Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.04.2007., 19:26   #1
danila
Registrirani korisnik
 
danila Avatar
 
Registracija: Jul 2005.
Postova: 822
Kuhanje šunke?

Kako skuhati slavonsku šunku, a da ne ispadne presuha?
Ima li neko pravilo, hladna - topla voda, koliko dugo po kg?
Ima li razlike ako je cijela, s kosti?

Joj, koliko pitanja...uglavnom hitno mi je .
Imam veeeeeliku šunku od 7 kg koja želi biti pojedena u nedjelju
danila is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 19:31   #2
undercover
pero-ždero
 
undercover Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Postova: 1,481
evo ovdje imas nesto slicno http://forum.hr/showthread.php?s=&threadid=90292
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 19:59   #3
danila
Registrirani korisnik
 
danila Avatar
 
Registracija: Jul 2005.
Postova: 822
Da, sad tek vidim.
Hladna-topla voda ili nije bitno?
danila is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 20:52   #4
Cthulhu
Sex, drugs and turbofolk
 
Cthulhu Avatar
 
Registracija: Feb 2005.
Lokacija: Somewhere else
Postova: 507
Lipo natoči vode u kotao i naloži ispod pa ubaci šunku da se kuha.

Šunka se kuha sat vremena po kilogramu težine.

Nakon što je skuhana izvadiš je i ubaciš u hladnu vodu(ne onu u kojoj se kuhala, jer je u nju ispustila negativne elemente, dakle u čistu hladnu vodu) i ostaviš u hladnoj vodi do sutra, da se dobro ohladi i zatvori(hladna voda zatvori pore i spriječi da se šunka isuši, tako da meso ne odrveni i ostane sočno). Krajnji rezultat je sočna i savršeno skuhana domaća slavonska šunkica. Bon apetit.
Cthulhu is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 06.04.2007., 20:55   #5
Saharun
Plivam
 
Registracija: May 2005.
Lokacija: Telašćica
Postova: 7,210
eto ja san baš jutros:
- izvadija bakalar iz lonca sa vodom,
- zeru omučka lonac, tek toliko da odu mirisi bakalara, i priokenija ga da se ocidi,
-stavija kuvat bakalar,
- vratija se u konobu i u oni ociđeni lonac stavija šunku, natočija ladne vode dva prsta iznad šunke i pustija da se toča do sutra.

A sutra će mo je lipo kuvat.
Saharun is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 21:04   #6
Kladi
L.baka
 
Kladi Avatar
 
Registracija: Jan 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 22,087
Tak je Saharun, baš htjedoh reći da šunku treba potopiti preko noći u vodi, promijeniti vodu i na Veliku subotu je kuhat!
A ova šunka bu se duuuuugo kuhala, veeeeelika je!
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Kladi is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 22:13   #7
d@d@
Registrirani korisnik
 
d@d@ Avatar
 
Registracija: Nov 2004.
Postova: 5,866
Quote:
danila kaže: Pogledaj post
Kako skuhati slavonsku šunku, a da ne ispadne presuha?
Ima li neko pravilo, hladna - topla voda, koliko dugo po kg?
Ima li razlike ako je cijela, s kosti?

Joj, koliko pitanja...uglavnom hitno mi je .
Imam veeeeeliku šunku od 7 kg koja želi biti pojedena u nedjelju
Za vodu svejedno. Ako je domaća nemoj stavljat soli, nego još i odli prvu vodu od kuhanja nakon cca 30-45 minuta, pa stavi u novu vodu - na treba lonac prat.

Ovo vrijedi za domaće sušene šunke bez konzervansa i bez ubrzanog dimljenja:

Računaj ako staviš u 9,30 ujutro da će biti gotovo negdje oko ručka 1-2 sata popodne (vele po knjigama da 1 cm od kosti = 0,5 sata, ali pretjeruju jer će odležat)- ne smiješ pustit da ti vrije jako, nego kao juha lagano. Ako imaš pletaču iglu ili onu za ražnjiće onda je probaj oko podne probost - pazi kroz kožu ide taže a ako poslje lagano, gotovo je, bolje da ostane malo tvrđa ako je prekuhaš onda će se raznitat kao govedina.

Onda sve to skupa poklopi i odnesi negdje vani (balkon, dvorište, kupaona... - mora ostat u vodi) i ostavi do Uskrsa ujutro. Jedno sat vremena prije doručka izvadi iz vode i pusti da se ocijedi prije rezanja.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 22:16   #8
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,866
meni je jednom jedna sjajna kuharica savjetovala da u vodu u kojoj se kuha sunka stavim bijelog vina. meni se to cinilo poprilicno bzvz, ali, ono, valjda zena zna, pa sam stavila 1/3 vina, 2/3 vode (naravno, jeftino vino iz rinfuze).

probajte, necete zazaliti

stvarno, zbilja, ne zajebavam se
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 22:36   #9
SadAngel
U Veselom Vragu
 
SadAngel Avatar
 
Registracija: Feb 2007.
Lokacija: ...iza cudnih vrata.
Postova: 136
...a šta sa ovim kupovnim, vulgaris šunkama...koji savjet za nas obične smrtice iz Dalmacije koje smo ju kupile kod Keruma?
__________________
MDMA kućanica
SadAngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 22:42   #10
d@d@
Registrirani korisnik
 
d@d@ Avatar
 
Registracija: Nov 2004.
Postova: 5,866
Quote:
SadAngel kaže: Pogledaj post
...a šta sa ovim kupovnim, vulgaris šunkama...koji savjet za nas obične smrtice iz Dalmacije koje smo ju kupile kod Keruma?
Uru kuhanja i šaku soli i ne smije ostat u vodi od kuhanja dulje od večeri. A bože pomozi kad skidaš mrežicu. (i ja takvu kuham ). Pazi kod mrežice da ne započneš na onom masnom dijelu jer ćeš pola mesa zgulit s nje.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 22:53   #11
SadAngel
U Veselom Vragu
 
SadAngel Avatar
 
Registracija: Feb 2007.
Lokacija: ...iza cudnih vrata.
Postova: 136
...zar još soli???

...a sta je sa dodavanjem klincica u vodu, vina...itd. Jel da je stavim poslije u hladnu vodu...dajte mi neku magiju
__________________
MDMA kućanica
SadAngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 23:21   #12
d@d@
Registrirani korisnik
 
d@d@ Avatar
 
Registracija: Nov 2004.
Postova: 5,866
Quote:
SadAngel kaže: Pogledaj post
...zar još soli???

...a sta je sa dodavanjem klincica u vodu, vina...itd. Jel da je stavim poslije u hladnu vodu...dajte mi neku magiju
Ja sam selak, ja to ništa ne stavljam, čak i hren kopam u nedelju ujutro i za doručak ga jedemo onakvog suhog (jabuke smo pojeli) a šta ostane do ručka to zalijem šefljom juhe. Po mom receptu uz šunku ide i par jaja pred kraj i da poželjno je da puknu pa da u njih uđe malo onog mirisa.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 12:22   #13
ja i bash ja
Mandrake the Magician
 
ja i bash ja Avatar
 
Registracija: Sep 2005.
Lokacija: Base of Operations: Unknown
Postova: 769
ni seljak bedak
__________________
Normal human, skilled in art of stage magic and illusion; skilled in genuine magic
ja i bash ja is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 13:08   #14
arna
vita aeterna
 
arna Avatar
 
Registracija: Apr 2006.
Lokacija: zagreb
Postova: 9,907
Vele da se šunka stavlja u hladnu vodu i kad se skuha ( sat po kili) ostavi se ohladiti u toj vodi. Ja tak radim, i super je kad je šunka dobra.
Kad je "umjetna" ko, recimo Pikova, niš ne pomaže- ne znaš kaj jedeš.
__________________
Be yourself, no matter what they say.
arna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 13:12   #15
Claire
xy
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 3,863
Quote:
kemik kaže: Pogledaj post
meni je jednom jedna sjajna kuharica savjetovala da u vodu u kojoj se kuha sunka stavim bijelog vina. meni se to cinilo poprilicno bzvz, ali, ono, valjda zena zna, pa sam stavila 1/3 vina, 2/3 vode (naravno, jeftino vino iz rinfuze).

probajte, necete zazaliti

stvarno, zbilja, ne zajebavam se

i moja majka stavi malo vina i nekih zacina... jako fino...upravo ju jedem...
Claire is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 23:22.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger