Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Blisko politici

Blisko politici Teme povezane s politikom koje ne spadaju pod ostale podforume

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.06.2007., 13:54   #1
Ustašologija - zbirni topic

Vidim da se rasteže trakavica oko Thompsona, ZDS i ikonografije. da ne pilim, navest ću kartko svoje mišljenje i stav o korijenima.

*za ustaše znamo osnove (bilo ih je koja stotina prije rata, Pavelić se vukao kao Mussolinijeva marioneta, rat, kraj, Jasenovac, Bleiburg itd.)

*iako sam imao nešto rođaka u ustašama i domobranima, većina (recimo 70%) bili su mi u partizanima. Osobno nisam imao (i nemam) emocionalne identifikacije ni s jednima, no da kažem jednu o ustašama: jebiga, naši su. Ta je ideologija za qratz i totalno je propala, no nemam potrebu da naše ljude, posebno neke neobrazovane čobane koji su bili u ustašama iz entutijazma ili razne ćate po provincijama nešto "osuđujem" ili se zgražam nad njima. Dakle- ne ću nikad "osuditi" cijeli ustaški pokret ni ljude koji su u njemu bili, pa ni ikonografiju koja mi je anakrona i blesava.

*ne ću i ne želim se "distancirati" ni od koga jer je to vid političko-emocionalne ucjene sadašnjih vladara svijeta, anglo-masonske mafije. Ne padaju mi na pamet isprike bilo komu, i to ne bih napravio da sam operativni politčar makar pola svijeta oko toga histerično drečalo. Japanci su u odnosu prema Kinezima i Korejcima u pravu: isprike nema.

*ono što komplicira stvari je i to što je nas bilo u ustašama dosta, ali ipak manjina. Većina je bila u domobranima, a i u partizanima. Od 4. komunističke armije na kraju rata, Hrvati su bili apsolutna većina od 67% u najjačoj 4. (Mostar, Knin, Rijeka, Trst) i relativna u 1. (oko 40-50%). Dodamo li tomu političko i vojno vodstvo, te kulturnjake (Nazor, Goran Kovačić, Kazalište narodnog oslobođenja)- mi Hrvati smo dali ton tomu pokretu i oblikovanju FNRJ/SFRJ u takvoj mjeri da je jednostavno povijesno netočno da se trpamo među ustaše kad smo bili i drugdje, i to u presudnoj mjeri, a povijesno ključnoj. Koji qratz da se "ispričavamo" oko ustaša i te ikonografije kad smo bili i drugdje, i to značajnije nego drugi narodi ex-SFRJ ? Nijemci i Talijani nisu, oni su bili nacisti i fašisti do kraja (u različitim vremenima), talijanski partizani bijahu nešto malo i rubno. Pokušaji da nas se strpa u isti koš s Nijemcima, a kao nešto gore od Talijana prijesna je laž.

No zašto onda te ustaše i takva strka oko njih ?

Čini mi se da je to zato što su oni jedini radikalno htjeli hrvatsku državu pod svaku cijenu.


To kod nas nije htjela nijedna politička opcija do 1941. Svi su (Radić, prije Supilo, pa Maček i ostali) razmišljali u koordinatama Jugoslavije. Ustaše su htjeli van iz Jugoslavije pod svaku cijenu.

Onda je trebalo proteći još vremena itd. , no došlo je do toga da je, nakon Miloševićeve kampanje i ostaloga, konačno i većina Hrvata htjela svoju, apsolutno nezavisno svoju državu. Da ne bude zabune- to nismo htjeli još ni 1971., a ni 1990. No, kad je stvarno sve puklo, onda je i sama pomisao na bilo kakvu Jugoslaviju izazivala mučninu kod svakog mislećeg Hrvata.

Rat koji nam je nametnut 1991. i u kojem smo pobijedili 1995. možemo analizirati ovako-onako, no činjenica je da su ga izveli većinom kadrovi iz ex-SFRJ plus dio emigranata koji nije imao biološkog ili ideološkog kontinuiteta s ustaštvom. Neki će reći da Šušak jest, no to je besmislica- Šušak nije bio "ustaša" ni u kom pogledu, jedino trijezni hrvatski nacionalist, u nizu stvari realističniji od Franje.

Također, u početku rata jedino je ustaška ikonografija mogla dati emocionalni naboj da se odupremo srpsko-četničkom agresoru. Na što drugo da se pozovemo ? Na Radića ? Taj bi kapitulirao i narodu više nije ništa značio. Tita ? Bolje da ne komentiram. Hebranga starijeg ? Mutno, prošlo, slabo. Starčevića ? Starčević who ? Pavelića ? Realno-nitko ni njega nije šljivio, nego više neke poklike, pa košulje i tu i tamo znakovlje.

Jedino su ustaše bili radikalni hrvatski nacionalisti i jedino su oni htjeli samostalnu hrvatsku državu. Kad smo u ratu išli na samostalnu državu, u početku su oni bili neki naboj da dignemo adrenalin, a da se Srbi useru u gaće na sam njihov spomen. Kako smo jačali, tako su asocijacije na njih slabile a oni, kao povijesni ideologem, odlazili u zaborav.

Nastavit ću još...
__________________
"Svi mi imamo dovoljno snage da podnosimo patnje drugih." LaRochefoucauld
Hroboatos is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 14:36   #2
Jasno mi je što želiš reći...to je sasvim ok.

Kad pogledaš odnos tito - pavelić:

pavelić:
- POD SVAKU CIJENU HRVATSKA, ali cijena strašno visoka (vezanje za nacizam)..totalno pogrešno ali nije imao kuda..

tito:
- ANTIFAŠIST ali cijena strašno visoka (staljinizam i uveo Hrvatsku u Jugoslaviju opet)...totalno pogrešno ali nije imao kuda...

I što ćemo sad...priroda je takva...sprda se sa nama...
alenn is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 14:40   #3
Quote:
Hroboatos kaže: Pogledaj post
*za ustaše znamo osnove (bilo ih je koja stotina prije rata, Pavelić se vukao kao Mussolinijeva marioneta, rat, kraj, Jasenovac, Bleiburg itd.)
Misliš, ti znaš osnove? Realno, bez emocija, Pavelić je našao nekoga (svi ostali političari i sam Radić su odbijeni od strane svih EU političara, kad pitani, da pomognu Hrvatsku državu) tko je imao dovoljnu snagu kako bi politički promovirao Hrvatsku u Europi. Tokom IIWW je to bilo uobičajeno, bio je rat i svijet je bio podjeljen na dvije sukobljene strane, ne?

Quote:
*iako sam imao nešto rođaka u ustašama i domobranima, većina (recimo 70%) bili su mi u partizanima. Osobno nisam imao (i nemam) emocionalne identifikacije ni s jednima, no da kažem jednu o ustašama: jebiga, naši su. Ta je ideologija za qratz i totalno je propala, no nemam potrebu da naše ljude, posebno neke neobrazovane čobane koji su bili u ustašama iz entutijazma ili razne ćate po provincijama nešto "osuđujem" ili se zgražam nad njima. Dakle- ne ću nikad "osuditi" cijeli ustaški pokret ni ljude koji su u njemu bili, pa ni ikonografiju koja mi je anakrona i blesava.
Ovo također spada pod tvoj osobni doživljaj, nisu svi Ustaše bili čobani, već je bilo neobrazovanih seljaka, domoljuba, kao i u svakoj vojsci, u partizanima su svi bili neobrazovani seljaci ili kako ih ti zoveš, čobani.
Quote:
*ono što komplicira stvari je i to što je nas bilo u ustašama dosta, ali ipak manjina. Većina je bila u domobranima, a i u partizanima. Od 4. komunističke armije na kraju rata, Hrvati su bili apsolutna većina od 67% u najjačoj 4. (Mostar, Knin, Rijeka, Trst) i relativna u 1. (oko 40-50%). Dodamo li tomu političko i vojno vodstvo, te kulturnjake (Nazor, Goran Kovačić, Kazalište narodnog oslobođenja)- mi Hrvati smo dali ton tomu pokretu i oblikovanju FNRJ/SFRJ u takvoj mjeri da je jednostavno povijesno netočno da se trpamo među ustaše kad smo bili i drugdje, i to u presudnoj mjeri, a povijesno ključnoj.
Ovi podaci koje iznosiš, dolaze iz ideologije, koja se neprestano služila lažima, tako da postoji opravdana sumnja u točnost tih brojeva.

Quote:
Neki će reći da Šušak jest, no to je besmislica- Šušak nije bio "ustaša" ni u kom pogledu, jedino trijezni hrvatski nacionalist, u nizu stvari realističniji od Franje.
Kako nije, kad je radikalna ideja o svojoj državi, bila, po tebi, Ustaška ideja, barem bi ga mogli nazvati poklonikom Ustaške ideje o radikalnim potezima, tipa, imanja svoje države.

Quote:
Jedino su ustaše bili radikalni hrvatski nacionalisti i jedino su oni htjeli samostalnu hrvatsku državu.
Zašto je želja za svojom slobodnom i neovisnom državom radikalna? Kako su se ostale države u Europi, konstituirale, dogovorom ili ratom i krvlju?

Jedino što se Paveliću može predbaciti je što se na vrijeme nije povezao sa Saveznicima i spasio Hrvatsku od partizanskih koljača. Dali je to bilo moguće ili ne, ne možemo danas znati.
Nas Veliki A is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 14:47   #4
San svakog Ustaše i Domobrana je bila dogočekana samostalnost Hrvatske...
Da živi u svojoj državi...To je jedna od istina koja se uvjek preskače...
Da je tu bilo i kojekakvih sranja i to moramo priznati,ali kolko s jedna strane tako i s one druge...Ponosan sam kaj mi je deda bio Domobran i borio se za svoju Hrvatsku...Za to je plačao 45 godina... Pozdrav svim Hrvatima
proxima is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 14:58   #5
Za dom spremni!?

Nemojte mi odmah skakti po glavi s nekim fašizmom i nacizmom.
Odgovorite mi kaj je loše u tom pozdravu i kakvo loše značenje te riječi imaju?
Dali je taj pozdrav gori od onog u kojem se spominje nečija smrt,pa makar i smrt fašizmu?
Nisam ni lijevi ni desni jer su kod nas još uvijek svi lijevi ili od tamo potiču,ali sam Hrvat koji je uvujek spreman za svoj dom..
Hvala..
proxima is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 15:10   #6
Apsolutno se ne slažem sa vama!

Ideologija ustaštva je zasnovana na nacionalnom,vjerskom i ideološkom diskriminiranju,sa snažnim elementom GENOCIDA.

Ideologija komunizma jednaka je ustaškoj ideologiji,druga strana iste medalje!

Obje ideologije su za osuditi,i obje se imamo sramiti.S time da smo u jednu svjesno uvedeni (iako mali dio našeg naroda) to je naravno Ustaška ideologija,a u drugu (komunjarsku) uvedeni smo lakovjerno.

Obje ideologije moramo SNAŽNO OSUDITI,i obje se IMAMO pomalo i SRAMITI.

Jedini ispravni put,je put koji smo uzeli 1990. god.Put demokracije i slobode hrvatskog naroda.

Indikativno je da je to jedini put koji je izabrao SAM NAROD,i to potpuno SVJESNO u zadnjih 100 god.
__________________
Zašto su komunisti crveni?

Kao što je Bog stvorio ljude na svoju sliku i priliku,tako je vrag stvorio komuniste,na svoju sliku i priliku!
Bojnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 15:10   #7
Ništa loše, osim što je domoljublje kategorija koja dovodi do histerije yugoobožavatelje i srbe. I to zbog djelomične upotrebe tokom NDH.

Naravno, kao što svi znamo partizani i četnici su počinili puno masovnije zločine, i to iz koristoljublja.
Nas Veliki A is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 15:17   #8
Quote:
proxima kaže: Pogledaj post
i kakvo loše značenje te riječi imaju?
Kakvo uopće značenje imaju i jesi li potrebne sada?
DirektorSvemira is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 15:21   #9
Quote:
DirektorSvemira kaže: Pogledaj post
Kakvo uopće značenje imaju i jesi li potrebne sada?
Sad mogu biti samo kontraproduktivne.
__________________
"Covece, seti se da si prah....!"
Noc leptira is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 15:21   #10
nepotrebo duplanje tema.
__________________
Od danas sam dama. Pa dokad izdržim.
kukuriku is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 15:37   #11
Quote:
Hroboatos kaže: Pogledaj post
Također, u početku rata jedino je ustaška ikonografija mogla dati emocionalni naboj da se odupremo srpsko-četničkom agresoru. ...
Pratio sam tvoj slijed misli, i imas donekle pravo.

Nisam za formulu "tko tebe kamenom ti njega kruhom", ali smatram ipak,kao sto sam smatrao i onda, da je ozbiljno koketiranje sa ustastvom BILO TOTALNO POGRESAN odgovor na srpski nacionalizam sa prijelaza 80-90.

Ponavljam, bio je to odgovor, alil krivi odgovor.
Okrecuci se, dijelom, NAJMRACNIJOJ strani nase povijesti doprinijeli smo i sami krvavom razvoju dogadjaja, koji je srpska vrhuska samo cekala kako bi mogla zazveckati oruzjem i pokusati spojiti sve Srbe u jednu drzavu.

Velika kolicina ljudi u takozvanoj SAO Krajini, Bosni, itd. nisu bili intelekcualci iz SANUA, nit pisali memorandume, a kada su za propagandu nasli jos i nekakvu podlogu u stvarnosti rezultiralo je to strahom, mrznjom i ratom.

Uostalom, dobro si zakljucio da je to mozda i imalo nekoga smisla u ratu, ali cini mi se da je rat gotov, pa bi u tom slucaju elemente zastrasivanja trebalo pospremiti u ladice, OSIM ako se ne zeli ocistiti zemlju i od unutarnjih neprijatelja, pa homogenizirati ideje, mozemu i Sabor ukinuti itd.

Samo u tom kontekstu vidim smisao benignog gledanja na ustastvo u godini 2007 !!!
__________________
Verba volant, exampla movent
Faun is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 16:51   #12
Quote:
proxima kaže: Pogledaj post
Nemojte mi odmah skakti po glavi s nekim fašizmom i nacizmom.
Odgovorite mi kaj je loše u tom pozdravu i kakvo loše značenje te riječi imaju?
Dali je taj pozdrav gori od onog u kojem se spominje nečija smrt,pa makar i smrt fašizmu?
"Za dom spremni" i "Sieg heil" su pozdravi koji su sami po sebi sasvim neutralni, ali nema smisla pravit se blesav i zanemarivat simboliku koja stoji iza toga. I svastika je sama po sebi neutralan simbol ali se kroz povijest koristila i u negativnim okruzenjima pa je postala simbol Nacizma. Ako u sred Berlina na ulici pozdravis nekoga sa "Sieg Heil" em ce te vjerojatno na licu mjesta iscipelarit em ce te strpat u zatvor. Njima je nacizam nanio golemu stetu i zbog toga je ta simbolika i zakonski regulirana. Ako ti pocnes na sudu objasnjavat kako "Sieg heil" zapravo ne znaci nista vis enego nekakav neutralan pozdrav, sudac ce te samo neutralno pogledat i strpat u zatvor. Sto se mene tice to je i OK tako jer se neke stvari ne bi smjele smjet skrivat iza demokracije.

Zeljeti smrt sidi, virusima, fasizmu ili ostalim stvarima koje su i sluzbeno na "crnom stupu" naravno nije sporno. Sto se mene tice mozes svakoj ideologiji zeljet smrt jer to nije povezano sa ubijanjem ljudi.

NDH je bio gubitnicki i zlocinacki rezim koji "nas" je svrstao na stranu gubitnika, velicati tako nesto mi dodje kao velicanje onih srpskih poraza protiv Turaka . ja se ipak malo zabrinem za necije domoljublje kad vidim da velica cetnistvo, NDH ili neku drugu ideologiju koja je Hrvatskoj nanjela toliku stetu.

Quote:
Nisam ni lijevi ni desni jer su kod nas još uvijek svi lijevi ili od tamo potiču,ali sam Hrvat koji je uvujek spreman za svoj dom..
Ma sto se mene tice moze svatko bit sto god oce, barem dok gleda svoja posla

Zadnje uređivanje Prebo : 21.06.2007. at 17:21.
Prebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 17:10   #13
od vardara pa do triglava.....
__________________
a bože moj
Shipyard is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 17:13   #14
Quote:
Prebo kaže: Pogledaj post
"Za dom spremni" i "Sieg heil" su pozdravi koji su sami po sebi sasvim neutralni, ali nema smisla pravit se blesav i zanemarivat simboliku koja stoji iza toga.
E ali kada je nastao pozdrav Seig heil a kada Za dom spremni.
Problem je kaj Seig heil je isključivo vezan za nacizam jer bo se kaže da je je gobels izmislio. S druge strane Za dom spremni je poklić koji je oko 100 godina stariji od nacizma.

Stoga možda bi bolje bilo taj poklić usporediti sa kunom. Naime kuna (koža) ima tradiciju i postojala je kao platežno sredstvo prije NDHzaije (kao tradicionalno sredstvo plačanja). I sada postoji pa nitko ne vezuje kunu sa NDHzijom.

S druge strane poklić za dom spremni mnogi bi mogli i povezati kao i svastiku. Naime svastika je stari poznati simbol koji se koristi fest dugo godina i označava u biti nekaj dobro, dobrobit ili tak nekaj.
Postoji tradicija svastike i u njemačkoj ali nitko ama baš nitko pojma nema za to značenje nego isključivo svastiku povezuje sa nasictičkom njemačkom.

Stoga dali je Za dom spremni loš ili ne pozdrav. za nekog neukog definitivno loš, za nekog obrazovanog više neutralan.

Stoga odredi kakva je percepcija ljudi dali znaju kakvo je podrijetlo tog poklića i to će ti odgovoriti dali je to dobar ili ne znak.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 17:34   #15
Quote:
demosten kaže: Pogledaj post
E ali kada je nastao pozdrav Seig heil a kada Za dom spremni.
Problem je kaj Seig heil je isključivo vezan za nacizam jer bo se kaže da je je gobels izmislio. S druge strane Za dom spremni je poklić koji je oko 100 godina stariji od nacizma.
Mislim da se nismo bas shvatili.
I "pozdrav rukome" je pozdrv koji datira jos od prije nekoliko stoljeca - nije uopce bitno kada je nesto "izmisljeno". Bitno je sto stoji iza te simbolike. Ne mogu ja sad umanjit znacenje svastike ili "pozdrava rukom" tvrdeci da su oni prastari i da su sasvim neutralni. Mozemo ti i ja mislit kako to nije fer da neka ideologija na taj nacin "otme" neke neutralne stvari i natakne im sasvim drugaciju simboliku od one izvorne, ali budi objektivan pa priznaj da onaj koji pozdravlja "za dom spreman" ne pozdravlja tako jer je to neutralan pozdrav vec zato sto iza tog pozdrava stoji odredjena simbolika.

Quote:
S druge strane poklić za dom spremni mnogi bi mogli i povezati kao i svastiku. Naime svastika je stari poznati simbol koji se koristi fest dugo godina i označava u biti nekaj dobro, dobrobit ili tak nekaj.
Postoji tradicija svastike i u njemačkoj ali nitko ama baš nitko pojma nema za to značenje nego isključivo svastiku povezuje sa nasictičkom njemačkom.
U Njemackoj itekako znaju za svastiku i kada je ona "izmisljena", ali pod tom Svastikom su zivot izgubili milijuni civila i ta je svastika htio ti ili ne preuzela teret citavog Nacizma. Ne znam za tebe, ali ja kad vidims svastiku, odmah je povezujem sa nacizmom iako vrlo dobro znam da je to prastari simbol, no postao je poznat pod nacizmom. Puno je "problematicniji" recimo keltski kriz ili neki drugi slican simbol. Ovo "za dom spremni", svastika i slicno je prilicno odredjeno.

Quote:
Stoga dali je Za dom spremni loš ili ne pozdrav. za nekog neukog definitivno loš, za nekog obrazovanog više neutralan.

Stoga odredi kakva je percepcija ljudi dali znaju kakvo je podrijetlo tog poklića i to će ti odgovoriti dali je to dobar ili ne znak.
Mislim da nema misla govorit o tome jel neki znak dobar ili ne vec sto taj znak znaci. Mnogi potcjenjuju moc simbolike ili se jednostavno zele pravit blesavi (ne mislim da tebe).
Prebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 17:41   #16
Quote:
Prebo kaže: Pogledaj post
Mislim da se nismo bas shvatili.
I "pozdrav rukome" je pozdrv koji datira jos od prije nekoliko stoljeca - nije uopce bitno kada je nesto "izmisljeno".
Pozdrav rukom i Sieg heil nije isto. Same riječi je gobels izmislio (ako vjerujem wikipediji) dok ovo s rukom je mislim rimski pozdrav.

Ali imaš pravo - simbolika je fest močna stvar, a s druge strane nije bitno toliko što se govori- bitno je da su ljudi dobri a nažalost obično nisu i nemaju dobre namjere kada to izgovaraju...
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 19:10   #17
Ustaške ideologije u nekom profiliranijem smislu nije ni bilo. To nije bio fašistički pokret koji bi imao korijene u socijalnom darvinizmu i raznim voluntarističkim iracionalizmima 19.st. (kao Action francaise i sl.-vidjeti kvalitetnu knjigu Ernesta Noltea: Fašizam u svojoj epohi). Pavelić i dio pravaša emigrirali su nakon Radićeva ubojstva i počeli pod madžarsko-talijanskim okriljem sada bi se reklo teororističku borbu protiv velikosrpskog režima, uz neuspjeli "Lički ustanak". Pavelićevi ustaše su, kako je prisega tražila, dosta brzo razvili elemente ponašanja i ideologije fašističkih suputnika (kult vođe, odbacivanje demokracije i parlamentarizma, antikomunizam,..)- no, to nije nikad bio pravi fašistički pokret. Ideološki, za razliku od francuskog, njemačkog, britanskog ili talijanskoga društva- u hrvatskom društvu nije bilo artikulirane ideologije iz 19. stoljeća koja bi mirisala na idejne korijene fašizma.

Pavelić i kompanija, a kasnije i protuhrvatski propagandisti, pokušali su "upregnuti" Antu Starčevića u ulogu ideološkoga oca ustaša, što pokazuje svu nebuloznost te stvari. Jer, Starčević s rasnim pseudobiologizmom, imperijalnim totalitarizmom i sličnim izmima nije imao veze.

Što su onda ustaše povijesno bili ?

Grupa od nekoliko stotina ljudi (mislim da je s Pavelićem u Zagreb 1941. došlo manje od 150 ljudi) koji su žarko htjeli hrvatsku samostalnu državu i bili alergični na gedžovanski teorostički režim i cijelu velikosrpsku ideologiju, od Vuka i Garašanina nadalje.

Zatim- ustaški je pokret bio u najvećoj mjeri Mussolinijeva, a zatim Hitlerova marioneta, pa je stoga brzo poprimio značajke desnoga (polu)totalitarnoga pokreta (vođa, sabor kao dekoracija, rasni zakoni kao imitacija nacističkih,..). Ili- "prvotni" ustaše su uistinu htjeli samostalnu državu, no splet okolnosti je bio takav da su potporu našli jedino u režimima koji su sami htjeli komade hrvatske zemlje (Mađarska, Italija), a profil njihova djelovanja (prisega itd.) uvukli su ih u matricu desnih totalitarnih kultova.

Na taj je način posve opravdana želja da imamo svoju državu opterećena, i prije 1941., time da su se protagonisti našli u društvu totalitaraca koje nije imalo povijesnu perspektivu. Iako su komunisti kao svjetski pokret počinili više zla od desnih fašista (pobili su bar 5-7 puta više ljudi, d ane govorimo o ostalom), desni su totalitarci, uz manje iznimke kao Portugal i sl. izgorjeli u vihoru 2. svj. rata kada se išlo na sve ili ništa i kada je Staljin, veći ubojica od Hitlera, postao "uncel Joe".

Ukratko-ustaško je vodstvo od samoga početka igralo na pogrješnu kartu.

Nastavlja se...
__________________
"Svi mi imamo dovoljno snage da podnosimo patnje drugih." LaRochefoucauld
Hroboatos is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 19:19   #18
[QUOTE=Hroboatos;9019494]

Također, u početku rata jedino je ustaška ikonografija mogla dati emocionalni naboj da se odupremo srpsko-četničkom agresoru. Na što drugo da se pozovemo ? Na Radića ? Taj bi kapitulirao i narodu više nije ništa značio. Tita ? Bolje da ne komentiram. Hebranga starijeg ? Mutno, prošlo, slabo. Starčevića ? Starčević who ? Pavelića ? Realno-nitko ni njega nije šljivio, nego više neke poklike, pa košulje i tu i tamo znakovlje.


QUOTE]


1.većina ZNG,HV NIJE nosilo niti se identificiralo sa ustaškom ikonografijom

2.Moglo se bez toga jer je moral bio na visini i ustašenje nam 1991 apsolutno nije bilo potrebno....
Mishko Pishko is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 19:25   #19
Ma o čemu vi to?
Slažem se sa vama da je Pavelić bio Musolinijev posilni.
Nemojte mješati kruške i jabuke. Jedno je Pavelić i njegov kukavičluk,a drugo su ustaše.
Ne znam zašto i kome smetaju ustaše? Pa 50 godina smo gledali i slušali parade crvenih bandita. U školama su nas učili kako je ta nevina i goloruka vojska trčala na neprijateljske rovove.. tralalal. A ono Bleiburg, križni put...
Nekoliko mojih predak su bili u ustašama. U razgovoru sa njima sam ustanovio da im nije bilo prvenstveno u cilju klati i ubijati goloruki srpski narod, nego obraniti HRVATSKU od crvene bande i četnika.
Zašto gledamo takve stvari kroz naočela koje su nam stavilio 45?
Malo razmislite
__________________
Kako oblikovati potpise?
Eagle30 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2007., 19:26   #20
Quote:
Nas Veliki A kaže: Pogledaj post


Ovo također spada pod tvoj osobni doživljaj, nisu svi Ustaše bili čobani, već je bilo neobrazovanih seljaka, domoljuba, kao i u svakoj vojsci, u partizanima su svi bili neobrazovani seljaci ili kako ih ti zoveš, čobani.
gluplji post nisam vidio dugo... ma sere mi se na ljude koji o svim partizanima govore negativno! jel vi uopce poznajete situacije na raznim otocima? tamo nije bilo ni cetnika ni ustasa - samo talijana(fasista) i partizana. pa ti biraj kome ces se prikloniti

da nije bilo tamo partizana vecina dalmatinskih gradova bi bilo talijansko...
6isperadun is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:43.