Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo

Pravo Pravna pitanja i problemi, pravna pomoć, javne rasprave o budućim zakonima. Živjela pravna država!
Podforumi: Nasljeđivanje, Prekršajno i kazneno pravo , Radno, socijalno i obiteljsko pravo , Nekretnine

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.06.2007., 09:40   #1
Šifra bolesti

Pozdrav svima,

Molio bih pravnike ili studente prava za odgovor.

Da li je po zakonu da poduzeće ima bazu podataka gdje su objašnjena značenja šifri bolesti?

Naime kao što svi znamo, na doznakama za bolovanje se nalazi samo šifra bolesti.

Radi se o slučaju gdje poslodavac temeljem saznanja o bolesti koja se nalazi iza koje šifre, sam donosi zaključke da li se broj dana bolovanja po njegovoj "svemogućoj" procijeni poklapa s dijagnozom.

Ja osobno mislim da se tu radi o povredi prava na zaštitu osobnih podataka.

Zamislite vi to da jedan šerif od poslodavca ima temeljem toga uvid u to od čega bolujete, kako često bolujete od određenih bolesti, dali imate kakve kronične bolesti i sl.

Taj poslodavac također zna i od čega vam boluje dijete zbog kojeg ste ostali na bolovanju.

Da ne govorim o tome da babetine u kadrovskoj službi kod dotičnog poslodavca razglabaju ko od čega boluje i sprdaju se s ljudima koji ostaju na bolovanju.

Godišnja stimulacija (regres od mizernih 1500 kn) u toj renomiranoj stranoj firmi također ovisi o tome dali ste bili i koliko na bolovanju.

Meni je bliska osoba radila u tom poduzeću (do danas ) i sada se šerifi bahate s ne davanjem papira i zajebavanjem oko bolovanja.

Ja sam poslao upit vezano uz tematiku na određene institucije i očekujem pismeni odgovor, ali pošto se ne mogu strpiti molio bih pravnike i one koji poznaju zakon da budu ljubazni i da nešto napišu na temu.

Hvala svima
Sviba is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2007., 11:22   #2
na zalost (ili srecu, kako kome), sifre bolesti su po medjunarodnim standardima (ICD-10) i svatko tko zeli moze saznati sto koja sifra znaci, a ako iti malo razumije engleski moze saznati sve o dijagnozi, lijecenju, mogucnostima oporavka, lijekovima, pa cak i nuspojavama istih, itd, itd, itd...

za pocetak, evo svima koje interesira sto koja sifra znaci:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ICD-10_codes
jacob33 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2007., 12:20   #3
Nisam se nažalost nadao takvom odgovoru.

Zanima me što će mi nadležna institucija na to odgovoriti i kako je s te strane u europskim zemljama.

Po meni bi trebali zabraniti i navođenje šifri bolesti u tom slučaju ili korištenje istih samo za lječničke potrebe i evidenciju zbog zdravstvenog osiguranja.

Ja ne znam...

Meni se osobno sve to skupa gadi, a idemo u Evropu...
Sviba is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2007., 14:35   #4
sviba, slazem se s tobom, pogotovo s obzirom u kakvom drustvu zivimo i kako je lako etiketirati/sikanirati druge radi zdravstvenih problema (koje nitko od nas ne bira).

evo, na primjer, neki dan cekam na salteru i vidim uputnicu koju drzi zena do mene (koja se gura preko reda, a ja strpljivo sutim) i vidim velikim slovima napisano F32.0 - i sad, kako cu ja ne znati sto je njoj? a pogotovo jer se radi o bolesti koja spada u tabu teme u nasem "svezdravom" drustvu (psihicka bolest). da sam baba tracara, sad bih govorio tko je ona, kakvu bolescinu ima, itd, itd, pa da ju svi zajedno mozemo sikanirati i javit jos njenom poslodavcu kakvog zaposlenika ima (ako radi). strasno.

da, smatram da poslodavci i drugi iz firme u kojoj bolesnik radi ne bi trebali znati o kakvoj se bolesti radi (osim ako nije opasan za druge, a u tom slucaju ionako sumnjam da bi covjeka pustili da sece okolo s takvom dijagnozom, u normalnom drustvu, naravno, ne u HR).
jacob33 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2007., 15:36   #5
U pitanju su podaci koje firma treba držati kao tajne i odgovarajuće štititi, to su takozvane posebne kategorije osobnih podataka.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2433.htm

U slučaju povrede, treba poslati prijavu na www.azop.hr

A glede šifre bolesti, moguće da je to ostalo u propisima iz nekih drugih vremena, neke za današnje vrijeme prilično neprimjerene odredbe se jednostavno provlače, posebno po raznim pravilnicima i sl. koji ne prolaze strogu proceduru donošenja.

No, uvijek možeš naći na osnovi kog propisa je šifra na doznaci za bolovanje te dati prijedlog za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Besplatno je. Moguće da se još nitko nije sjetio toga.

Iskreno, ne znam točno koji propis to određuje da se stavlja, ima li netko da zna, da ne moram kopati po NN?
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2007., 16:37   #6
Imam osobni primjer.
Nazalost, van Hrvatske, ali da se zna kako se Europa nosi s tim...
Scepala me viroza, laringitis i sve to skupa zacinio bronhitis, ostala sam kod kuce tri dana jer me nije bilo lijepo za slusati.
Doznake moras predati poslodavcu u roku od 48 sati.
Doznaka je na ncr-u, ali onaj dio gdje stoji sifra bolesti NIJE VIDLJIV POSLODAVCU.
Sve ostalo mu je dostupno...
__________________
i uvijek su mi moja prava na prvom mjestu. jer su ona temelj za nasa.
oona is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 23:16   #7
Nisam upucena u to.Iznenadila sam se jer naravno da je glupo,da neko kome bi covek najmanje hteo pricati o svojim boljkama,da zna sta se desava na tvom zdravstvenom polju.
Ovo je mnogo lepo receno:"sviba, slazem se s tobom, pogotovo s obzirom u kakvom drustvu zivimo i kako je lako etiketirati/sikanirati druge radi zdravstvenih problema (koje nitko od nas ne bira).
Mada,mislim da ljudi koji ismejavaju ,ili sortiraju bolesne ljude,da su tek pravi umobolnici.Niko od nas ne zna sta nas ceka.Sta i kad,zar ne?
Cosmopolita is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 10:17   #8
treba biti pošten i gledati obje strane. vidi ovo:
poslodavac osmišljava važan projekt [naravno da je uvijek važan, ako firma misli napredovati svojim radom, a ne vezama ili mitom]
i sada, poslodavac će te svoje ideje realizirati svojim ljudima, i koga ukjučiti u taj task force?
možda neko od tih ima neke latentne bolesti, i iduću godinu će provesti na bolovanju, a projekat pada u kašnjenja i probleme.
tačan uvid u zdravstveni karton može sve to na vrijeme korigirati.
uostalom, pa zar zdravstveno stanje profesionalnih sportaša ne samo da je poznato stručnom timu nego čak i čitavoj javnosti

uvijek mi je bila interesantna poanta sa skupim [a njima besplatnim] sistematskimm pregledima top menadžemnta: poslodavac im ne plaća te preglede da bi menadžeri bili zdraviji, nego da bi poslodavac na vrijeme znao na koga nemože iduće godine računati.
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 10:35   #9
da, ispada da smo svi na kraju samo strojevi za odradjivanje posla. a gdje je humanost, gdje je ona ljudska dimenzija nasih zivota -- zar se na kraju sve svelo na dinar (kunu) vise ili manje, a ljudsko dostojanstvo i zivot ne vrijede ni toliko?
jacob33 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 10:53   #10
ako možeš, povučeš se u rustikalne krajeve, malko sadiš, malko okopavaš, malko zalivaš, koliko rodi tebi dosta, kravicu pomuzeš, i u svemu tome maksimalno uživaš.

čitao sam o nekim softverašima [neki iz rane majkrosoftove ekipe] koji su "pukli", pored sve svoje love rekli svemu zbogom i otišli u neku vukojebinu da na miru žive
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 11:47   #11
nisu oni uopce pukli (nadam se da zato pises pod navodnicima), nego su shvatili da je danasnji svijet otisao u ..... (da ne psujem). da mogu, ja bih prvi napravio to isto, ali eto, vezan sam raznim ugovorima (krediti i sl), moram se toga rijesiti i adios "moderni" svijete
jacob33 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 12:16   #12
nadam se da shvaćaš da su baš ti krediti lanac današnjeg ropstva

daje ti se dovoljno malo da se nemožeš osmostaliti, uvedena je pravna država [zapljena imovine] da te se kontroliše, i onda ti se nude krediti koji ti daju privid blagostanje i slobode, ali samo zato da bi te se što efikasnije podjarmilo za čitav život.

sve totalitarne vlasti su isticale da je slobodni seljak katastrofa. on sebi sadi, sebi gaji i nebriga ga ništa što se okolo dešava. svim vlastima trebaju mase kojima se može upravljati, seljaci nisu taj prototip.
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 12:27   #13
Quote:
sali kaže: Pogledaj post
uvijek mi je bila interesantna poanta sa skupim [a njima besplatnim] sistematskimm pregledima top menadžemnta: poslodavac im ne plaća te preglede da bi menadžeri bili zdraviji, nego da bi poslodavac na vrijeme znao na koga nemože iduće godine računati.
Da, ali poslodavac ne dobiva rezultate sistematskih liječničkih pregleda. Može dobiti opću radnu ocjenu i u nekim slučajevima posebnu (piloti i sl.).

Podaci tih pregleda su najkorisniji poslodavcu ako ga netko tuži radi bolesti na radu, onda se na zahtjev suda mogu dobiti rezultati pregleda koji mogu pokazati da je bolest postojala i prije; tj. poslodavac se štiti od neosnovanih tužbi.

Zakon o radu:

(1) Prilikom sklapanja ugovora o radu radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga one­mo­gu­ćuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir.

(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.


http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

I to je sve. Drugo što se tiče zdravlja se poslodavca nema što ticati.

Također, odavanje liječničke tajne je kazneno djelo. Tako da ako netko ide pričati o tome što je iščitao iz šifre bolesti, treba ga upozoriti da se za to ide u zatvor.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 12:37   #14
Quote:
sali kaže: Pogledaj post
ako možeš, povučeš se u rustikalne krajeve, malko sadiš, malko okopavaš, malko zalivaš, koliko rodi tebi dosta, kravicu pomuzeš, i u svemu tome maksimalno uživaš.
Naravno, nećeš biti licemjerna da ako te zaboli zub ideš kod zubara (već to riješiš kliještima koje ti je napravo kovač), a ako si bolesna da uzimaš lijekove za čiju proizvodnju treba NASA tehnologija, da se spajaš na Internet i koristiš TV, a ako je godina sušna/vlažna ili nešto treće - gladovati ćeš a nećeš uzimati nekakve sustave za navodnjavanje/odvodnjavanje, jer znaš kakva je tehnologija potrebna za PVC.

Također, ako je urod loš, nećeš pitati agronoma, koji je za svoje školovanje trebao knjige, Internet, avione za putovanje na stručne skupove i još 500 tehnološki naprednih stvari.

Da ne idemo u off-topic, za ovu temu je Gospodarstvo. Kredit je samo oruđe, pa je tvoja star hoćeš li se njime lupati po glavi ili npr. platiti sebi školovanje za zanimanje koje voliš ili kupiti sadnice. A postoje i poduzetnički krediti, pa se fino osamostališ i više nema problema sa šefovima.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 12:38   #15
Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
Da, ali poslodavac ne dobiva rezultate sistematskih liječničkih pregleda. Može dobiti opću radnu ocjenu i u nekim slučajevima posebnu (piloti i sl.).


(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.


I to je sve. Drugo što se tiče zdravlja se poslodavca nema što ticati.
poslodavca baš i interesuje opća radna ocjena. npr nalaz hroničnog i progresivnog [mada izvana još ne ispoljenog] suženje arterija je eklatantni primjer ocjene radne sposobnosti.
bilo bi rizično takvu individuu postaviti za voditelja važnog dugoročnog projekta [naravno, uvijek se može računati sa rizikom, ali ovo je pokazatelj koji je normalno uračunati u kalkulaciju]
nevidim da s ezakon protivi redovnom obavljanju sistematskog pregleda [a ne samo pri sklapanju ugovora o radu]
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 15:27   #16
Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
Da, ali poslodavac ne dobiva rezultate sistematskih liječničkih pregleda. Može dobiti opću radnu ocjenu i u nekim slučajevima posebnu (piloti i sl.).

Podaci tih pregleda su najkorisniji poslodavcu ako ga netko tuži radi bolesti na radu, onda se na zahtjev suda mogu dobiti rezultati pregleda koji mogu pokazati da je bolest postojala i prije; tj. poslodavac se štiti od neosnovanih tužbi.
Postoji i sistematski pregled koji nije vezan za radnu sposobnost, koji ima svrhu rano otkrivanje bolesti, što u konačnici smanjuje trajanje stope bolovanja.

Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
Zakon o radu:

(1) Prilikom sklapanja ugovora o radu radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga one­mo­gu­ćuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir.

(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.


http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

I to je sve. Drugo što se tiče zdravlja se poslodavca nema što ticati.
Tiče ga se, zato jer je ovisno o dijagnozi propisano trajanje bolovanja.
Npr onkološke dijagnoze imaju propisano trajanje bolovanja negdje dva mjeseca. To znači da se takva osoba nakon bolovanja vraća na posao!!!

Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
Također, odavanje liječničke tajne je kazneno djelo. Tako da ako netko ide pričati o tome što je iščitao iz šifre bolesti, treba ga upozoriti da se za to ide u zatvor.
Kada je itko odgovarao zbog toga i koja je procedura dokazivanja?
One kokoši od sestara ne znaju držati usta zatvorenima, za svakoga se zna koja mu je dijagnoza pogotovo u manjim sredinama! Što dugoročno postaje predmetom sprdačine i javna tajna. Npr moja susjeda je saznala od službenice u banci da ima leukemiju, koju nakraju nije imala ona, nego druga osoba sa istim imenom i prezimenom. Toliko o etici zdravstvenih radnika.
__________________
Čuvaj se vlasti bez mane.
mitzy is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 15:34   #17
U Njemackoj se dobije za bolovanje 2 listica: 1 za zdravstveno koji ima sifru dijagnoze, te drugi za poslodavca na kome nema dijagnoze. I ne pita nitko sta ti je, samo zazele brzi oporavak.
succorosso is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 15:41   #18
na Psihologiji te uvjeravaju da ti poslodavac ne može saznat od čega boluješ, a onda vidiš da ti piše šifra na doznakama
Calathea Zebrina is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2007., 00:00   #19
Quote:
mitzy kaže: Pogledaj post
Postoji i sistematski pregled koji nije vezan za radnu sposobnost, koji ima svrhu rano otkrivanje bolesti, što u konačnici smanjuje trajanje stope bolovanja.
Naravno, ali te rezultate nema što dobiti poslodavac - one su stvar interno radnika (i države ako ima zaraznu bolest). Pravo poslodavca je da dobije ocjenu radne sposobnosti.

Quote:
mitzy kaže: Pogledaj post
Tiče ga se, zato jer je ovisno o dijagnozi propisano trajanje bolovanja.
Npr onkološke dijagnoze imaju propisano trajanje bolovanja negdje dva mjeseca. To znači da se takva osoba nakon bolovanja vraća na posao!!!
Ne tiče ga se, jer će duljinu bolovanja odrediti liječnik ili komisija (preko 42 dana). Ako poslodavac sumnja da bolovanje nije opravdano - može uputiti dopis inspekciji nadležnog ministarstva, isto kao i kada sumnja na bilo koju drugu nepravilnost nekog javnog tijela.

Quote:
mitzy kaže: Pogledaj post
Kada je itko odgovarao zbog toga i koja je procedura dokazivanja?
Dokazivanje je kao i za svako drugo kazneno djelo. Da li postoji pravna praksa - ne znam. Trebalo bi tužiti, pa će postojati. Kod nas ljudi u biti jako malo tuže kod nepravilnosti.
Vojky is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2007., 02:06   #20
Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
Ne tiče ga se, jer će duljinu bolovanja odrediti liječnik ili komisija (preko 42 dana). Ako poslodavac sumnja da bolovanje nije opravdano - može uputiti dopis inspekciji nadležnog ministarstva, isto kao i kada sumnja na bilo koju drugu nepravilnost nekog javnog tijela.
Mislim da poslodavcu nije svejjedno dali je radnik na bolovanju ili nije,
ne radimo svi u državnoj službi.Quote:
Vojky kaže: Pogledaj post
Dokazivanje je kao i za svako drugo kazneno djelo. Da li postoji pravna praksa - ne znam. Trebalo bi tužiti, pa će postojati. Kod nas ljudi u biti jako malo tuže kod nepravilnosti.
Right, jedno je u praksi, jedno je u zakonu.
Po meni je nedokazivo jer bi se svi pravdali da su to čuli kao trač od nekog
drugoga... Za ono što sam ja imala prilike vidjeti, dijagnoza rijetko kada ostaje tajna, bila ona realna ili puko nagađanje. Nažalost.
__________________
Čuvaj se vlasti bez mane.
mitzy is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:04.