Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.04.2007., 08:55   #1
domalekin
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2007.
komunikacija s bolesnicima

po struci sam mladi lijecnik.zanima me zasto medicinsko osoblje trebaju govoriti "laičkim jezikom" da bi razumili npr. dijagnozu svoje bolesti.znam da je medicina kao pojam vrlo slozen i zakompliciran,ali neke stvari se moraju znat
domalekin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2007., 09:20   #2
Cruela
Registrirani korisnik

Cruela Avatar

Registracija: May 2003.
Old 19.04.2007., 11:06   #3
zeljka.c.
Registrirani korisnik

E domalekin,
na taj si način bliži pacijentu, zbog čega bi ti kao liječnik trebao znati terminologiju pravnika ili inžinjera???
S obzirom d asi školovan pretpostavljam da znaš koliko je neukih ljudi u Lijepoj našoj... nažalost, ali to ne znači da ne trebaju znati od čega su oboljeli. Jednostavan primjer: meni su rekli da mi svekar boluje od glioblastoma i da ćemo se time morati znati nositi jer je na lijevom temporalnom režnju te da će još veći problem biti ako se nakon izvjesnog vremena pojavi recidiv. Što da laik iz ovoga zaključi???
zeljka.c. is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2007., 11:30   #4
Chain
Registrirani korisnik

Chain Avatar

Registracija: Oct 2005.
Quote:
domalekin kaže: Pogledaj post
po struci sam mladi lijecnik.zanima me zasto medicinsko osoblje trebaju govoriti "laičkim jezikom" da bi razumili npr. dijagnozu svoje bolesti.znam da je medicina kao pojam vrlo slozen i zakompliciran,ali neke stvari se moraju znat
ti si tipican primjer maminog i tatinog sincica koji nema pojma o poslu koji radi. Kako te nije sram rec takvo sranje koje si upravo reko. Pacijent ti ne dolazi jer je zdrav...dolazi jer je bolestan i jer te treba. Budi siguran da si zadnja osoba na zemlji koju velika vecina ljudi zeli gledat, al ti dolazi jer nije da ima drugog izbora...i ti se prema tim ljudima ponasas toliko sablonski. Razumio bi da kazes da radis 30 godina...al mlad i vec tako bezobrazan i nonsalantan...nevjerojatno. Stari moj ti si promasio struku. Takve hladne ljude obicno dozivljavam ko menađere i biznismene a ne doktore. Preispitaj jos jednom zasto radis ovaj posao i sta zapravo stoji iza doktorskog zvanja.
I da...i ja sam medicinske struke, i bas sam danas dobio nalaz o kojem nemam pojma...cak mi ga ni specijalistica nije htjela ocitavat vec su me uputili primariusu, a tek cu za mjesec dana doc na red. I sad ti seri! Nikom u zivotu nisam zelio da bude bolestan, pa ne zelim ni tebi....al dao Bog da stanes jednom i ti u red, da dobijes nalaz, i kad ces bit najvise zbunjan i preplasen, da ti kazu da dodes za mjesec dana a ti nemas pojma sta na tom papiru pise.
!
Chain is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 19.04.2007., 13:01   #5
Ivanicapeca
Svarožić

Ivanicapeca Avatar

Registracija: Mar 2006.
Quote:
Imam jedan prijedlog za tebe, jer odgovor na ovo pitanje možeš dobiti samo prakticirajući medicinu na terenu.

Prijavi se na radno mjesto liječnika opće prakse negdje u Dalmatinskoj zagori. Vjeruj mi, za mjesec dana ćeš dobiti odgovor na svoje pitanje.
Možda ti zvuči moj prijedlog glupim i provocirajućim, ali govorim ti po iskustvu svoje rodice koja radi u Otoku kod Sinja kao liječnik opće prakse. Postat ćeš nevjerojatan dijagnostičar i naići ćeš na slučajeve bolesti o kojima si mogao čitati samo u NSBu.

Moja rodica često ponavlja kako je u godinu dana rada u Otoku naučila o medicini više nego na fakultetu i kako sada shvaća da je prava medicina terenski timski rad. Medicina je prekrasna znanost u kojoj se savršeno i vrlo suptilno spajaju humanizam i prirodoslovlje. Kao humanista imaš dar suosjećanja, govora i interpretacije onoga što prirodoslovlje kruto nalaže običnom laiku, a kao prirodanjak da shvatiš te čudesne procese u ljudskom tijelu. Ako ti jedan od ta dva dara fali, teško ćeš ikad biti potpun i zaista dobar liječnik i nema tog fakulteta ili učitelja koji će te naučiti. Za biti liječnik je potrebno malo onog renesansnog homo universalisa, a medicinu tek počinješ učiti nakon fakulteta, koji ti je dao samo temelje i to na terenu, sam, među ljudima kojima je tvoj posao i posvećen.

Nadam se da u tebi leži dobar liječnik
Ivanicapeca is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2007., 13:28   #6
janna6
Riba-Diba

janna6 Avatar

Registracija: Jul 2005.
Quote:
ti si debil!!!
Old 19.04.2007., 21:45   #7
funnygirl33
Banned

Trebaš pokazati suosjećanje i razumijevanje. Nije bitno kojim i na kojem jeziku govoriš.
funnygirl33 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2007., 22:29   #8
domalekin
Registrirani korisnik

ma ljudi znam ja za to sve ,pa nisam glup . al samo sam gtio Vase misljenje
domalekin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2007., 22:30   #9
domalekin
Registrirani korisnik

a u ostalom hvala na prijedlozima i odgovorima
domalekin is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2007., 22:34   #10
ante dumbledore
Intenzivist

ante dumbledore Avatar

Registracija: Feb 2006.
cccc....iznapadašte kolegu ni kriva ni dužna...čoek ima pravo na vlastito mišljenje,mada se ja ne slažem s njim...
kao što jedan moj profesor je volio isticati,vjerojatno i sad voli:najbolje ćete znati da ste nešto dobro naučili kada to možete objasniti laiku koji veze nema sa nikakvim medicinskim terminom...tako i ovdje,cilj nije isticat svoj volkabulaciju pred jadnim ljudima nego ih liječiti,a to podrazumjeva interakciju koja opet ne može biti uspješna ako se obje strane ne razumju...i molim ako netko ima neka posta neki medicinski termin koji se ne može objasnitit na laičkom jeziku
Old 19.04.2007., 23:45   #11
Piggy
DoctorDiva

Piggy Avatar

Naučit će kolega. Tek je počeo. Pustite ga da se prilagodi, jer nismo svi isti.
Old 20.04.2007., 00:54   #12
-gloria-
obla

Registracija: Feb 2007.
ma koji kolega, ne zna ni "lački reć" a kamoli stručno i kakva je to struka "mladi liječnik"?????
-gloria- is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2007., 00:56   #13
-gloria-
obla

Quote:
znam da je medicina kao pojam vrlo slozen i zakompliciran,ali neke stvari se moraju znat
to je sve što ti znaš o medicini

kako razgovarati sa pacijentima i zašto- to se uči na medicinskom faksu
-gloria- is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2007., 10:12   #14
Piggy
DoctorDiva

Piggy Avatar

Quote:
-gloria- kaže: Pogledaj post
to je sve što ti znaš o medicini

kako razgovarati sa pacijentima i zašto- to se uči na medicinskom faksu
Draga moja, mnogi studenti to ne nauče. Ima vremena. Naradit će se, ne brini.
Old 20.04.2007., 10:19   #15
-gloria-
obla

Quote:
Piggy kaže: Pogledaj post
Draga moja, mnogi studenti to ne nauče. Ima vremena. Naradit će se, ne brini.
ah, draga, a mnogi puše glupe postove
-gloria- is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2007., 21:41   #16
Piggy
DoctorDiva

Piggy Avatar

Quote:
-gloria- kaže: Pogledaj post
ah, draga, a mnogi puše glupe postove
Neukog podučiti.