Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.10.2003., 00:04   #1
Sinok
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2003.
Postova: 150
Kiseli kupus - kako napraviti?

Kad se stavlja kupus za kiseliti, koliko ide soli? (glavice su onako dosta velike).
npr
1 glavica izribanog kupusa ~~ koliko soli, koliko vode?
1 glavica kupusa~~koliko soli, koliko vode?

Hvala.

Zadnje uređivanje Sinok : 01.10.2003. at 00:49.
Sinok is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2003., 17:35   #2
nesy
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2003.
Postova: 52
to i mene zanima
__________________
nesy
nesy is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2003., 22:37   #3
Septembar
Dr. Rujanka
 
Septembar Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: Benen i kors
Postova: 14,494
odoka

ja znam da moja mama kuha vodu sa solju, pa onda zaljeva

mislim da je na 10 l vode stavljala 0.5 kg soli
a vode naspes da pokrije do vrha kacu/kantu
ostavis preko noci da "upije" pa opet dolijes
mora sav kupus biti pod vodom
__________________
To tol'ko
E bas necu da reklamiram Septy u raljama zivota
Septembar is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2003., 23:09   #4
darin
Riba.
 
darin Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: na Zemlji.
Postova: 7,002
Obozavam kiseli kupus, pogotovo termicki neobradjen ali moram samo dati svoj komentarcek/slash/razmisljanje na tu temu: dakle, to tako prokleto smrdi da je za popizditi!!!!! Ne mogu progutat taj miris nikako...
__________________
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand."
--Woody Allen
darin is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 02.10.2003., 08:21   #5
heureka
Registrirani korisnik
 
heureka Avatar
 
Registracija: Feb 2003.
Lokacija: sarajevo, kristalna sjecanja....
Postova: 738
hm..
kiseli kupus kako ga prave moji kuci:
treba ti veliko bure... kupusa toliko da se jedva nagura u to bure.. soli oko 1kg, mozda i vise.. zavisi od velicine bureta i ostar noz
kupus ocistis.. (ono lisce koje nije lijepo odstranis) izdubis korijen i onda tu rupu od korijena popunis sa solju.. i tako svaku glavicu...
onda to nekako naguras u bure...(cim cim vise kupusa, tim tim bolje), zalijes vodom i na sve to opet stavis kakvu kamencinu... moze se dodati i kukuruza u zrnu (onog tvrdog.. da da smek kupusu)
i onda vec poslije 3-4 sedmice poceti svakodnevno asikovati oko bureta probavajuci rasol i kupus
heureka is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2003., 22:17   #6
JaBitTe
*Me, Myself and I*
 
JaBitTe Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: na rubu...., na ivici, ofaj marici
Postova: 954
to tako prokleto smrdi da je za popizditi!!!!! Ne mogu progutat taj miris nikako.

pa miris nemoras ni gutati gutaj kupus

Quote:
1 glavica izribanog kupusa ~~ koliko soli, koliko vode?
____________________________

ovde netreba vode, jer kad izribani ( BTW, koji izraz ) kupus stavljas
u posudu za kiselit, moras to malo "nabit" jelte, i dan-dva poslije kupus pusti vodu.
a mozes i izmedju slojeva kupusa, ubacit i izribanu papriku ili mrkvu ;
soli, hmmm zavisi sve od velicine i kolicine
_______________________________l


Quote:
moja mama kuha vodu sa solju, pa onda zaljeva~~~~~~~~~~
moze se dodati i kukuruza u zrnu (onog tvrdog.. da dâ smak kupusu)
a ovo cu isprobat ove godine
JaBitTe is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2003., 01:02   #7
darin
Riba.
 
darin Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: na Zemlji.
Postova: 7,002
ha cuj, kad gutas, gutas u kompletu! :lol

ma ozbiljno, smrdi mi, to je sve. ono, kad se otvori posuda u kojoj se zelje kiselilo...preokrene mi se zeludac... otprilike...
__________________
"Having sex is like playing bridge. If you don't have a good partner, you'd better have a good hand."
--Woody Allen
darin is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2003., 07:34   #8
Blaise
Ponekad nisam na forumu
 
Blaise Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: No server is available to handle this request
Postova: 8,453
Mi smo stavljali red glavica, red naribanog, vode vrlo malo, sol u onu rupu sto se izdubi na glavici kupusa + koliko se sjecam jos malo. A dodavali smo papar u zrnu, kukuruz i dunje (mozda dvije dunje na cijelu tu kacu, narezane.
Na kraju daskice i kamen.


Smrdi, fakat smrdi (iako mene tako ne smeta) - ali je zato za jesti.
Blaise is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2003., 09:24   #9
Juraj
Registrirani korisnik
 
Juraj Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,227
Quote:
Blaise kaže:

Smrdi, fakat smrdi (iako mene tako ne smeta) - ali je zato za jesti.
Redovito perite krpu, daske i kamen pa nebu smrdilo. I svaki put poberite pjenu s vrha i bacite.
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2003., 14:49   #10
Blaise
Ponekad nisam na forumu
 
Blaise Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: No server is available to handle this request
Postova: 8,453
Pa to radimo. Svejedno dismr.
Ali, nije tak strasno.
Blaise is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:15   #11
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,953
kiseli kupus

Htjela sam samo s vama podijeliti da sam jucer probala ovogodisnji kiseli kupus i da je SAVRSEN!!!

Kisel do jaja, tvrd, onako hrska pod zubima, zut...

Naprosto, bolji od cokolade (meni je sve bolje od cokolade, ali ovaj kupus stvarno je...)

Jel radite vi kad sami kiseli kupus?
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:24   #12
magic
dvadesetpetznakova
 
Registracija: Nov 2002.
Postova: 18,024
Re: kiseli kupus

Quote:
kemik kaže:

Jel radite vi kad sami kiseli kupus?
Ne. Ali susjedi na katu da i to ochito prilichno nevjeshto jer smrdi pola zgrade.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:31   #13
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,953
Hm, da, to se zna dogoditi. Ali postoje krasni nacini da s esprijeci taj smrad. Osim toga, mozda nekome i pase da se kupus cuje, ali ne mora u njemu uzivati cijela zgrada
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:37   #14
nn-st1
3č = čelaf, čoraf, čaknut
 
nn-st1 Avatar
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: st
Postova: 1,241
ajd' da čujem kako se spriječava taj smrad?
baš me zanima.
nn-st1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:40   #15
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,953
Hermeticki zatvoris posudu u kojoj se kiseli. Ak je manja, stavis najlon vrecicu oko nje, i zalijepis selotejpom. Ako ima dovoljno vode i ne napravi se ona pjena (odnosno maknes ju na vrijeme), nece ni proizvoditi toliko jak miris (smrad).
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:41   #16
verica
vof
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 4,615
Nikad nisam kiselila kupus ali razmišljam o tome - samo, bojim se tog smrada koji je stvarno grozan.

Kako se to uopće radi?
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:51   #17
nn-st1
3č = čelaf, čoraf, čaknut
 
nn-st1 Avatar
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: st
Postova: 1,241
e da, hermetički zatvorit'..
u stvarnosti je posuda nabijena do vrha.. a nekog poklopca (orginalnog!) i nema..

a zalipit najlon'?
dobra ideja,
ali ko će to ponovo zalipit' svaki put'??
nn-st1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 12:59   #18
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,953
Pa koliko cesto ti to otvaras?

Nakon sto se zakiseli, dakle kad ga se vec moze jest vise NE smrdi!!!!


A kako se radi:

Narezes ga (ne bas jako sitno jer ce se zgnjecat), stavis u neku posudu, posipas svaki red s dosta soli, malko ga pritisnes da pusti onu svoju prirodnu vodu, ulijes jos malo vode (da bude recimo 1 cm vise nego sto ima kupusa). Nakon 3-4 dana maknes pjenu koja ce ti se inevitably pojaviti i dolijes jos malo vode ako treba. Na njega stavis nesto tesko da ga drzi pritisnutim (ako je manja posuda, stavis tanjur i na njega neku teglu od 2 l s vodom). Nakon 21 dan, viola: kiseli kupus.

Tada prestaju svi mirisi (ako se u sredini posude nije pokvario, pa zapravo to smrdi)
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 13:39   #19
Blue_Sunflower
White Hat
 
Blue_Sunflower Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Canada, GTA
Postova: 516
Ja ga kiselim u glavicama. Poskidam vanjske listove, izdubim kocen (ne znam kak se to knjizevno veli), napunim ga sa soli i slazem glavice u duplu plasticnu vrecu - rupa sa soli dole. (zasto kad pol soli ispadne - neznam , ali sljaka). Kad su sve glavice u vreci, nasipam bibera u zrnu, koju narezanu svjezu crvenu papriku, moze i malo kukuruza, zalijem hladnom vodom da pokrije glavice. Dobro svezem, po mogucnosti da istisnem zrak i stavim 3 tjedna na toplo. Da to je gadan period. Nakon tri tjedna je gotovo i ide na hladno - ja ga sad drzim u garazi. My god, odlicno je ispalo ove godine.
Blue_Sunflower is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2003., 13:42   #20
verica
vof
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 4,615
21 dan treba držati na toplom? Ajme meni, pa to nema šanse, ne mogu ga držati u stanu - mislila sam ga staviti u podrum. Može li se kombinirati glavice i rezani, pa da imam za sarmu i rezani?
verica is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 09:10.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger