Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Vrt
Korisničko ime
Lozinka

Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.05.2012., 17:59   #261
fairy wings
Registrirani korisnik

fairy wings Avatar

Registracija: Jan 2011.
i ja bi zacinsko bilje na balkonu!! znam, kasno sam se sjetila ali sto bi
od bilja sad mogla posadit a da mi ne uvene?? imam cili dan svjetla i sunca na balkonu. pomagajte pliz!
fairy wings is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2012., 08:01   #262
Freyra
Registrirani korisnik

Freyra Avatar

Registracija: Jul 2009.
Voljela bih se upustiti u svijet začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja. Moram naglasiti kako ne znam ništa, ali sam voljna učiti. Za sada imam bosiljak u kaliću, tek je krenuo. Lavandu i ružmarin u vrtu, mada mislim kako sam pogriješila i kako sam ih trebala posaditi u kalić. I dvije mente me čekaju da ih posadim. Ne znam je li bolje u tlo ili u kalić.

Ako netko ima želju, hajdemo učiti zajedno. Istraživati i jedno drugo savjetovati
Old 23.05.2012., 15:25   #263
hanami
Registrirani korisnik

hanami Avatar

Registracija: Nov 2008.
Quote:
Freyra kaže: Pogledaj post
I dvije mente me čekaju da ih posadim. Ne znam je li bolje u tlo ili u kalić.
Mente se imaju tendenciju širiti kao korov pa budi oprezna Ljudi ih znaju staviti u teglu i onda teglu u zemlju kako se ne bi širile - moja se bez problema širi i preko kamenjara. Doduše uvijek možeš iskopati nove izdanke i pokloniti ih
hanami is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2012., 15:46   #264
Freyra
Registrirani korisnik

Freyra Avatar

Quote:
hanami kaže: Pogledaj post
Mente se imaju tendenciju širiti kao korov pa budi oprezna Ljudi ih znaju staviti u teglu i onda teglu u zemlju kako se ne bi širile - moja se bez problema širi i preko kamenjara. Doduše uvijek možeš iskopati nove izdanke i pokloniti ih
joooj hvala ti puno na savjetu. Fora mi je ovo s teglom i ukopavanjem u tlo. Mislim da ću tako i napraviti jer imam maleno dvorište
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 29.05.2012., 14:20   #265
Dlapek
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2007.
Dobila sam na dar biljčicu rute u tegli.
Želim je presaditi u vrt u Zagorju.
Kakvo mjesto voli?
Dlapek is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2012., 08:14   #266
Freyra
Registrirani korisnik

Freyra Avatar

Prije par tjedana sam bacila šaku sjemena bosiljka u posudicu i sve, dakle sve biljčice su niknule Zašto sam to učinila? Iz razloga što sam prethodnih godina pipkala pažljivo i samo tri jadne kilave biljčice su mi narasle, a sada je to čitavi mali travnjak od bosiljka

Pretpostavljam da bih ga trebala prorijediti, presaditi ili kako kažu pikirati? Trenutno su biljčice u fazi tri do četiri listića. Prilično lako se vade i imaju maleni korijenčić. Je li vrijeme za presađivanje i na koji razmak ako netko zna?

Hvala
Old 13.06.2012., 19:54   #267
-Tonkica-
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2012.
Meni lavanda nije preživjela...... Dali njoj treba dosta vode ili???

Quote:
d@d@ kaže: Pogledaj post
Ovako, imam ispred kuće na ogradi nastavljene kontejnere (one obične malo dulje tegle kaj vise na kukama) sa začinskim biljčicama da nebi morala po njih trčat oko kuće do vrta.
Sad u nedelju sam radila prvu reviziju - kontinent (trasa Zg- Si):
Izvještaj glasi:
timijan - preživio
lavanda - preživila
ruta - preživila (to je drač, nevalja za ništa osim rakije)
majoran - ne zna se (možda pusti iz korjena)
origano - preživio ( tom se nisam nadala)
kadulja - ona obična preživila, ona s crvenim listovima ne zna se
ružmarin - umro (rekli su da je kontinentalni, lani kupila na velesajmu )
limunska trava (ovo neznam što je al kad se protrlja miriši ko limun i dobro ide s divljači) - ne zna se
metvica - preživla
bosiljak - to sam znala, ne preživljava ovdje
vlasac - preživio, to radi već 10 godina
e sad što vi imate i kakva su iskustva.
-Tonkica- is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2012., 12:43   #268
suncek
Registrirani korisnik

suncek Avatar

Registracija: Jul 2010.
Quote:
Prije par tjedana sam bacila šaku sjemena bosiljka u posudicu i sve, dakle sve biljčice su niknule Zašto sam to učinila? Iz razloga što sam prethodnih godina pipkala pažljivo i samo tri jadne kilave biljčice su mi narasle, a sada je to čitavi mali travnjak od bosiljka

Pretpostavljam da bih ga trebala prorijediti, presaditi ili kako kažu pikirati? Trenutno su biljčice u fazi tri do četiri listića. Prilično lako se vade i imaju maleni korijenčić. Je li vrijeme za presađivanje i na koji razmak ako netko zna?

Hvala
u principu ih mozes cak i pustiti ako ti ne treba kolicina pa ce par najajcijh nadrasti ostale, prirodna selekcija reklo bi se
Old 14.06.2012., 12:45   #269
suncek
Registrirani korisnik

suncek Avatar

Registracija: Jul 2010.
Quote:
fairy wings kaže: Pogledaj post
i ja bi zacinsko bilje na balkonu!! znam, kasno sam se sjetila ali sto bi
od bilja sad mogla posadit a da mi ne uvene?? imam cili dan svjetla i sunca na balkonu. pomagajte pliz!
svasta mozes dat na balkon, i ak se redovito brines o istima nece ti uvenuti
ja imam na balkonu punom sunca cijeli dan okrenut ka jugu: korijander, bosiljak, vlasac, mentu, melisu, timijan, mazuran, cili 2 vrste, persin (onaj "kovrcavi"), ruzmarin i sve raste bez problema

Zadnje uređivanje suncek : 14.06.2012. at 13:02.
suncek is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2012., 16:07   #270
Freyra
Registrirani korisnik

Freyra Avatar

Quote:
suncek kaže: Pogledaj post
u principu ih mozes cak i pustiti ako ti ne treba kolicina pa ce par najajcijh nadrasti ostale, prirodna selekcija reklo bi se
Ma joj stalno nešto čačkam oko tog jadnog bosiljka. Navalila sam na njega ko'

Smatrala sam kako moram prorijediti bosiljak jer nije rastao. Dosta biljčica sam počupala, a one koje su imale korijenske dlačice sam posadila u novu posudu s rijetkim sklopom, nekim 5 do 5 cm razmaka.

Većina ih se primilo, a bosiljak u staroj posudi je krenuo s rastom nakon što sam ga prorijedila. One biljke koje nisam presadila sam osušila. Iznenadilo me koliko arome imaju i tako malene biljčice. Kada bosiljak još malo poraste, još ću ga prorijediti i presaditi.
Old 03.07.2012., 12:37   #271
:) sunshine
morsko dijete

:) sunshine Avatar

Registracija: Mar 2011.
kako se i kada presađuje i prorjeđuje vlasac? imam kod kuće teglu i voljela bih ga presaditi, odnosno raširiti u još jednu teglicu...

osim toga zanima me što sve od začinskog bilja mogu posaditi kroz sedmi i osmi mjesec?ili je sad prekasno za išta?
:) sunshine is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2012., 21:32   #272
babli
Registrirani korisnik

babli Avatar

Registracija: Mar 2012.
Kupila sam bosiljak u Baumaxu, visok cca 10 cm. Presadila ga u pvc ukrasnu teglu bez rupa i po savjetu ga površinski prskam mlakom vodom, ali on vene. Može li mi netko objasniti u čemu griješim? Držim ga na balkonu na zapadnoj strani.
babli is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.07.2012., 19:45   #273
Freyra
Registrirani korisnik

Freyra Avatar

Quote:
babli kaže: Pogledaj post
Kupila sam bosiljak u Baumaxu, visok cca 10 cm. Presadila ga u pvc ukrasnu teglu bez rupa i po savjetu ga površinski prskam mlakom vodom, ali on vene. Može li mi netko objasniti u čemu griješim? Držim ga na balkonu na zapadnoj strani.
Na žalost, ne mogu ti reći zašto vene. Zašto si ga posadila u posudu koja ne omogućuje drenažu? Nisam znala da se treba prskati mlakom vodom

Ma joj, taj bosaljik mi lagano počinje ići na živce. Ja oko moga titram više nego što sam oko ikoga u životu titrala. Od presađenog su ostale tri biljčice, a ove stare rastu milimetar na mjesec, odustajem. Imala sam želju uzgajati vlastiti bosiljak, kidati listiće i stavljati u jela, onako kao Ana Ugarković ali ništa od toga. Osim ako ne bude rastao do nagodinu
Old 23.07.2012., 22:46   #274
babli
Registrirani korisnik

babli Avatar

Registracija: Mar 2012.
Probušila rupe na teglama i biljke su se super oporavile. Ali svejedno, hvala na odgovoru
babli is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2012., 12:21   #275
ask29
Registrirani korisnik

Poštovani forumaši,

Tražim i nikako da nađem kod nas sjeme grčkog origana, pa ako netko zna gdje se to sjeme može nabaviti molio bih za informaciju, unaprijed hvala.
ask29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2012., 09:57   #276
ask29
Registrirani korisnik

btw. jel bitno kad se origano sije, mislim ga koristiti za kučnu upotrebu.
ask29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2012., 22:15   #277
hlebinka
Banned

Registracija: Mar 2009.
Quote:
Ma joj, taj bosaljik mi lagano počinje ići na živce. Ja oko moga titram više nego što sam oko ikoga u životu titrala. Od presađenog su ostale tri biljčice, a ove stare rastu milimetar na mjesec, odustajem. Imala sam želju uzgajati vlastiti bosiljak, kidati listiće i stavljati u jela, onako kao Ana Ugarković ali ništa od toga. Osim ako ne bude rastao do nagodinu
Ove godine imam najviše bosiljka ikad. Jedan držim na suncu, a drugi u sjeni.
Ovaj na suncu je prilično kržljav ali je zato ovaj drugi podivljao kao nikad, baš je ogroman, čupam ga svaki dan i stalno izbacuje nove listove. Stavljam ga u sve. I iznenadilo me kako malo brige zahtjeva, nekad zaboravim zaliti i po tjedan dana i ništa mu ne bude.
hlebinka is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2012., 09:37   #278
Freyra
Registrirani korisnik

Freyra Avatar

Quote:
hlebinka kaže: Pogledaj post
Ove godine imam najviše bosiljka ikad. Jedan držim na suncu, a drugi u sjeni.
Ovaj na suncu je prilično kržljav ali je zato ovaj drugi podivljao kao nikad, baš je ogroman, čupam ga svaki dan i stalno izbacuje nove listove. Stavljam ga u sve. I iznenadilo me kako malo brige zahtjeva, nekad zaboravim zaliti i po tjedan dana i ništa mu ne bude.
OK i ovo si napisala da mi vadiš mast ili ma ja sam mog izbacila van ... sada je u sjeni u dvorištu i 90% biljaka je odurmlo možda mu je bilo prevruće, ali tu mu nikako nisam mogla pomoći.
Old 09.08.2012., 12:44   #279
hlebinka
Banned

Registracija: Mar 2009.
Quote:
OK i ovo si napisala da mi vadiš mast ili ma ja sam mog izbacila van ... sada je u sjeni u dvorištu i 90% biljaka je odurmlo možda mu je bilo prevruće, ali tu mu nikako nisam mogla pomoći.
Da Ma ne znam, i meni je prošle godine bio nikakav. I primijetila sam da uspijeva bolje u tegli nego u vrtu. A valjda ovisi i kakvu biljku potrefiš. Možda je loša zemlja ako ti je baš sve uvenulo.
hlebinka is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 19:28   #280
anpi
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2007.
Tražim svježu mentu ovih dana svuda po gradu, ali je nema ni za lijek, kao što se kaže...

Gledala već u: Mercatoru, Billi, Metrou, Konzumu, Sparu, Lidlu... i nema...
naravno nisam gledala u sve i jednu poslovnicu svakog pojedinog lanca
ako netko uoči dotičnu biljčicu da je na prodaji, molim vas prijavite mi ...

fala!
anpi is online now  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja