A evo i tvoj doprinos temi:
Ja imam ovo ili ono. Good for you!
Dragi Bankei_ri, drago mi je da ti je lijepo. Samo me zanima sto ti ovdje zelis reci? Kako je tebi u Hr dobro? Sto to znaci "jednom inz strojarstva koji zeli van"?
Želio sam odgovoriti otom_potom curi koja je nabrojila par naših emigranata i "kako je njima divno i opušteno", a svi koje je spomenula iz HR su "jadni, tužni i u stisci s vremenom". Pa da malo uravnotežimo stvar u korist HR Samo to. Inače jako dobro piše za svoje godine.
Ako ćemo baš on-topic , prije nekih osam godina sam dumao o odlasku van. Vidio sam da je to izvedivo, imao sam već nešto atraktivnog znanja i iskustva, ušteđevinu, rodbinu koja bi pomogla u startu.. Nismo još ni djece imali ja i moja. Međutim kad sam si postavio pitanje "Što meni realno fali u HR?", odgovor je bio "Realno ništa". Naravno volio bih više novaca, veći stan, urednije fasade i bolje političare, ali brat bratu to sve skupa nije mi izgledalo vrijedno silne zajebancije kroz koju bih morao proći. Da ne spominjem da bih u novoj zemlji bio polupismeni stranac, a bolju klimu od ove u Rijeci teško da bih našao. A ako bih svu tu silnu energiju potrebnu za postajanje "uspješnim emigrantom" uložio u HR, postigao bih jako puno, u to uopće ne sumnjam.
Neko kome je probitak u struci i veća lova apsolutni prioritet bi razmišljao drugačije. Ima ekipe koja sa svojom strukom stvarno ne može daleko dogurati u HR, npr. molekularni biolozi i fizičari. Strojari možda spadaju, možda i ne, to će oni najbolje znati, vjerojatno zavisi kakvih ko ima ambicija. Ja volim raditi, ali ne bih išao na drugi kraj svijeta zbog probitka u struci, ali to sam samo ja .
>>>Idem sad uciti o probavnom sustavu puza, nesto sto ce mi jako trebati u zivotu..toliko o nasem skolstvu <<<
to ti se zove brain exercise Mozak ti je misic koji se treba razvijati Isto se tako boksac moze pitati zasto mora napraviti tisuce skokova preko vijace dnevno, da koji ce mu to za mlacenje necije face!
Bok svima!
Vidim da se raspravljalo o povratku u Hrvatsku, pa bih vam ja ispričao svoj slučaj.
Prošle godine sam završio strojarsvto u Sl. Brodu, te sam se bio tamo zaposlio i radio za 3700kn mjesečno. Tamo sam radio 4 mjeseca i onda sam dao otkaz i preselio se u Zagreb gdje radim za plaću od 5000kn.
E sad zamislite kakva mene budućnost čeka sa tih 5000kn u Zagrebu. To je dovoljno da se preživi i to je to. Ja znam da je to početna plaća ali koliko vidim ne rastu plaće baš puno i kasnije, jer vidim inženjere koji rade 20-tak godina za 5500kn.
Isto tako imam jednog poznanika koji radi kao konobar u jednoj pizzeriji i ima plaću 4500kn a zajedno sa bakšišom zaradi 10000kn mjesečno.
Mislim da 5000kn kuna plaću u Zagrebu ima puno ljudi bez ikakve škole. Stvar nije niti u školi, jer poštujem svako zanimanje ali u Hrvatskoj nema razlike da li si ti inženjer ili KV radnik što mislim da se vani zna razlika. Mislim da se inženjer mora ponašati i živjeti kao inženjer a ne krpati kraj s krajem. Naravno da ima svakakvih inženjera ali pričam o onima koji žele i hoće raditi.
I nije takva stvar samo sa inženjerima nego sa dosta profesija kao što su liječnici, prosvjeta i sl.
Još je u redu ako je čovjek iz Zagreba pa živi kod kuće i zarađuje 5000kn a što je sa onima koji dođu od tamo gdje baš i nema posla kao npr. iz Slavonije?
I kako da onda čovjek ne razmišlja da otiđe iz HR?
Gle, ak ti se bas ide....pa odi!!
Nemoj rusiti mostove iza sebe, tako, ako ti se ne dopada jedna USA, UK, AUS,..... da se mozes vrnuti doma.
Ak ocekujes medi i mlijeko i milion u prvih mjeseca dana, onda nemoj niti ici nikam.
Ak planiras iskoristiti mogucnosti koje ce ti se, ne sumnjam, pruziti, onda mislim da je dobro da ides.
osim toga, ti isti profesori vole mučiti svoje studente na način da im daju za jedan ispit da pročitaju na popisu 10 knjiga. znam po sebi da sam ispite spremala po tri mjeseca. štreberaja ko u priči.. skoro ničega se više ne sjećam.. masa bespotrebnih predmeta. valjda ni sami ne znaju što im je cilj.. a kako ne znaju, zato i sami propisuju deset knjiga za jedan ispit, osim jedne ali vrijedne.
varas se ako mislis da u americi ne trebas citati po 10 knjiga za jedan predmet.
ok 10 su ekstremi (ima i predmeta gdje citas po jednu do dvije knjige tjedno), uglavnom se radi o 5-7 knjiga svaka po kojih 500-600 stranica. k tome jos 1-2 eseja od po 8+ stranica i midterm(ponekad 2) i final---za grad school pomnozi sve sa 1.5. i u americi nema rokova, tj. imas samo jedan pokusaj da polozis ispit. znaci nema izlazenja na ispit po nekoliko puta. to ostavlja jako malo prostora za kampanjsko ucenje, sto su nazalost mnogi nauceni u Hr. term traje po 10 tjedana i sto napravis u tih 10 tjedana je to. ili radis redovito, ili bivas izbacen sa sveucilista.
istina je da su profesori puno dostupniji i nikad nema glupih pitanja. profesora mozes pitati sto hoces, mozes mu i prigovoriti i debatirati, ali se to nece odraziti na tvoju ocjenu, stovise to se potice i moze ti cak poboljsati ocjenu. na predavanjima profesor zapravo najmanje govori, studenti postavljaju pitanja i raspravljaju, on je samo tu da artikulira diskusiju.
istina je da su profesori puno dostupniji i nikad nema glupih pitanja. profesora mozes pitati sto hoces, mozes mu i prigovoriti i debatirati, ali se to nece odraziti na tvoju ocjenu, stovise to se potice i moze ti cak poboljsati ocjenu. na predavanjima profesor zapravo najmanje govori, studenti postavljaju pitanja i raspravljaju, on je samo tu da artikulira diskusiju.
Dakle, studij tamo izgleda kao nekakav forum, a profac je mod. Salim se malo.
Evo Marti duso, zavrsila sam PMF u Zagrebu, dodiplomski i poslijediplomski, a na jednom od jacih europskih sveucilista cu uskoro doktorirat. I otac mi nije nikakva faca, bar ne u smislu u kojem ti mislis. A zivim skroz normalno, izmedju dvije drzave za sad, ali uskoro ce se i to promijenit.
Je li zadovoljavaju moje reference?
XV gimnazija generacija 96 maturirala? Just wondering
Cini mi se da se ove neke prosjecne place koje se spominju u Hrvatskoj, ako i je istina, odnose na Zagreb. A sto to znaci nekome u drugim dijelovima Hrvatske?!? Kolika je ondje nezaposlenost i kolike su prosjecne place. (Istina, malo nam poprave ovi sto rade u obiteljskim firmama tipa HEP, HT, Vodovod i Posta).
Cini mi se da se ove neke prosjecne place koje se spominju u Hrvatskoj, ako i je istina, odnose na Zagreb. A sto to znaci nekome u drugim dijelovima Hrvatske?!? Kolika je ondje nezaposlenost i kolike su prosjecne place. (Istina, malo nam poprave ovi sto rade u obiteljskim firmama tipa HEP, HT, Vodovod i Posta).
Pa ja i jesam došao iz slavonije u Zagreb, prvobitno jer tamo baš i nema posla a i ako se uspije naći plaće su mizerne. Iz toga razloga svaki dan u Zagrebu viđamo nove ljude.
Nije se moj post odnosio na tebe tihidon, vec na neke gdje se spominju neke vece cifre za place u HR. Ne kazem da nema i takvih, ali kakav nam je prosjek. Jako dobro znam kako je u Slavoniji, jer i ja sam tu. Povratnica iz Zagreba.
Pa ne mozemo svi ni u Zagreb iselit'.
Nije se moj post odnosio na tebe tihidon, vec na neke gdje se spominju neke vece cifre za place u HR. Ne kazem da nema i takvih, ali kakav nam je prosjek. Jako dobro znam kako je u Slavoniji, jer i ja sam tu. Povratnica iz Zagreba.
Pa ne mozemo svi ni u Zagreb iselit'.
Moze se ljepo zivjeti u nasoj Slavoniji.
Fini kulen,najbolje vino,,,super ljudi.
Sigurno ljepse bolje i zdravije nego vani,,,,
Moze se ljepo zivjeti u nasoj Slavoniji.
Fini kulen,najbolje vino,,,super ljudi.
Sigurno ljepse bolje i zdravije nego vani,,,,
Maranz, meni je tvoja nostalgija za Hrvatskom jako simpaticna i razumijem je, jer je i mene cesto prala, ali ponekad zaista pretjerujes s tim "sve je u Hrvatskoj i hrvatsko najbolje"
Fini kulen, najbolja vina i ostalo trebas moci platiti, za to trebas imat posao s relativno pristojnom placom.
Maranz, meni je tvoja nostalgija za Hrvatskom jako simpaticna i razumijem je, jer je i mene cesto prala, ali ponekad zaista pretjerujes s tim "sve je u Hrvatskoj i hrvatsko najbolje"
Fini kulen, najbolja vina i ostalo trebas moci platiti, za to trebas imat posao s relativno pristojnom placom.
Meni je sve Hrvatsko najbolje!
Taj ukus nije produkt nostalgije.Bajadere su mi najbolje,Nas kulen mi je najbolji i sve nase mi je najbolje a probal sam puno toga,,,,
I nasi ljudi su mi najbolji.
Vina kao ni hrana nisu vani besplatni.Ono kaj je dobro to i kosta.
Moras imati jako dobar posel za takve stvari.
Kada se vec prica o kulenu...
Mama mi dolazi na ljeto, donosi rakiju i pita da li moze donijeti kulen.
Koliko ja znam, meso se ne smije prenositi u Canadu, ili ipak?
Ako ne vjerujes da prosperitet mozes ustvariti u Hrvatskoj, i ako postoje nepremostive prepreke da emigriras na zapad, mozes dati svoj doprinos da Hrvatska sto prije udje u EU, jer to ce ti barem malo otvoriti vrata Zapadu.
Do tada uci strane jezike, usavrsavaj se koliko je to moguce, biraj stranku koja ce najbrze ostvariti taj cilj, etc...
Ako covjek slusa tvoje savjete nece se pomaknuti s mjesta. Sve sto si mu rekao svodi se na: vrti palceve i nadaj se da ce se svijet promijeniti kako bi imao 2% bolju sansu za nekoliko godina.
Kada se vec prica o kulenu...
Mama mi dolazi na ljeto, donosi rakiju i pita da li moze donijeti kulen.
Koliko ja znam, meso se ne smije prenositi u Canadu, ili ipak?
Neka ga nareže i stavi u tuperware posudu ili tako nekakvu i kaže da je za sendvić. Meni prošlo par puta u USA.
Možeš misliti kakvu sam paniku napravio kada sam otvorio posudu i izvadio jednu šnitu u Airbusu a340,negdje na po oceana :-)
Meni je sve Hrvatsko najbolje!
Taj ukus nije produkt nostalgije.Bajadere su mi najbolje,Nas kulen mi je najbolji i sve nase mi je najbolje a probal sam puno toga,,,,
I nasi ljudi su mi najbolji.