Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > IT Help service > Tutorials

Tutorials Ovdje ostavljajte svoje upute i savjete za lakši, brži i bolji rad s vašim računalom. Ovdje ne postavljajte pitanja. Za to postoji Help servis.

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.09.2003., 13:38   #1
Pripreme za instalaciju OS-a, instalacija OS-a i post instalacijske sitnice

Prva stvar koju bi valjalo napravit prije reinstaliranja operativnog sustava trebao bi biti backup (ukoliko želite sačuvati podatke koje imate na sistemskoj particiji)
Ono što većina ljudi želi sačuvati su:
-inbox
-adresar
-My Documents (sa podfolderima My Pictures, My Music i ostalo)
-Favorites
-Desktop
-Eventualno neke stvari razbacane po direktorijima na C: particiji

Kod WinXP, inbox se nalazi u folderu C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\Application Data\Identities\{F2655480-DADF-11E9-AE65-B0013A13D517}(ili slični niz brojeva)\Microsoft\Outlook Express.
Nutra su inbox, outbox, deleted items i ostalo. kopirajte prema vlastitom nahođenju ono kaj smatrate potrebnim (većinom je to samo inbox.dbx) ali nebu vas niš koštalo ako cijeli Outlook Express folder prebacite nekam (na drugi disk, na CD...)

Adresar iliti Address Book. U meniju: File --> export --> Address Book (wab) i odaberite ime i folder gdje ga želite pohraniti.

My documents: Nalazi se u C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\My Documents. Kopirajte cijeli direktorij na proizvoljnu lokaciju koja je na particiji koja neće biti formatirana.

Favorites: Nalaze se u C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\Favorites. Kopirajte cijeli folder nekamo na sigurno.

Desktop: Nalazi se u C:\Documents and Settings\<IME KORISNIKA>\Desktop. Često se dešava da nešto što dobijemo mejlom ili skinemo sa neta spremimo na desktop. Dakle eto, nije zgorega provjeriti šta ima na njemu i kopirati potrebne datoteke/foldere (ne treba kopirati šortkate na programe, pošto ih uskoro neće biti).
__________________
Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.

- Terry Pratchet, Jingo

Zadnje uređivanje Equilibrium : 16.09.2003. at 15:12.
Equilibrium is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2003., 16:56   #2
predpostavimo da imate najmanje dvije particije (c: i d ako nemate uspomoć programa PARTITION MAGIC kreirajte drugu particiju.

sam rad sa dotičnim programom je vrlo jednostavan stoga tu nebi smjeli imati većih problema.

Ukoliko instaliravate win2K ili winXP preporučam da koristite NTFS file system.

Dakle za donekle normalan rad, potrebne su vam dvije particije (čak i više, no o tome ću kasnije). c: je particija na kojoj se nalazi vaš OS i na njoj će se nakon instalacije nalaziti novi, friški.
U ovom mom slučaju, d: particija će Vam služiti za backup i pohranu podataka (mp3, divx, slike i sl..) , koji neće biti izgubljeni prilikom instalacije.

Preporučena veličina C: particije za win2K je oko 2GB (ako je na njoj samo OS!!!) , no slobodno stavite i 10GB ako mislite instaliravati puuuno igrica i programa u c:/program files

Za XP, preporučujema barem 3-4 GB ako će na C: biti samo windowsi, a 10GB i više, ako dolazi gomila programa (vidi za win2K)

Nakon što ste kreirali drugu particiju, prebacite sve podatke (kao što je kolega Equi naveo) na d: particiju u direktorij <backup> kako biste sve to lakše našli.

Također Partition Magic (PM) vam omogućuje izradu dvaju disketa, sa kojima kasnije možete formatirati particije i/ili im mijenjati veličinu, dodavati nove ITD iz DOSa!

Također, prije nego se upustite u formatažu, skinite si sa neta (ili ako imate na CD-u) drajvere (za modem ili neki drugi "egzotični" hardver), antivirus, winzip (koji nije zipan /iako winXP ima u sebi zip plug-in/) , tako da nakon instalacije imate sve pri ruci i da vam ne trebaju svi vaši frendovi s pristupom na NET

---------------------------------------------
još ću pričekati da ekipa doda pred-instalacijske radnje, pa ćemo nakon toga krenuti u drugu fazu, formatiranje i instalacija!
----------------------------------------------
__________________
Direktor Svemira i FJBG-a između ostalog
nenoXtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2003., 10:22   #3
početak instalacije

Instalacija OS-a. (u ovom slučaju windows XP)

Upalite računalo i uniđite u BIOS (pritisak na tipku "del" ili "F2" (kod INTEL-ovih ploča).
U postavkama BIOS-a namjestite da u boot sekvenci prvi na listi bude CD-ROM. Ubacite instalacijski CD windowsa u CD-ROM drive, spremite postavke BIOS-a i restartajte računalo.
Pri sljedećem pokretanju računala (ako je sve dobro podešeno) na monitoru bi se trebala pokazati poruka: Press any key to boot from CD... pritisnite bilo koju tipku (nemojte tražiti tipku na kojoj piše "any").
Instalacija počinje. Na monitoru počinju razno razne poruke koje vlasniku običnog PC-a na znače previše. Ali ukoliko imate SCSI ili RAID kontroler, obratite pažnju na poruke koje se ispisuju na dnu ekrana (tipa "Press F6 to load additional SCSI drivers"), te postupite u skladu sa njima (umetnite u disketni pogon disketu sa driverima (tebalo je doć sa matičnom pločom. Ako nemate drivere a imate takav kontroler, zabijte ploču u dupe onom tko vam je prodao dotičnu)).
Na pitanje o suglasnosti sa Licence Agreementom pristisnite F8 za "I agree" (piše na dnu ekrana).
Slijede pitanja da li želite napraviti Repair windowsa ili instalirati nanovo. Izaberite opciju za instalaciju. Slijedite upute, te izaberite particiju na koju želite instalirati windowse( C: ), formatirajte ju (NTFS ili FAT32. Neki preporučuju NTFS, neki FAT32. IMHO, NTFS je ipak bolji od FAT32).
Nastavak slijedi...

komentare i prijedloge o promjenama molim na PM, nemojte začetavat thread. Hvala
__________________
Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.

- Terry Pratchet, Jingo
Equilibrium is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2003., 10:42   #4
dakle, izgleda da smo sve predinstalacijske radnje obavili, imamo backupove svega što nam treba , na CD-ovima i/ili na drugoj particiji HDD-a!

Sada smo spremni za formatiranje.

Uspomoć Partition Magica koristite opciju "CREATE RESCUE DISC", za što će vam trebati dvije diskete. Provjerite da diskete rade prije nego nastavimo dalje!

Ubacite disketu1 u drajv, restartajte PC ( u biosu vam floppy mora biti postavljen kao 1st boot device!). PM (partition magic) će vas zamoliti za drugu disketu pa je ubacite!.

----------
sada ću navesti jedan prijedlog, za čiju provedbu je najbolje da je disk skroz prazan!!! dakle svi backupovi su na CD-ovima!!!
-----------

Samo sučelje PM u DOS verziji je vrlo dobro i najvjerojatnije će vam raditi i miš pa tu nebi smjelo biti problema!

PRIJEDLOG:

-bez obzira na veličinu HDD-a koji imate, može se ovo fino izvesti čak i ako je HDD oko 20GB. Ja ću sada se pretvarati da formatiram disk od 20 GB. Ako imate veći slobodno promijenite vrijednosti prema vlastitom nahođenju. Vrijednosti za C: i D: pariciju možete samo povećeti nikako smanjivati! Preporučam!

1. kreirajte prvu particju od cca 4GB, zvat ćemo ju c: i na nju će doći windowsi.
2. kreirajte drugu (logical partition) particiju od cca 5GB, zvat ćemo je d: particija, a na nju će doći programi koje mislite instaliravati.
3. kreirajte treću particiju , zvati ćemo je e: particija i to će biti vaša, samo vaša particija, na koju ćete stavljati mp3-jeve, filmove, dokumente i sve što vam padne na pamet!!! veličina 10GB
4. kreirajte četvrtu particiju, koju ćemo nazvati f: a služiti će kao swap (tj. za virtualnu memoriju! veličina: kolko ostane (probajte oko 1 GB)

pojašnjenje:
c: <windowsi>
valjda vam je jasno, tu ćemo instalirati windowse. No kvaka je u tome da windowsi uvijek nešto rade... uvijek. stoga ako odvojimo mjesto (particije) gdje instaliravate programe i mjesto gdje su instalirani windowsi, možemo osjetiti znatna poboljšanja u radu windowsa!

d: <program files>
kao što rekoh, ako svoje programe instalirate ovdje (d:/program files/) , a ne u c:/program files/ , vaše će računalo raditi bolje, jer će hdd brže čitati podatke (jer su fizički na drugom mjestu, maheri znaju o čemu pričam, lejmerima je ovo dosta )

e: <prostor za vaše fajle>
tu puknete sve što vam srce želi. mp3, slike, filmovi, dokumenti razni! whatever!

f: <virtual memory>
virtualna memorija je stvar koju vindowsi koriste kad im ponestane fizičke memorije (RAMA-a). A to je uvijek. U tom trenu počnu podatke iz rama upisivati na HDD. A to rade nonstop. Zato ćemo im mi dati posebnu particiju za to, i vaše će računalo raditi još brže i stabilnije. Iz više razloga. Prvi sam naveo kad sam objašnjavao d: particiju, dakle podaci su fizički drugom mjestu na disku, pa im se brže pristupa, a drugi je razlog
defragmentacija . Windowsi će lakše defragmentirati c: i d: particije jer se između podataka koji se nalaze na njima NEĆE ugurati virtualana memorija koju windowsi po defaultu ne mogu MICATI NI DEFRAGMENTIRATI! Dakle još brži i još stabilniji rad windoza.
-još jedan savjet za kreiranje i setup virtualne memorije: neka veličina ove particije bude dvaput veća od RAMa koji imate, (ili minimum 1GB ako imate manje od 256 MB)! Kasnije kada instalirate windowse i kažete im da virtualnu memoriju presele na f: disk, kao veličinu virtualne memorije stavite 10% manju od veličine diska. (npr 1gb particija, 900 MB virtualna memorija). Razlog je taj što će vam u protivnom windoze stalno javljati "disk full" za e: particiju!!!

Kad ste to lijepo isformatirali u NTFS (govorimo o win2K i winXP) , ubacite vaš winXP cd u cdrom, restartajte računalo, u biosu podesite "first boot device CD-ROM" , pritisnite "any key" kad vas pita "boot from CD-rom?" i započnite instalaciju!
__________________
Direktor Svemira i FJBG-a između ostalog
nenoXtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2003., 11:11   #5
KAKO SPREMITI MAILOVE:

OUTLOOK EXPRESS:

nenoXtreme reče:


file > export > adressbook
file > export > mail messagesslafko reče:

uključi opciju "view hidden file and folders"... odi na search (start -> search).. upiši *.dbx (dbx su datoteke koje koristi OE za rad sa svojim folderima.. imat ćeš ih nekoliko: deleted items, inbox, sent items...) nakon kaj ih nađeš, skopiraj si ih u jedan folder... sada novi search i upiši *.wab (wab je adresar koji koristi OE, kad ga nađeš, i njega sejvaj u folder s mejlovima)... nadam se da sam pomogao...

nakon reinstalacije jednostavno vratiš te stvari na njihova mjesta i to je to.. ako ne znaš di stoje, javi se opet, ali napiši koje windowse koristiš.


MS OUTLOOK

pronađite fajlu koja se zove *.pst i spremite je na sigurno!

-ne zaboravite si pospremiti signature ak vam je bio lijepi!Netscape Mail:

-tko ga koristi zna kako se to radi! :-)
__________________
Direktor Svemira i FJBG-a između ostalog
nenoXtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2003., 18:48   #6
nemoj mi začetavat ovo mogo si mi PM poslat i ja bi to dodatno objasnijo!!!!

MOD! Očekujem brisanje ovog gore posta!

-----------------------

objašnjenje (dodatno)

-HardDisc (HDD) se sastoji od cilindara i glava za pisanje koje pišu/čitaju po/sa HDDA.

-ukoliko windoze trebaju nešto sa disca, a podatci se nalaze u sektoru u kojem piše/čita jedna (neka baš koju mi sad za potrebe ovog pratimo) glava oni to i uzmu (ovo je bedasto al neznam kak bi...). No problem se javlja ako trebaju više različitih podataka koji su u istom sektoru u isto vrijeme. (zbog fragmentacije podataka recimo- a to je čest slučaj) Tada ta glava "šara" fizički po HDDu pokušavajući doći do oba podatka u isto vrijeme. Zvoni li lampica?

-s obzirom da windoze STALNO nešto trebaju, i ako staviš neki program na drugo mjesto (a to je najlakše ako staviš na drugu particiju), tada je vjerojatnost da će ta glava raditi 2 posla u isto vrijeme manja. Puno manja. Tada podatci do HDD sabirnice dolaze sa 2 mjesta a ne sa jednog. I to ubrzava rad HDDa a time i windoza (hdd je najveći bottle-neck to valjda znate). Ova pojava pogotovo (stvarno pogotovo) dolazi do izražaja ako virtualnu memoriju stavite na drugu particiju! Jer po njoj windowsi STALNO nešto šaraju. Zato, kad je VM na drugoj particiji, manja je fragmentacija postojećih podataka, lakša je defragmentacija i ravnomjernije je raspoređen rad glava za pisanje/čitanje!

disklejmer
-------------
ovo sam pisao da pojasnim širkim masama "zašto tako"! Ako netko tko želi to sa više tehnikalija i detalja napisat, samo naprijed. Meni se neda a i moje znanje ipak nije tolko široko!
-please, please namojte mi začetavat ovaj thread!!!!OVO JE DRUGI PUT!!!
__________________
Direktor Svemira i FJBG-a između ostalog
nenoXtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.02.2004., 03:35   #7
Quote:
nenoXtreme kaže:

f: <virtual memory>
virtualna memorija je stvar koju vindowsi koriste kad im ponestane fizičke memorije (RAMA-a). A to je uvijek. U tom trenu počnu podatke iz rama upisivati na HDD. A to rade nonstop. Zato ćemo im mi dati posebnu particiju za to, i vaše će računalo raditi još brže i stabilnije. Iz više razloga. Prvi sam naveo kad sam objašnjavao d: particiju, dakle podaci su fizički drugom mjestu na disku, pa im se brže pristupa, a drugi je razlog
defragmentacija . Windowsi će lakše defragmentirati c: i d: particije jer se između podataka koji se nalaze na njima NEĆE ugurati virtualana memorija koju windowsi po defaultu ne mogu MICATI NI DEFRAGMENTIRATI! Dakle još brži i još stabilniji rad windoza.
-još jedan savjet za kreiranje i setup virtualne memorije: neka veličina ove particije bude dvaput veća od RAMa koji imate, (ili minimum 1GB ako imate manje od 256 MB)! Kasnije kada instalirate windowse i kažete im da virtualnu memoriju presele na f: disk, kao veličinu virtualne memorije stavite 10% manju od veličine diska. (npr 1gb particija, 900 MB virtualna memorija). Razlog je taj što će vam u protivnom windoze stalno javljati "disk full" za e: particiju!!!

Kad ste to lijepo isformatirali u NTFS (govorimo o win2K i winXP) , ubacite vaš winXP cd u cdrom, restartajte računalo, u biosu podesite "first boot device CD-ROM" , pritisnite "any key" kad vas pita "boot from CD-rom?" i započnite instalaciju!
Dali se to može napraviti nakon instalacije i kako?
A ako ne jel možeš detaljnije objasnit sam proces kreiranja?
__________________
uvjek sam a nikad do kraja
Mort is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2004., 22:04   #8
Arrow

Malo detaljniji opis instalacije Windowsa XP može se naći ovdje
__________________
Build a man a fire, and he'll be warm for a day. Set a man on fire, and he'll be warm for the rest of his life.

- Terry Pratchet, Jingo
Equilibrium is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2005., 14:16   #9
Zna li tko?!

Kako pripremiti sustave za ("drugačiju") instalaciju i kako tu instalaciju izvesti... kao npr. s udaljenog računala...
Kakve sve instalacije postoje?!

Kad da očekujem tutorial?!
esc.dg is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2005., 16:25   #10
da, postoje "remote" i "unattended" metode instaliranja windowsa.više o "remote" načinu

više o "unattended" instalaciji


have phun
__________________
Direktor Svemira i FJBG-a između ostalog
nenoXtreme is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2006., 10:09   #11
PRTICIPIRANJE HARD DISKA

Jel se može hard disk participirat programom PartitionMagic nakon što kompjuter radi na windowsima Xp SP2 več 8 mjeseci i ima samo 2 particije?
__________________
DENNY
DENNY is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2006., 13:08   #12
Quote:
DENNY kaže:
Jel se smije dirat tj. smanjivat, dijelit na više dijelova particija C na kojoj su windowsi jer bi nju ( ona je 40 GB) podijelio na 3 dijela: jedan samo za win druga samo za program files a treća za virtual memory kao što je gore u uputama navedeno?!
Once and for all, premjestanje swap filea po particijama unutar istog diska nema nikakve prakticne koristi, sabirnica komunicira sa diskom kao jedinicom (1 disk - 1 glava), logicki drajvovi su tu potpuno nebitni jer opet svi requesti dolaze u sabirnicu kroz istu pipu. Premjestanje swapa ima smisla ukoliko ga se premjesti na fizicki drugi disk(ove). Dapace, ukoliko postoji 1 disk sa vise particija, bolje je swap drzati na sistemskoj particiji jer je ona najcesce u upotrebi pa glava mora manje "sarati" po disku.
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2006., 13:17   #13
Quote:
Fosna kaže:
Once and for all, premjestanje swap filea po particijama unutar istog diska nema nikakve prakticne koristi, sabirnica komunicira sa diskom kao jedinicom (1 disk - 1 glava), logicki drajvovi su tu potpuno nebitni jer opet svi requesti dolaze u sabirnicu kroz istu pipu. Premjestanje swapa ima smisla ukoliko ga se premjesti na fizicki drugi disk(ove). Dapace, ukoliko postoji 1 disk sa vise particija, bolje je swap drzati na sistemskoj particiji jer je ona najcesce u upotrebi pa glava mora manje "sarati" po disku.

Je, zakaj stavljat swap na drugu particiju kad je na istom disku.Samo slabiji odaziv i usporavanje ostalih aplikacija.Ima smisla ako je na swap na drugom disku,a ponekad i na win ali to neznam zakaj, samo sam čul o tome, Solaris s tim nema problema i da swap je najbolje držati na sistemskoj particiji ako nemate drugi disk na koji cete ga instalirati.
E jesam se raspiso,kaj možeš, kesteni i portugizec
NNJ is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2009., 14:31   #14
prazan ekran

pozdrav,

moj komp je trenutno potpuno prazan i pokušavam instalirati windowse ali ne uspijevam pokrenuti instalacijslki cd.

kad ga upalim komp, samo je crn ekran i poruka "operating sistem not found"....
može li tutorial za ovaj dio ..inače ostali tutorialsi su odlični...hvala svima
pozdrav
emiter1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2009., 15:33   #15
Evo citaj pazljivo od pocetka:

http://www.ucionica.net/novosti/Inst...sustava/37/66/
__________________
Preporucam se, sa stovanjem!
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2009., 11:34   #16
hvala na odgovoru i linku.problem je i dalje isti jer pritiskom tipke "del" komp samo daje zvučni signal ili u drugom slučaju kako piše na tutorialnom linku "pročitajmo šta piše", nemam šta pročitati jer je ekran prazan sa samo napomenom operating sistem not found

nadams e da je i ovo riješivo:-)
hvala na pomoći

Quote:
Cilim kaže: Pogledaj post
emiter1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2009., 11:59   #17
Cekaj pa jesi metnuo CD ili DVD sa novim OS-om u CD ili DVD rom.
__________________
Preporucam se, sa stovanjem!
Cilim is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2009., 11:28   #18
Evo sam pročita ove tutoriale prije nego pitam ali zapea sam odma na prvoj crti
Ne mogu nikako ući u bios, neće ni pritiskom na tipku f2 ni del prilikom paljenja compa, a ni na niti jedan drugi F...ima li tko neki savjet?
Matična je Asus A7V8X-X
kvisko123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2009., 17:08   #19
Morat ću napisat 2 posta zaredom iako je to mislim protiv pravila, ali nažalost ne mogu editirat prethodni post jer je već prošlo više sati otkako sam ga napisa...
Evo sam uspija instalirati windows xp sp3, bios nisam moga pokrenuti pa sam iša priko my computer...
Problemi su sljedeći, kad palim comp.pojavljuje mi se prozor di biram između 2 sustava koji da pokrenem onaj drugi su mislim ostaci OS od prije i ne može se pokrenit, ne znam zašto je išta ostalo od prethodnog sustava kad sam novi instalira preko staroga na istoj particiji...i na C particiji u folderu program files su ostaci nekih starih programa, ali se ne mogu pokrenuti...
Nakon instalacije windows-a još sam instalira grafičku i zvučnu kartica pomoću cd-a koje sam dobia kad sam kupia comp...Windowsi su užano spori, pa ne znam jesam li još nešto nakon instalacije zaboravija instalirat...cd-ove sam ima samo za ove 2 stvari, ako ima još nešto vjer.sam to negdi zagubija...

Evo šta je everest očita da iman na ovoj mojoj staroj kanti :-)

Matična ploča:
Procesor AMD Athlon XP, 1459 MHz (11 x 133)
Naziv matične ploče Asus A7V8X-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Chipset na matičnoj ploči VIA VT8377 Apollo KT400
Sistemska memorija 1280 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Tip BIOS-a Award Modular (12/29/03)

Grafika:
Grafička kartica ASUS RADEON A9200SE Secondary (128 MB)
Grafička kartica ASUS RADEON A9200SE (128 MB)
3D akceleratorski čip ATI Radeon 9200 SE (RV280)Ako može neka pomoć u vezi ovih mojih problema, bio bi zahvalan. Hvala puno unaprijed!
kvisko123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2009., 11:11   #20
Što se tiče BIOSa...piše ti na ekranu kad pokreneš komp "press... to enter setup", pa vidi koju tipku moraš okinuti za ući u BIOS, to što ne možeš ući u BIOS može biti zbog npr. USB tipkovnice, a u BIOSu nije uključen USB keyboard support, ako imaš PS/2 tipkovnicu spoji ju na komp i uključi to u BIOSu...

2 verzije windowsa imap zato jer nisi formatirao C particiju, pa sad ponovno pokreni setup i tokom setupa formatiraj C particiju...

Windowsi ti rade sporo jer nisi instalirao chipset drivere za matičnu, ako nemaš CD od matične odi na Asusov sajt i poskidaj sve drivere za svoju matičnu prije nego kreneš instalirati windowse...
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 13:21.