Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih kućnih životinjica
Podforum: Plava šapa, Fotoalbum ljubimaca

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.04.2007., 14:10   #1
Jorkširski terijeri

Ja sam vlasnica jednog dečka, jorkširca a zove se Codie

Evo, on bi se želio upoznati s drugim jorkijima radi druženja, a seka bi se htjela upoznati s drugim vlasnicima radi razmjene iskustava glede ove pasmine .

Ovo je Codie:

Ivanicapeca is offline  
Old 07.04.2007., 19:57   #2
obožavam yorkiće neki dan sam gnjavio jednog, nisam se mogao odvojiti od te zvijeri
Bhakti is offline  
Old 07.04.2007., 21:15   #3
Quote:
Bhakti kaže: Pogledaj post
obožavam yorkiće neki dan sam gnjavio jednog, nisam se mogao odvojiti od te zvijeri
Da, baš su velike zvijeri u malim tijelima . Moj se nekidan naljutio na jednog tornjaka i išao se tuči s njim, a ima svega 3 kile .
Ivanicapeca is offline  
Old 14.04.2007., 20:49   #4
Nitko se neće družiti samnom
Ivanicapeca is offline  
Old 14.04.2007., 21:50   #5
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Nitko se neće družiti samnom

Ja bi se druzila da imam Yorkia..

Mi smo imali jednog u kvartu kad sam klinka bila, zvao se Tonto- kad sam pocela ucit spanjolski shvatih da to znaci "glup".. A nije glup paso bio, ali je pazljivo birao ljudsko drustvo- malci su terijerska narav u malom paketicu..

Kak Codie ima kul palmicu..
__________________
You can't really dust for vomit.
Torma is offline  
Old 15.04.2007., 15:49   #6
Quote:
Torma kaže: Pogledaj post
Ja bi se druzila da imam Yorkia..

Mi smo imali jednog u kvartu kad sam klinka bila, zvao se Tonto- kad sam pocela ucit spanjolski shvatih da to znaci "glup".. A nije glup paso bio, ali je pazljivo birao ljudsko drustvo- malci su terijerska narav u malom paketicu..

Kak Codie ima kul palmicu..
Nema je više, mislili su da je curica, pa smo je ošišali A i bolje mu je sad bez nje jer ga ne čupa gumica.

Codie je isto izbirljiv što se društva tiče, ustvari ne kužim na koju foru bira društvo. Jako voli maltezere, bebe u kolicima i penziće na klupicama Bitno je da ga se previše ne žnjara, to ne voli
Ivanicapeca is offline  
Old 15.04.2007., 18:24   #7
Ajme, ti su mi psi predragi i preslatki... i većina onih koe sam ja vidjela su druželjubivi i prijatni... no ja imam jedno pitanje u vezi njih, prijateljica mi ima jednog, on ima 2 godine i 2 i pol kila. Koliko bi trebao imat kila? Ona nije sigurna da li je to prava kilaža, pa bi molila da ako znate napišete koje su ispravne kile za njih?

Hvala
__________________
dođem tu i tamo...
heidy333 is offline  
Old 15.04.2007., 18:42   #8
Quote:
heidy333 kaže: Pogledaj post
Ajme, ti su mi psi predragi i preslatki... i većina onih koe sam ja vidjela su druželjubivi i prijatni... no ja imam jedno pitanje u vezi njih, prijateljica mi ima jednog, on ima 2 godine i 2 i pol kila. Koliko bi trebao imat kila? Ona nije sigurna da li je to prava kilaža, pa bi molila da ako znate napišete koje su ispravne kile za njih?

Hvala
Jorkširski terijer
( Yorkshire terrier )


Kompaktan pas uspravnog stava i skladnog tijela. Njegova posebna osobina je duga dlaka koja se sa strane, od nosa do repa vuče po podu. Glava je mala i draga, oči su srednje velike, ne smiju biti izbuljene. Uši su male, uspravne i prekrivene kratkom dlakom. Tijelo ne smije biti slabo, leđa su ravna. Svilena dlaka bez poddlake je duga, glatka i ravna. Boja: čelično plava od zatiljka do korijena repa, boje treseta na glavi s ušima tamnije obojenim. Visina 22 cm, tjelesna težina - do 3 kg. Ti ljupki terijeri dočekaju do 12 godina starosti.
U grofoviji York su tkalci i rudari u XIX. stoljeću uzgojili malog terijera za jamarenje. Prvi puta se pojavio na izložbi pod imenom dugodlaki škotski terijer 1861. godine, a 1870. godine je dobio današnje ime zahvaljujući časniku koji je u časopisu "The Field" pohvalio uzgajače Yorkshirea da su pasminu toliko poboljšali da stvarno može nositi njihovo ime. Kada je postao manji, a dlake duže "yorki" je postao pomodni pas. Tada su započele svađe o veličini te pasmine jer su preprodavači pasa htjeli što manje pse. Danas je slično - uzgajaju što manje pse jer donose "više novca". Tko ponudi jako male yorkširce treba mu reći da je varalica. U standardu je točno određena visina. Yorki koji teži manje od dva kilograma nije pravi predstavnik svoje pasmine. Za ovu pasminu je značajna živahnost, neustrašivost i osjećajnost. Pored toga pas mora biti umiljat.

izvor:Velika knjiga o psima


Ovo kopiram sa jednog drugog foruma:

Yorkshire terrier

OPćI IZGLED
Pas sa dugom i ravnom dlakom, koja pada sa svake strane leđa. Dlaka je podijeljena crtom po duljini tijela, od glave, preko vrata, leđne linije, do repa. On je jako kompletan pas, čistih linija. Ponaša se ponosno, što pokazuje njegov karakter. Malog je rasta, ali proporcionalne i skladne građe.

KARAKTERISTIKE
To je tipičan terrier, za društvo, aktivan i inteligentan.

TEMPERAMENT
Jako je vitalan, temperamentan i uvijek spreman za pokret.

GLAVA
Mala, sa izražajnim stopom. Nos ne jako dug, a nosna pečurka crna.

OčI
Srednje veličine, tamne, bademastog oblika. Rubovi gornjeg i donjeg kapka crni.

U?I
Malene, forme slova V, visoko usađene i ne puno razmaknute jedno od drugog. Pokrivene su kratkom dlakom, zlatno-crvenkaste boje.

USTA
Zubalo je kompletno, škarastog zagriza. ?to znači da gornji zubi lagano prekrivaju jedan dio donjih. čvrstog su korijena pa u većini slučajeva neke mliječne zube treba izvaditi.

VRAT
Srednje dug, tanak, sa dobro razvijenim mišićima. Dobro usađen u ramenima, koji mu daje eleganciju.

PREDNJI KUTEVI NOGU
Prednje noge ravne, paralelnog stava. Laktovi dobro priljubljeni.

TIJELO
Kompakna i čvrsta građa tijela za tu veličinu psa. Leđna linija je idealno ravna, sa ne predugim, elegantnim vratom.

ZADNJI KUTEVI NOGU
Kutevi zadnjih nogu su dobro kutovani, sa dovoljno dugim bedrom. Koljena su jako elastična, što se ističe u njegovom iskoraku. U pokretu, pete su paralelno postavljene.

?APE
Okrugle, sa crnim noktima. Dlaka okolo šapa je ošišana u krug.

REP
Mora biti visoko nasađen i nošen od do , rezan na pola dužine, pokriven sa dugom i gustom dlakom, nešto tamnije čelično-sive boje od boje tijela.

HODANJE - KRETANJE
Elegantno, kretanje prednjih i zadnjih nogu paralelno. Leđna linija u kretanju mirna i idealno ravna. U hodu se ističe njegov temperament.

DLAKA
Duga i ravna, fine kvalitete, svilena sa visokim sjajem. Na glavi i na šapama je žarko crvenkasto-zlatne boje. Na leđima je tamna, čelično-plava (nesmije biti srebrna). Ta boja počinje iza ušiju, preko vrata, pokriva cijela leđa i rep, koji je od polovice malo tamniji. Boja mora biti čista, ni u kom slučaju miješana sa drugim nijansama.

TE?INA
Maksimalna težina iznosi 3,17 kg.

DEFEKTI
Sva odstupanja od standarda smatraju se defektima. Mužjak mora imati oba testisa, pravilno spuštena.

Standard kod jorkšira ima jednu veliku manu. Težina se piše u librama tako da neko računa maximum 3,50 kg. neko3,25 a neko 3,17kg. Još jedan veliki nedostatak kod standarda je da nije data najmanja veličina od FCI. Ali svi klubovi na svetu ne puštaju u leglo ženku ispod 1,8 kg.a mužjaka 1,7kg. U zapadnoj Evropi je manja greška cuko od cc 4,5kg nego cuko težine 1,5kg. Ne znam zašto je to tako i već sam kontaktirala nekoliko klubova da mi to objasni i zašto standard FCI to tačno ne odredi i nepiše. Posebno u SCG šverceri daju oglase i pišu da prodaju jorke od 1,2 kg. jer to ljudi traže. Teško je objasniti da ove minijature ne postoje/makar nebi trebali postojati/.


Malo o istoriji pasmine:
Do danas nije jasno od kojih pasmina je napravljen YT. Računa se sa english toy terier, skajterier, dandi dinmont ter., maltez i jos nekolika tipa teriera koji danas više ne postoje.
YT je porijeklom iz Engleske. Na početku 19 vijeka je bio korišten zbog svoje hrabrosti i veličine za lov. Engleska je tada bila jako siromašna i da cuke nebi krali lovinu po šumama, svi psi veći od 21 cm su bili su zabranjeni. Kraljevske sluge hodali su sa krugom prečnika 21 cm i pas bi kroz njega morao proći. Ako nije prošao morao se odmah ubiti. Kao osnivač ove pasmine se smatra Peter Eden ali što se ljepote tiče, svojim trudom i izlaganjem smatramo osnivačem gđa. Jonas Fosterova z Bradfordu. Njenim najlepšim psom je bio Ben iz Hudsfildu sa kojim je pobijedila stotine izložbi. Ova gospođa je uradila za jorkširce maximum i ne samo za jorksirce. Ova žena je postala 1889 g. prva žena sudija na izložbama pasa. Prvi jorkie Club osnovan je 1898. g. Do tada je jork izlagan kao škotski toy terier.

Kako jorka vidim kao vlasnik i odgajivač: Narav tipičnog zdravog jorkija se može reći vrlo jednostavno « Dinamit sa velikom inteligencijom u malom tijelu » YT je jako hrabar cuko i u mogućnosti je pokazati Rotvajleru ko je ovde gazda. Jako je zahvalan kao kućni ljubimac jer se ne linja, nije zahtjevan za mjesto niti za hranu /ako nije razmažen ali to je skoro svaki/. YT treba samo vašu ljubav i pažnju, voli društvo i treba mu kontakt sa ljudima. Voli duge šetnje i kada redovno svog jorkia šetate, ni 12 ?15 km uopšte nije za njega nesto posebno i iscrpljujuće. To je pametan cuko koji se lako uči i koji lako postane mali terorista i brzo se nauči kako sa vama da postupa. I ne primjetite kako ali slušate ga kao švajcarski sat. YT voli društvo pasa i djece ali ne preporučujem ga nabavljati uz malu djecu, jer taj dječji stisak pun ljubavi, može biti za cuku tragičan. Iz mog iskustva, čim je jorki veći tim je veći flegmatik i ima ljepšu narav. One male lutkice oko 1,7 kg. su histerične, često se tresu i puno laju. Iako jork izgleda kao lutka sa crvenom mašnom, u dšsi je to pravi terier koji proganja mačke, laje na sve što mu se ne sviđa. Voli njušiti napolju i kopatii rupe svoje veličine. Ako se jorki izlaže, onda je jako zahtjevan za brigu o dlaku jer se mora viklerati /poseban način zapakovanja dlake u papir ili foliju. Od bolesti, YT pate oboljenjem očiju /može lako oslepiti/ ili luxace patele i imaju dosta uzak grkljan tako da kad se uzbudi ili kada ga povučete na povodcu ,počne kašljati. Prosečno YT žive 14 godina ali u knjizi rekorda ima zabilježen rekord od 21 godine života. Ako je ženke teža, po pravilu se lakše porađa dok kod kujica do dve kile težine je vjerovatan carski rez. Broj štenadi je od 2 do 4 ali ima i izuzetaka kao 6 ili 7 štenadi. Jorci su poznati da pamte kao slon i ako vas voli onda je to zauvijek. Ali ako vam nešto zamjeri, možete računat na trajno neprijateljstvo! YT je porodični pas, jako vezan za svoju obitelj i jako je zadovoljan kada sve ide po planu. Ako neko zakasni sa posla ili ne spava kod kuće, YT ne može spavati i jako je nervozan. Ako upoznate narav jorkija nećete biti izuzetak ako od vas postane ovisnik koji završi sa pet i više pasa.


Ima svakakvih odredbi, ali meni je rečeno da se kilaža preko 3 kg tretira kao da se ne radi o pravom jorkiju. Dakle pas tvoje prijateljice je unutar gabarita i vjerojatno će još narasti i dobiti koju deku .
Dosta ih se miješa sa australijskim silkijima koji su manja pasmina ali vrlo slična jorkijima i onda ih križaju pa zato dođe do određenih odstupanja, iako pas izgledom skroz nalikuje jorkiju.
Ivanicapeca is offline  
Old 15.04.2007., 23:43   #9
baš je cute,sweet....
ja za valjd oko 15.6.dobivam samoyeda..
__________________
sOmeThInG STuPiD
volimljubimce is offline  
Old 16.04.2007., 08:57   #10
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Ovo kopiram sa jednog drugog foruma:
Ispričavam se nisam ubacila link izvora, pa evo sad:
http://www.ljubimci-forum.com/index.php?topic=44180.150
Ivanicapeca is offline  
Old 25.05.2007., 15:54   #11
jorkširski terijer...

ovakooo...
..namjeravam nabavit malog yorkia..
ali..
cca..kakva je cijena...u fiocco rosso je oko 1000 eu..
mislim...malo previse za mene..a i nit mi netrebaju
papiri..ali mi je vazno da je pesek ziv i ZDRAV..
...a i na tim fiocco rosso stranicama nema novosti..
ono..kad ce legla...
al dobro..dal znate jos koju uzgajivacnicu..osim f.r.?
javite seee...
gLuqacha is offline  
Old 25.05.2007., 16:11   #12
Nazovi kinološki savez i oni će ti reći dal ima koje leglo jorkšira.imaš jeftinijih,oko 600 eura preko oglasnika ali po meni oglasnik nije pouzdan,najviše je tamo preprodavača i ne znaš kakvog psića dobivaš,tj.da li je zdrav.kupi si yorkija sa papirima,nije da uvjetuje zdravlje ali ipak znas pretke psa,možeš s njim ići na izložbe i imati legla.
zizuana is offline  
Old 25.05.2007., 16:25   #13
Quote:
zizuana kaže: Pogledaj post
Nazovi kinološki savez i oni će ti reći dal ima koje leglo jorkšira.imaš jeftinijih,oko 600 eura preko oglasnika ali po meni oglasnik nije pouzdan,najviše je tamo preprodavača i ne znaš kakvog psića dobivaš,tj.da li je zdrav.kupi si yorkija sa papirima,nije da uvjetuje zdravlje ali ipak znas pretke psa,možeš s njim ići na izložbe i imati legla.
a koj je broj kinoloskog?
gLuqacha is offline  
Old 25.05.2007., 17:43   #14
988 je broj informacija u hrvatskoj. Nazoveš i pitaš - broj Kinološkog saveza Hrvatske.

Rodovnik (ako je kupljen pas u uzgajivačnici - koju je predložilo Kinološko ili bar još netko tko već ima tu pasminu) znači ZDRAVLJE.
Golden Drop is offline  
Old 25.05.2007., 19:51   #15
Budi jako oprezna jer su yorkiji trenutno jako popularna pasmina i svašta se prodaje.
Obavezno se odluči za psa s papirima jer su ti papiri garancija za zdravlje, a i garancija da si zaista dobila yorkija. Ljudi pogrešno izjednačavaju papire i izložbe.
Radije se malo strpi i ušparaj lovu pa kupi psa kakvog zaista želiš, nego da ti podvale nešto što će samo sličiti yorkiju.
lea_li is offline  
Old 26.05.2007., 10:05   #16
tnx svima...
obavezno cu yorkija sa papirima....
gLuqacha is offline  
Old 08.07.2007., 18:27   #17
e sad i ja nabavljam psa. trebam jorkicu, moze bez papira. uzela bi cak i dva.
psi su za mene, znaci idu u dobre ruke

ak imate kaj konkretnog, javite na pm. thnx!
Billi is offline  
Old 09.07.2007., 07:59   #18
Jučer sam vidjela najmanjeg psa na svijetu. Mikro mikro pas. Kraj njega je moja mala pasica izgledala ko gigantska pamina

Naravno, bio je to jorkširski terijer, toliko malen da je stao na moje dlanove. A već je odrastao

Zum-zum is offline  
Old 09.07.2007., 10:13   #19
Quote:
Zum-zum kaže: Pogledaj post
Jučer sam vidjela najmanjeg psa na svijetu. Mikro mikro pas. Kraj njega je moja mala pasica izgledala ko gigantska pamina

Naravno, bio je to jorkširski terijer, toliko malen da je stao na moje dlanove. A već je odrastao

Meni je to ipak pretjerano . Ne kužim uzgajivaće što su htjeli postići s tako malim psima. Pa ljudi koji žele tako nešto malo će kupiti zamorca.
Ti mali siroti psi su osuđeni na doživotno razvlačenje po naručju hoh dama
Ivanicapeca is offline  
Old 09.07.2007., 10:24   #20
Pa teško da bi ih se i moglo nazvati psima.
Zum-zum is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 23:26.