Bili smo u doktora,kaze upala grla.Dobio je Amoxil za popit jerbo trenutno u dezurnoj apoteci nema Subamed.
Molim vase misljenje,tj.iskustva.
Vjerujem ja doktoru al volim i vasa misljenja.HVALA!!
Bili smo u doktora,kaze upala grla.Dobio je Amoxil za popit jerbo trenutno u dezurnoj apoteci nema Subamed.
pa niš specijalno...moji često imali angine i prošlo po amoxilu... možda bude mekša stolica...
Zašto bi za upalu grla trebao dobiti Sumamed?
• Razlika upale grla kod beba i starije dece
Kod beba prvoj godini života je izuzetno retka "prava" teška upala grla. Kod veće dece je upala grla gotovo neizbežni pratilac odrastanja, a nisu retke i prave gnojne upale grla – angine. Bebe često imaju crvenkasto grlo, ali to nije klasično zapaljenje grla uzrokovano bakterijama!
• Šta je uzrok crvenog grla kod beba ?
Ubedljivo najčešći uzrok crvenog grla kod beba su virusi. Ako se oslonimo na statistiku, preko 95% uzročnika upale grla kod beba su virusi. U prvoj polovini prve godine šansa da se desi bakterijsko zapaljenje grla je ispod 3%.
• Zašto se javlja povišena telesna temperatura ?
Prosto – zato što virusi prouzrokuju infekciju koja ide sa povišenom telesnom temperaturom. Nije bakterija "privilegovana" da uzrokuje povećanje temperature kod dece – to virusi daleko češće rade kod male dece nego bakterije!
• Da li antibiotik može da škodi ?
SVAKI lek ima neželjena dejstva, pa i antibiotici. Ruku na srce, amoksicilin i nije neki "opasan" lek, ali ima svoje mane. Može napraviti proliv, povraćanje, a ono što je skoro redovna pojava je bujajne gljivica u ustima pa nastaje Soor – kandidijaza usta koja je veoma neprijatna za bebu. To boli, pa dete slabije jede i nervozno je. Lepo se soor leči, ali zašto davati antibiotik kada za to nema razloga!
I sto sad da cinim?Da li da cekam sutra i odem u pedijatrice?Febra mu raste do 39 i onda mu davam cepice.
Sumamed je koktel i doktori ga prepisuju u slučaju da postoji naznaka da se upala širi na uho ili bronhije i sl., moja prijateljica koja je pedijatar kaže da je amoxil bolji kod tako male bebe (imali smo i mi problema - nama je skoro godinu i pol).
Probaj kombinirati fizičke metode snižavanja (zamatanje u mokru plahticu po 5-10 minuta) i čepiće.
Sumamed je koktel i doktori ga prepisuju u slučaju da postoji naznaka da se upala širi na uho ili bronhije i sl., moja prijateljica koja je pedijatar kaže da je amoxil bolji kod tako male bebe (imali smo i mi problema - nama je skoro godinu i pol).
Probaj kombinirati fizičke metode snižavanja (zamatanje u mokru plahticu po 5-10 minuta) i čepiće.
Sumamed nije koktel jer sadrži samo jedan djelatni sastojak - azitromicin; a doktori ga prepisuju jer im je to najjednostavnije i ne rade dobro svoj posao.
nema potrebe sumamed da dobije, amoxil je ok, dijete ga je dobivalo uz sinersul kad je bio u bolnici 2 tjedna 3x na dan sa 4.5mjeseca i evo hvala bogu nikakvih posljedica za sad. istina da je jak ali kad mora onda mora.
Sumamed nije koktel jer sadrži samo jedan djelatni sastojak - azitromicin; a doktori ga prepisuju jer im je to najjednostavnije i ne rade dobro svoj posao.
Nisam onda dobro zapamtila, a drugi dio rečenice potvđuje i moja prijateljica pedijatar.
Ajde pitaj tu priju pedijatricu sto ona misli u vezi ovoga
Kod beba prvoj godini života je izuzetno retka "prava" teška upala grla. Kod veće dece je upala grla gotovo neizbežni pratilac odrastanja, a nisu retke i prave gnojne upale grla – angine. Bebe često imaju crvenkasto grlo, ali to nije klasično zapaljenje grla uzrokovano bakterijama
Ubedljivo najčešći uzrok crvenog grla kod beba su virusi. Ako se oslonimo na statistiku, preko 95% uzročnika upale grla kod beba su virusi. U prvoj polovini prve godine šansa da se desi bakterijsko zapaljenje grla je ispod 3%.
Pa ako je ovo tocno cime se lijeci ta virusna upala grla?
Jer antibiotici su za bakteije jelda?
virusna upala grla ne liječi se ničim, a antibiotik ste dobili da upala ne ode negdje drugdje - znači, preventivno. Osim ako je liječnik pregledom zaključio da se radi o bakterijskoj upali.
daj ženo smiri se,pa nece umrijeti...ne vidim zašto si za ovo otvarala topic
ja sam pila ove zime i sumamed i amoksil i klavocin i novocef...a i moja seka od 9 mjeseci...i ne vidim sto je tu strašno pa upale grla su jako ceste
virusne upale se ne lijece ali te lijecnik nece poslat doma s nicim pa tako...
Duso moja nisam ovo pitala jer mislim da ce mi Amoxil ubiti dijete al jedna sam od onih koja zeli izbijegavat davanje djetetu antibiotike osim naravno ako je to zaista potrebno.A na hitnoj gdje smo bili neradi pedijatar nego dokt. opce prakse.
Najlakse je prepisat antibiotik iako to vrlo cesto uopce nije potrebno.Mislim da su se s time susrele mnoge mame.
Hvala vam svima na odgovorima.
Duso moja nisam ovo pitala jer mislim da ce mi Amoxil ubiti dijete al jedna sam od onih koja zeli izbijegavat davanje djetetu antibiotike osim naravno ako je to zaista potrebno.A na hitnoj gdje smo bili neradi pedijatar nego dokt. opce prakse.
Najlakse je prepisat antibiotik iako to vrlo cesto uopce nije potrebno.Mislim da su se s time susrele mnoge mame.
Hvala vam svima na odgovorima.
Slažem se s tobom. I ja sam isto za svog malog dobila Amoxil i pedijatrica mi je objasnila da je to jedan od najslabijih antibiotika i da nam ga je dala zbog toga da se slučajno ta upala grla ne preseli na pluća i dijete onda dobije bronhitis ili upalu pluća. Držim fige da beba čim prije ozdravi i ne treba nikakav antibiotik!
Ma to je na hitnoj bila neka mlada doktorica.Sreca da nije bilo sumameda,inace bi nam to prepisala.
Al evo od sinoc pije amoxil i puno mu je bolje.Febra dodje do max 38 pa padne.
Pa ako je ovo tocno cime se lijeci ta virusna upala grla?
Jer antibiotici su za bakteije jelda?
na hitnoj su ti dali antibiotik preventivno, da se ne bi razvila i prosirila upala. u principu to rade, jer hitna nije za slucajeve gdje se dolazi djetetom prvi dan temperature.
dijete sa zazarenim grlom i mogucom virusnom upalom ne smije imati jako povisenu temperaturu duze od tri dana (samo tesko da ce netko to izdrzati na vlastitu odgovornost, razumijem te ), do tada virusna jenjava, trebala bi padati temperatura, a antibiotik dati tek po bakterioloskom nalazu brisa grla - da se vidi tocno je li bakterijska infekcija i koja je bakterija u pitanju. ukoliko daju antibiotik bez brisa daju "sirokog spektra" kao sumamed i amoxil -uho, gornji i donji disni putevi.
u pravilu bi bilo bolje otici na zaraznu gdje mogu napraviti preliminarne testove, provjeriti ono sto se da na brzinu.
inace, ja svojima kod prvih naznaka upale grla dajem "api baby" kapi propolisa, doktoru tek ako se ne smiri crvenilo i temperatura, ali u pocetku sam itekako trcala odmah pedijatru
jedino sto je moja pedica ok, pa ih nije bas kljukala.
Al sad znam za drugi put,kupit cu i ja te kapi...hvala.