Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Dojenčad i predškolci
Korisničko ime
Lozinka

Dojenčad i predškolci Roditeljstvo korak po korak

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.08.2011., 20:10   #221
~Scarlet~
never back down

~Scarlet~ Avatar

Registracija: Sep 2009.
Već sama činjenica da se npr. za vrijeme dojenja trebaju uzimati suplementi i provjeravati razina B12, govori samo za sebe.
A to da netko misli da jede leševe, ok, ali zakaj dijete ne bi samo stvorilo svoj sud da li mu se taj okus sviđa ili ne i da li želi jesti meso ili ne.
Ja da svojoj sad dam alfa klice (ili kak se to već zove) ili zobenu kašu pa naravno da bi pljuvala jer nije naviknuta na taj okus niti mi to konzumiramo.
Old 17.08.2011., 20:38   #222
Nica
You can't fix me

Nica Avatar

Registracija: Sep 2008.
Quote:
~Scarlet~ kaže: Pogledaj post
V
A to da netko misli da jede leševe, ok, ali zakaj dijete ne bi samo stvorilo svoj sud da li mu se taj okus sviđa ili ne i da li želi jesti meso ili ne.
Zavisi na koji način se djetetu uskraćuje meso. Jedno je ako ga dijete želi i traži, a roditelji odbijaju pripremiti, a drugo ako se sasvim zdravo i kvalitetno hrani i ne pokazuje želju i interes za mesom. Sasvim malo dijete ni ne zna da tamo negdje postoji namirnica koju bi možda jako voljelo, samo je njemu nedostupna, međutim vrlo brzo će to isto dijete krenuti u vrtić, kod prijatelja, na rođendane, kod bake.... na cijeli niz mjesta gdje će biti u prilici kušati tu egzotičnu deliciju - batak. Važno je dozvoliti djetetu konzumaciju, pustiti ga da stvori vlastiti sud i nastaviti ga hraniti time ako ono to želi.

Nicanais - posebna bolest spuštanja kapaka na tipkovnice koja pogađa internetske, a posebice forumske ovisnike negdje oko ponoći s tendencijom pogoršanja prema jutru. :o © ex anais
Nica is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2011., 21:04   #223
chocolatecookie
gone fluffy

chocolatecookie Avatar

Quote:
Već sama činjenica da se npr. za vrijeme dojenja trebaju uzimati suplementi i provjeravati razina B12, govori samo za sebe.
I prije trudnoće i tijekom trudnoće se trebaju uzimati suplementi - i što to govori samo za sebe?

Quote:
Bi li ti servirala svom djetetu mrtvu mačku da vidi sviđa li mu se taj okus?
Old 18.08.2011., 06:48   #224
Cattleya
Orchidmaniac

Cattleya Avatar

Registracija: Apr 2006.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Cattleya
Quote:
chocolatecookie kaže: Pogledaj post
Koji su razlozi što se hrani bezmesno?
Teško dokučivo. Jedno je što ona kaže, a drugo je što doista jest u podlozi. Ona se tako hrani zbog suosjećanja prema životinjama....Tako bar kaže. No, mislim da su stvarni razlozi neki drugi.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 18.08.2011., 07:21   #225
Cattleya
Orchidmaniac

Cattleya Avatar

Quote:
Lali Puna kaže: Pogledaj post
još jedan od raširenih stereotipa o vegetarijancima, koji sam, priznajem, dugo i ja imala, je da se svi vegetarijanci hrane zdravo (prvi je da je vegetarijanska/veganska prehrana jedenje samo mrkve, a treći je da su vegetarijanci ekološki osvješteni)

zato i ponavljam k'o papiga već treću stranu - uopće nije stvar u tome jesu li roditelji i/ili djeca vegani, vegetarijanci ili svejedi, bitna je kvaliteta prehrane. dijete koje jede kruh i paštetu ne hrani se bolje niti vrijednije od onog koje jede zobene i jabuku samo zato jer prvo jede 'meso', a drugo ne
Tako je. I tu se slažem. I zato mislim da djeci treba ponuditi izbor svih namirnica- biljnog i životinjskog podrijetla.
No mislim da nije baš tako jednostavno jel su roditelji i dijete vegeterijanci/vegani. Oni su kao odrasli odabrali svoje stavove, 'etičke principe', ali ih nameću svom djetetu tako da to za dijete nije izbor nego spada u kategoriju 'smiješ/ne smiješ' i tu su dvostruka mjerila. Kad se kao takvo dijete nađeš u grupi i kolektivu, to postaje problem za to dijete, a nameće mu ga i stvara roditelj.
Takvo je moje iskustvo kao djeteta vegeterijanca.
Naslušala sam se o štetnosti mesa i o svim hororima kaj meso može napraviti. Imala sam manje od 10 godina, a te razgovore su moji vodili međusobno i sa svojim prijateljima. Ne možeš to ne čuti i ne slušati te ne stvarati svoju sliku o tome. Nisu mi nametali ništa, ja sam odabrala da ne jedem meso, ali zar je to čudno? Tu dolazi i pitanje pripadnosti jer se postavlja i pitanje kako pripadati obitelji, ako činiš nešto što roditelji smatraju lošim i štetnim? I ne svodi se više na to 'mi to doma ne jedemo, no može se negdje u društvu pojesti' već to poprima drugačije okvire.
I nakon godina i godina takve prehrane te kad shvatih da se većina obroka vrti oko škroba, a ribu i morske plodove ne ljubim uopće, prestala sam s time. I, gle čuda, moji starci isto..... Inače me u ničem ne slušaju, ali sam izgleda imala valjane i zbilja čvrste argumente.
A što ako dijete neće jesti meso iz svojih etičkih principa? Roditelj tada ili opet nameće svoj način ili pušta djetetu da bira, ali i dalje sam bira kao odrasla osoba kako će se hraniti. Dijete nije u poziciji niti ima moć da nametne roditelju svoj etički princip. Tu je razlika. Po mojem shvaćanju roditelj bi trebao u svemu pa tako i u prehrani omogućiti djetetu da ima mogućnost izbora.
Old 18.08.2011., 09:29   #226
Dukkai
Registrirani korisnik

Dukkai Avatar

Registracija: Aug 2009.
Quote:
Cattleya kaže: Pogledaj post
Tako je. I tu se slažem. I zato mislim da djeci treba ponuditi izbor svih namirnica- biljnog i životinjskog podrijetla.
No mislim da nije baš tako jednostavno jel su roditelji i dijete vegeterijanci/vegani. Oni su kao odrasli odabrali svoje stavove, 'etičke principe', ali ih nameću svom djetetu tako da to za dijete nije izbor nego spada u kategoriju 'smiješ/ne smiješ' i tu su dvostruka mjerila. Kad se kao takvo dijete nađeš u grupi i kolektivu, to postaje problem za to dijete, a nameće mu ga i stvara roditelj.
Takvo je moje iskustvo kao djeteta vegeterijanca.
Naslušala sam se o štetnosti mesa i o svim hororima kaj meso može napraviti. Imala sam manje od 10 godina, a te razgovore su moji vodili međusobno i sa svojim prijateljima. Ne možeš to ne čuti i ne slušati te ne stvarati svoju sliku o tome. Nisu mi nametali ništa, ja sam odabrala da ne jedem meso, ali zar je to čudno? Tu dolazi i pitanje pripadnosti jer se postavlja i pitanje kako pripadati obitelji, ako činiš nešto što roditelji smatraju lošim i štetnim? I ne svodi se više na to 'mi to doma ne jedemo, no može se negdje u društvu pojesti' već to poprima drugačije okvire.
I nakon godina i godina takve prehrane te kad shvatih da se većina obroka vrti oko škroba, a ribu i morske plodove ne ljubim uopće, prestala sam s time. I, gle čuda, moji starci isto..... Inače me u ničem ne slušaju, ali sam izgleda imala valjane i zbilja čvrste argumente.
A što ako dijete neće jesti meso iz svojih etičkih principa? Roditelj tada ili opet nameće svoj način ili pušta djetetu da bira, ali i dalje sam bira kao odrasla osoba kako će se hraniti. Dijete nije u poziciji niti ima moć da nametne roditelju svoj etički princip. Tu je razlika. Po mojem shvaćanju roditelj bi trebao u svemu pa tako i u prehrani omogućiti djetetu da ima mogućnost izbora.
Znaci, ti osobno ne bi imala nista protiv toga da ti se dijete, recimo, drogira? mislim, to je njegov izbor, ne? ok, znam da je to malo karikirano, ali treba shvatiti da ako roditelji misle da to nije u redu, da je to neprihvatljivo, da je tako bolje, etc., etc., tesko da ce onda dopustiti djetetu da to isto radi, jednako kao sto mu ne bi dopustili da se drogira...

ili, odi negdje na temu o prehrani djece pa pogledaj koliko roditelji paze na to cime hrane dijete.. ne mozes onda ocekivati da roditelj koji na meso gleda kao na les necega ce tim istim lesom hraniti dijete za koje jako pazi cime ga hrani, da li je majcino mlijeko ili je zamjensko, do kada treba dojiti i slicno...

majke ce uvijek probati raditi ono sto smatraju da je najbolje za njihovo dijete... to je normalno, kako u nekim ekstremno dobrim, tako i u nekim ekstremno losim primjerima... gdje ces konkretno ovu problematiku smjestiti na toj skali, ne znam, ali to je samo jedan od pogleda na tu problematiku i to je tvoj izbor za tvoje dijete.. za neko drugo dijete ce njegova majka birati...
Dukkai is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.08.2011., 12:52   #227
Cattleya
Orchidmaniac

Cattleya Avatar

Quote:
Dukkai kaže: Pogledaj post
Znaci, ti osobno ne bi imala nista protiv toga da ti se dijete, recimo, drogira? mislim, to je njegov izbor, ne? ok, znam da je to malo karikirano, ali treba shvatiti da ako roditelji misle da to nije u redu, da je to neprihvatljivo, da je tako bolje, etc., etc., tesko da ce onda dopustiti djetetu da to isto radi, jednako kao sto mu ne bi dopustili da se drogira...

ili, odi negdje na temu o prehrani djece pa pogledaj koliko roditelji paze na to cime hrane dijete.. ne mozes onda ocekivati da roditelj koji na meso gleda kao na les necega ce tim istim lesom hraniti dijete za koje jako pazi cime ga hrani, da li je majcino mlijeko ili je zamjensko, do kada treba dojiti i slicno...

majke ce uvijek probati raditi ono sto smatraju da je najbolje za njihovo dijete... to je normalno, kako u nekim ekstremno dobrim, tako i u nekim ekstremno losim primjerima... gdje ces konkretno ovu problematiku smjestiti na toj skali, ne znam, ali to je samo jedan od pogleda na tu problematiku i to je tvoj izbor za tvoje dijete.. za neko drugo dijete ce njegova majka birati...
Pa kad znaš da pretjeruješ, šta uopće uspoređuješ jedenje mesa sa uporabom zabranjenih supstanci? Ova tema nije o zlouporabi droga pa taj problem nećemo više niti spominjati.
Jedna je stvar paziti na prehranu i dijete hraniti zdravo, a druga je stvar zabraniti određene namirnice. Jasno je da roditelj bira što će dijete jesti, ali je razlika između biranja zdravih namirnica i zabrana te isključivosti.
Npr. ja sam protiv slatkiša i nije mi drago da moje dijete jede slatkiše, ali ja joj ne branim da ih jede nego je pokušavam naučiti mjeri. Ja sam ta od koga će moje dijete naučiti za junk food i sve ono što nisam sretna da jede te joj pokušati usaditi određeni sustav vrijednosti, ali bez ograničenja izbora danas- sutra.
Jasno je da do određene dobi djeca nisu kompetentna birati što će jesti, ali jednog dana će to postati. Kad to postanu treba im omogućiti da biraju. Od ničeg ne treba raditi bauk niti zabranjeno voće.
Roditelji imaju uvjerenja, no niti djeca nisu glupa i ne ostaju bebe zauvjek. S vremenom sama postanu kritična prema roditelju te nakraju shvate da roditelji nisu savršeni te da u nekim stvarima pretjeruju ili čak vjeruju u prazne priče.
Zašto djetetu nametati svoj etički princip da je jedenje mesa- jedenje leševa? To je po meni maliciozno jer a priori nameće i osjećaj krivnje. Dijete će jednog dana ipak probati 'zabranjeno voće', najvjerojatnije u krugu vršnjaka i što ako mu se svidi? Osjećaj krivnje mu ne gine.
Treba biti kritičan prema sebi. Zbog čega svoje fobije prenositi na dijete? No ljudi nisu kritični prema sebi i postupaju ' u najboljoj namjeri'.
Uvijek je pitanje kako se vlastiti stav prema nečemu i prezentira djetetu. To je jako važno.
Old 18.08.2011., 16:15   #228
~Scarlet~
never back down

~Scarlet~ Avatar

Quote:
chocolatecookie kaže: Pogledaj post
I prije trudnoće i tijekom trudnoće se trebaju uzimati suplementi - i što to govori samo za sebe?

Bi li ti servirala svom djetetu mrtvu mačku da vidi sviđa li mu se taj okus?
1. Ja ih osobno nisam uzimala ni prije, ni za vrijeme, ni poslije trudnoće. Hranila sam se raznovrsno, a krvna slika mi je bila bolja nego ikada.

2. Sad već trolaš...
Old 18.08.2011., 16:21   #229
Lali Puna
Waving, Not Drowning

Lali Puna Avatar

Registracija: Dec 2003.
Quote:

2. Sad već trolaš...
nije trolanje, uspredba je apsolutno legitimna. zar je tako teško malo proširiti vidike i shvatiti da je nekome apsolutno neprihvatljivo na svim razinama jesti životinje. i da je takvoj osobi svjesno pripremiti i djetetu poslužiti komad mesa jednako teško kao što bi tebi bilo skuhati komad mačke i poslužiti ga djetetu.
(eto, čak ne moraju biti ni etički razlozi, ima ljudi koji ne jedu meso jer su duboko uvjereni da jedenje mesa šteti zdravlju. naravno da neće djetetu servirati nešto čega su se sami odrekli jer su sigurni da je štetno)
Old 18.08.2011., 16:28   #230
~Scarlet~
never back down

~Scarlet~ Avatar

Quote:
Lali Puna kaže: Pogledaj post
nije trolanje, uspredba je apsolutno legitimna. zar je tako teško malo proširiti vidike i shvatiti da je nekome apsolutno neprihvatljivo na svim razinama jesti životinje. i da je takvoj osobi svjesno pripremiti i djetetu poslužiti komad mesa jednako teško kao što bi tebi bilo skuhati komad mačke i poslužiti ga djetetu.
(eto, čak ne moraju biti ni etički razlozi, ima ljudi koji ne jedu meso jer su duboko uvjereni da jedenje mesa šteti zdravlju. naravno da neće djetetu servirati nešto čega su se sami odrekli jer su sigurni da je štetno)
Mačke i psi u našem podneblju su kućni ljubimci i zato ih ne bi servirala svome djetetu, a ne zato jer ne jedem leševe. Da živim u Kini, vjerovatno joj bih servirala psa jer bi na njega gledala kao meso, a ne "frenda"...
I ja onda mogu biti duboko uvjerena da je svo voće štetno i nikada ga ne posluživati djetetu... jedno su uvjerenja, a drugo realitet. A realitet je da su ljudi svejedi.
Old 18.08.2011., 17:02   #231
Lali Puna
Waving, Not Drowning

Lali Puna Avatar

Registracija: Dec 2003.
Quote:
Mačke i psi u našem podneblju su kućni ljubimci i zato ih ne bi servirala svome djetetu, a ne zato jer ne jedem leševe.
no, dobro, pobogu, ta mačka je samo primjer - jednako je moglo pisati zrikavac, golub ili zmija, poanta je u tome da nije 'sam tak' poslužiti djetetu neku vrstu hrane koja je tebi odbojna samo da bi ono moglo probati samo pa vidjeti jel mu se sviđa okus ili ne

Quote:
I ja onda mogu biti duboko uvjerena da je svo voće štetno i nikada ga ne posluživati djetetu...
pa možeš, upravo u tome je stvar...ja ne kažem da su svi oni koji ne daju djeci jesti meso jer su oni vegani/vegetarijanci u pravu, samo razumijem njihove motive i ne mislim da su nužno ludi/poremećeni/zlostavljaju djecu
Old 18.08.2011., 17:06   #232
~Scarlet~
never back down

~Scarlet~ Avatar

Quote:
pa možeš, upravo u tome je stvar...ja ne kažem da su svi oni koji ne daju djeci jesti meso jer su oni vegani/vegetarijanci u pravu, samo razumijem njihove motive i ne mislim da su nužno ludi/poremećeni/zlostavljaju djecu
Ma ni ja to ne mislim, ali da ja sad otvorim topic bebe mesojedi i napišem, da moje dijete od 2.5 godina nikad nije jelo voće jer "je to je sve špricani otrov" sigurno bi imala neko mišljenje o tome.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja