, shvati razliku između "većine majki i očeva" (možda je u VEĆINI slučajeva bolje da djeca idu majci) i "svih majki i očeva" (a na to se svodi praksa u RH, jer se djeca u pravilu dodjeljuju majci).

meni je moja bivša rekla da je bolje da su djeca s njom, jer ih ona zna bolje obući, a manje joj je važno bilo to što sam se ja daleko više bavio s njima, naučili su i čitati i pisati ohoho prije škole, znaju milijun priča i pjesmica... ali za klince je kao bolje da su s mamom koja će im uključiti TV i pustiti crtić da ju ne gnjave sat ili dva.

i što je još ljepše, isto mišljenje ima i centar za socijalnu skrb čije je mišljenje mjerodavno pri donošenju odluke s kim će djeca živjeti nakon razvoda.
juan maria birnbaum is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2007., 10:28   #10
Prava očeva

Mislim da Pero nije želio potaknuti polemiku oko toga tko više manipulira djecom, tko se više brine o njima i tako dalje, i potpuno se slažem s njim da bi trebala postojati jedna takva stranica, pa čak i udruga očeva koja bi pružala podršku i konkretnu pomoć očevima koji se susreću s raznim problemima vezanim uz djecu i bivše supruge.
Blue racer, ja sam žena i majka. Kada sam pročitala tvoj citat, prva slika koja mi se pojavila u glavi bila je ona zvijer (ne znam kako bih je drugačije nazvala) koja se pojavila u svim novinama čini mi se prošlog tjedna, jedna "majka" koja godinama ne kontaktira sa sinom sad već tinejdžerom i ne plaća alimentaciju. Sud odredi da mora platiti neku smješnu kaznu, čini mi se da se radilo o 20 lipa po ne znam čemu, i ona lijepo uz širok osmijeh izlazi iz sudnice sa svojom odvjetnicom. FUUUUUUJ! Nemoj biti uvjerena da je to rijedak slučaj, samo se o takvim stvarima manje piše. A da ne govorimo o majkama zlostavljačicama. Slažem se da takvim gadosti ima i s muške i ženske strane, ali nemojmo se uvjeravati da su žene u debeloj manjini počinitelji takvih djela.
Pegasus is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2007., 11:18   #11
Quote:
juan maria birnbaum kaže: Pogledaj post
ma molim te, shvati razliku između "većine majki i očeva" (možda je u VEĆINI slučajeva bolje da djeca idu majci) i "svih majki i očeva" (a na to se svodi praksa u RH, jer se djeca u pravilu dodjeljuju majci).
No pa to sam i rekla, u većini slučajeva je bolje. Rekla sam i čast izuzecima, a to se odnosilo na očeve koji sudjeluju u odgoju djece onako kako bi trebalo.

Quote:
Blue Racer kaže: Pogledaj post
Naravno, ponavljam, čast izuzecima.
Inače sam reagirala na post o tome kako većina žena kao manipulira djecom a muškarci kao ne. To znam da je neistina, pa sam tako i rekla.

Quote:
masazerka kaže: Pogledaj post
...većina žena pri razvodu manipulira djecom i ucjenjuju! Užas!
Daj ljudi pročitajte post prije nego što reagirate.
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2007., 11:21   #12
Quote:
Pegasus kaže: Pogledaj post
Blue racer, ja sam žena i majka. Kada sam pročitala tvoj citat, prva slika koja mi se pojavila u glavi bila je ona zvijer (ne znam kako bih je drugačije nazvala) koja se pojavila u svim novinama čini mi se prošlog tjedna, jedna "majka" koja godinama ne kontaktira sa sinom sad već tinejdžerom i ne plaća alimentaciju. Sud odredi da mora platiti neku smješnu kaznu, čini mi se da se radilo o 20 lipa po ne znam čemu, i ona lijepo uz širok osmijeh izlazi iz sudnice sa svojom odvjetnicom. FUUUUUUJ! Nemoj biti uvjerena da je to rijedak slučaj, samo se o takvim stvarima manje piše. A da ne govorimo o majkama zlostavljačicama. Slažem se da takvim gadosti ima i s muške i ženske strane, ali nemojmo se uvjeravati da su žene u debeloj manjini počinitelji takvih djela.

Ja sam i rekla da se to događa u jednakom omjeru i kod muškaraca i kod žena. Evo dokaz:

Quote:
Blue Racer kaže:
Tema je za pohvalu, ali implicira da isključivo majke manipuliraju djecom u cilju da napakoste ocu.
To naravno nije tako, muškarci u jednakom postotku manipuliraju djecom da napakoste majci. Ljudska priroda je ljudska priroda.
Moglo se i pročitati par postova više...
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2007., 13:28   #13
čuj, Blue Racer, bez veze mi se sada prepucavati s tobom ovdje, ali ti si napisala doslovno ovo:
"A razlog zašto se dijete dodjeljuje majci smatram opravdanim."

nigdje tu nema neke ograde "u većini" ili "u jednakim omjerima", nego je jedino opravdano da se dijete dodijeli majci. i to je razlog mojeg javljanja, ništa drugo.
ako sam te pogrešno shvatio, oprosti, ali čitam ono što piše a ne ono što je možda trebalo pisati.
juan maria birnbaum is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2007., 07:55   #14
Quote:
juan maria birnbaum kaže: Pogledaj post
čuj, Blue Racer, bez veze mi se sada prepucavati s tobom ovdje, ali ti si napisala doslovno ovo:
"A razlog zašto se dijete dodjeljuje majci smatram opravdanim."

nigdje tu nema neke ograde "u većini" ili "u jednakim omjerima", nego je jedino opravdano da se dijete dodijeli majci. i to je razlog mojeg javljanja, ništa drugo.
ako sam te pogrešno shvatio, oprosti, ali čitam ono što piše a ne ono što je možda trebalo pisati.

Pa smatram da je. To je moje mišljenje. Ne vidim šta je u tome loše. Moraš uzeti u obzir da je to pravilo (da se djeca dodjeljuju majci) donešeno s nekim razlogom i mislim da je ta odluka bila dobra. Nemoj zaboraviti da su tu odluku donijeli muškarci suci a ne žene, tako da tvoja teorija o ženskoj manipulaciji i iskorištavanju zakona pada u vodu. Razmisli o tome.

Ali ovdje se zapravo vode dvije rasprave, jedna je pitanje dodjele djece majci nakon razvoda, a druga je ko više manipulira djecom nakon razvoda, a ovdje je izneseno mišljenje da su to žene, ja smatram da to ovisi o karakteru čovjeka a ne o spolu.

Prvo je tema, a drugo spam iliti chat tako da neću više o tome da mi putnica ne ubilježi crveni karton, ali mislim da sam dobro objasnila što sam htjela reći.

On topic: bilo kakve udruge koje štite isključivo muška roditeljska prava ili ženska roditeljska prava su besmislena i vode samo u veće probleme. Ako postoji udruga koja pomaže roditeljima koji se smatraju zakinutima u podjeli roditeljskih prava to je OK. ali čemu dijeljenje na muškarce i žene? To je diskriminacija po mojem mišljenju.
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2007., 10:39   #15
e sad ću opet odgovoriti, ali ne radi prepucavanja jer svako ima pravo na svoje mišljenje, nego zato što smatram da sto puta ponovljena laž na kraju postaje istina - pa tako i ova "istina" da je djeci uvijek bolje s mamom nego s tatom. neću to baš sad nazvati glupošću ili bilo kako uvredljivo (uh, kolko me to samokontrole košta ), ali ću to nazvati NEISTINOM.

jer takvo rezoniranje je jednako istinito kao i rasizam ("svi crnci smrde"), nacionalizam ("srbi nebeski narod"), radikalni feminizam ("žene su bolje od muškaraca"), muški šovinizam ("ženama je mjesto u kuhinji") i svi ostali proizvodi umova nesviklih razmišljanju.

dakle, prema svim mogućim i ljudskim i božjim zakonima, svaki čovjek je individua za sebe i nitko nije apriori bolji od nekog drugog. ili primijenjeno na ovu temu, NIJE svaka mama bogom dana da odgaja dijete, i NIJE istina da će svaka mama bolje odgajati dijete nego što bi to mogao tata. NIJE istina da svaka žena mislim samo na svoju djecu i da su joj ona prva na svijetu.

i nadam se samo da se ova tema neće pretvoriti u prepucavanje oko muško-ženkskih odnosa i pogleda na svijet. ionako ovdje ne možemo ništa promijeniti, ali evo ja ću se potruditi da ovo pitanje potaknem na nekom primjerenijem mjestu. mislim da je krajnje vrijeme za to!
juan maria birnbaum is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2007., 13:04   #16
Quote:
juan maria birnbaum kaže: Pogledaj post
...i nadam se samo da se ova tema neće pretvoriti u prepucavanje oko muško-ženkskih odnosa i pogleda na svijet. ionako ovdje ne možemo ništa promijeniti, ali evo ja ću se potruditi da ovo pitanje potaknem na nekom primjerenijem mjestu. mislim da je krajnje vrijeme za to!

Ajde, složit ćemo se da imamo različito mišljenje. Ja i dalje stojim kod toga da je dobro da postoji to pravilo.

Ali nisi mi rekao što misliš o tome zašto je donesen takav zakon, da se dijete u pravilu dodjeljuje majci. Stvarno me zanima što misliš o tome, bez namjere da se prepucavam.
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2007., 09:03   #17
da ti sad skroz obrazložim svoje mišljenje, trebalo bi mi puuuno teksta.. ali evo skratit ću maksimalno, valjda neću izostaviti ništa jako bitno.

razlozi za to da se djeca dodjeljuju majci su prvo uvriježeno mišljenje da je to bolje za dijete - i vjerojatno i je, pogotovo ako je dijete malo. nisam na žalost stručnjak za dječju psihologiju, ali vjerujem i uvjerio sam se da djeca drugačije doživljavaju majku, a drugačije oca - evo, prošvrljat ću malo kroz literaturu, mislim da je taj fenomen istražen i da postoje logična i argumentirana objašnjenja.

ali ono što sudovi i centri za socijalnu skrb tu NE VIDE je da je za dijete bolje da je uz mamu samo ako je mama zainteresirana i sposobna brinuti se za dijete. jer isto kao što je za dijete najbolje da raste uz oba roditelja, ali ne po svaku cijenu (česta floskula kojom se opravdavaju brojni razvodi), tako je isto za dijete najbolje da raste uz majku ali ne po svaku cijenu.

ako ta majka nije spremna u potpunosti brinuti se za dijete, pa i po cijenu da se odrekne (velikog) dijela svoje komocije, ako nije spremna s djetetom provoditi što više vremena - kvalitetno, a ne da ga posadi pred TV da bi imala nekoliko sati mira za drijemanje ili kavu s frendicama, ili ako ta majka npr. ne shvaća da je igra s djetetom najbolji način zbližavanja i na kraju krajeva poučavanja djeteta - e onda za to dijete nije najbolje da je s mamom nego će mu ipak biti bolje s tatom koji to sve shvaća i spreman je za takav angažman oko djeteta.

e vidiš, oko toga niti centri za socijalnu skrb niti sudovi ne razbijaju glavu. svi roditelji, svi razvodi i na kraju sva djeca za njih su samo brojevi, statistika. ti birokrati znaju da preko 90% djece bude dodijeljeno majkama, i jednostavno se pridružuju toj praksi. ne daju si truda da ustanove stvarno stanje, da vide što bi stvarno bilo najbolje za svako pojedino dijete (iako su plaćeni baš za to!), oni odrade svoje tek tako da odrade i idemo dalje. ne svi centri, ne svi sudovi, ali velika većina da!

oprosti za ovako dugačak odgovor, ako izdržiš pročitati ga do kraja (ne krivim te ako ti se ne bude dalo ) reci mi da li se slažeš s ovim što sam napisao!
juan maria birnbaum is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2007., 10:35   #18
Quote:
juan maria birnbaum kaže: Pogledaj post

oprosti za ovako dugačak odgovor, ako izdržiš pročitati ga do kraja (ne krivim te ako ti se ne bude dalo ) reci mi da li se slažeš s ovim što sam napisao!

Izdržala sam! I evo, ko bi reko zapravo se slažem.
Čast tatama koji se brinu za klince
A što se tiče tvoje situacije, očekivati od naših sudaca da se malo više posvete svakom slučaju da ocijene šta je bolje za dijete... pa to ti je SF. Teško, teško... čak i ako osnujete udrugu... čuj, sucima je njihova komocija ipak najvažnija, a njih nema ko kontrolirati.
Ali sretno.
I javi nam kako ide
Blue Racer is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 16:38   #19
Quote:
Blue Racer kaže: Pogledaj post

Ali nisi mi rekao što misliš o tome zašto je donesen takav zakon, da se dijete u pravilu dodjeljuje majci. Stvarno me zanima što misliš o tome, bez namjere da se prepucavam.
Navedi mi gdje to u zakonu piše?
A što bi čovjek o tome trebao mislit? Pa postoji gomila glupih, neutemeljenih i nepravednih zakona, posebno u manje civiliziranim zemljama. Zemlje na zapadu već odavno ne rade takve glupe greške, a one koje teže zapadu nastoje ih ispraviti. Uglavnom, to je analogna priča s onim da žene idu ranije u mirovinu. Toga u civiliziranim zemljama nema pa je Hrvatska zbog toga dobila "po prstima" od EU. Isto vrijedi i za obvezno služenje vojnog roka itd. itd. Nije lijepo biti retardiran...
Wanderer is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2007., 20:25   #20
Da,tema koja je jako škakljiva,i sam sam se skoro našao u tome,budući da već godinu dana ne živimo zajedno,krenuli smo i to riješiti papirnato.Pola godine klinci su živjeli kod ex,no zadnjih 6.mj.klinci su kod mene,da popravim neke nedostatke koje ona nemože riješiti svojim(ne)autoritetom.Bila je sigurna da ću sve poslati kvragu,no ispostavilo se da super funkcioniramo,i da je bolje da sam ja s njima,i popustila je,tako da se sporazumno razvodimo,i djeca ostaju kod mene.

To sa sudskom praxom ne želim ni komentirati,a udruga?Sve je to OK.ali na kraju tresu se brda,rodi se miš.I sve ove ženske udruge,mislim kaj će ih toliko?Kaj zastupaju neke druge stavove,svaka posebno?Pa nisu to političke stranke,pa ajmo lijevo,ravno ili desno...Sve to postaje komično.A na kraju i institucije bi trebale nekaj napraviti,ali i sami znamo kak to ide.
Ovo ne znaći da sam protiv,dapače,ako krene netko u to ima moju podršku,i pomoč ako treba....
agramer is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:06.