Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.05.2007., 11:09   #1
marko iric
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2007.
Postova: 89
Umak carbonara (i njegove inačice, verzije...)

za spaghette carbonara kako napravit onaj umak da bude, hm, sto ukusniji?

mijesam (za pola kile tjestenine): 1 jaje + 2 vreceice (Sirelinog) parmezana + 1 vrhnje + mrvicu mlijeka = to smijesam, pa kad spaghette skuham, polijem taj umak sa spaghettama i promijesam (al ne na vatri., jel bi mozda trebao na vatri promijesati?)

dakle, kako da taj umak bude sto bolji, ukusniji?

jel trebam dodat vise vrhnja, mlijeka,...cega?
marko iric is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 11:11   #2
jajoglavac
t-com down,ostali up
 
jajoglavac Avatar
 
Registracija: May 2007.
Lokacija: kaj te briga
Postova: 1,647
Quote:
marko iric kaže: Pogledaj post
za spaghette carbonara kako napravit onaj umak da bude, hm, sto ukusniji?

mijesam (za pola kile tjestenine): 1 jaje + 2 vreceice (Sirelinog) parmezana + 1 vrhnje + mrvicu mlijeka = to smijesam, pa kad spaghette skuham, polijem taj umak sa spaghettama i promijesam (al ne na vatri., jel bi mozda trebao na vatri promijesati?)

dakle, kako da taj umak bude sto bolji, ukusniji?

jel trebam dodat vise vrhnja, mlijeka,...cega?
ovo će pomoći http://www.coolinarika.com/
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 11:13   #3
jajoglavac
t-com down,ostali up
 
jajoglavac Avatar
 
Registracija: May 2007.
Lokacija: kaj te briga
Postova: 1,647
ide ti i malo špeka za bolju aromu
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 13:05   #4
Bear
Registrirani korisnik
 
Registracija: Oct 2006.
Postova: 459
Quote:
marko iric kaže: Pogledaj post
za spaghette carbonara kako napravit onaj umak da bude, hm, sto ukusniji?

mijesam (za pola kile tjestenine): 1 jaje + 2 vreceice (Sirelinog) parmezana + 1 vrhnje + mrvicu mlijeka = to smijesam, pa kad spaghette skuham, polijem taj umak sa spaghettama i promijesam (al ne na vatri., jel bi mozda trebao na vatri promijesati?)

dakle, kako da taj umak bude sto bolji, ukusniji?

jel trebam dodat vise vrhnja, mlijeka,...cega?
ja umak (za 2 osobe, dakle cca pola kutije od 500g tjestenine) radim tako da u razmućeno jaje dodam 2dl vrhnja za kuhanje, malo posolim, popaprim dosta, dodam pola vrećice parmezana i sve zajedno dobro promiješam. Prije toga naravno na maslinovom ulju propržim lagano pancetu narezanu na kockice, u to ubacim kuhano tijesto, zalijem umakom i sve zajedno na vatri promiješam tek toliko da se sve to prožme, dakle najviše oko 1 min
Bear is offline  
Odgovori s citatom
 
Old 15.05.2007., 14:01   #5
jajoglavac
t-com down,ostali up
 
jajoglavac Avatar
 
Registracija: May 2007.
Lokacija: kaj te briga
Postova: 1,647
da
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 14:16   #6
Zla patka
pistachio
 
Zla patka Avatar
 
Registracija: Aug 2005.
Postova: 18,864
ja uzmem tanko narezanu pancetu pa ju isprzim...izlomim...
vrhnje za kuhanje nekih 100ml,5 zumanjaka, parmezan nekih 100tinjak grama - bacim na vruce tijesto...promjesam dobro...i to je to
__________________
I can resist anything but temptation
Zla patka is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 15:28   #7
kumek
PSYCHO DAD I SIROVINA
 
kumek Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: U birtiji
Postova: 10,678
Quote:
jajoglavac kaže: Pogledaj post
ide ti i malo špeka za bolju aromu
Naravski. Kaj mislite zakej se zove carbonara tj kaj se to "karbonizira"?
__________________

Izbori su pojava kod koje gomila nekompetentnih bira šačicu korumpiranih
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 19:53   #8
Donata
muy guapa
 
Donata Avatar
 
Registracija: Dec 2005.
Lokacija: off-line
Postova: 5,070
Quote:
kumek kaže: Pogledaj post
Naravski. Kaj mislite zakej se zove carbonara tj kaj se to "karbonizira"?
Kažu da se zove tako jer su je prvi počeli pripremati "ugljenari" (carbonari umbri) u šumi, zato je i vrlo jednostavan recept :tjestenina, jaja i guanciale (može i panceta), maslinovo ulje, parmigiano (ili pecorino).
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 21:30   #9
kumek
PSYCHO DAD I SIROVINA
 
kumek Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: U birtiji
Postova: 10,678
Quote:
Donata kaže: Pogledaj post
Kažu da se zove tako jer su je prvi počeli pripremati "ugljenari" (carbonari umbri) u šumi, zato je i vrlo jednostavan recept :tjestenina, jaja i guanciale (može i panceta), maslinovo ulje, parmigiano (ili pecorino).
Moram priznati da mi je malo teže vjerovati da bi tjesteninu prije radili ugljenari od domaćica, no more biti. Ja sam čuo verziju o prženju slanine koja mi se čini i logičnija. No tko zna....
__________________

Izbori su pojava kod koje gomila nekompetentnih bira šačicu korumpiranih
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 21:34   #10
Donata
muy guapa
 
Donata Avatar
 
Registracija: Dec 2005.
Lokacija: off-line
Postova: 5,070
Pošto kupim, poto prodam: http://it.wikipedia.org/wiki/Pasta_alla_carbonara , iako moram priznati da je mojoj priči porijeklo kuharska enciklopedija De Agostini 1978.
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2007., 10:42   #11
snjoxi
sarena maca
 
snjoxi Avatar
 
Registracija: May 2006.
Lokacija: Bregza
Postova: 1,737
moja carbonara (za 2 osobe):

- cca 15 dkg pancete izrezane na trakice
- cca 20 - 30 dkg tost sunke izrezane na trakice
- 1 plavo vrhnje
- 1 jaje
- origano, bosiljak

preprziti sunku i pancetu, kad se malo zarumene dodati vrhnje pustiti da zakuha, dodati jaje i mijesati, kad pocne zgusnjavati - gotovo.
posuti zacinima.
__________________
cola je lijek!
snjoxi is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2007., 10:47   #12
jajoglavac
t-com down,ostali up
 
jajoglavac Avatar
 
Registracija: May 2007.
Lokacija: kaj te briga
Postova: 1,647
Quote:
Donata kaže: Pogledaj post
Kažu da se zove tako jer su je prvi počeli pripremati "ugljenari" (carbonari umbri) u šumi, zato je i vrlo jednostavan recept :tjestenina, jaja i guanciale (može i panceta), maslinovo ulje, parmigiano (ili pecorino).
točno
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2007., 22:09   #13
Kladi
vakica
 
Kladi Avatar
 
Registracija: Jan 2007.
Lokacija: Zagreb
Postova: 22,679
Quote:
snjoxi kaže: Pogledaj post
moja carbonara (za 2 osobe):

- cca 15 dkg pancete izrezane na trakice
- cca 20 - 30 dkg tost sunke izrezane na trakice
- 1 plavo vrhnje
- 1 jaje
- origano, bosiljak

preprziti sunku i pancetu, kad se malo zarumene dodati vrhnje pustiti da zakuha, dodati jaje i mijesati, kad pocne zgusnjavati - gotovo.
posuti zacinima.
I ja sam nekad davno radila s plavim vrhnjem , a onda sam probala s vrhnjem za kuhanje. Neusporedivo bolje! Probaj!
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Kladi is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 08:50   #14
Chome
casual guy
 
Chome Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: Karlovac
Postova: 990
Pošalji poruku preko Skype korisniku Chome
Skuham špaget al dente. Na ulju popržim pancetu ili špek, i onda zalijem vrhnjem za kuhanje. U tanjuru razmutim 1-2 jaja i dodam mu malko vrhnja za kuhanje. U poprženi špek dodam špagete, promiješam i ubacim jaja u koja sm ubacio nešto začina. Sve promiješam dobro i ugaim vatru i ostavim poklopljno par min. da se to malo prožme.
__________________
Pozdrav!
Chome is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 09:44   #15
snjoxi
sarena maca
 
snjoxi Avatar
 
Registracija: May 2006.
Lokacija: Bregza
Postova: 1,737
Quote:
kladionica kaže: Pogledaj post
I ja sam nekad davno radila s plavim vrhnjem , a onda sam probala s vrhnjem za kuhanje. Neusporedivo bolje! Probaj!
vrhnje za kuhanje je nezdravije od obicnog vrhnja
__________________
cola je lijek!
snjoxi is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 09:54   #16
Chome
casual guy
 
Chome Avatar
 
Registracija: Jan 2004.
Lokacija: Karlovac
Postova: 990
Pošalji poruku preko Skype korisniku Chome
Da nadodam. U jaja se još umuti ribanog parmezana po želji.. Ja ga dosta stavim .
__________________
Pozdrav!
Chome is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 12:59   #17
Lola
curica
 
Lola Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 2,658
pancetu narezati na tanko, poprziti na malo ulja ili putra, ja stavim maslinovo.
izmutiti dva jaja, jedno SLATKO vrhnje (kakvo vrhnje za kuhanje, to je ziva kemija), dodati malo muskatnog i parmezana, eventualno jednu zlicu kiselog vrhnja, sol, papar.
skuhati spagete, pomijesati ih sa pancetom na ugrijanoj tavi, ali ne na vatri, dodati mjesavinu jaja i vrhnja, promijesati et voila!
__________________
Quod me nutrit, me destruit...
Lola is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2007., 09:45   #18
tadukepa
egipatska princeza
 
Registracija: Apr 2006.
Lokacija: zemlja faraona
Postova: 5,190
slanina ili panceta obavezno
__________________
"i tako,više od tri tisuće godina vjetar tka veliki pokrov nad ovom prijestolnicom kratkog vijeka koja je bila sramotna ljaga egipatskog carstva....i taj pokrov se zvao Zaborav, Napuštenost Praznina,Usamljenost."
tadukepa is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2007., 14:05   #19
frincika
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2006.
Postova: 98
vidim da ono sto sam ja do sada pravila kao "karbonaru" - uopste nije to to, al evo kako ja to radim, i super mi je ukusno:
skuham tjesteninu po zelji,
a za umak - proprzim na maslacu isjeckanog prsuta, salame, sudzuka, slanine (opet po zelji), kolicinu cega- koliko ne znam, sve to "od oka" radim, zalijem vrhnjem za kuhanje, i sa malo mlijeka, da ipak ne bude pregusto, jer se vrhnje zgusne, zatim dodam sta se od mlijecnih proizvoda nadje u frizderu - zdenka, pavlaka, zuti sir, feta, malo bosiljka, origana, persuna, plus vegeta i biber. i umak umijesam u tjesteninu da se to sve lijepo sjedini...mmmmljac !!
frincika is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2007., 14:41   #20
Blowne
shoppingmaniac
 
Blowne Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Lokacija: Amsterdam
Postova: 609
Quote:
frincika kaže: Pogledaj post
vidim da ono sto sam ja do sada pravila kao "karbonaru" - uopste nije to to, al evo kako ja to radim, i super mi je ukusno:
skuham tjesteninu po zelji,
a za umak - proprzim na maslacu isjeckanog prsuta, salame, sudzuka, slanine (opet po zelji), kolicinu cega- koliko ne znam, sve to "od oka" radim, zalijem vrhnjem za kuhanje, i sa malo mlijeka, da ipak ne bude pregusto, jer se vrhnje zgusne, zatim dodam sta se od mlijecnih proizvoda nadje u frizderu - zdenka, pavlaka, zuti sir, feta, malo bosiljka, origana, persuna, plus vegeta i biber. i umak umijesam u tjesteninu da se to sve lijepo sjedini...mmmmljac !!
Vjerujem da je jako ukusno, ali prava carbonara je u biti samo slanina i jaja. Bez jaja ne moze,a bez parmezana, slatkog vrhnja i ostalih dodataka moze.
__________________
I'm just a prisoner of your love
Blowne is offline  
Odgovori s citatom
 
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 20:31.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger