Imam 25cm visoke šalunge kojima planiram zašalati parapet za ogradu. Kak da to najbolje učvrstim i postavim, da mi se šalung ne "raskopča" dok ulijem beton? Vidio sam nekakve špange za to, no onak iz auta, čisto dok su neki majstori šalali ogradu.... Ima li toga za kupiti i kak se to zove? Ili ima drugih prijedloga? Parapet bude 20cm visok.
Imam 25cm visoke šalunge kojima planiram zašalati parapet za ogradu. Kak da to najbolje učvrstim i postavim, da mi se šalung ne "raskopča" dok ulijem beton? Vidio sam nekakve špange za to, no onak iz auta, čisto dok su neki majstori šalali ogradu.... Ima li toga za kupiti i kak se to zove? Ili ima drugih prijedloga? Parapet bude 20cm visok.
Nemora ostati u betonu. Izvadi ju kad dođeš do nje s betonom. Možeš bušiti šalung, a možeš zavezati i vanjske stupiće (ak ih imaš).
Ili možeš kupiti "žabice" pa onda radiš s jednom žicom 6mm kroz šalung. No, to ti se ne isplati osim ako sam nebuš gradil dalje kuću.
Kad smo već kod šalanja...
Trebam zbetonirati jednu ploču - podlogu za drvarnu (drvene konstrukcije), 2,5m sa 5,4m. Dobio sam razne savjete kak da to napravim, a mogu se svesti na 2 varijante:
1. Zašalati samo okolo i izliti a/b ploču debljine jedno cca 10cm na zamlju prekrivenu sa 2cm šodra bez ikakvog okvira (temelja) i na pozicijama stupova drvene konstrukcije izbušiti zemlju i zaliti ko stupove na jedno cca pola metra duboko.
2. Napraviti temelj (okvir) a/b dubine cca 30cm, opet sa bušenjem zemlje ispod stupova, širine zidića cca 15cm i još jedan temelj popreko (preko kraćeg dijela naravno) po sredini - abšalam i dobijem ko 2 rupe koje napunim zemljom i cca 2cm šodra da ploče budu cca 10cm. Unutra a/b i to je to.
Kaj da radim? Jeli varijanta 2. previše za moj slučaj? Mogu li proći sa varijantom 1. ili trebam radit nekaj između?
Kontinentalna Hrvatska u široj okolici Karlovca - definitivno ima zime ispod nule. E sad, zemlja se smrzava, ali stvarno nemam pojma koliko duboko...
Kao ljudi mi spominju da bi trebao ići za ovo bušenje na nekih 50-60cm.
Kad smo već kod šalanja...
Trebam zbetonirati jednu ploču - podlogu za drvarnu (drvene konstrukcije), 2,5m sa 5,4m. Dobio sam razne savjete kak da to napravim, a mogu se svesti na 2 varijante:
1. Zašalati samo okolo i izliti a/b ploču debljine jedno cca 10cm na zamlju prekrivenu sa 2cm šodra bez ikakvog okvira (temelja) i na pozicijama stupova drvene konstrukcije izbušiti zemlju i zaliti ko stupove na jedno cca pola metra duboko.
Skini sloj trave i korjenja 5-10 cm. Nasipaj šoder 5-10 cm i gore A/B deku.
Pitanje je isto tako i terena, ako je imalo koso, treba ti okvir od temelja, radi ispiranja terena kod kiše, ako je na ravnom, stavi ploču 15 cm pa si brže gotov, ne trebaju ti pojačanja za stupove, ako je riječ samo o drvarnici.
Malo sam iskombinirao savjete i sve ostalo i napravio sljedeće: zašalao sam samo okolo (3 daske, s četvrte strane su temelji od gospodarske zgrade), navozio i nabio zemlju i onda zasuo s par cm šljunka (sve da deka bude cca 12cm), ali nisam napunio zemlju uz sam rub daksi - ostavio sam cca dvadesetak cm tako da će mi uz rub biti otprilike duplo deblji beton. Ipak sam zabušio na ćoškovima i po sredini ruba 5 rupa od cca 50cm u zemlju i stavio unutra ručno spiganu (od šipki) armaturnu košaru. U nedjelju sam zalio samo te rupe i ovaj dublji rub do visine da mi gore ostane onih 12 cm za deku. U beton sam popikao šipke sa zavinutim vrhovima na svakih pola metra i na to ću vezati armaturnu mrežu koja ide u deku. Nisam niš gladio beton nego sam još razje po površini da mi kasnije deka bolje hvata. Deku planiram zaliti za vikend. Išao sam raditi tako parcijalno jer sam skužio da će mi prifaliti cementa i pjeska. Smjesu za ovaj rub sam radio 5:1, a deku planiram napraviti 4:1.
Ma, i deka bi ti za takvu manje zahtjevnu građevinu bila ok 5:1. Dobro si postupio. Osim osiguranja od pucanja pri opterećenju i smrzavici dobro je sve skupa malo uzdignuti u visinu da se zaštitiš od vode i sl.
Ja sam radi brzine izvanka postavio betonske blokove koji su dobro držali šalung.
Iznutra čak nisam stavljao ni dasku za razmak jer kad sam ulio beton on je sam držao razmak.
Nije 20cm neka visina.