Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.05.2008., 16:45   #61
Blomberg
Registrirani korisnik
 
Registracija: Feb 2008.
Postova: 718
Ako ti je ukupni kolesterol znatno povišen, ponavljaš test. 12 sati prije vađenja ne smiješ ništa jesti. Ako ti je i dalje znatno povišen kolesterol na osnovi LDL i HDL vriijednosti dobivaš neki od statina koji redovno piješ i nakon 3mj. ideš na kontrolu da vidiš jel dobro djeluje.
Oni koji ne mogu promjenom prehrane skinuti kolesterol, koji je i dalje ukupni iznad 7 idu obavezno na statine.
Treba znati da je kod dosta velikog broja osoba s povišenim kolesterolom to uvjetovano genetski i pod utjecajem stresa samo se pogoršava. Jetra inače sama sintetizira kolesterol koji je u biti vrlo bitan za normalno funkcioniranje organizma.
Statini djeluju upravo na određeni enzim u jetri.
Tako da neke osobe mogu biti mršave i na dijeti, a kolesterol divlja. Takvima pomažu samo statini.
Blomberg is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2008., 21:56   #62
erikazuberec
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2008.
Postova: 20
Wink

Quote:
tklaciceva kaže: Pogledaj post
Jucer sam bila kod lijecnika i on mi je rekao ma mi je kolesterol na granici zivota i smrti i da je pitanje dana kada mogu imati srcani ili mozdani udar.Na sve to razina vitamina D mi je na kriticna iako sam pila u lijekovima vitamin d 3 mjeseca .Cudno mi je da sam sve vrijeme uzimala lijekove ali da nisu imali ucinka.Molim neki savjet ,kako da smanjim kolesterol i povecam razinu vitamina d
Ako neces sa lekovima nabavicu ti sutra listu namirnica koje smes jesti i pij ZELENI CAJ U NEOGRANICENIM KOLICINAMA.Ja mesecima pijem zeleni caj tri puta po 2dl i bez lekova sam ga vratila u normalu. Probaj ne moze da skodi, kazu da je posebno dobar sa limunom. Sretno.
erikazuberec is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2008., 00:32   #63
ante dumbledore
Intenzivist
 
ante dumbledore Avatar
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 1,680
kolike su razine kolesterola? jesi radila lipidni profil? koliki ti je krvni tlak? tjelesna težina i visina?
__________________
dežurni doktor
ante dumbledore is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2008., 02:52   #64
tklaciceva
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2008.
Postova: 2
Moj problem su previsoka razina triglicerida vise nego duplo su visi od normalne vrijednosti a hdl i ldl su neznatno povecani.Vitamin D je ocajno nizak i dobila sam lijekove vitamin d 1.25 mg koje trebam uzimati 12 tjedana
lijecnik mi nije dao listu hrane koju smijem uzimati samo je preporucio vjezbe 30 minuta svaki dan i da reduciram tjelesnu tezinu
tklaciceva is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 29.05.2008., 15:37   #65
ante dumbledore
Intenzivist
 
ante dumbledore Avatar
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 1,680
pa duplo veće vrijednosti triglicerida nisu na granici života i smrti....koje hiperboliziranje...ali svakako trebaš reducirat iste...ako si dobio već djetni režim onda znaš da ne smiješ jaja nikako jest
__________________
dežurni doktor
ante dumbledore is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2008., 17:30   #66
Goričanka
herman hesse
 
Goričanka Avatar
 
Registracija: Apr 2008.
Postova: 309
PM
__________________
samo da nešto piše :)
Goričanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2008., 14:17   #67
Linea Exclusive
Zaljubljena teta :)
 
Linea Exclusive Avatar
 
Registracija: Apr 2007.
Postova: 1,163
Diskretno povišeni kolesterol - zabrinjavajuće ili ne?

Situacija je sljedeća:
- u 1. mjesecu mi je na sistematskom nađen blago povišen ukupni kolesterol (5,3, a gornja granica je 5), dok su HDL i LDL bili u granicama normale; preporuka liječnika je bila dijeta
- danas sam ponovila lipidogram, i opet su HDL i LDL uredni, dok je ukupni kolesterol čak i viši - 5,45 (gornja granica ista)
- OK, nisam se baš držala neke dijete ovih 6 mjeseci, ali ni inače ne jedem puno masnog (svinjetinu uopće ne, ni masne sireve, jaja, vrhnje i to); jedino što jaaako volem slatko ; sportom se ne bavim, za što validnog izgovora nemam
- inače, imam 23 godine; visoka 178cm, 71kg, normalne do mršave građe; u obitelji nema baš jake anamneze krvožilnih bolesti, jedino dijabetes s obiju strana i hipertenzija kod tate

Iskustva, mišljenja? Je li to nešto zbog čega se treba zabrinjavati i stvarno na dijetu ili je sve to samo trik farmaceutske industrije i uskoro će gornja granica biti 3?
__________________
Ljubav pobijedit će sve I nikad neće bit' kraj
Dok si uz mene...
Linea Exclusive is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2008., 18:04   #68
ante dumbledore
Intenzivist
 
ante dumbledore Avatar
 
Registracija: Feb 2006.
Postova: 1,680
niš ne brini, nalaz ti je ok, mnogo ovisi o tome kako si jela zadnjih dana, mislim 2-3 dana prije vađenja krvi, jer hrana bogata kolesterolom može povisit razinu istog ali to je prolazno, tj nalaz koji ne govori ništa. dakle, drž se zdrave prehrane, pokušaj vježbat ne samo radi kolesterola, štoviše radi njega i ne trebaš ali imaš mali milijun drugih razloga zbog kojih bi trebala pokušat umjereno vježbat kao i ostatak populacije......
__________________
dežurni doktor
ante dumbledore is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2008., 20:11   #69
gob
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jun 2008.
Postova: 113
Moj kolesterol je nizak iako jedem jako masno ali mozda imam samo srecu u zivotu. Kao odgovor na tvoje pitanje preporucam ti da procitas knjigu The Cholesterol Myths koju je napisao doktor Ulf Ravnskov, pa odluci sama sta ces misliti i vjerovati.
gob is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2008., 15:36   #70
kikakm
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2006.
Postova: 974
Stitnjaca, kolesterol, PCOS...povezanost

Danas sam doznala da osim povisenog kolesterola, secera koji varira od granice niskog do visokog, sindroma policisticnih jajnika...imam i povisen TSH, T4 normalan, T3 ide prema gornjoj granici. Prije otprilike 2 god. nalazi stitnjace su bili u redu. U obitelji mi mama ima Hashimotov sindrom (stitnjaca). Da li netko ima iskustva kako prirodnim putem organizam dovesti u red, da je pokusao i sl, jer vec sad pijem lijekove za kolesterol i PCOS i vec cu mi blago poviseni AST i ALT. Da li itko zna kakva je povezanost PCOS-a i rada stitnjace. Citala sam za povezanost s kolesterolom. Znam da kod hipotireoze je metabolizam usporen i bojim se da se ne udebljam, jer sam uspjela skinuti 10 kg i jos trebam. Zna li itko kakvu dobru knjigu o tome ili web stranicu? Hvala.
kikakm is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 13:51   #71
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,470
u trazilici sam jedino nala ovu temu sa kolesterolom, ali je stara pa se nadam da ce modovi imat milosti sta je vadim iz prasine. kako iman dosta kila prije dva miseca sam bila na mesnoj djeti. skinila sam nesto kila (jos je dosta ostalo, ali to je posebna prica) i kako se preporuca napravit analizu krvi napravila sam je. sve je bilo ok osim kolesterola, a evo i rezultati:
kolesterol - 6.7 (treba bit manji od 5)
hdl je uredu
ldl 4.5 (treba bit manji od 3)
trigliceridi uredu)



jutros sam opet bila vadit krv
kolesterol 6.0
ldl 3.3
trigliceridi 3.24!!!!

kolesterol i ldl su se smanjili ali nisu jos u normali, a trigliceridi su se povecali!!! jel ocekujem previse da mi se u misec dana smanji kolesterol ili to ide polako? zasto su mi trigliceridi poviseni (doruckovala sam, ima li to mozda kakve veze?

unaprid fala na pomoci!
__________________
kuvanje i kuzinavanje
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 23:46   #72
Termination
Panthera tigris bengalens
 
Termination Avatar
 
Registracija: Jul 2007.
Postova: 2,629
Quote:
njasa kaže: Pogledaj post
u trazilici sam jedino nala ovu temu sa kolesterolom, ali je stara pa se nadam da ce modovi imat milosti sta je vadim iz prasine. kako iman dosta kila prije dva miseca sam bila na mesnoj djeti. skinila sam nesto kila (jos je dosta ostalo, ali to je posebna prica) i kako se preporuca napravit analizu krvi napravila sam je. sve je bilo ok osim kolesterola, a evo i rezultati:
kolesterol - 6.7 (treba bit manji od 5)
hdl je uredu
ldl 4.5 (treba bit manji od 3)
trigliceridi uredu)



jutros sam opet bila vadit krv
kolesterol 6.0
ldl 3.3
trigliceridi 3.24!!!!

kolesterol i ldl su se smanjili ali nisu jos u normali, a trigliceridi su se povecali!!! jel ocekujem previse da mi se u misec dana smanji kolesterol ili to ide polako? zasto su mi trigliceridi poviseni (doruckovala sam, ima li to mozda kakve veze?

unaprid fala na pomoci!
Nije to nešto ekstra zabrinjavajuće. ovisi što si doručkovala... Uglavnom trebala bi ponoviti nalaz za tjedan dva pa ako onda ne budu u redu vidit šta dalje... A kojom brzinom će se vrijednosti normalizirati ovisi od osobe do osobe i još puno faktora...
__________________
solo tú, solamente quiero que seas tú mi locura, mi tranquilidad y mi delirio, mi compas y mi camino
Termination is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2009., 13:41   #73
njasa
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 5,470
Quote:
tErMiNaTe kaže: Pogledaj post
Nije to nešto ekstra zabrinjavajuće. ovisi što si doručkovala... Uglavnom trebala bi ponoviti nalaz za tjedan dva pa ako onda ne budu u redu vidit šta dalje... A kojom brzinom će se vrijednosti normalizirati ovisi od osobe do osobe i još puno faktora...
hvala na odgovoru!

nasla sam recepte za par narodnih ljekova protiv kolesterola, sve na prirodnoj bazi pa ne moze skodit. valjda ce bar malo pomoc
__________________
kuvanje i kuzinavanje
njasa is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2009., 15:55   #74
Termination
Panthera tigris bengalens
 
Termination Avatar
 
Registracija: Jul 2007.
Postova: 2,629
Quote:
njasa kaže: Pogledaj post
hvala na odgovoru!

nasla sam recepte za par narodnih ljekova protiv kolesterola, sve na prirodnoj bazi pa ne moze skodit. valjda ce bar malo pomoc
Pokušaj sa tim, pripazi na prehranu pa ponovi nalaz i vidi kako napreduje stvar...
__________________
solo tú, solamente quiero que seas tú mi locura, mi tranquilidad y mi delirio, mi compas y mi camino
Termination is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2009., 17:50   #75
PAULA123
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2009.
Lokacija: Tamo gdje sunce zalazi
Postova: 328
Ima li tko kakvih iskustava sa tabletama koje se daju radi sniženje kolesterola i da li je istina da se moraju piti cijeli život?

meni je kolesterol otkriven slučajno i bio je 6,00, mršava sam, ne jedm masno, ali jedem sve, jedino što puno jedem je slatko, dobila sam dijetu koje se jednostavno nisam mogla strogo pridržavati jer po njoj skoro ništa niti ne smiješ jesti. jabučni ocat nisam mogla piti jer mi je odvratan okus, nego umjesto njega kupila sam neke tablete na biljnoj bazi i za 3 mjeseca ne da mi se smanjio nego mi se povećao na 6,3.
S time da su trigleceridi bili u redu, a na ponovljenoj kontroli su se još i smanjili (a navodno oni se ipak više odnose na slatko=, dok se kolesterol povećao uz uzimanje tih biljnih talbeta.=.

Ne znam koliko svemu tome može biti uzrok stres, nažalost imam i genetske predispozicije, mada mi doktor kaže da sam premlada za tablete, jednostavno mislim da sve ove tablete na biljnoj bazi ne vrijede ništa i od togaslabe vajde, ako se već ne možeš pridržavati dijete, po kojoj ne smiješ skoro ništa niti jesti...

Dobila sam sada u apoteci neke talbete na bazi riže, kao to je jako dobro, ne znam da li je to tko koristio, no nisam što se svega toga tiče neki pretjerani optimist......
PAULA123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2009., 18:06   #76
mppet
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2007.
Postova: 824
Grejp. PUno puno vode i tjelovježba.
__________________
bože, meni tako malo treba,
ispod ovog svetog neba,
topla postelja i....(T.P.)
mppet is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2010., 08:39   #77
morska alga
Registrirani korisnik
 
morska alga Avatar
 
Registracija: May 2006.
Postova: 1,033
Meni je kolesterol u roku od 1,5 mjeseci sa 6 pao ispod donje razine.
Pila sam kapsule od crvene riže od Aktivala i u isto vrime sam zbog dijete skinula 4-5 kg.
morska alga is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2010., 17:32   #78
Faro
Meštar od statistike
 
Faro Avatar
 
Registracija: Mar 2007.
Lokacija: Pula
Postova: 2,055
Ovi spomenuti suplementi crvene riže djeluju ali na isti način kao da uzimate statine, farmaceutske pripravke protiv kolesterola. Inače su prvi statini izolirani upravo iz plijesni koja cvenu rižu čini crvenom. Tek toliko da se ne zanosite previše kako je crvena riža nadnaravno dobra i prirodna. Ona djeluje upravo kočenjem sinteze kolesterola u jetri, i da, koči i proizvvodnju koenzima q10.

Pozz!
__________________
"Uostalom, ČA je išlo i u štokavsko područje, a u Lici je bilo čakavaca sa ŠTO. Očito je ČA išlo daleko iza granica "čakavice". Ako je to točno, samo postojanje čakavice kao posebnog sustava krajnje je smiješno. Ja sam "stručnjak" za čakavske i sve štokavske dijalekte" (Ojro 2013)"

Znanosti mi dajte, anegdote bacite strvinarima!
Faro is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2010., 12:34   #79
morska alga
Registrirani korisnik
 
morska alga Avatar
 
Registracija: May 2006.
Postova: 1,033
Nije da se zanosim nego samo da je pod kontrolom. Odo po kolač
morska alga is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2010., 16:19   #80
Mario17
Registrirani korisnik
 
Registracija: Sep 2008.
Postova: 166
Hmmm..

Ja imam 195 cm i 105 kg...(nisam baš debel ono razvijen sam u priliku) imam HDL 1,15 (trebaju bit iznda 1) LDL 1,25 ( normala između 3,2-4,8)...tako da mi je ukupni kolesterol dosta nizak bez obzira što imam trigliceride 1.9!!!!( do 1.9 je normalno)...doktor se začudio i kazao da je malo čudno (ostali nalazi ok osim AST-a koji je 60 (norm.do 40)) uzevši u obzir moju konstrukciju...mada istini za volju dosta se zdravo hranim osim što volim slatko ponekad pojesti...
Mario17 is offline  
Odgovori s citatom
Advertisement
 
Advertisement
Sponsored links

Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 23:12.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger