Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.04.2007., 20:26   #1
Kuhanje šunke?

Kako skuhati slavonsku šunku, a da ne ispadne presuha?
Ima li neko pravilo, hladna - topla voda, koliko dugo po kg?
Ima li razlike ako je cijela, s kosti?

Joj, koliko pitanja...uglavnom hitno mi je .
Imam veeeeeliku šunku od 7 kg koja želi biti pojedena u nedjelju
danila is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 20:31   #2
evo ovdje imas nesto slicno http://forum.hr/showthread.php?s=&threadid=90292
undercover is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 20:59   #3
Da, sad tek vidim.
Hladna-topla voda ili nije bitno?
danila is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 21:52   #4
Lipo natoči vode u kotao i naloži ispod pa ubaci šunku da se kuha.

Šunka se kuha sat vremena po kilogramu težine.

Nakon što je skuhana izvadiš je i ubaciš u hladnu vodu(ne onu u kojoj se kuhala, jer je u nju ispustila negativne elemente, dakle u čistu hladnu vodu) i ostaviš u hladnoj vodi do sutra, da se dobro ohladi i zatvori(hladna voda zatvori pore i spriječi da se šunka isuši, tako da meso ne odrveni i ostane sočno). Krajnji rezultat je sočna i savršeno skuhana domaća slavonska šunkica. Bon apetit.
Cthulhu is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 21:55   #5
eto ja san baš jutros:
- izvadija bakalar iz lonca sa vodom,
- zeru omučka lonac, tek toliko da odu mirisi bakalara, i priokenija ga da se ocidi,
-stavija kuvat bakalar,
- vratija se u konobu i u oni ociđeni lonac stavija šunku, natočija ladne vode dva prsta iznad šunke i pustija da se toča do sutra.

A sutra će mo je lipo kuvat.
Saharun is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 22:04   #6
Tak je Saharun, baš htjedoh reći da šunku treba potopiti preko noći u vodi, promijeniti vodu i na Veliku subotu je kuhat!
A ova šunka bu se duuuuugo kuhala, veeeeelika je!
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Kladi is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 23:13   #7
Quote:
danila kaže: Pogledaj post
Kako skuhati slavonsku šunku, a da ne ispadne presuha?
Ima li neko pravilo, hladna - topla voda, koliko dugo po kg?
Ima li razlike ako je cijela, s kosti?

Joj, koliko pitanja...uglavnom hitno mi je .
Imam veeeeeliku šunku od 7 kg koja želi biti pojedena u nedjelju
Za vodu svejedno. Ako je domaća nemoj stavljat soli, nego još i odli prvu vodu od kuhanja nakon cca 30-45 minuta, pa stavi u novu vodu - na treba lonac prat.

Ovo vrijedi za domaće sušene šunke bez konzervansa i bez ubrzanog dimljenja:

Računaj ako staviš u 9,30 ujutro da će biti gotovo negdje oko ručka 1-2 sata popodne (vele po knjigama da 1 cm od kosti = 0,5 sata, ali pretjeruju jer će odležat)- ne smiješ pustit da ti vrije jako, nego kao juha lagano. Ako imaš pletaču iglu ili onu za ražnjiće onda je probaj oko podne probost - pazi kroz kožu ide taže a ako poslje lagano, gotovo je, bolje da ostane malo tvrđa ako je prekuhaš onda će se raznitat kao govedina.

Onda sve to skupa poklopi i odnesi negdje vani (balkon, dvorište, kupaona... - mora ostat u vodi) i ostavi do Uskrsa ujutro. Jedno sat vremena prije doručka izvadi iz vode i pusti da se ocijedi prije rezanja.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 23:16   #8
meni je jednom jedna sjajna kuharica savjetovala da u vodu u kojoj se kuha sunka stavim bijelog vina. meni se to cinilo poprilicno bzvz, ali, ono, valjda zena zna, pa sam stavila 1/3 vina, 2/3 vode (naravno, jeftino vino iz rinfuze).

probajte, necete zazaliti

stvarno, zbilja, ne zajebavam se
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 23:36   #9
...a šta sa ovim kupovnim, vulgaris šunkama...koji savjet za nas obične smrtice iz Dalmacije koje smo ju kupile kod Keruma?
__________________
MDMA kućanica
SadAngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 23:42   #10
Quote:
SadAngel kaže: Pogledaj post
...a šta sa ovim kupovnim, vulgaris šunkama...koji savjet za nas obične smrtice iz Dalmacije koje smo ju kupile kod Keruma?
Uru kuhanja i šaku soli i ne smije ostat u vodi od kuhanja dulje od večeri. A bože pomozi kad skidaš mrežicu. (i ja takvu kuham ). Pazi kod mrežice da ne započneš na onom masnom dijelu jer ćeš pola mesa zgulit s nje.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2007., 23:53   #11
...zar još soli???

...a sta je sa dodavanjem klincica u vodu, vina...itd. Jel da je stavim poslije u hladnu vodu...dajte mi neku magiju
__________________
MDMA kućanica
SadAngel is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 00:21   #12
Quote:
SadAngel kaže: Pogledaj post
...zar još soli???

...a sta je sa dodavanjem klincica u vodu, vina...itd. Jel da je stavim poslije u hladnu vodu...dajte mi neku magiju
Ja sam selak, ja to ništa ne stavljam, čak i hren kopam u nedelju ujutro i za doručak ga jedemo onakvog suhog (jabuke smo pojeli) a šta ostane do ručka to zalijem šefljom juhe. Po mom receptu uz šunku ide i par jaja pred kraj i da poželjno je da puknu pa da u njih uđe malo onog mirisa.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 13:22   #13
ni seljak bedak
__________________
Normal human, skilled in art of stage magic and illusion; skilled in genuine magic
ja i bash ja is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 14:08   #14
Vele da se šunka stavlja u hladnu vodu i kad se skuha ( sat po kili) ostavi se ohladiti u toj vodi. Ja tak radim, i super je kad je šunka dobra.
Kad je "umjetna" ko, recimo Pikova, niš ne pomaže- ne znaš kaj jedeš.
__________________
Be yourself, no matter what they say.
arna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2007., 14:12   #15
Quote:
kemik kaže: Pogledaj post
meni je jednom jedna sjajna kuharica savjetovala da u vodu u kojoj se kuha sunka stavim bijelog vina. meni se to cinilo poprilicno bzvz, ali, ono, valjda zena zna, pa sam stavila 1/3 vina, 2/3 vode (naravno, jeftino vino iz rinfuze).

probajte, necete zazaliti

stvarno, zbilja, ne zajebavam se

i moja majka stavi malo vina i nekih zacina... jako fino...upravo ju jedem...
Claire is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:12.