Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.09.2003., 22:27   #1
bodul
Registrirani korisnik
 
bodul Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: Dalmacija
Postova: 963
Fondue

Fondue
ILi fondi
Na HR nacin.
Dok sam boravio u Svicarskoj , svidio mi se njihov fondi , sad u hr , nema kupiti gotova smijesa sireva za fondi , pa je pravim sam .
Evo jednostavnog recepta , koji mi se nekako svidio , a ima svih sastojaka u HR.
Malo brasna ili maicene
2 zrna bilelog luka , razmazati po glinenoj posudi , i ostaviti unutra ostatak
2 dl bijelog vina
Sir Podravac
Sir ementaler
Sir dorf kese .
Kruh lepinja ili slapica mi se cini najbolji.
Znam da ovaj recept nije kao na netu ni kao oni u Svici ali ja se vrtim oko ovih varijanti , kad nema Dorf koristim gauda .
Zanimaju me vasi osobni recepti .
Inace kod mene je na jelovniku 1 put u tijednu ili 2 mijesecno .
__________________
bodul: <samo dva put se zivi>
bodul is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2003., 10:56   #2
Secundo
Nekada aktivni član
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: CH
Postova: 5,106
Zaboravio si casicu rakije od tresanja. Mislim da bi i Svljivovica prosla. Uostalom, ni Svicarci nisu previse dogmaticni oko vrsta sira, koristi se Appenzeller, Vacherin, Emmentaler, vec prema predjelu Svicarske.
Secundo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2003., 11:49   #3
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
Fondue obozavam ( i raclette) i sve sto omogucava socijalni kontakt za vrijeme jela.

Obicno radim od mesa sa raznim domacim umacima, baguette, zdjela salate i dobro vino. Dosta.

Prijateljica ne przi ona kuha u juhi od sampinjona, meso.

Ovaj sa sirem isto volim, ne mora se raditi posebna smjesa kupi se neki tvrdji sir ( moze ovi od secunda) i ja dodatno uvaljam u mrvice i sezam. Ne uvijek. Ali za promjenu.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2003., 17:25   #4
Indi
The sinner inside
 
Indi Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: In your room
Postova: 2,611
I zaboravio si bijelo vino...

Ja nisam neki obozavatelj fondue-a iako ga ima na svakom koraku tu di sam ja. Jedem fondue maximum jednom godisnje i to uglavnom bude nakon nekog skijanja, al svakako po zimi.

Ja se obicno od tog napijem jer alkohol u tome plus bijelo vino sastrane
Indi is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 23.10.2003., 15:41   #5
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Fondue

u subote nam trebaju doci prijatelji i mi da isprobamo fondue set koji smo dobili za vjencanje

jel ima neko dobar recept...moze sa sirom, uljem ili cokoladom

i ako imate prijedloge za umake koje bi lsuzili uz to

Fala !
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2003., 19:58   #6
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
ja sam probala na obicnom velikom fondue-u raditi s cokoladom i vocem, bila je prejaka vatra ( pasta koja gori ) iako smo je regulirali na najmanje.

Najbolji cokoladni fondue mi je uspio bas u za to namjenjenoj manjoj verziji sa onom malom svjecicom ( cokolada mora samo ostati rastopljena a ne se pregrijati jer onda ne valja,s to se bas s velikim dogadjalo) tkz. teelicht.

Ovdje je jako popularna i verzija s juhom od sampinjona ( kao zamjena za przenje ) u kojoj se meso kuha, obicno bi uz to posluzili svjeze peceni baguette i puno salate.

Fondue je savrsen spoj uzivanja u hrani i neprekinutog socijalnog kontakta. Ovdje se radi tradicionalno za Bozic, ali mi ga radimo kroz cijelu godinu. I sami. I s gostima.

Sir, bilo koje tvrdje vrste, najbolji svicarski Appenzeller, Vacherin, etc.

Mogu se naravno kupiti i gotove smjese za fondue od sira.

Koje se ujedno i za raclette koristi.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2003., 22:16   #7
FFE
Good, but not an angel.
 
FFE Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Pacific Coast
Postova: 5,485
Quote:
Winona kaže:


Mogu se naravno kupiti i gotove smjese za fondue od sira.

Koje se ujedno i za raclette koristi.
Gotove smjese za fondue od sira se ne koriste za Raclette. Raclette nema veze s Fondueom.
FFE is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2003., 22:33   #8
cicamaca
Snađi se druže.
 
cicamaca Avatar
 
Registracija: Jul 2003.
Lokacija: Forum b.b.
Postova: 1,061
može meni neko kazat šta je to u naslovu topica
__________________
"U paklu je Vrag pozitivna ličnost."
cicamaca is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 05:22   #9
Rita
Neozbiljan *****as
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Maroon Bells
Postova: 4,321
To ti je ona posuda koja ima grijac ili svjecu ispod.U nutra se stave Ulje,sir ili cokolada,i kad se rastopi onda u nju sa dugackim vilicama umaces razne stvari.Zavisi koji radis.Idealno za razna druzenja,jer se drustvo skupi oko lonca i umace kruh u sir ili razno voce u cokoladu.Eto ukratko
Rita is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 09:21   #10
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
Quote:
FFE kaže:
Gotove smjese za fondue od sira se ne koriste za Raclette. Raclette nema veze s Fondueom.
ka e macak, nisi se uspjela s nikim danas posvadjati.

A sad ovako - sir koji sam przila u fondue-u sam isto tako krasno ispekla sa sunkom na ralette tavici. Nebitno sto ti mislis, bitno d aje meni bilo fino. Tak.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 12:17   #11
ZorcJ
crta tocka crta
 
ZorcJ Avatar
 
Registracija: Sep 2003.
Lokacija: Tamo gdje je (i dalje) sve po mom ....
Postova: 837
Ja već godinama želim probati Fondue od sira - uvijek za tim slinim, a nikad nisam probao!

Hoće me netko zvati da probam?
__________________
brzo mislim - sporo tipkam ;-)
Life is a journey not a destination!
Everyone Has a Photographic Memory. Some Don't Have Film
ZorcJ is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 13:20   #12
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Winona, to sto si ti meni napisala nije recept
toliko i ja o fondu-eu znam

recept je kad mi kazes koliko kojeg sira, sto se jos u sir doda, kakvu cokoladu, koje ulje

koje umake

kuzis

recimo za fondu od sira znam da ide kirsch ali ne znam tocan recept

zato ako nemas recept nemoj nista ni pisati
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 13:53   #13
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203


Sto je to kirsch ? Na njemackom je to visnja, samo se pise malo drugacije.


Nemam recepata za fondue jer ja to nikad ne radim po receptu. Kako si napisala da zelite tek "isprobati" set , cinilo se da jos niste radili fondue doma pa i neki opci savjeti ne mogu biti naodmet ( tipa u onaj fonude gdje je pravi plamen ne ide cokolada ) e sad koji ti imas ? I jel to uopce znas ? Da ima razlike izmedju onog na svijecu i onog na plamen ?

Umake radimo sami, od cesnjaka jedan, jedan od ananasa, jedan od rajcica itd.

ZorcJ - slobodno dodji meni, kod nas je ionako uvijek veselo kad se fondue radi - zato smo i kupili i drugi, dugi je stol pa je jedan posuda predaleko da bi svi gosti sudjelovali. Samo sam ti ja malo daleko
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 13:58   #14
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
Ananas umak - 200 g anansa ocistiti i narezati na komadice, 100 g onih mesnatih paradajza ( kao za pizzu ), iako su najbolji oni mali tkz. Kirschtomaten, oprati i preoploviti. 2 zlice maslaca ugrijati i oboje poprziti. 2 zlice kokos brasna posipati preko toga.

Sa 400 ml neke juhe ( kokosja najbolje ) podlijati i zakuhati.

2 zlice ( svugdje gdje idu zlice idu velike one jusne ) Curry- a umjesati.

Ako je umak prerjedak, dodati malo Sosenbindera ali za tamne umake. Zaciniti sa malo soli i malo papra, ovo super pase uz perad, uz sireve ne.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 14:14   #15
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Quote:
Winona kaže:


Sto je to kirsch ? Na njemackom je to visnja, samo se pise malo drugacije.


Nemam recepata za fondue jer ja to nikad ne radim po receptu. Kako si napisala da zelite tek "isprobati" set , cinilo se da jos niste radili fondue doma pa i neki opci savjeti ne mogu biti naodmet ( tipa u onaj fonude gdje je pravi plamen ne ide cokolada ) e sad koji ti imas ? I jel to uopce znas ? Da ima razlike izmedju onog na svijecu i onog na plamen ?

Umake radimo sami, od cesnjaka jedan, jedan od ananasa, jedan od rajcica itd.

ZorcJ - slobodno dodji meni, kod nas je ionako uvijek veselo kad se fondue radi - zato smo i kupili i drugi, dugi je stol pa je jedan posuda predaleko da bi svi gosti sudjelovali. Samo sam ti ja malo daleko
bas si naporna

kirsch - mozda nisam dobro spelovala je ovdje liker od tresanja i to se stavlja u onaj sa sirom

a kad te vec zanima koji fondue set imam - imama oba i onaj sa svijecicom i onaj sa tekucinom - i imam i keramicku posudu i imam i metalnu

a naravno da samo ti znas razliku -

daj zeno okani me se vishe - valjda si do sad skuzila da tvoje savjete vecina ne shvata ozbiljno jer pola izmislis a pola skines s neta

meni terba recept od nekoga ko je to ZAISTA probao, kapish?
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 14:40   #16
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
margarita ti imas opakih problema. Mi fondue radimo najmanje jednom mjesecno i tako vec godinama i isprobali smo desetke umaka. Recepte s neta skidas ti, pa ih onda ni ne znas prevesti nego ih u orginalu na engleskom copy paste sa stranice.

No ni to nije problem, ako si ih probala.

tebe ocito smeta dobiti savjet od mene a ne cinjenica da mi e umake jako dugo radimo.

Drugi put striktno navedi koje osobe ti se smiju javiti.



A sad ciao, prepustiti cu drugima koji se upravo tuku za mjesto, da odgovore na ovom topicu
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 14:47   #17
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Quote:
Winona kaže:
margarita ti imas opakih problema. Mi fondue radimo najmanje jednom mjesecno i tako vec godinama i isprobali smo desetke umaka. Recepte s neta skidas ti, pa ih onda ni ne znas prevesti nego ih u orginalu na engleskom copy paste sa stranice.

No ni to nije problem, ako si ih probala.

tebe ocito smeta dobiti savjet od mene a ne cinjenica da mi e umake jako dugo radimo.

Drugi put striktno navedi koje osobe ti se smiju javiti.



A sad ciao, prepustiti cu drugima koji se upravo tuku za mjesto, da odgovore na ovom topicu
tebi nije do sad jasno da do tvog misljenja ne drzim jel?

vidim da si malo spora na kontanju -

ti inace sve godinama radis

nevjerovatno koliko godina stane u tri Winonine godine

jebe se meni sta ti znas i ne znas

apropo mojih recepata - ja pisem samo ono sto sam pravila - a to sto pisem pola na engleskom to je zato - tuko jedna - sto mi je i recept bio na engleskom a neke namirnice ne znam kako se zovu na hrvatskom - ja sam tu ipak malo duze od 3 godine i muz mi ne parla hrvatski tecno ako neciji pa da sam britka na jeziku

i ipak mislim da se trebas pozabaviti vlastitim problemima - tipa: zasto bolujes od dokazivanja da sve zivo znas?
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 15:31   #18
Bubili
Registrirani korisnik
 
Bubili Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: Tu sam!
Postova: 143
Probajte slatki foundue s cokoladom
moze obicna za kuhanje, ja stavim malo maslaca i slatko vrhnje pa lagano rastopim na stednjaku i onda donesem na stol spremno za pocetak. Najbolji je plamenik koji se moze regulirati pa se stavi na najmanje ( radi na cisti alkohol ) paziti pri tankanju!

U to se moze umakati bijeli kruh , banane, biskvit tijesto, probavali smo mandarine ali nije bas neki okus - a neki su imali inspiraciju pa su i sir stavljati nije lose.

Za slani znam umjesto ulja staviti biljnu mast onda mi ima poseban okus pa pecemo meso - svih vrsta ali i kolutice svjezih kobasica , a i susenih ( Jeger je vrlo zgodan!) - ma sta da vam kazem eksperimentirajte!

Ps. najbolje je uzeti 2 kompleta vilica pa dok jedno jedes drugo se vec pece... stedis na vremenu pa se stignes i najesti tako da smo prevazisli osnovnu namjenu fondija da malo pojedes !
Bubili is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 15:38   #19
margarita
maca papucarka
 
margarita Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Canada
Postova: 6,105
Quote:
Bubili kaže:
Probajte slatki foundue s cokoladom
moze obicna za kuhanje, ja stavim malo maslaca i slatko vrhnje pa lagano rastopim na stednjaku i onda donesem na stol spremno za pocetak. Najbolji je plamenik koji se moze regulirati pa se stavi na najmanje ( radi na cisti alkohol ) paziti pri tankanju!

U to se moze umakati bijeli kruh , banane, biskvit tijesto, probavali smo mandarine ali nije bas neki okus - a neki su imali inspiraciju pa su i sir stavljati nije lose.

Za slani znam umjesto ulja staviti biljnu mast onda mi ima poseban okus pa pecemo meso - svih vrsta ali i kolutice svjezih kobasica , a i susenih ( Jeger je vrlo zgodan!) - ma sta da vam kazem eksperimentirajte!

Ps. najbolje je uzeti 2 kompleta vilica pa dok jedno jedes drugo se vec pece... stedis na vremenu pa se stignes i najesti tako da smo prevazisli osnovnu namjenu fondija da malo pojedes !
Hvala

zvuci super

a to sa dva seta vilica je dobra ideja hehehe

cemu gubiti vrijeme
margarita is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2003., 18:17   #20
FFE
Good, but not an angel.
 
FFE Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Pacific Coast
Postova: 5,485
Quote:
margarita kaže:
Winona, to sto si ti meni napisala nije recept
toliko i ja o fondu-eu znam

recept je kad mi kazes koliko kojeg sira, sto se jos u sir doda, kakvu cokoladu, koje ulje

koje umake

kuzis

recimo za fondu od sira znam da ide kirsch ali ne znam tocan recept

zato ako nemas recept nemoj nista ni pisati
Hehehe, ma di ce ona recept napisati, pa vidis da ne zna niti sto ej Kirsch, ajme koje li gl....e, a kak' ti radi fondue doma.
FFE is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 12:51.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger