Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Trudnice

Trudnice Za trudnice i sve one koji se tako osjećaju

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.05.2007., 14:21   #1
Trudnoća i štitnjača - hipertireoza/hipotireoza

ima li netko iskustva?


nakon prve trudnoće imala sam postpartalni hipertireoiditis(ak se tako veli) što znači jako povišene vrijednosti štitnjače što nije bilo liječeno jer sam dojila i uz suglasnost dr.!


to se samo od sebe smirilo(nakon što sam prošla pakao od simptoma) da bi se samo povremeno pokazala blaga odstupanja od normale!

sada kada sam negdje u 7+2 tjednu saznam da mi je povišen tsh!

zna li tko što o tome?
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2007., 14:26   #2
http://www.poliklinika-harni.hr/teme...19&godina=2007

tu sam nešto našla
Sanja29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2007., 14:32   #3
ok, to je stvarno jasan tekst! hvala!


tješi me to da je vrijednost samo mrvicu iznad normale ali vidjet ćemo šta danas kaže dr.!
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2007., 18:35   #4
ja imam hipotireozu (smanjenu funkciju štitnjace) i na tabletama sam od prije trudnoce. tabletama se to reguliralo. sad sam 28+6 i malo su mi povišeni t3 i t4 znaci lagana hipertireoza (pojacana funkcija stitnjace), a nitko od doktora me nije upozorio na nikakve loše posljedice. terapiju pijem redovno. Sad sam malo u frci zbog ovog teksta. Jel ima tko kakvo slicno iskustvo? Help!
benolina is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2007., 19:34   #5
Quote:
benolina kaže: Pogledaj post
ja imam hipotireozu (smanjenu funkciju štitnjace) i na tabletama sam od prije trudnoce. tabletama se to reguliralo. sad sam 28+6 i malo su mi povišeni t3 i t4 znaci lagana hipertireoza (pojacana funkcija stitnjace), a nitko od doktora me nije upozorio na nikakve loše posljedice. terapiju pijem redovno. Sad sam malo u frci zbog ovog teksta. Jel ima tko kakvo slicno iskustvo? Help!
ako su ti sada hormoni povišeni onda nebi smela trošiti terapiju. ja sam već dugo na terapiji eutiroxom i u trudnoći sam svaka 2-3 mj. kontrolirala
__________________
Majke drze ruke svoje djece na trenutak, a njihova srca zauvijek!!
chiara is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2007., 20:00   #6
Quote:
impoSIBILA kaže: Pogledaj post
ima li netko iskustva?


nakon prve trudnoće imala sam postpartalni hipertireoiditis(ak se tako veli) što znači jako povišene vrijednosti štitnjače što nije bilo liječeno jer sam dojila i uz suglasnost dr.!


to se samo od sebe smirilo(nakon što sam prošla pakao od simptoma) da bi se samo povremeno pokazala blaga odstupanja od normale!

sada kada sam negdje u 7+2 tjednu saznam da mi je povišen tsh!

zna li tko što o tome?
povisena razina TSH znaci da ti je funkcija stitnjace SMANJENA, tj da naginjes (ili vec jesi u) HIPOtireozi. to je suprotno od onoga sto si imala nakon prosle trudnoce. lijeci se dodatkom Euthyroxa, to je nadomjesna terapija (isti hormon koji luci zdrava zlijezda) i smije se piti, dapace i treba, u trudnoci i za vrijeme dojenja.

provjeri vrijednosti T4 i T3, ako vec nisi. mozda su, unatoc povisenom TSH, u granicama normale. a mozda su snizeni. ako su snizeni, doktor ce ti propisati Euthyrox.

inace, TSH, thyroid stimulating hormone, je hormon koji luci hipofiza, a ne stitnjaca, on dakle stimulira stitnjacu da luci tiroksin (T4, onaj isti spoj koji se nalazi u Euthyroxu). ako je tiroksina premalo u krvi, hipofiza reagira tako da luci vise TSH, otud njegovo povisenje kod hipotireoze. ako su hormoni stitnjace u krvi poviseni, hipofiza luci manje TSH, pa je on snizen.
cd8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2007., 20:41   #7
Quote:
cd8 kaže: Pogledaj post
povisena razina TSH znaci da ti je funkcija stitnjace SMANJENA, tj da naginjes (ili vec jesi u) HIPOtireozi. to je suprotno od onoga sto si imala nakon prosle trudnoce. lijeci se dodatkom Euthyroxa, to je nadomjesna terapija (isti hormon koji luci zdrava zlijezda) i smije se piti, dapace i treba, u trudnoci i za vrijeme dojenja.

provjeri vrijednosti T4 i T3, ako vec nisi. mozda su, unatoc povisenom TSH, u granicama normale. a mozda su snizeni. ako su snizeni, doktor ce ti propisati Euthyrox.

inace, TSH, thyroid stimulating hormone, je hormon koji luci hipofiza, a ne stitnjaca, on dakle stimulira stitnjacu da luci tiroksin (T4, onaj isti spoj koji se nalazi u Euthyroxu). ako je tiroksina premalo u krvi, hipofiza reagira tako da luci vise TSH, otud njegovo povisenje kod hipotireoze. ako su hormoni stitnjace u krvi poviseni, hipofiza luci manje TSH, pa je on snizen.




t3 i t4 su u granicama normale tsh-4,88-dr kaže da je to premalo prekoračenje i da ne treba ništa poduzimati.


mene to više brine iz razloga što unazad nekoliko godina se izmjenjuju nalazi od potpuno normalnih pa do sporadičnog povišenja t3, drugi put t4 a sada je to tsh.


meni to govori da štitnjača kroz duži vremenski period ipak ne radi dobro ali kao što rekoh mog ginekologa to ni najmanje ne uznemirava!
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2007., 15:19   #8
ja bi ti preporucila da ipak porazgovaras sa endokrinologom,
ginekolog nije dovoljno mjerodavan,
TSH 4,8 je na rubu, i pokazuje sklonost hipotireozi,
a cinjenica da si prvo imala blagu hipertireozu moze znaciti da imas autoimunu hipotireozu (hashimoto),
sa hipotireozom ti se moze desiti da imas jako veliku bebu sto nije dobro za tebe i bebu i otezava porod, a nakon poroda bi mogla imati problema s dojenjem
a i trebala bi redovito kontrolirati hormone jer hipotireoza se cesto s vremenom pojacava
jesi li mozda kontrolirala antitijela na stitnjacu?
hooray is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2007., 15:54   #9
Quote:
hooray kaže: Pogledaj post
ja bi ti preporucila da ipak porazgovaras sa endokrinologom,
ginekolog nije dovoljno mjerodavan,
TSH 4,8 je na rubu, i pokazuje sklonost hipotireozi,
a cinjenica da si prvo imala blagu hipertireozu moze znaciti da imas autoimunu hipotireozu (hashimoto),
sa hipotireozom ti se moze desiti da imas jako veliku bebu sto nije dobro za tebe i bebu i otezava porod, a nakon poroda bi mogla imati problema s dojenjem
a i trebala bi redovito kontrolirati hormone jer hipotireoza se cesto s vremenom pojacava
jesi li mozda kontrolirala antitijela na stitnjacu?

da i mislila sam otići kod svoje dr jer mi se učinilo neozbiljno od ginekologa da zanemaruje takav nalaz bez obzira što sam mu objasnila da mi vrijednosti štitnjače povremeno varijaju.


prošle godine je bio povišen th3 ili th4 dok je 2005 sve bilo u granicama normale.
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2007., 16:50   #10
Quote:
hooray kaže: Pogledaj post
sa hipotireozom ti se moze desiti da imas jako veliku bebu
stvarno, prvi glas... da nisi slucajno pomijesala sa secerom? proucila sam puno literature na temu hipotireoza i trudnoca, ali nigdje nisam naisla na taj podatak. mislim, ne proturjecim ti, ali voljela bih znati sigurno... ako imas neki link, bila bih zahvalna.
cd8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2007., 19:01   #11
Quote:
cd8 kaže: Pogledaj post
stvarno, prvi glas... da nisi slucajno pomijesala sa secerom? proucila sam puno literature na temu hipotireoza i trudnoca, ali nigdje nisam naisla na taj podatak. mislim, ne proturjecim ti, ali voljela bih znati sigurno... ako imas neki link, bila bih zahvalna.


pa što možeš ti reći onako ukratko?

jako sam zabrinuta unatoč tako niskim odstupanjima...


ja sam na yahoo čitala o tome da može doći do komplikacija zbog povećane težine djeteta.
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2007., 22:16   #12
Quote:
impoSIBILA kaže: Pogledaj post
pa što možeš ti reći onako ukratko?

jako sam zabrinuta unatoč tako niskim odstupanjima...


ja sam na yahoo čitala o tome da može doći do komplikacija zbog povećane težine djeteta.
nista puno vise od onoga sto je vec receno ovdje. dakle, ako postoji hipotireoza, vazno je imati normalne vrijednosti T4 i T3 (jos bolje odrediti fT4 i fT3) u trudnoci, kontrola hormona svakih 4-6 tjedana, te uskladjivanje doze sintetskog tiroksina jer najcesce se potrebe za njim povecavaju (da bi se nakon trudnoce opet smanjile). bebe majki s hipotireozom obicno nemaju problema sa stitnjacom. hipotireoza u prvom trimestru moze ometati normalan razvoj trudnoce, a dalje moze doci do negativnog utjecaja na intelektualni razvoj djeteta. cak se preporuca da se sve trudnice testira, jer navodno dosta zena za vrijeme trudnoce ima nesto snizene T4 i T3.
cd8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2007., 22:38   #13
eh da, mislim da bi se topic trebao preimenovati iz "povisene vrijednosti..." u "hipotireoza u trudnoci" ili barem "problemi sa stitnjacom u trudnoci"...

prema originalnom naslovu ispada da se radi o hipertireozi, a upravo je suprotno
cd8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2007., 08:23   #14
zamolila sam da se preimenuje...


u svakom slučaju danas idem privatno endokrinologu i tražit ću dodatne nalaze na antitjela...

s obzirom da moja dr. opće praxe ne zna šta da započne s tim a ginekolog odmahuje rukom na tsh >4 bilo bi dobro da znam točno što da tražim od nalaza? jer idem privatno pa sve što hoću moram crtati...


osjećam se totalno razočarano u naše zdravstvo!

pa ja taj problem nemam od juče nego 7 godina u međuvremenu jedan spontani i da sada moram biti sama medecinski obrazovana ako si želim pomoći?
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2007., 08:48   #15
za pocetak, nemoj se brinuti previse jer tvoj TSH zbilja nije jako povisen, moguce je da ti terapija Euthyroxom sad u trudnoci nece trebati.

prepricaj endokrinologu sve sto se dogadjalo, on ce svakako znati sto napraviti

moje je misljenje da treba izvaditi TSH, fT4 i fT3, i vjerojatno antitijela. postoje dvije vrste, mikrosomalna i tireoglobulinska. mikrosomalna se jos zovu i TPO-antitijela. ako su neka od njih pozitivna, tj. iznad one dozvoljene granice, to samo znaci da su problemi sa stitnjacom autoimunog porijekla i da u buducnosti mozda mozes ocekivati dalje slabljenje rada stitnjace, ali to obicno ide sporo. u svakom slucaju, vazno je znati da razina antitijela NIJE u korelaciji s oslabljenoscu (ili ostecenjem) stitnjace odnosno napretkom bolesti. drugim rijecima, nemoj se prepasti ako vidis neki jako poviseni broj antitijela, to ne znaci da je stitnjaca jako bolesna.

vazno je da ponovis lab. pretrage za nekih 6 tjedana.
cd8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2007., 10:32   #16
ja vec 16 godina imam posla s stitnjacom (morbus basedov). dvije trudnoce sam prosla. sto se tice stitnjace i ja sam imala lose iskustvo s ginicima. zato sam u to doba cesce bila kod endokrinologa, jedinog pravog specijalista na tom podrucju. sto se tice tsh trebao bi biti ispod 1,6 (to je najnovije, sta u njemackoj preprucivaju; niti moj njemacki gin nije znao). ali to je samo onda tako, ako imas "samo" jednu hipotireozu. naime, kad si trudna trebas vise t3/t4, i to ti tsh (=povisen) pokazuje. ubiti je najvaznije, da t3 i t4 stimaju. ako imas previsoki i preniski t3 mozes imati pobacaj ili drugo komplikacije.
drzim ti palce!!
patka1973 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2007., 13:13   #17
Quote:
cd8 kaže: Pogledaj post
stvarno, prvi glas... da nisi slucajno pomijesala sa secerom? proucila sam puno literature na temu hipotireoza i trudnoca, ...
mislim da nisam pomijesala, ja imam hipo i proucavala sam svakakvu literaturu (nazalost ne sjecam se gdje sam bas ovo procitala, ali cim nadjem javljam izvor) i ostalo mi je u sjecanju da sa hipo imas manje sanse za zatrudniti, da se u trudnoci najcesce povecava doza eutiroksa jer treba vise hormona zbog razvoja djeteta i da ne smeta blaga hipertireoza (prirodna ili od lijekova) jer onda samo dijete moze biti nesto manje tezine, ali dobro razvijeno, a kod nelijecene hipotireoze dolazi do povecanja tezine (valjda usporenjem metabolizma kako se i majka udeblja tako i beba) i postoje sanse za nerazvijenost bebe,

bilo mi je bitno, jer razmisljam o trudnoci, a totalno me frka te mogucnosti da beba bude velika, jer moja majka je imala jako tezak porod (ja sam rodjena s 5 kila), a moja baka ima poteskoca sa stitnjacom i njena sva djeca su preko 5 kila, pa mi se ta nasljedna sklonost nije nimalo svidjela


i da mogu potvrditi ovo sto je patka rekla za TSH 1,6 (opcenito kazu da je optimum 1-2)
hooray is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2007., 13:24   #18
hvala svima na komentarima!


danas sam obavila pretrage kod endokrinologa kaja mi je odmah iz starta po anamnezi rekla da imam hasimotho te propisala euthyrox- mada po njenim riječima trenutno stanje ne bi trebalo izazivati nikakve probleme pogotovo jer je uzv jako dobor što znači da ne pokazuje nikakve akutne promjene samo je uočljiva prisutnost prijašnjih upala.


antitjela radim u ponedeljak.


btw- jako me čude te granice normale do 1-2 jer su mi i moj ginekolog i dr opće prakse a sada i endokrinolog rekli da je normala ipak do 4 (pogotovo ako su t3 i t4 u granicama).


u svakom slučaju ja sam poduzela sve što je u mojoj moći(samoinicijativno sam tražila da se rade uopće pretrage štitnjače) sada uzimam te tablete uz dabrostin i normabel a zadni uzv trudnoće je bio uredan- tako da mi sada preostaje samo da se uzdam u Božju pomoć.
impoSIBILA is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2007., 14:02   #19
Quote:
hooray kaže: Pogledaj post
...
vjerujem ti, ima logike, nego stvarno nisam na to naisla, ili mozda nisam obratila paznju jer ja imam jos i secer pa mi je to za velicinu bebe bio bitniji faktor. ali dobro, to je neka druga prica... u svakom slucaju, ja sam zacela i rodila bez problema, ali uz budno pracenje trudnoce. Hashimoto mi je u svemu bio najmanja briga

imposibila, dobro ce to biti, nemoj se zivcirati.
cd8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2007., 12:56   #20
Hipertireoza i planiranje trudnoće

doktori, pardon specijalista za nuk. medicinu- priopćio mi je da kod pojaćanog rada štitnjaće postoje male mogućnosti začeća. nisam mogla dugo doći k sebi, jer me upravo to - nikako beba - dovelo do otkrića hormona. dobila sam terapiju 2X dnevno authyrazol, svaki tjedan vaditi leukocite i kontrola za 6 tjedana. mene zapravo interesira da li je netko imao takav problem i pritom zatrudnio?
RUTA is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:33.