Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Trudnice

Trudnice Za trudnice i sve one koji se tako osjećaju

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.12.2008., 20:57   #61
moja frendica koja se dugi niz godina pati s hypot. mi je rekla da "svaki laboratorij svoju politiku vodi" u smislu mjernih jedinica - tako da mislim da je negdje granica možda 1, a negdje 3 bitne su samo referentne vrijednosti unutar kojih trebaš biti.
__________________
uzrujavati se zbog onoga što nemaš znači uludo trošiti ono što imaš.
MariaDelMar is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2008., 13:53   #62
i ja imam hipotireozu vec 15 god(mozda i vise ali tada mi je ustanovljeno)i od tada sam na terapiji euthyroxom i redovitim kontrolama svakih par mjeseci.nitko u familiji mi nema problema sa stitnjacom,kazu da mi je dosla od nekog šoka.sad uzimam vec neko vrijeme 75mg,a prije sam dugo vremena pila jedan dan 75mg,jedan dan 100mg.nedavno sam vadila hormone i u granicama normale su.isto planiram trudnocu pa me strah da li cu imat kakvih problema radi toga.pred godinu dana tocno sam imala spontani pa ne znam ni dan danas sto mi je izazvalo,nagadjaju svi doktori,a spomenuto mi je i da je stitnjaca mozda uzrok.znam da se obicno u trudnoci poveca doza tableta,zanima me ako ima koja,koja je rodila i prosla trudnocu bez problema uz hipotireozu.
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2008., 16:36   #63
Quote:
sandraffm kaže: Pogledaj post
Zanima me sto vasi endokrinolizi kazu, na kojoj razini je optimalno drzati TSH, i do koje razine ste povecavale terapiju ???

Ja imam Hashimoto i hipotireozu. Pijem Letrox 50, pola tabl. na dan. Pocetni TSH mi je bio 6.12, sa terapijom se spustio na 3.26. Na toj razini me drzi i endokrinolog i misljenja je da netreba povecavat dozu, a ja svugdje citam da je TSH optimalan do 1, ali ona nije bas tog misljenja
U trudnoci mi nije htijela nista povecavat i samo svaka dva miseca me salje na kontrolu krvi, danas sam bas vadila, u poned. dizem nalaz.

Zato me zanima vase iskustvo i misljenje vasih endokrinologa. Do koje razine su van povecavali dozu Euthyroxa ???
vjer. nisi u RH jer je tu JEDINI izbor T4 Euthyrox (ako nekom ne paše, ko ga šljivi...) vani ipak možeš experimentirati... iako sam ja svojevremeno naručila Thybon izvana (sintetski T3) da kombiniram i nije mi pasalo, bolje mi je samo T4 uzimat...
ovako... vezano za nalaze--- obično se ref. vr. kreću od cca 0.4 do 4.5 odnosno 5 u nekim labosima (ali uglavnom su to TE vrijednosti u svakom labosu) ... s tim da u Americi TSH iznad 3.0 se tretira
TSH u visini 3.26 nije baš dobro polazište za zatrudnit, naime, dok god je štit. neregulirana, povećan je rizik od otežanog zatrudnjivanja, spontanih pobačaja itd.
i ja sam hypo, a i "regulirana" imala spontani, ne mora biti glavni uzrok, ali ipak je veći rizik...
u trudnoći kako koji dr. tolerira, neki do 2, neki do 2.5/3, ali mislim da je idealno oko 1...
ništa se drastično neće desit ako se i poveća, ali treba regulirati dozu...
obično 30-50% više od uobičajene se uzima...
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2008., 20:43   #64
Quote:
Maya_78 kaže: Pogledaj post
vjer. nisi u RH jer je tu JEDINI izbor T4 Euthyrox (ako nekom ne paše, ko ga šljivi...) vani ipak možeš experimentirati... iako sam ja svojevremeno naručila Thybon izvana (sintetski T3) da kombiniram i nije mi pasalo, bolje mi je samo T4 uzimat...
ovako... vezano za nalaze--- obično se ref. vr. kreću od cca 0.4 do 4.5 odnosno 5 u nekim labosima (ali uglavnom su to TE vrijednosti u svakom labosu) ... s tim da u Americi TSH iznad 3.0 se tretira
TSH u visini 3.26 nije baš dobro polazište za zatrudnit, naime, dok god je štit. neregulirana, povećan je rizik od otežanog zatrudnjivanja, spontanih pobačaja itd.
i ja sam hypo, a i "regulirana" imala spontani, ne mora biti glavni uzrok, ali ipak je veći rizik...
u trudnoći kako koji dr. tolerira, neki do 2, neki do 2.5/3, ali mislim da je idealno oko 1...
ništa se drastično neće desit ako se i poveća, ali treba regulirati dozu...
obično 30-50% više od uobičajene se uzima...
Maya78 !
Jesam u Hrvatskoj, nisi dobro informirana, NIJE jedini izbor Euthyrox !!!
Ja sam pocela sa Euthyroxom, ali sam dobivala nuspojave, cim sam ga pocela piti dobila sam srcane arhitmije, doktorica mi je rekla da odma prekinem terapiju i nakon nekoliko dana pauziranja presla sam na Letrox, navodno mu je drugcij sastav pa ga netko bolje podnosi, snjim nemam problema.


Nisam skuzila sto mislis vezano uz Ameriku, TSH iznad 3.0 se tretira ....Kako ???

Eto moj TSH u visini od 3.26 moja doktorica nemisli regulirat, jer ga smatra reguliranim, sad sam u 20.tjednu trudnoce i hvala bogu do sada je sve ok, ali strah me tog povecanog TSH i razmisljam o tome da povecam dozu na svoju ruku.
__________________
The best days in my life have been spent on the beach.

Zadnje uređivanje sijandraffm : 20.12.2008. at 20:49.
sijandraffm is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2008., 21:56   #65
meni je endokronologica rekla da je euthyrox najbolji na trzistu za stitnjnacu i da je steta ako ga organizam ne prihvati jer da ovi drugi nisu tako dobri.
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2008., 11:33   #66
Quote:
sandraffm kaže: Pogledaj post
Maya78 !
Jesam u Hrvatskoj, nisi dobro informirana, NIJE jedini izbor Euthyrox !!!
Ja sam pocela sa Euthyroxom, ali sam dobivala nuspojave, cim sam ga pocela piti dobila sam srcane arhitmije, doktorica mi je rekla da odma prekinem terapiju i nakon nekoliko dana pauziranja presla sam na Letrox, navodno mu je drugcij sastav pa ga netko bolje podnosi, snjim nemam problema.


Nisam skuzila sto mislis vezano uz Ameriku, TSH iznad 3.0 se tretira ....Kako ???

Eto moj TSH u visini od 3.26 moja doktorica nemisli regulirat, jer ga smatra reguliranim, sad sam u 20.tjednu trudnoce i hvala bogu do sada je sve ok, ali strah me tog povecanog TSH i razmisljam o tome da povecam dozu na svoju ruku.
stvarno nisam!!! i baš mi je drago da su uveli još nešto... super!!!
i ja imam nuspojave, pitat ću dr. da probam s ovim novim (nakon poroda )
ima jedna super stranica: http://thyroid.about.com/
gdje sam se ja puno informirala, a i kupila jednu knjigu koja me "uputila" u čari problema štitnajče
uglavnom, Ameri za sve iznad 3.0 daju terapiju (barem par mikrograma...), obično se smatra da, ako postoji trend rasta, da treba djelovati odmah (a ne kao naši koji čekaju da se TSH strašn poveća...)
a u trudnoći je stvarno idealno oko 1...
i ako si na nekoj dozi, ona se obično povećava za 30-50%
(ja sad pijem 175/200,a prije sam uzimala 137,5)
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2008., 19:57   #67
ja imam hipotireozu...rodila sam svoje prvo djete...bio je malo veča beba jer mi hipo nije bio pod kontrolom...nisam ni znala da imam...svi su me slali na ogtt test...za šećer...bebe je bio 4.5 kg i 53 dug..porod normalan sve oke. malac je super,bistar i pametan...sve po knjizi nema nikakvih oštečenja. niš se ne brigajte jedan doc mi rekao da je hipo i hiper gospodska bolest jer se ''liječi'' jednom tabletom dnevno...kad bi barem sve bolesti bile takve
__________________
milo moje
moja volja is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2008., 23:35   #68
Quote:
moja volja kaže: Pogledaj post
ja imam hipotireozu...rodila sam svoje prvo djete...bio je malo veča beba jer mi hipo nije bio pod kontrolom...nisam ni znala da imam...svi su me slali na ogtt test...za šećer...bebe je bio 4.5 kg i 53 dug..porod normalan sve oke. malac je super,bistar i pametan...sve po knjizi nema nikakvih oštečenja. niš se ne brigajte jedan doc mi rekao da je hipo i hiper gospodska bolest jer se ''liječi'' jednom tabletom dnevno...kad bi barem sve bolesti bile takve
zbog hipotireoze ti je bebkan bio veci ??? Jesu ti to tako rekli doktori ? mislim nekuzim u cemu je stvar, kako je to povezano jedno s drugim ???
__________________
The best days in my life have been spent on the beach.
sijandraffm is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 10:42   #69
Quote:
moja volja kaže: Pogledaj post
jedan doc mi rekao da je hipo i hiper gospodska bolest jer se ''liječi'' jednom tabletom dnevno...kad bi barem sve bolesti bile takve

e, ove izjave me baš ljute!!!
naime, i ja sam od jednog isto čula, nasreću, ne iz prve ruke jer bi pretrpio moj izljev gnjeva
zar je super imati sve one simptome koje često ni ne povezuješ sa št., a toliko umanjuju kvalitetu života?!? ja barem 10 godina imala simptome, na kraju su se iščuđavali što sam uopće na nogama, a št. toliko loše radi/uopće ne radi/
to su bolesti koje prikrivaju druge bolesti (ok, možda teže), ali kako ćeš onda znati što je što? i jako je zabrinjavajuće što se u našem zdravstvu ovakva stanja bagateliziraju, zato ni nemamo (u manjim sredinama) prave endokrinologe-tiroidologe nego dijabetologe koji nam kroje gaće! hypo i hypert. su zdravstveni problemi koji su sve rašireniji, a nitko tome ne pridaje dužnu pažnju jer ih rješava "jedna tbl dnevno". Molim?!? Kažite to onima koji svakodnveno trpe simptome uslijed nereguliranog stanja!!!
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 11:43   #70
Quote:
Maya_78 kaže: Pogledaj post

e, ove izjave me baš ljute!!!
naime, i ja sam od jednog isto čula, nasreću, ne iz prve ruke jer bi pretrpio moj izljev gnjeva
zar je super imati sve one simptome koje često ni ne povezuješ sa št., a toliko umanjuju kvalitetu života?!? ja barem 10 godina imala simptome, na kraju su se iščuđavali što sam uopće na nogama, a št. toliko loše radi/uopće ne radi/
to su bolesti koje prikrivaju druge bolesti (ok, možda teže), ali kako ćeš onda znati što je što? i jako je zabrinjavajuće što se u našem zdravstvu ovakva stanja bagateliziraju, zato ni nemamo (u manjim sredinama) prave endokrinologe-tiroidologe nego dijabetologe koji nam kroje gaće! hypo i hypert. su zdravstveni problemi koji su sve rašireniji, a nitko tome ne pridaje dužnu pažnju jer ih rješava "jedna tbl dnevno". Molim?!? Kažite to onima koji svakodnveno trpe simptome uslijed nereguliranog stanja!!!
Potpuno se slazem
sanjalica2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 12:06   #71
sa stitnjacom se nije za igrat,ne kaze se uzalud MALA ZLIJEZDA,A VELIKI PROBLEMI!
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 12:14   #72
Quote:
OOOOOOO kaže: Pogledaj post
sa stitnjacom se nije za igrat,ne kaze se uzalud MALA ZLIJEZDA,A VELIKI PROBLEMI!
baš to!
a i to kako se odnose prema trudnicama s tim problemom... "toleriraju" neke vrijednosti koje ne bi smjeli.. kontrole prerijetko... "ništa ti neće biti"...
a (hvala Bogu) više-manje možemo si prevest neke txtove na engl. pa znamo da štit. radi ogromne probleme u tr. ako je neregulirana, da treba odmah početi povećavati dozu (najbitnije u prvom 3mjesečju, a onda te ne šmirglaju ko trudnicu još...valjda dok se "plod" ne održi, a -kvragu- pomognite da se održi i time što ćete mi povećat dozu!?!) itd... grrr
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 12:49   #73
Quote:
Maya_78 kaže: Pogledaj post
baš to!
a i to kako se odnose prema trudnicama s tim problemom... "toleriraju" neke vrijednosti koje ne bi smjeli.. kontrole prerijetko... "ništa ti neće biti"...
a (hvala Bogu) više-manje možemo si prevest neke txtove na engl. pa znamo da štit. radi ogromne probleme u tr. ako je neregulirana, da treba odmah početi povećavati dozu (najbitnije u prvom 3mjesečju, a onda te ne šmirglaju ko trudnicu još...valjda dok se "plod" ne održi, a -kvragu- pomognite da se održi i time što ćete mi povećat dozu!?!) itd... grrr
mene je toliko strah ponovne trudnoce(a radimo na tome sad)da ne mogu opisat,da mi se ne desi opet isto,poludila bih ja mislim.jednom prilokom mi je endokr. rekla da je uglavnom vazno uzimat redovito tablete jel ako ne da se moze javit debilizam u dijeteta,sledila mi se krv u zilama kad le to rekla nisam mogla danima doc k sebi,grozno!
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 12:59   #74
Quote:
OOOOOOO kaže: Pogledaj post
mene je toliko strah ponovne trudnoce(a radimo na tome sad)da ne mogu opisat,da mi se ne desi opet isto,poludila bih ja mislim.jednom prilokom mi je endokr. rekla da je uglavnom vazno uzimat redovito tablete jel ako ne da se moze javit debilizam u dijeteta,sledila mi se krv u zilama kad le to rekla nisam mogla danima doc k sebi,grozno!
nisam baš u toku s ovim topicom, tu i tamo uskočim pa ne znam da li si "izregulirana" ili ne...
ako jesi, don't worry, sve će bit OK, znam dosta primjera (i ja jedna od njih iako još ne znam je li sve OK, po UZVicma jest, nadam se)...
ali! pazi da ODMAH kad saznaš da si trudna vadiš krv i provjeriš da li ti je TSH oko 1 (najviše do 2).. baš sam čitala studiju gdje kažu kako upravo u tim prvim tjednima (kada puno cura ni ne zna da je trudno) treba odmah povećat dozu (a kod nas te ni ne primaju prije cca 7-8. tjedna trudnoće, ni ne smatraju za shodnim otvorit trud. knjižicu i proglasit te trudnicom ) i to vrijeme "razvoja" je ključno
ako nisi izreguliran, tada MOŽE, ali NE MORA dijete imati takvih psoljedica (osim ako je stvarno štit. koma i ne zadovoljava ni tvoje ni bebačeve potrebe)... najbitnije do 12. tjedna... kasnije pratiš i povisuješ dozu--- ali, mislim, ako se zalomi koji loš nalaz, neće imat psoljedice na bebača jer su ipak do tada organi razvijeni... ali ne treba experimentirati, bolje da je sve "u normali" i "pod kontrolom"
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 13:35   #75
Quote:
Maya_78 kaže: Pogledaj post
nisam baš u toku s ovim topicom, tu i tamo uskočim pa ne znam da li si "izregulirana" ili ne...
ako jesi, don't worry, sve će bit OK, znam dosta primjera (i ja jedna od njih iako još ne znam je li sve OK, po UZVicma jest, nadam se)...
ali! pazi da ODMAH kad saznaš da si trudna vadiš krv i provjeriš da li ti je TSH oko 1 (najviše do 2).. baš sam čitala studiju gdje kažu kako upravo u tim prvim tjednima (kada puno cura ni ne zna da je trudno) treba odmah povećat dozu (a kod nas te ni ne primaju prije cca 7-8. tjedna trudnoće, ni ne smatraju za shodnim otvorit trud. knjižicu i proglasit te trudnicom ) i to vrijeme "razvoja" je ključno
ako nisi izreguliran, tada MOŽE, ali NE MORA dijete imati takvih psoljedica (osim ako je stvarno štit. koma i ne zadovoljava ni tvoje ni bebačeve potrebe)... najbitnije do 12. tjedna... kasnije pratiš i povisuješ dozu--- ali, mislim, ako se zalomi koji loš nalaz, neće imat psoljedice na bebača jer su ipak do tada organi razvijeni... ali ne treba experimentirati, bolje da je sve "u normali" i "pod kontrolom"
a i ja nisam bas redovito na ovoj temi,kako mislis izregulirana? pazim stalno,imam na umu pratim ako zatrudnim nakon spontanog sam u totalnoj panici za sve pa odmah radim test ako posumnjam da se od pocetka pazim za sve.
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 13:49   #76
Quote:
OOOOOOO kaže: Pogledaj post
a i ja nisam bas redovito na ovoj temi,kako mislis izregulirana? pazim stalno,imam na umu pratim ako zatrudnim nakon spontanog sam u totalnoj panici za sve pa odmah radim test ako posumnjam da se od pocetka pazim za sve.
da li ti je TSH i hormoni štitnjače barem "u granicama", antitijela ne divljaju?
na to sam mislila... hypo si?
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 15:30   #77
ja sam hashimoto i hypo,dijagnosticirana slučajno nakon 1. trudnoće,rapidno sam gubila kilažu..na uzv mi je dr.rekao da po oštećenju to vučem dugo i obzirom da sam već rodila i sve bilo ok,nema razloga da i drugi put sa lijekovima ne bude..naime ja nikako nisam mogla zanijeti,na kraju kad smo tsh nakon godinu dana doveli u granice i kad sam se udebljala par kila,uspjelo je! pila sam dan 75,dan 50 i u trudnoći mi je dignuo na 75 svaki dan. obje bebe i ona bez euthy. i ona sa su imale istu kilažu:cca 3500kg i 50.
i opet gubim kile ali tsh je kontroliran.. sreća pa nemam one emotivno psihičke simptome,to me ubijalo..ovo je sad super..
svesami is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2008., 23:11   #78
Quote:
Maya_78 kaže: Pogledaj post
da li ti je TSH i hormoni štitnjače barem "u granicama", antitijela ne divljaju?
na to sam mislila... hypo si?
pa nedavno sam vadila hormone sad su u normali,ali znalo je bit da su svi poremeceni i tsh,i t3,i t4.da imam hypo....udebljala sam se sa njom 15ak kg i stalno vodim borbu s tim,luda sam vec.
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2008., 11:20   #79
Quote:
OOOOOOO kaže: Pogledaj post
pa nedavno sam vadila hormone sad su u normali,ali znalo je bit da su svi poremeceni i tsh,i t3,i t4.da imam hypo....udebljala sam se sa njom 15ak kg i stalno vodim borbu s tim,luda sam vec.
poznato mi je sve to...
ja bila na dijeti (doslovce niš nisam jela), a u 3.mj. udebljala se 10 kg... onda počelo oticanje, frfljanje, voda oko očiju koja mi je smanjila oči za 50% (stvarno super fizičke manifestacije), spavala 16 h na dan, neimala snage ni za šta... i...(konačno, nakon 6 mj. te agonije) vadila krv, a TSH 160... najss... jetreni enzimi i KKS totalna koma, UZV: štit. se totalno skvrčila
hormoni štit. (T4, T3 skoro nula), dr. rekla da gori slučaj nije imala...
onda počinje th i nakon 7 mj. konačno "u granicama"...
iako se i sada TSH koleba tu i tamo... poveća pa smanji...
ja se najbolje osjećam s TSH na najdonjoj granici i jedan prof. kod kojeg sam bila rekao je da bi mladi ljudi trebali terapijom težiti da ima TSH bude na donjoj ili čak ispod donje granice, a T3 i T4 iznad gornje... da ćemos e tada osjećati "ko normalni ljudi"... iz iskustva znam da se "najodmornije i najpoletnije" osjećam kad mi je TSH cca 0,3-0,4, a T4 malo iznad gornje granice... tako da ako ti je "u granicama" ne mora značiti da je idealno tj svako se bolje nalazi u određenim rasponima, s tim da T3 i T4 ne bi trebali biti u donjem rasponu (tj. ako je ref.raspon 10-20, mora biti iznad 15 i sl.)
Maya_78 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2008., 13:07   #80
Quote:
Maya_78 kaže: Pogledaj post
poznato mi je sve to...
ja bila na dijeti (doslovce niš nisam jela), a u 3.mj. udebljala se 10 kg... onda počelo oticanje, frfljanje, voda oko očiju koja mi je smanjila oči za 50% (stvarno super fizičke manifestacije), spavala 16 h na dan, neimala snage ni za šta... i...(konačno, nakon 6 mj. te agonije) vadila krv, a TSH 160... najss... jetreni enzimi i KKS totalna koma, UZV: štit. se totalno skvrčila
hormoni štit. (T4, T3 skoro nula), dr. rekla da gori slučaj nije imala...
onda počinje th i nakon 7 mj. konačno "u granicama"...
iako se i sada TSH koleba tu i tamo... poveća pa smanji...
ja se najbolje osjećam s TSH na najdonjoj granici i jedan prof. kod kojeg sam bila rekao je da bi mladi ljudi trebali terapijom težiti da ima TSH bude na donjoj ili čak ispod donje granice, a T3 i T4 iznad gornje... da ćemos e tada osjećati "ko normalni ljudi"... iz iskustva znam da se "najodmornije i najpoletnije" osjećam kad mi je TSH cca 0,3-0,4, a T4 malo iznad gornje granice... tako da ako ti je "u granicama" ne mora značiti da je idealno tj svako se bolje nalazi u određenim rasponima, s tim da T3 i T4 ne bi trebali biti u donjem rasponu (tj. ako je ref.raspon 10-20, mora biti iznad 15 i sl.)
i ja se znam osjecat ,mamurno,pospano a spavam dosta sati.kosa mi se na pol stanjila,masti mi se,kosa suha,kilaza kako sam rekla uzas,itd. ovako glase moji zadnji nalazi hormona:TSH:1.78,FT4:22.95,FT3:3.88,rekao mi je dr. da je uredan nalaz i kontrola za 6mj a ako zatrudnim odmah.iz kojeg si ti grada,gdje se lijecis?
OOOOOOO is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:08.