Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.05.2007., 10:09   #1
Umak carbonara (i njegove inačice, verzije...)

za spaghette carbonara kako napravit onaj umak da bude, hm, sto ukusniji?

mijesam (za pola kile tjestenine): 1 jaje + 2 vreceice (Sirelinog) parmezana + 1 vrhnje + mrvicu mlijeka = to smijesam, pa kad spaghette skuham, polijem taj umak sa spaghettama i promijesam (al ne na vatri., jel bi mozda trebao na vatri promijesati?)

dakle, kako da taj umak bude sto bolji, ukusniji?

jel trebam dodat vise vrhnja, mlijeka,...cega?
marko iric is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 10:11   #2
Quote:
marko iric kaže: Pogledaj post
za spaghette carbonara kako napravit onaj umak da bude, hm, sto ukusniji?

mijesam (za pola kile tjestenine): 1 jaje + 2 vreceice (Sirelinog) parmezana + 1 vrhnje + mrvicu mlijeka = to smijesam, pa kad spaghette skuham, polijem taj umak sa spaghettama i promijesam (al ne na vatri., jel bi mozda trebao na vatri promijesati?)

dakle, kako da taj umak bude sto bolji, ukusniji?

jel trebam dodat vise vrhnja, mlijeka,...cega?
ovo će pomoći http://www.coolinarika.com/
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 10:13   #3
ide ti i malo špeka za bolju aromu
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 12:05   #4
Quote:
marko iric kaže: Pogledaj post
za spaghette carbonara kako napravit onaj umak da bude, hm, sto ukusniji?

mijesam (za pola kile tjestenine): 1 jaje + 2 vreceice (Sirelinog) parmezana + 1 vrhnje + mrvicu mlijeka = to smijesam, pa kad spaghette skuham, polijem taj umak sa spaghettama i promijesam (al ne na vatri., jel bi mozda trebao na vatri promijesati?)

dakle, kako da taj umak bude sto bolji, ukusniji?

jel trebam dodat vise vrhnja, mlijeka,...cega?
ja umak (za 2 osobe, dakle cca pola kutije od 500g tjestenine) radim tako da u razmućeno jaje dodam 2dl vrhnja za kuhanje, malo posolim, popaprim dosta, dodam pola vrećice parmezana i sve zajedno dobro promiješam. Prije toga naravno na maslinovom ulju propržim lagano pancetu narezanu na kockice, u to ubacim kuhano tijesto, zalijem umakom i sve zajedno na vatri promiješam tek toliko da se sve to prožme, dakle najviše oko 1 min
Bear is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 13:01   #5
da
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 13:16   #6
ja uzmem tanko narezanu pancetu pa ju isprzim...izlomim...
vrhnje za kuhanje nekih 100ml,5 zumanjaka, parmezan nekih 100tinjak grama - bacim na vruce tijesto...promjesam dobro...i to je to
__________________
I can resist anything but temptation
Zla patka is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 14:28   #7
Quote:
jajoglavac kaže: Pogledaj post
ide ti i malo špeka za bolju aromu
Naravski. Kaj mislite zakej se zove carbonara tj kaj se to "karbonizira"?
__________________

Izbori su pojava kod koje gomila nekompetentnih bira šačicu korumpiranih
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 18:53   #8
Quote:
kumek kaže: Pogledaj post
Naravski. Kaj mislite zakej se zove carbonara tj kaj se to "karbonizira"?
Kažu da se zove tako jer su je prvi počeli pripremati "ugljenari" (carbonari umbri) u šumi, zato je i vrlo jednostavan recept :tjestenina, jaja i guanciale (može i panceta), maslinovo ulje, parmigiano (ili pecorino).
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 20:30   #9
Quote:
Donata kaže: Pogledaj post
Kažu da se zove tako jer su je prvi počeli pripremati "ugljenari" (carbonari umbri) u šumi, zato je i vrlo jednostavan recept :tjestenina, jaja i guanciale (može i panceta), maslinovo ulje, parmigiano (ili pecorino).
Moram priznati da mi je malo teže vjerovati da bi tjesteninu prije radili ugljenari od domaćica, no more biti. Ja sam čuo verziju o prženju slanine koja mi se čini i logičnija. No tko zna....
__________________

Izbori su pojava kod koje gomila nekompetentnih bira šačicu korumpiranih
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 20:34   #10
Pošto kupim, poto prodam: http://it.wikipedia.org/wiki/Pasta_alla_carbonara , iako moram priznati da je mojoj priči porijeklo kuharska enciklopedija De Agostini 1978.
Donata is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2007., 09:42   #11
moja carbonara (za 2 osobe):

- cca 15 dkg pancete izrezane na trakice
- cca 20 - 30 dkg tost sunke izrezane na trakice
- 1 plavo vrhnje
- 1 jaje
- origano, bosiljak

preprziti sunku i pancetu, kad se malo zarumene dodati vrhnje pustiti da zakuha, dodati jaje i mijesati, kad pocne zgusnjavati - gotovo.
posuti zacinima.
__________________
cola je lijek!
snjoxi is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2007., 09:47   #12
Quote:
Donata kaže: Pogledaj post
Kažu da se zove tako jer su je prvi počeli pripremati "ugljenari" (carbonari umbri) u šumi, zato je i vrlo jednostavan recept :tjestenina, jaja i guanciale (može i panceta), maslinovo ulje, parmigiano (ili pecorino).
točno
jajoglavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2007., 21:09   #13
Quote:
snjoxi kaže: Pogledaj post
moja carbonara (za 2 osobe):

- cca 15 dkg pancete izrezane na trakice
- cca 20 - 30 dkg tost sunke izrezane na trakice
- 1 plavo vrhnje
- 1 jaje
- origano, bosiljak

preprziti sunku i pancetu, kad se malo zarumene dodati vrhnje pustiti da zakuha, dodati jaje i mijesati, kad pocne zgusnjavati - gotovo.
posuti zacinima.
I ja sam nekad davno radila s plavim vrhnjem , a onda sam probala s vrhnjem za kuhanje. Neusporedivo bolje! Probaj!
__________________
Tko uvijek govori istinu, taj sebi može priuštiti loše pamćenje. (Theodor Heuss)
Kladi is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 07:50   #14
Skuham špaget al dente. Na ulju popržim pancetu ili špek, i onda zalijem vrhnjem za kuhanje. U tanjuru razmutim 1-2 jaja i dodam mu malko vrhnja za kuhanje. U poprženi špek dodam špagete, promiješam i ubacim jaja u koja sm ubacio nešto začina. Sve promiješam dobro i ugaim vatru i ostavim poklopljno par min. da se to malo prožme.
__________________
Pozdrav!
Chome is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 08:44   #15
Quote:
kladionica kaže: Pogledaj post
I ja sam nekad davno radila s plavim vrhnjem , a onda sam probala s vrhnjem za kuhanje. Neusporedivo bolje! Probaj!
vrhnje za kuhanje je nezdravije od obicnog vrhnja
__________________
cola je lijek!
snjoxi is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 08:54   #16
Da nadodam. U jaja se još umuti ribanog parmezana po želji.. Ja ga dosta stavim .
__________________
Pozdrav!
Chome is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2007., 11:59   #17
pancetu narezati na tanko, poprziti na malo ulja ili putra, ja stavim maslinovo.
izmutiti dva jaja, jedno SLATKO vrhnje (kakvo vrhnje za kuhanje, to je ziva kemija), dodati malo muskatnog i parmezana, eventualno jednu zlicu kiselog vrhnja, sol, papar.
skuhati spagete, pomijesati ih sa pancetom na ugrijanoj tavi, ali ne na vatri, dodati mjesavinu jaja i vrhnja, promijesati et voila!
Lola is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2007., 08:45   #18
slanina ili panceta obavezno
__________________
"i tako,više od tri tisuće godina vjetar tka veliki pokrov nad ovom prijestolnicom kratkog vijeka koja je bila sramotna ljaga egipatskog carstva....i taj pokrov se zvao Zaborav, Napuštenost Praznina,Usamljenost."
tadukepa is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2007., 13:05   #19
vidim da ono sto sam ja do sada pravila kao "karbonaru" - uopste nije to to, al evo kako ja to radim, i super mi je ukusno:
skuham tjesteninu po zelji,
a za umak - proprzim na maslacu isjeckanog prsuta, salame, sudzuka, slanine (opet po zelji), kolicinu cega- koliko ne znam, sve to "od oka" radim, zalijem vrhnjem za kuhanje, i sa malo mlijeka, da ipak ne bude pregusto, jer se vrhnje zgusne, zatim dodam sta se od mlijecnih proizvoda nadje u frizderu - zdenka, pavlaka, zuti sir, feta, malo bosiljka, origana, persuna, plus vegeta i biber. i umak umijesam u tjesteninu da se to sve lijepo sjedini...mmmmljac !!
frincika is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2007., 13:41   #20
Quote:
frincika kaže: Pogledaj post
vidim da ono sto sam ja do sada pravila kao "karbonaru" - uopste nije to to, al evo kako ja to radim, i super mi je ukusno:
skuham tjesteninu po zelji,
a za umak - proprzim na maslacu isjeckanog prsuta, salame, sudzuka, slanine (opet po zelji), kolicinu cega- koliko ne znam, sve to "od oka" radim, zalijem vrhnjem za kuhanje, i sa malo mlijeka, da ipak ne bude pregusto, jer se vrhnje zgusne, zatim dodam sta se od mlijecnih proizvoda nadje u frizderu - zdenka, pavlaka, zuti sir, feta, malo bosiljka, origana, persuna, plus vegeta i biber. i umak umijesam u tjesteninu da se to sve lijepo sjedini...mmmmljac !!
Vjerujem da je jako ukusno, ali prava carbonara je u biti samo slanina i jaja. Bez jaja ne moze,a bez parmezana, slatkog vrhnja i ostalih dodataka moze.
__________________
I'm just a prisoner of your love
Blowne is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 00:52.