ako stranac ima stambeni kredit u svojoj drzavi, preseli se zbog posla u HR i zeli i tamo kupiti nekretninu (bez obzira na to sto se ne moze odmah upisati kao vlasnik) moze li on bez problema dobiti kredit u HR, mislim hoce li banke u HR znati da on vec ima kredit tamo negdje ako im on to ne kaze
naše banke još neko vrijeme ne znaju da li u susjednoj banci imaš kredit, a kamo li što ti imaš u drugoj državi ...
a mislim da stranac (znači nema naše državljanstvo) ne može realizirati kredit u hrv
Banke neće znati da netko ima kredit u stranoj državi, ali stranci na privremenom radu u HR ne mogu dobiti kredit!!
Kupnja nekretnine od strane stranca može ići na njegovo ime.
Jer oni su baš kao tango - vrte se jedno oko drugog, odmiču i primiču, taman kad pomisle da se sve stišalo opet se pojača, ali najvažnije je to da dok god bi svirala muzika bilo bi i njih...... ali muzika više - ne svira!
Banke neće znati da netko ima kredit u stranoj državi, ali stranci na privremenom radu u HR ne mogu dobiti kredit!!
Kupnja nekretnine od strane stranca može ići na njegovo ime.
koja nepravda, nije mi jasno zasto stranac ne moze dobiti kredit ako normalno radi u HR, ima ugovor na neodredeno i ima redovnu placu, totalna diskriminacija
niti moj suprug nije mogao prije par godina dobiti kredit u njemačkoj iako je tamo radio nekoliko godina i primao vrlo, vrlo dobru plaću
Godine staza i visina place nisu jedini kriteriji koje njemacke banke razmatraju pri dodjeli kredita.
U principu i u Hrvatskoj i u Njemackoj stranci MOGU dobiti kredite, ukoliko je njihov zahtjev u skladu sa poslovnom politikom banke.
Ne postoje niti na slobodnom trzistu mogu postojati zakoni koji bi diskriminirali pojedine kategorije klijenata.
U Velikoj Britaniji kreditno trziste je najliberalnije u EU. Uz dovoljno veliki polog ovdje ce i strancu koji ne zivi u GB dati kredit da kupi nekretninu izvan GB. Dakle eto vam alternative ako ne mozete dobiti kredite u svojim drzavama - s druge strane valja upamtiti da su za GB kredite u funtama u prosjeku i kamatne stope za oko 2-3% vise nego za EUR-e. Eto kako Britanija zaradjuje!
što se tiče zakonske regulative, ne znam, nisam sigurna...
no znam da banke baš nisu voljne davati i ne daju kredite strancima (osim možda u slučaju 100% osiguranja depozitom)
pa čak i u slučajevima kada naš državljanin traži kredit, a radi i prima plaću u inozemstvu traže i dodatnu osobu s primanjima u hrv bez obzira što je njegova plaća u inozemstvu puno iznad kriterija za dobivanje kredita ...
osobno mislim da nije stvar diskriminacije već nemogućnost brže naplate zapljenom nekretnine u slučaju ne plaćanja .... ovrha nad nekretninom traje godinama i skupa je ... no to je neka druga tema